Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑΤΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ;


Πριν από καμιά 10αριά χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αν θυμάμαι καλά, ζούσαμε κάτι ανάλογο με τα σημερινά. Είχαν γίνει εκτεταμένες καταστροφές στα πέριξ του Πολυτεχνείου και μετά κατάληψη του και φωτιές. Τα κανάλια ωρύονταν και καλούσαν την αστυνομία να επέμβει και να συλλάβει τους 50-80 «γνωστούς άγνωστους», όπως ισχυρίζονταν, κουκουλοφόρους ταραξίες. Η αστυνομία επενέβη αλλά ο αριθμός των συλληφθέντων καταληψιών έφτασε στο απίστευτο νούμερο των 570 ανθρώπων. Τα κανάλια την έκαναν «γαργάρα».
Πριν από 20 μέρες στην πορεία του Πολυτεχνείου, κάποιες εφημερίδες έγραψαν στα ψιλά ότι το μπλόκ των αντεξουσιαστών –παλιά τους λέγαμε αναρχικούς- ξεπερνούσε τα 3.000 άτομα και ότι ήτανε ίσως μεγαλύτερο από αυτό της ΚΝΕ. Πάλι οι Χατζηπρετεντέρηδες το πέρασαν στο ντούκου. Ακόμη και χθές το βράδυ που είναι σίγουρο ότι η εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου πολλαπλασίασε τον όγκο αυτών των παιδιών, οι κουφαλίτσες της τηλεόρασης συνέχιζαν να πιπιλίζουν την ίδια καραμέλα των ελάχιστων «γνωστών αγνώστων». Γιατί αυτό ανεβάζει κατά πολύ την τηλεθέαση αφού εξαγριώνει τους ανθρώπους που την παρακολουθούν. Είναι βασικές αρχές των μίντια αυτές.
Ο στρουθοκαμηλισμός έτσι συνεχίζεται και κανείς δεν θέλει να δει την αλήθεια κατάφατσα. Οι καλεσμένοι των κομμάτων στα παράθυρα και στα τραπέζια που αποδέχονται μεγαλύτερα νούμερα για τους «κουκουλοφόρους», περνάνε τα πράγματα μέσα από τα δικά τους φίλτρα και λογικές, δίνοντας αντικυβερνητικό χαρακτήρα και άλλα συμβατικά κίνητρα –γενιά των 700 ευρώ, βατοπαίδι κ.ά.- στους νεαρούς ταραξίες.
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Αυτές είναι εφήμερες προσεγγίσεις. Ο αναρχισμός ασχέτως της ουτοπικότητας η μη των οραμάτων του, ασχέτως του φόβου που μπορεί να προκαλεί με την ατελέσφορη δράση του στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας, είναι μια ιδεολογία και στάση ζωής με ιστορικό βάθος μεγαλύτερο από αυτό του μαρξισμού. Μια συνολική και ριζική αμφισβήτηση όλου του πλέγματος της εξουσίας και της κοινωνικής δομής. Πριν από 15 χρόνια στη Γενεύη της Ελβετίας μιας χώρας ευημερούσας, στα καλά καθούμενα με τα δικά μας κριτήρια, ομάδες αντεξουσιαστών, μέσα σε μια νύχτα, έκαναν λίμπα όλα τα ακριβά καταστήματα της πόλης.
Στη σημερινή συγκυρία η αιχμή της αμφισβήτησης που προανέφερα, στοχεύει στην καταναλωτική κοινωνία. Αυτό που εμείς οι πολλοί διαρκώς καταγγέλουμε αλλά είμαστε μέχρι τα μπούνια μέσα σε αυτό. Κυλιόμαστε κάθε μέρα μέσα στα σκατά της τηλεόρασης, στα ριάλιτυ στα πρωϊνάδικα και τις μεσημερούδες, στις άθλιες τηλεοπτικές σειρές και αργά πολύ αργά στα στρογγυλά τραπέζια της μαλακίας. Στέλνουμε τα κορίτσια μας ξεβράκωτα να κάνουνε καριέρα στο show-biz και τα παιδιά μας από το δημοτικό να διακριθούν στη eurovision-juniors, την ίδια ώρα που υποκριτικά κάνουμε το σταυρό μας στην εκκλησία. Συνωθούμαστε στα εμπορικά κέντρα και αγοράζουμε φίρμες ενώ πολλά λύκεια της περιφέρειας οργανώνουν εκδρομές στο mall της Αθήνας.
Είναι τόσο παράδοξο και ακατανόητο λοιπόν, κάποιοι νεαροί συμπολίτες μας που δεν βολεύονται μέσα στα κόμματα και τη χρεοκοπημένη πολιτική συγκυρία να θέλουν να αντιδράσουν με βία σε όλα αυτά που μας περιβάλλουν; Να θέλουν να αλλάξουν πιο γρήγορα την κοινωνία; Ξέρουν ότι παρανομούν οι δρόμοι είναι γεμάτοι με κάμερες γι’ αυτό και φοράνε κουκούλες. Πέστε ότι κάνουνε λάθος. Χαβαλέ μέσα στα δακρυγόνα όμως δεν κάνουν.
Χτυπούν συστηματικά τις τράπεζες την καρδιά της καταναλωτικής κοινωνίας, τις τράπεζες που με τη ληστρική τους πολιτική, όπως αποδείχθηκε τώρα με την κρίση, έκαναν πολύ χειρότερα πράγματα στους ανθρώπους από όσα οι πέτρες και οι μολότωφ των νεαρών αντεξουσιαστών.
Πιστεύω και εγώ ότι οι ενέργειες τους είναι κινήσεις απελπισίας, ο κόσμος φοβάται μαζεύεται και συντηρητικοποιείται. Έχουν αντίθετα αποτελέσματα, ίσως, από αυτά που επιδιώκουν. Θέλουν όμως άλλη προσέγγιση αυτά τα παιδιά και όχι την απαξίωση και την ύβρη.
Σημείωση: μια σφαιρική μελέτη του φαινομένου της αναρχίας από καταβολής της μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του καθηγητή ιστορίας της Οξφόρδης, Τζαίημς Τζολ: "Αναρχικοί" εκδόσεις Επίκουρος.

