Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Μπορεί η πλειοψηφία να αποφαίνεται για τα δικαιώματα των μειοψηφιών;


Αν υπάρχει μια περίπτωση για την οποία αίρεται η Αρχή της Πλειοψηφίας, η βασική αρχή της αστικής μας δημοκρατίας δηλαδή, είναι στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα κράτος που θέλει να λέγεται δίκαιο και κοινωνικό πρέπει να αναγνωρίζει στους ολίγους αυτά που οι πολλοί θα ήθελαν ευχαρίστως να τους τα στερήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας θα ήθελε να πετάξει τους μουσουλμάνους της Θράκης στη θάλασσα και τους ομοφυλόφιλους και τα πρεζόνια στον Καιάδα. Αντιδρούν σφόδρα σε κάθε μονάδα απεξάρτησης που πάει να γίνει στη γειτονιά τους. Για πολλούς νεοέλληνες τα δικαιώματα των φυλακισμένων αποτελούν πολυτέλεια ανεπίτρεπτη αφού, σου λέει, ότι οι άνθρωποι αυτοί διαπράξανε αδικήματα..
Θέλουμε τους μετανάστες να δουλεύουν στη δούλεψη μας και να ξεσκατίζουν τους κατάκοιτους γέρους μας, ανασφάλιστοι και χωρίς δικαιώματα. Δεν τους νοικιάζουμε σπίτια και όταν νοικιάζουν αυτά που εμείς αφήνουμε, γιατί πάμε στα βόρεια προάστια και δημιουργούνε τις δικές τους γειτονιές, πάνε οι χρυσαυγίτες τους σπάζουν τα μαγαζάκια τους και τους ξυλοφορτώνουν. Και αν τώρα έχουνε μαζευτεί πολύ περισσότεροι και ποικιλόχρωμοι και το κοντράστ είναι πιο δυνατό, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που ήρθανε οι πρώτοι μετανάστες από την Πολωνία, δείξαμε ρατσισμό και σε αυτούς που ήτανε πιο πολιτισμένοι από εμάς. Είχα συναντήσει Πολωνό με το χέρι στο γύψο και απολυμένο από την οικοδομή όπου δούλευε και το έσπασε, χωρίς μία δραχμή αποζημίωση από εργοδότη και ΙΚΑ.
Θαυμάζουμε τα κράτη της Ευρώπης της Αυστραλίας των ΗΠΑ και του Καναδά για την ευνομία τους, χαιρόμαστε που βλέπουμε συμπατριώτες μας να εκλέγονται εκεί τοπικοί άρχοντες, βουλευτές, γερουσιαστές και παρ’ ολίγον πρόεδροι, αλλά όταν η Πολιτεία μας -και μπράβο της- πάει να κάνει κάτι από αυτό που στους άλλους θαυμάζουμε:…ωωωωπ ξυπνάει μέσα μας το μπουρτζοβλαχικό μας ελληναράδικο! Είμαστε καθαρόαιμοι Έλληνες εμείς και γνήσιοι απόγονοι του Σωκράτη! Δεν θα μπλέξουμε με τις άλλες φυλές! Άλλο σου λέει οι σκανδιναβοί και οι αγγλοσάξονες. Εμείς εδώ είμαστε Έλληνες! «Δεν μας συμφέρει μωρέ παιδί μου» που έλεγε και η Βασιλειάδου!
«Δημοψήφισμα» φωνάζει το Λάος, το κόμμα με τις εγνωσμένες «φιλομεταναστευτικές» του θέσεις. Δημοψήφισμα για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το τόσο κραυγαλέο δικαίωμα τους! Δημοψήφισμα με τέτοια οικονομική κρίση και την ελληνική κοινωνία σε πανικό. Με την αναπόφευκτη έξαρση της εγκληματικότητας και με την ξενοφοβία σε κατάσταση παροξυσμού και διαρκώς υποδαυλιζόμενη από τα δελτία των οκτώ!
Μόνο στην αντίθετη περίπτωση νοούνται για τέτοια θέματα δημοψηφίσματα: όταν δηλαδή το κράτος αρνείται να αναγνωρίσει δικαιώματα (άμβλωση π.χ.) και μαζεύονται υπογραφές για δημοψήφισμα μήπως και η πίεση του κόσμου το αναγκάσει!

