Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Αριστερά: Γιατί ενώ δεν κυβέρνησε ευθύνεται, ίσως, περισσότερο;!!!


Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον συνάδελφο ellinaki που ξεκίνησε το θέμα, θέλω να κάνω και εγώ μια παρέμβαση εκ των έσω, με πόνο ψυχής, παρότι ο χώρος που ανήκω κάτι τέτοια τα επιτρέπει μέχρι σημείου …υπερβολής!
Ναι! Ευθύνεται η αριστερά –κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική- για τη σημερινή μας χρεοκοπία και ίσως πιο πολύ από τα κόμματα της εξουσίας η οποία είναι και αυτοσκοπός τους, γιατί η αριστερά διακινούσε και διακινεί τα ποτισμένα με αίμα αγώνων ευγενή οράματα των ανθρώπων για μια άλλη ζωή σε έναν αλλιώτικο και δίκαιο κόσμο.
Κάτι που, δυστυχώς, τα τελευταία 30 χρόνια μεταφράστηκε από τη μεριά της σε έναν αχαλίνωτο οικονομισμό και με τις απλουστευτικές ερμηνείες της: «πλουτοκρατία-λαός» «πλούσιοι και φτωχοί» «έχοντες και μη έχοντες» έδωσε άλλοθι και εξέθρεψε με τη στάση της αυτή τη γιγαντιαία homo katanaloticus μεσαία τάξη των Mall των φοροκλεφτών και των φακελάκηδων των καταπατητών των δασών και των αυθαιρετούχων.
Μια τάξη που στη συντριπτική της πλειοψηφία απαρτίζεται από τα επαγγέλματα που μονίμως φοροδιαφεύγουν λαδώνουν και χρηματίζονται και από τους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών. Από αυτούς δηλαδή που, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, εγκολπώθηκαν τα συνθήματα της Αριστεράς και πιστεύουν ακράδαντα ότι για όλα που συμβαίνουνε γύρω μας, φταίνε κάποιοι άλλοι: οι μεγαλοκαρχαρίες και οι πλουτοκράτες!
Όλες μα όλες οι συντεχνιακές διεκδικήσεις της δημοσιοϋπαλληλικής «τζάμπα μαγκιάς» των τελευταίων 30 χρόνων είχανε πάντα την αμέριστη υποστήριξη όλου του φάσματος της Αριστεράς. Και όλο το βάρος του συνδικαλισμού στην Ελλάδα ρίχτηκε εκεί. Ποιος δεν θυμάται τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής που αράζανε με ξαφνικές απεργίες μέσα στο Πάσχα και το καλοκαίρι, τα τηλέφωνα του ΟΤΕ που νεκρώνανε και τους λεβιέδες της ΔΕΗ που κατέβαιναν με τα «δίκαια» πάντα αιτήματα των απεργών, μεταξύ των οποίων και η πληρωμή των ημερών απεργίας που διαρκώς κερδιζόταν;
Ακόμη και συνδικάτα που είχαν και σωστά αιτήματα και που εδώ και πολλά χρόνια ελέγχονται από την Αριστερά, όπως αυτά των καθηγητών και των νοσοκομειακών γιατρών, δεν βγήκαν ποτέ να καταγγείλουν στα ίσια την παραπαιδεία των φροντιστηρίων και το φακελάκι των νοσοκομείων που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά να γογγύζουν μέσα σε μια τάχα μου δωρεάν υγεία και παιδεία!