25 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

ωραιο κείμενο, τότε που αναφέρεσαι 1995 ή 1996 ήταν μια άλλη κάφρικη αντίδραση της αστυνομίας ενάντια στους περιφημους 4 συλληφθέντες της καμάρας, νομίζω αφορούσε η διαδήλωση την απεργία πείνας κάποιων αναρχικών για την άδικη και αντισυνταγματική προφυλάκισή τους, σε συνδυασμό με την σύλληψη κάποιων αντιρρησιών συνείδησης, γενικά πολλά μαζί είχαν παιχτεί τότε, πρέπει να ψάξω, έχω αρχείο αναρχικών εφημερίδων εκείνης της εποχής

cynical είπε...

Kαλημέρα navarino-s. Πολύ ωραιο κείμενο τοποθετει την κατασταση σε ορθα πλαισια. Οι εξεγερμενοι νεοι, αναρχικοι, αντιεξουσιαστες ή άλλο ειδος αυτες τις μερες ανερχονταν σε πολλες χιλιαδες σε ολη τη χωρα. Ειναι βολικο να τους ονομαζεις "κουκουλοφορους" ή "γνωστους-αγνωστους" οι οποιοι μολυνουν την ευπρεπεια και το πολιτικώς ορθο (μερικων) των κομματων.

Η κατασταση που βιωνουμε τελευταια ειναι πολυ πιο αγρια απο αυτα που συνεβησαν. Έλεγε ενας δημοσ. ότι δεν σεβαστηκαν τα ιερα και τα οσια της εθνικης βιβλιοθηκης.
Τοσο βαθια νυχτωμενος ηταν...

the monkeys είπε...