21 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

εννοείται δημοψήφισμα δεν μπορεί να στέκει για θέματα δικαιωμάτων. Αλλά και το δημοψήφισμα για άλλα θέματα προϋποθέτει ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ του θέματος ώστε πραγματικά μετά από συλλογική σκέψη χωρίς χειραγώγηση από ΜΜΕ και πολιτικάντηδες να αποφασίσει ψύχραιμα η πλειοψηφία.

Είναι ένα εργαλείο της άμεσης δημοκρατίας και της ισονομίας των πολιτών, αλλά αποπλαισιωμένο από τον πραγματικό του χώρο, όπου μπορεί να λειτουργήσει σωστά, δεν είναι τίποτε και μπορεί να γίνει και αντιδραστικό εργαλείο στα χέρια επικίνδυνων πολιτικάντηδων.

ELvA είπε...

Δε χρειαζονται δημοψηφισματα και αφου δεν εχουν γινει καν για τετοια
θεματα και στις πιο..'πολιτισμενες'
χωρες της ΕΕ, γιατι θα επρεπε αραγε να κανουμε το χατηρι του Λάος; Ας ψηφιστουν και στην Ελλαδα καμμια φορα νομοι και ρυθμισεις που θα εξασφαλιζουν μια δικαια ζωη για ολους και ας σταματησει αυτη η στυγνη εκμεταλλευση των ξενων. Γιατι,οσον αφορα το μεταναστευτικο καποιοι φαινεται καθαρα οτι ΔΕΝ θελουν να γινουν..Ευρωπαιοι!

Penelope είπε...

Με τόσα "αιτούμενα" δημοψηφίσματα αγαπητέ μου Navarino-s, δεν θα πρέπει να βγούμε καθόλου από παραβάν για κανά 2μηνο :-)

Οι νόμοι είναι αυτοί που μετράνε, και φυσικά να είναι ΝΟΜΟΙ χωρίς παραθυράκια, για όλους τους πολίτες της χώρας.

Θανασης Ξ. είπε...

Καλή Χρονιά navarino-s..

Πολύ εύστοχη ανάλυση.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. ξέρουμε γιατί έχει αναγορεύσει το ζήτημα σε 'ανένδοτο' αγώνα: Στόχος του είναι να αυτονομηθεί απ' την Νέα ΝΔ του Antonis. Να 'παίξει' στην ξενοφοβία μας, στον ρατσισμό μας, τελικά στην άγνοιά μας. Ταυτίζει την λέξη 'δημοψήφισμα' με την λέξη 'δημοκρατικότητα' αλλά βέβαια πρόκειται για εκ του πονηρού σοφιστεία..
Ασφαλώς και ΟΧΙ σε κάθε τέτοιο 'δημοψήφισμα'. Είδαμε τα χάλια στην Ελβετία όπου ο πάνσοφος, νομομαθής 'λαός' ψήφισε εναντίων τεσσάρων μιναρέδων..

the monkeys είπε...