Μέχρι και οι γκρουπιέρηδες του καζίνου της Πάρνηθας –οι γνωστοί τοκογλύφοι- που απέργησαν πριν κάποια χρόνια με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του, χρίστηκαν από την Αριστερά: «σκληρά εργαζόμενοι» ...και έπιαναν την κοιλιά τους από τα γέλια οι τζογαδόροι! Και αν δεν θυμάστε αυτά ας πάμε πιο πρόσφατα: στη γνωστή Καμόρα των «λιμενεργατών» με τις 160.000 ευρώ ετήσιες απολαβές που διορίζουνε τα παιδιά τους και χειρίζονται μόνο τους γερανούς και για τα χαμαλίκια προσλαμβάνουν ανασφάλιστους μετανάστες!
Ενώ την ίδια ώρα έξω στην αγορά εργασίας μια λαίλαπα που όλο δυνάμωνε άρχισε να σαρώνει τα πάντα! Αφημένοι οι άνθρωποι του πραγματικού μόχθου στην τύχη τους και με το φόβο της απόλυσης, βλέποντας από πάνω και τους εργατοπατέρες να εξαργυρώνουν με βουλευτιλίκια και υπουργικούς θώκους τις θέσεις τους, έγιναν εύκολα θύματα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης. Χαθήκανε όλα αυτά που κατακτήθηκαν με αγώνες. Δεν πληρώνονται πια οι υπερωρίες και το ωράριο κοντεύει να φτάσει τις 12 ώρες ενώ στις μεγάλες και νομότυπες εταιρίες οργιάζει η ωρομίσθια 4ωρη απασχόληση των 400 ευρώ το μήνα χωρίς δώρα και άδειες.
Και φτάσαμε να διαβάζουμε τώρα ότι το 65% των συντάξεων του ΙΚΑ είναι κάτω από τα 600 ευρώ και ότι στη ΔΕΗ υπάρχουν συντάξεις των 5.500 ευρώ το μήνα! Και όταν μετά τις εκλογές του Οκτώβρη βγήκε, αν θυμάστε, το πρώτο πολύ soft σενάριο περικοπών που έλεγε ότι για τις πάνω από 3.000 ευρώ καθαρές αμοιβές του δημοσίου δεν θα δοθούν αυξήσεις, οι άνθρωποι της Αριστεράς, οι ταγμένοι να υπερασπίζονται αυτούς τους αδύναμους συμπολίτες μας που προανέφερα, έβγαιναν στα κανάλια και τόνιζαν με μια έπαρση: «μα είναι πολλά τα 3.000 ευρώ;» και ήταν έτσι σαν να έφτυναν στα μούτρα αυτούς τους ανθρώπους!
Αλλά παρ’ όλα αυτά και επειδή «έρχονται χρόνια δύσκολα μέσα στη Γάζα» και «το μέλλον έχει πολύ ξηρασία» όπως λένε και οι ποιητές, νομίζω ότι δεν πρέπει να ενδώσουμε στον αναχωρητισμό και να κλειστούμε στο σπίτι και ότι πάλι η Αριστερά πιο σοφή από αυτά που τώρα διδάσκεται θα είναι το ανάχωμα στην επερχόμενη βαρβαρότητα (και δεν εννοώ μόνο την οικονομική) με μπροστάρηδες τα νέα παιδιά γιατί όπως λέει η ποιήτρια:
…………………………………………………………………..
οι μόνοι που -ίσως- καταλάβουν θα ναι τα παιδιά,
πλούσια απ' την κληρονομιά μας
πρώτη φορά, τα παιδιά
σκληρά στη μνήμη, σκληρά σε μας,
θα διαβάζουν ίσως έγκαιρα
τ' αδέξια μηνύματα των προτελευταίων ναυαγών
διορθώνοντας τα λάθη,
σβήνοντας τα ψέματα,
ονοματίζοντας σωστά,
χωρίς ρομαντισμούς τα παιδιά,
χωρίς αναγραμματισμούς ηλικίας
σημαδεμένα από την αστραπή
τη γνώση της μοναξιάς της δύναμης
που σε μας άργησε τόσο πολύ να 'ρθεί.
…………………………….
ΡΕΝΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (Kατάσταση Πολιορκίας)