Συμφωνώ μαζί σου navarino σχετικά με τους αναρχικούς. Όμως παρατηρούσα χθες τα γεγονότα και είδα ότι έχουν ξεφύγει κατά πολύ τα πράγματα. Τουλάχιστον το μόνο που θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι μας, είναι οι ώρες τις κηδείας αυτού του παιδιού να λήξουν χωρίς φωτιές και σπασίματα.

Αλλά αγανάκτηση είναι η κύρια λέξη που νιώθουμε όλοι μας, γιατί όσο και αν δεν φταίει ο απλός καταστηματάρχης (όχι οι τράπεζες φυσικά) να του καίνε το μαγαζί, ωστόσο όταν ο λαός ξεσπά και η κυβέρνηση τα βάζει με το μέλλον της, τότε τα πράγματα μόνο αν ακολουθήσουν έτσι, θα γίνει κάτι ωφέλιμο στο τέλος.

Παρόλα αυτά εγώ το μόνο που είδα χθες το βράδυ, που πλέον σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, ήταν οι δηλώσεις του Παυλόπουλου, του Καραμανλή και όλων των άλλων αρχηγών κομάτων. Θα σταθώ μόνο στις δύο πρώτες δηλώσεις, όπου ο Παυλόπυλος μάλιστα με ειρωνικό γέλιο προς τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που δεν τον συνέφεραν, έλεγε ότι η αστυνομία βρίσκεται εκεί έξω για να προστατεύσει το λαό και τις περιουσίες του και ότι οι φωτιές και οι καταστροφές μόνο το χαμό του παιδιού σπιλώνουν και ότι αναρωτιέται αν όλα αυτά γίνονται για τον θάνατο του παιδιού. Ας αφήσουμε και το γεγονός ότι άλλα τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι και αυτός απαντούσε τα δικά του. Ε ok μετά από αυτό ρίξτε του molotov. Ο Καραμανλής από την άλλη ατάραχος, ψυχρός, λες και πάει βόλτα στην εξοχή, λέει διάφορα τύπου θα βοηθήσουμε με τις καταστροφές τους πολίτες και κάτι τέτοια. Λόγια, λόγια και πάλι λόγια, χωρίς ουσία κιόλας. Πες με αφελή, αλλά εγώ μετά από αυτά περίμενα κάτι παραπάνω. Από ότι φαίνεται δεν άλλεξε τίποτε και αναρωτιέμαι αν θα αλλάξει ποτέ. Είναι λαθός λογική να βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει τώρα έναντι της ΝΔ. Δεν είναι λύση αυτό, αλλά απελπισία.

Tyler Durden είπε...

Κριμα........Κριμα και παλι κριμα.Τους δωσαμε κατι περρισοτερο απο αυτο που θελανε.
Ηταν κρεμασμενοι στα σχοινια,και μονοι μας τους ξαναβαλαμε στο παιχνιδι.Οπως και πολλοι αλλοι,ημουν στο κεντρο της Αθηνας ολες αυτες τις μερες.Οποιος ηταν κατω,ευκολα καταλαβαινε πως ο μεσος Ελληνας,ο εργατης,ο μαθητης,ο ανεργος,η νοικοκυρα,ο φοιτητης ηταν μαζι μας.Δε μασησε με τη προπαγανδα των Μεσων Μαζικης Αποχαυνωσης και δεχτηκε, αν οχι συμμετειχε, το συγκρουσιακο σκηνικο που ακολουθησε.