Καλή χρονιά navarino μας! Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εμείς οι Έλληνες σαν λαός είμαστε ρατσιστές και αρκετά απολίτιστοι. Δεν έχει σημασία τί κάνουν άλλες χώρες όπως Ελβετία, Αγγλία κ.τ.λ. (τις οποίες όπως καλά αναφέρεις θαυμάζουμε σε ύψιστο βαθμό), αλλά πώς θα καταφέρει η Ελλάδα μέσα από τα πολλά αρνητικά που ο λαός της έχει, να αλλάξει, ώστε επιτέλους να γίνουμε μία χώρα με προοπτικές. Έχω αγανακτήσει να ακούω συνέχεια για κόμματα και συνδικαλισμό που ικανοποιούν μόνο συμφέροντα. Επιτέλους ας παραμερίσουμε τις αντιρρήσεις μας και ας δούμε τί είναι καλό για την χώρα μας. Είναι απαράδεκτο λόγω της οικονομικής κρίσης (για την οποία εθύνονται τα κόμματα) να βλέπω γνωστούς μου να μην βρίσκουν δουλειά (στην οποία δεν τους εκμεταλεύονται κιόλας) και να καταφεύγουν σε ξένες χώρες για διδακτορικά (αν και εκεί υπάρχει ρατσισμός, αλλά το σύστημα τους τουλάχιστον είναι αξιοκρατικό και με αρκετές ευκαιρίες) ή να φοβάμαι να περπατήσω μόνη μου στα Πατήσια ή γενικά στο κέντρο, επειδή οι ειδήσεις το μόνο που λένε είναι ότι κάποιος βρέθηκε σκοτωμένος ή βιασμένος ή του διέρρηξαν το σπίτι. Παρατηρούμε έντονη αύξηση μεταναστών τώρα τελευταία στην Ελλάδα, αλλά αν θέλουμε όντως να μην έχουμε εγκληματικότητα ας τους εντάξουμε στην κοινωνία μας.

crispy είπε...

Καλησπέρα. Ο Θανάσης Ξ. με πρόλαβε, μια κι ήθελα να αναφερθώ στο δημοψήφισμα που έγινε στην Ελβετία πριν από λίγο καιρό ...με το γνωστό αποτέλεσμα.
Ως παιδί μεταναστατών , που μάλιστα γεννήθηκε σε ξένη χώρα κι από την πρώτη μέρα της γέννησής μου θεωρήθηκα πολίτης εκείνης της χώρας , μού κάνει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η χώρα στην οποία ζω , θεωρεί ξένο σώμα -επίμονα κι αναίτια- τόσους μετανάστες που ζουν χρόνια εδώ , τα παιδιά τους που γεννήθηκαν εδώ! - εδώ θεωρήθηκα για χρόνια εγώ ξένο σώμα επειδή δεν γεννήθηκα εδώ!!!
Τέλοσπάντων θέλω να πω ότι ο εν λόγω πολιτικός που ζητά δημοψήφισμα κάποτε έλεγε άλλα : http://politikosafari.blogspot.com/2010/01/blog-post_4114.html. Δηλαδή γενικά λέει αλλ'αντ'άλλων κι απορώ γιατί οι συμπατριώτες μου τον παίρνουν στα σοβαρά!

cook είπε...

σα να ήσουν μεσα στη σκεψη μου τα ειπες...και θα συμφωνησω για τα απαραδεκτα δελτια ειδησεων που τοσο υπουλα σερβιρουν ο,τι τους εξυπηρετει...
δυστυχως ως λαός εχουμε ξοφλήσει...γιατι δε βλέπω φως στο τούνελ ούτε μεσα απο το σχολείο..οι περισσότεροι εκπαιδευτικοι είναι κοντοφθαλμοι και ρατσιστες...

navarino-s είπε...

@Tyler
Δηλαδή "βράσε όρυζα" γιατί με τη χειραγώγηση του κοσμάκη από τα ΜΜΕ άντε να υπάρξει ενημέρωση και σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων ιδίως σήμερα που η κρίση βαθαίνει και οι ανασφάλειες μεγαλώνουν.

navarino-s είπε...

@Elva μου όπως το λες στο μεταναστευτικό ζήτημα θα κριθεί η κοινωνία μας τι προοδευτισμό κουβαλάει. Στα κούφια λόγια είμαστε πρώτοι.
Σε χαιρετώ!

navarino-s είπε...

@Penelope έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Όπου χρειάζονται νόμοι δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν δεν εφαρμόζονται.
Την καλημέρα μου!

navarino-s είπε...