Για πρωτη φορα,εγω στα 30 χρονια που ζω τουλαχιστον,ειχα συζητησεις με ανθρωπους 50 και 60 χρονων,οι οποιοι χειροκροτουσαν οταν καιγοταν καποια τραπεζα ι καποιο δημοσιο κτηριο.Ατομα που εν χορω βριζανε και προπυλακιζαν αστυνομικους,ατομα που ανελπιστα ενωσανε τις πετρες τους μαζι μας.Κινησεις οπως πεσιματα σε super market και μοιρασμα των τροφιμων στις λαικες ,καταφεραν να σπασουν το παγο αναμμεσα σε μας και τον μεσο ελληνα,να καταλαβουν πως τελικα δεν ειναι τα 50 τσογλανια των Μ.Μ.Ε ,αλλα σκεπτομενος κοσμος που τελικα εχει και τα ιδια προβληματα μαζι του.

Κριμα γιατι εχθες συντροφια,χασαμε δυο τεραστιες ευκαιριες.Η πρωτη ειναι πως,με το κοσμο που ειχαμε και με τη ταση που υπηρχε,αν ειμασταν οργανωμενοι και ολοι μαζι,οχι διασκορπιζμενοι σ ολο το μηκος της πορειας αναλωμενοι να σπαμε τις βιτρινες της Berska,χθες το βραδι θα καιγαμε τη βουλη.Ναι αυτο που θελουμε και λεμε τοσο καιρο.Και ξερετε και κατι:ο κοσμος θα γουσταρε τρελλα.Το εβλεπες στα ματια του.Χασαμε την ευκαιρια σημερα να μιλανε τα μμε για τι μεγαλυτερη πολιτικη συμβολικη κινηση με νοημα(καψιμο βουλης),απο πολλες χιλιαδες κοσμου,και αντι αυτου ολος ο χωρος απο σημερα δεχετε (και δικαιως εν μεροι)επιθεση χαρακτιριζοντας μας πλιατσικολογους,κλεφτες,πρεζακια χωρις σκεψη και νου.

Προσωπικα εχω φρικαρει.Κατεβαινω πολλα χρονια σε πορειες και δυστυχως ξερω πως χαθηκε μαι μεγαλη ευκαιρια χθες.Κριμα.Πιστευω πως με τους περισσοτεροι απο εσας σκεφτομαστε με τον ιδιο τροπο.Γνωστο οτι δεν μιλαμε σε δημοσιογραφους.Κατα τη γνωμη μου ισως θα επρεπε μεσω μιας καταληψης ενος καναλιου η καποιου ραδιοφωνικου σταθμου εστω και για λιγο,να περασει το μηνυμα πως αυτοι που τρομοκρατισαν χθες το κοσμο,στη πλειοψηφια τους δεν ειναι αυτοι που πριν 20 μερες μοιραζανε τα τροφιμα των super market στο κοσμο.Δε μπορει να ειναι αυτοι.

Κατεβηκα χθες οργισμενος να συγκρουστω με τους μπατσους,να βαλω το λιθαρακι μου στη προσπαθεια αλλαγης του σκηνικου που κλεβει τη ζωη μου και το μελλον μου.Δε κατεβηκα να ψιρισω sebring εξατμισεις και καινουργιο κινητο ρε πουστη!Χασαμε τη κοινη γνωμη.Και αυτο ειναι η μεγαλυτερη νικη του κρατους σημερα για οποιον καταλαβαινει.Και οποιος πιστευει πως δεν τους χρεαζομαστε(οχι για να κανουμε μπαχαλα βεβαια αλλα για ανατροπη του πολιτικου σκηνικου)καληνυχτα του.

Μπραβο στα παιδια αρκετων πολεων που μπουρλοτιασαν τα μπατσικα και τις τραπεζες διχως να πειραξουν να απλα μαγαζια(και οχι πολυκαταστηματα για να μη παρεξηγηθω,μεχρι και μικρουλη γαλακτωπολειο στη πανεπιστιμιου σπασανε οι χουλιγκαν τι να πω!!!!)

Μακαρι απο την επομενη πορεια να μπορεσουμε καπως να ελενξουμε αυτα τα ατομα γιατι μονο κακο μας κανουν και τιποτε αλλο.