@Θανάσης Ξ.
Σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση σου και γιατί θίγεις πολύ εύστοχα το θέμα της Ελβετίς που αποδεικνύει ότι και εκεί σε πιο χαλαρές και φιλελεύθερες συνθήκες ο κόσμος διάκειται αρνητικά προς τις μειονότητες.

navarino-s είπε...

@Θανάσης Ξ.
Καλή Χρονιά σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

navarino-s είπε...

@monkaki μου (το 2 πρέπει να είσαι γιατί γράφεις το θ με θ και όχι με 8)δυστυχώς το πρόβλημα μας σαν χώρα και κοινωνία έχει και τις τις επιπλέον παραμέτρους και επιπλοκές που περιγράφεις με την αξιοκρατία και άλλα. Πιστεύω ότι με την οικονομική κρίση και τη frontex θα κοπάσει το μεταναστευτικό κύμα ενώ από την άλλη η ταμειακή ανάγκη των ασφαλιστικών ταμείων θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει σε αυτούς που θα μείνουν μόνιμη νομιμότητα και ασφαλιστική κάλυψη.
Να είσαι καλά και καλό 2010 σου εύχομαι!

navarino-s είπε...

@crispy
Ευχαριστώ για την παρέμβαση γιατί κάτι τέτοιες προσωπικές εμπειρίες κάνουν το πρόβλημα πιο ανάγλυφο αλλά και πιο επιτακτικό! Φτάνουν πια τα λόγια στα οποία αυτός ο ανατσούμπαλος (αισθητικός ρατσισμός!) άνθρωπος παίζει χωρίς αντίπαλο και λέει ότι θέλει, όπως πολύ εύστοχα σημειώνεις!

navarino-s είπε...

@cookίτσα μου καλημέρα!
Αυτό που λες για τους εκπαιδευτικούς είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί ξεκινάει η πρώτη προσέγγιση αυτών των παιδιών και χαίρομαι, μιας και έχεις αυτή την ιδιότητα, που εμφορείσαι από ανοιχτόμυαλες προσεγγίσεις πάνω στο θέμα!

ΥΓ: κοίτα "κακομοίρα" μου μη χαθείς πάλι γιατί τώρα θα σε μαλώσω!

3-point είπε...

Ωραία ανάλυση του θέματος, όμως από την άλλη πόσο δίκαιο είναι η μειοψηφία να στερεί τα διακιώματα της πλειοψηφίας; Οι συχετισμοί δεν αυτή τη στιγμή υπέρ της ισότητας των δικαιωμάτων κακά τα ψέματα. Αποτέλεσμα αυτού το ΛΑΟΣ και το κάθε ΛΑΟΣ να βρίσκει τα κατάλληλα πατήματα και τους τρόπους προκείμένου να περάσει κάποια μέτρα εκ των οποίων επιθυμεί. Αλλωστε και η ποινικοποίηση της κουκούλας για παράδειγμα κάπως έτσι επετεύχθη μέσω ενός άτυπου δημοψηφίσματος.

Unknown είπε...

Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους μας. Δεν θα αναλύσω, ούτε θα εξηγήσω τις αιτίες. Θα υπενθυμίσω μόνο ότι αποτελεί εστία ανθρώπινου πόνου και φορέα μόλυνσης της κοινωνικής υγείας και της ανθρώπινης ειρηνικής συνύπαρξης, τόσο αλλού, όσο και σ′ εμάς. Για αυτό καταπολεμά από τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί αλλά και ίσοι.
Αντίθετα πράξεις ρατσισμού και διακρίσεων αποτελούν αφενός παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφετέρου απειλές για τις δημοκρατικές κοινωνίες και τις πανανθρώπινες αξίες που τις διέπουν.
Το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζει ότι « πρέπει να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που αναγνωρίζει η Σύμβαση σε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση που θα βασίζεται στο φύλο, τη ράτσα, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές απόψεις, ή όλες τις άλλες γνώμες, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, ή που σχετίζονται με μια εθνική ενότητα, τον πλούτο, την γέννηση ή κάθε άλλη κατάσταση».
Ας σοβαρευτούμε όμως τώρα και ας ακολουθήσουμε την ΕΕ πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια. Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις ενισχύθηκε σημαντικά και με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ελλειψη Ανοχής (ECRI), στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας.
Ο Καρατζαφέρης χαιδεύει τους Ρατσιστές του! Αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο βγαίνει στην φόρα ότι χειρότερο κρύβει η Ελλάδα στα Σπλάχνα της. Τυφλό μίσος, οπαδοί της Άριας φυλής, νεοναζί, φασισταριό κάθε είδους εκδηλώνεται κατά του νομοσχεδίου για την μετανάστευση. Τι εθνοκτόνο ακούμε και διαβάζουμε και το τι αρλούμπα είναι απίστευτο. Τερατολογίες, ασχετοσύνη, φοβικοί αντικοινωνικοί χαρακτήρες.