Πραγματικα χθες,ισως ξεπερνουσε τις 5000 ο κοσμος που ηταν ετοιμος για μαχη.Αν τα κραταγαμε για τη βουλη...........διαγγελμα θα στελναμε σημερα απο μεσα!!!!!!!!!!!!
Κριμα................

Ενας αναρχικος

Tyler Durden είπε...

επίσης από άλλο μπλογκ

http://kotzabassakis.blogspot.com/

Μέχρι τις 7 το απόγευμα, η είδηση της ημέρας (ίσως και της χρονιάς) ήταν μια εν ψυχρώ δολοφονία 15χρονου και η αυθόρμητη, ειρηνική αντίδραση της νέας γενιάς. Επιτέλους, η νέα γενιά έδειξε αντανακλαστικά!

Τα δυο αυτά μηνύματα ήταν επικίνδυνα ισχυρά. Κάτι πολύ μαύρο έπρεπε να τα επισκιάσει...

Νομοτελειακά ήρθαν μετά οι κατεστραμμένες μας πόλεις. Η θέα των κουκουλοφόρων που καίνε κτίρια και αυτοκίνητα. Και η αστυνομία που απουσίαζε. Έγιναν όλα τυχαία;

Κατ’ αρχάς η απουσία της αστυνομίας εξευγένισε την εικόνα της. Μας "έδειξε" πόσο απαραίτητη είναι. Μετά το κόστος της παρουσίας της, είδαμε και το κόστος της απουσίας της. Για να συγκρίνουμε.

navarino-s είπε...

@Tyler σε ευχαριστώ. είναι χρήσιμα τα στοιχεία που παραθέτεις. τώρα θυμήθηκα και εγώ εκείνα τα γεγονότα.

navarino-s είπε...

@cynical σε ευχαριστώ και χαίρομαι που συμπίπτουμε σε κάποιες εκτιμήσεις. πολύ ωραίο αυτό για τη βιβλιοθήκη!

navarino-s είπε...

@monkakia γειά σας. όταν λέμε 'αναρχικοί' όπως και στις άλλες ιδεολογίες υπάρχουν πολλά στο φλου. η γενική θεωρία είναι αυτά που γράφω, στην πράξη μην το ψάχνεις.
όσο για το ΠΑΣΟΚ και τα γκάλοπ είναι η αναγκαιότητα του δικοματισμού που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να συντηρήσουν τα κανάλια.

navarino-s είπε...

@tyler πολύ ενδιαφέρουσα η αφήγηση του αναρχικού που αναφέρεις, είναι από αυτά που δεν γράφονται στις εφημερίδες και ούτε βγαίνουνε στα κανάλια, βέβαια.
πολύ καλό και το σχόλιο από το άλλο blog.
σε ευχαριστώ και για τα δύο.

Saq είπε...

Καθημερινά οι κυβέρνηση, μέσο υπουργών, γραμματέων και φαρισσαίων μας καίει και μας σπάει τα μαγαζιά, τα αυτοκίνητα και τα σπίτια μας. Αν δεν είναι αναρχία και αναρχικοί αυτοί που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλέψει τον κόσμο με δεκάδες σκάνδαλα και κυκλοφορούν με αμαξάρες και κότερα και έχουν ξεπουλήσει όλοι την Ελλάδα τότε ποιοι είναι; αν δεν είναι αναρχικοί αυτοί που δεν σέβονται κανένα νόμο τότε ποιοι είναι; αν δεν είναι αναρχικοί οι πολιτικοί τότε δεν είναι ούτε αυτοί που τα σπάνε και πετάνε πέτρες!

Tyler Durden είπε...

http://pitsirikos.blogspot.com/2008/12/blog-post_8963.html

Ο Πιτσιρίκος τα είπε όλα!!

navarino-s είπε...

newton έχεις απόλυτο δίκηο και τα λές πολύ οργισμένα και παραστατικά. προχθές που έγινε η τελική σούμα από την εξεταστική επιτροπή της βουλής για το βατοπαίδι, άκου ένα νούμερο που πέρασε στα ψιλά: η κυρία Πελέκη σύζυγος Βουλγαράκη για όλα τα συμβόλαια που συνέταξε για τις αγοραπωλησίες της μονής, εισέπραξε το ιλιγγιώδες ποσόν των 5.600.000 ευρώ.

navarino-s είπε...

@tyler σε ευχαριστώ. είδα τα σχόλια του πιτσιρίκου, πράγματι είναι εκπληκτικά!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Ναυαρίνο
Ωραίο κείμενο, συμφωνώ με το 90% όσων λες.

Θα μου επιτρέψεις όμως μια μικρή διαφωνία. Νομίζω οτι πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στα επεισόδια δεν το κάνουν από ιδεολογία. Γιατί άλλο είναι να χτυπάς συμβολικούς στόχους, όπως πολυεθνικές και τράπεζες και άλλο η τυφλή οργή, που καταστρέφει ξερά και χλωρά μαζί, την τράπεζα μαζί με το μαγαζάκι, την πόρσε δίπλα στο πούντο..

Έχω πάει σε «επεισοδιακές» πορείες και έχω παρευρεθεί σε χώρους όπου γίνεται κατασκευή «πολεμοφοδίων», αποκτώντας έτσι μια μικρή πείρα. Πολλοί έχουν τη λογική του φανατικού οπαδού στα γήπεδα, ενώ άλλοι κάνουν την πλάκα τους, ζώντας το δικό τους extreme sport. Αμφιβάλω αν έχουν όλοι αυτοί διαβάσει σοβαρά τα έργα του Μπακούνιν και του Κροπότκιν...

Για τα ΜΜΕξαπάτησης δεν θέλω να σχολιάσω, γιατί μόλις έφαγα κάτι και δεν θέλω να ξεράσω (με το συμπάθeιον)!

Saq είπε...

Tyler Durden
Όντως εμπευσμένη η ανάρτηση του πιτσιρίκου!

navarino-s είπε...

@ανορθόδοξε αυτό το 10% που λες στην περίπτωση σου έχει μεγάλη αξία και είναι μαπόλυτα σεβαστό γιατί πηγάζει από πείρα.

Unknown είπε...

Ωραίο ποστ,πέρνα και από μένα χαθήκαμε..

jerronymo είπε...

Τα ΜΜΕ παρουσιαζουν οτι πουλαει και οτι τους συμφερει.Τις καθημερινες ειρηνικες πορειες που γινονται σε ολη την Ελλαδα δεν τις παρουσιαζουν.Γιατι?Δεν ειναι σημαντικες?
Οσο για τους Αναρχικους επειδη εμπιστευομαι μονο τα ματια μου μπορω να πω πως τους καταλαβαινω απολυτα.Ουτως ή αλλως εγω ΔΕΝ πιστευω οτι αυτοι σπανε τις βιτρινες μαγαζιων.Και ειδικα μικρων μαγαζιων...Αλλα ξερεις κατι?Η αναρχια ειναι η θεωρια που ερχεται σε πληρη αντιθεση με την σημερινη δομη της κοινωνιας(πιστευω να καταλαβαινετε ποια ειναι αυτη...) αρα λογικο ειναι να την πολεμαν τοσο...

navarino-s είπε...

mano μου γειά σου. πράγματι χαθήκαμε και έχεις καλό blog. δεν σας προλαβαίνω ρε μπαγάσηδες. θα περάω όμως. καλό Σ/Κ

navarino-s είπε...