navarino-s είπε...

@3-point
Ναί έχεις δίκιο: υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι πολλοί ταλαιπωρούνται από τους λίγους. Στην κοινωνιολογία μάλιστα υπάρχει και ο όρος "ομάδες πιέσεως" και συνδέεται συνήθως με μειοψηφίες που από τη θέση τους στον κοινωνικό ιστό (π.χ. δικαστικοί)τυγχάνουν πολλών προνομίων. Και αν υπαινίσσεσαι το θέμα της παρεμπόδισης από διαδηλώσεις και τέτοια: ανοίγεται ένα μεγάλο και δύσκολο θέμα διαβάθμισης που μπερδεύονται οι εκτιμήσεις για το τι και το πως! Οι απολυμένοι π.χ. εργάτες ενός εργοστασίου που είναι ταυτόχρονα και 10 μήνες απλήρωτοι, την ίδια στιγμή που τ' αφεντικά τους έχουνε γκαστρωμένα ελβετικά βιβλιάρια, όχι μόνο δεν παρανομούν που μέσα στην απελπισία τους κόβουν την κίνηση στο δρόμο αλλά νομιμοποιούνται και για πιο βίαιες αντιδράσεις!
Πολύ εύστοχη, που με αφορμή την ποινικοποίηση της κουκούλας, και η παρατήρηση σου για τα άτυπα δημοψηφίσματα!
Να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@Διακαιόπολις
Σ' ευχαριστώ για την όπως πάντα εμπεριστατωμένη κια διαφωτιστική σου παρέμβαση. Η παράθεση και μόνο που κάνεις του άρθ.14 της Ευρ.Συνθ. για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, δείχνει από μόνη της το γελοίο του πράγματος εν σχέσει με την πραγματικότητα, όπως εύστοχα και εσύ σημειώνεις.
Μόνο που με την τελευταία παράγραφο του σχολίου σου εγώ δηλώνω ότι τρομάζω! Τρομάζω γιατί τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις....που μακάρι να μην ήτανε!
Την καλημέρα μου!

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα, και καλώς σας βρήκα. Ιδίως για τα δικαιώματα των φυλακισμένων πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες της δύσης.

Οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες και ο σωφρονισμός ανύπαρκτος. Ασφαλώς από το πώς αντιλαμβανόμαστε τα δικαιώματα των μειοψηφιών φαίνεται και πόσο δημοκράτες είμαστε.

Για παράδειγμα, αυτοί που ταυτίζουν την δημοκρατία με την πλειοψηφική υπεροχή τους έναντι ιδίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειοψηφιών ήταν παραδοσιακά και από παλιά οι ακροδεξιοί.

navarino-s είπε...

@Greek Rider
Καλημέρα και καλώς όρισες!
Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο σου και αυτήν την καίρια επισήμανση που κάνεις: την ταύτσιση δηλαδή της δημοκρατίας με την πλειοψηφική υπεροχή που τόσο ύπουλα και δόλια κάνουνε κάποιοι! Και που δυστυχώς βρίσκουνε πάντα ισχυρό ακροατήριο!