jerronymo μου φαίνεται ότι με επισκέπτεσαι πρώτη φορά, σε καλωσορίζω! έχει απόλυτο δίκηο για τα ΜΜΕ. για να ενισχύσω αυτά που λες θα αναφέρω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
στις αρχές μάη του 2006 έγινε στην Αθήνα το 4ο ευρωπαϊκο κοινωνικό φόρουμ όπου τελείωσε με αυτή τη μεγαλειώδη διαδήλωση που έπιανε από τη συμβολή πατησίων και αλεξάνδρας μέχρι τους αμπελοκήπους και την αμερικάνικη πρεσβεία, χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τις εφημερίδες και τους ξένους ανταποκριτές ως μια από τις μεαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 20 χρόνων. ε! ξέρεις τι έδειξαν από όλο αυτό τα κανάλια; το κάψιμο ενός περιπολικού της αστυνομίας σε μια πάροδο της αλεξάνδρας. το έδειχναν το ξαναέδειχναν! τίποτα από τη μεγαλειώδη αλλά ειρηνική διαδήλωση!

dyosmaraki είπε...

Οι "καπιταλιστικοί στόχοι"(συνήθως Τράπεζες κλπ) για τους αντιεξουσιαστές λέγεται πως συμβολίζουν τον εχθρό που πρέπει να καταστραφεί.
Και ρωτώ :
1.Ας υποθέσουμε πως προσπαθώ να αποδεχτώ αυτήν την "ιδεολογία της βίας".
-Ποιό είναι το ζητούμενο, ο σκοπός?ωραία καταστράφηκε κάτι αλλά τι κέρδισε όποιος το κατέστρεψε? Την ικανοποίηση και μόνο?Αν είναι αυτό τότε μιλάμε για προβληματικά άτομα. Αν υπάρχει άλλος σκοπός θα ήθελα να μάθω είμαι όλο αυτιά...
Προσωπικά δεν δέχομαι τη λογική η καταστροφή για την καταστροφή.Γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για πράξη που καλύπτεται ιδεολογικά.
-Μια πολυεθνική συνήθως είναι ασφαλισμένη. Θα ξαναφτιάξει όχι ένα αλλά 10 καταστήματα. Ενας μικρός επιχειρηματίας δεν θα μπορέσει. Το πιθανότερο είναι πως θα κλείσει. Και είναι πάρα πολλά τα μικρομάγαζα που καταστράφηκαν αυτές τις ημέρες.
2. Αντί οι ιδεολόγοι αντιεξουσιαστές να καταστρέφουν τις Τράπεζες που στερεότυπα θεωρούνται πως είναι "εχθροί" (γεγονός που μου θυμίζει κάθε άλλο παρά επαναστατικές θεωρίες,μάλλον ολοκληρωτικές αντιλήψεις μου κάνουν) γιατί δεν δημιουργούν οι ίδιοι μια Τράπεζα λαϊκής βάσης όπου δεν θα υπάρχουν αφεντικά και δούλοι? Ποιός πολίτης δεν θα τους προτιμούσε? Ετσι σιγά σιγ΄λα θα έκλειναν οι πολυεθνικές.
Μήπως επειδή είναι ευκολότερο να καταστρέφει κανείς (δεν κοστίζει και τίποτα) παρά να δημιουργεί?
3. Τα περίπετρα που κάηκαν αποτελούσαν "καπιταλιστικό στόχο"?
4. Η βιβλιοθήκη που κάηκε κάνει ζημιά στο κεφάλαιο ή μήπως σε όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν βιβλία και δανείζονταν από εκεί?
5. Τα αγάλματα αποτελούν σύμβολο καπιταλισμού?
6. Η μήπως οι κάδοι ανακύκλωσης και τα πεζοδρόμια?
Μην τρελλαθούμε....
Συγχωρέστε με μπορεί να φταίει η φόρτιση των ημερών, μα δεν δέχομαι πως οι καταστροφές προήλθαν από άτομα που ορμώνται από ιδεολογική θέση.
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως οι εμπρησμοί κλπ στο κέντρο της Αθήνας έγιναν για να τιμήσουν τη μνήμη του νεαρού παιδιού? Μη γελιόμαστε. Προσβολή στη μνήμη του αποτελούν.

Και κάτι άλλο : Ιστορικά κτίρια όπως είναι η Βουλή,η Εθνική Βιβλιοθήκη κλπ αποτελούν τη πολιτιστική κληρονομιά του λαού. Θεωρώ ανόητες τις εμμονές για κατάληψη της Βουλής.Τα ιστορικά κτίρια δεν είναι κληροδότημα κανενός ιδιώτη.
Συγγνώμη για το έντονο ύφος μου αλλά έχω εξοργιστεί με όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

dyosmaraki είπε...

Υπάρχει και μια μικρή διαφορά, το να ζητήσεις δάνειοδότηση από μια Τράπεζα είναι επιλογή σου δεν στο επιβάλλει κανείς.
Το να σου κάψουν το μαγαζί δεν το επιλέγεις, στο επιβάλλουν....
Και το θεωρώ άδικο.
Οσο για τις συλλήψεις, ναι ήταν αρκετές αλλά ήταν κυρίως ανήλικα παιδάκια 13χρονα που δεν φορούσαν κουκούλα. Οσοι φορούσαν κουκούλα και κατέστρεφαν έφευγαν ανενόχλητοι!!!

navarino-s είπε...

dyosmaraki μου γειά σου! τι λες καλέ που ζητάς συγγνώμη για το έντονο ύφος. όλοι με τέτοιο ύφος γράφουμε αυτές τις ημέρες. και εγώ το κείμενο εν θερμώ το έγραψα και ενώ θα μπορούσα μετά να το μαλακώσω λίγο δεν το έκανα έτσι για να έχει μέσα αυτή την ένταση. κοίτα, εγώ αποδέχομαι ότι υπάρχει τέτοια ιδεολογία όσο σκληρή και αν μας φαίνεται, όσο και να έχω απέναντι της επιφυλάξεις και διαφωνίες. και αυτά συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια. ο γιάννης κορδάτος στο βιβλίο του: ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος γράφει ότι οι πρώτοι πυρήνες αναρχικών στην ελλάδα έχου καταγραφεί στην πάτρα και τον πύργο της ηλείας στα τέλη του 19ου αιώνα. αναφέρει μάλιστα και ένα αιματηρό περιστατικό που είχε γίνει στην πάτρα γύρω στα 1890 όταν ένας αναρχικός τσαγκάρης έσφαξε έναν βιομήχανο για να χτυπήσει το κεφάλαιο.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: δεν κάηκε καμιά βιβλιοθήκη όλα αυτά ήταν κοτσάνες των καναλιών για να ανεβάσουν την τηλεθέαση με αφορμή έναν κάδο σκουπιδιών που καιγόταν πίσω από την εθνική βιβλιοθήκη.

dyosmaraki είπε...

navarino, συμφωνώ με όσα γράφεις.
Μόνο για την βιβλιοθήκη να διορθώσω πως είναι γεγονός πως καταστράφηκε μια βιβλιοθήκη. Η Εθνική βιβλιοθήκη τη γλύτωσε παρά τρίχα και έχουν μπει οι καθηγητές επιφυλακή για να σώσουν τα ιστορικά κτίρια της Αθηναϊκής τριλογίας (όπως ονομάζονται τα συγκεκριμένα 3 κτίρια).
Κάηκε όμως η βιβλιοθήκη του Σπουδαστηρίου Ευρώπη που αποτελούσε Κέντρο Τεκμηρίωσης και είχε υλικό για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής!!!!(Ακαδημίας 47)
Καταστροφή ειδικά τέτοιου είδους στόχων το θεωρώ ανεπίτρεπτο. Δεν βρίσκωα κανένα νόημα, και μη μου πει κανένας πως με την καταστροφή της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης χτυπούν την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί θα βάλω τα γέλια!!!
Την καλημέρα μου

navarino-s είπε...

@dyosmaraki μου ομολογώ ότι για τη βιβλιοθήκη του Σπουδαστηρίου Ευρώπη δεν το ήξερα και έχεις δίκηο να εξεγείρεσαι. τη βιβλιοθήκη της Αλεξένδρειας ακόμη την κλαίμε!!!