11 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Navarino-s δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι για το κείμενο, ήταν εξαιρετικό! Το μόνο που έχω να πω είναι πως στο τέλος της ανάρτησης έμεινα για λίγο κολλημένη στην οθόνη, σκεπτόμενη τα όσα είχα διαβάσει παραπάνω, και ψιθυρίζοντας αυτούς τους στίχους. Αυτά, τίποτα άλλο προς το παρόν..... Αν μου έρθει κανένα καλό σχόλιο, θα σπεύσω γρήγορα-γρήγορα!

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια φορά που συμφωνώ σε όλα μαζί σου. Αυτά που γράφεις πρέπει να αλλάξουν. Το πως θα αλλάξουν είναι το ζητούμενο. Η αριστερα με οποιαδήποτε μορφή της τα άλλαξε κάπου ή ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα?
Σημασία όμως έχει ότι συμφωνούμε στα προβλήματα τη λύση θα την βρούμε.
Θα έπρεπε να γράψεις και για την παιδεία, όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και δεν αφήνουν (ουμε) να γίνει καμμία αλλαγή. Και σε πολλούς ακόμη τομείς

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Χάρηκα που σου άρεσαν οι στίχοι, αν θες να διαβάσεις περισσότερα για την ποιήτρια κοίτα στην ενότητα "Λογοτεχνία" του blog μου. Της έχω κάνει ένα αφιέρωμα.
Την καλησπέρα μου!

navarino-s είπε...

@ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Άραγε οι προηγούμενες διαφωνίες προέρχονταν: εκ δεξιών ή εξ' ευωνύμων;
Την καλησπέρα μου!

mia maria είπε...

Τώρα εγώ τι να πω; Τα είπες όλα!
Καλό βράδυ!

CodeXZero είπε...

Εξαιρετική προσεγγιση! Ο καθένας μας έχει αντιμετωπίσει την καφρίλα των συνδικαλιστών που ξεφτιλίζουν την έννοια τού συνδικαλισμού. Και που θα είχαν πολύ λιγότερη δύναμη αν, στα πλαίσια τής "δημοκρατίας" και τής "πολιτικής ορθότητας", δεν μάς είχαν πιπιλίσει το μυαλό με αφορισμούς τού τύπου: καλοί εργάτες-κακά αφεντικά, από το σχολείο κιόλας...
Όταν ξεφεύγεις από τον προγραμματισμό που σέ έχουν βάλει, βλέπεις καθαρά τι συμβαίνει. Και πόσο αυτό βλάπτει τον υγιή -απολύτως απαραίτητο- συνδικαλισμό (κανείς δεν θα ήθελε να είναι μόνος στους αγώνες του -ειδικά όταν η απέναντι πλευρά είναι τόσο καλά οργανωμένη...)
Όπως λές και συ, κρίμα τις ελπίδες και το αίμα των ανθρώπων που πίστεψαν στην ιδέα τής αριστεράς.
Και, μεταξύ μας, τό βλέπω πολύ δύσκολο να επανακάμψει (η αριστερά). Ιδεολόγημα χωρίς ουσιαστική αυτοκριτική είναι καταδικασμένο στον μαρασμό και την λήθη.

navarino-s είπε...

@Big mama
Καλημέρα και θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι παρ' όλο που δεν έχω παιδιά καταλαβαίνω πολύ καλά και συμμερίζομαι τις έντονες ανησυχίες σου για το μέλλον της νέας γενιάς!

navarino-s είπε...

@CodeXzero
Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και την τόσο σημαντική σου παρέμβαση!
Την καλημέρα μου!

π.Θεοφάνης Δανιήλ είπε...

Η ανάγκη του ανθρώπου να εναντιωθεί σε κάθε μορφή εξουσίας και εκμετάλλευσης του ιδρώτα του έχει καπελωθεί από χρόνια από τις αριστερές δυνάμεις του τόπου μας
Και όχι μονο έχουν καπελωθεί αλλά έχουν και το αλάθητο της διαχείρισης λες και μονο αυτοί ξέρουν να αγωνίζονται και όλοι άλλοι πρέπει να τους ακούν και να τους υποστηρίζουν σε ότι ανακοινώνουν ……………γιατί αυτοί ξέρουν!!!
Οι εργάτες που έβαζαν αυθόρμητα πλάτη σε κάθε αγώνα τωρα κάθονται και παίρνουν γραμμή από τους ηγέτες της αριστεράς που μέσα από την ασφάλεια των γραφείων τους που βρίσκονται και αυτά σε ψήλους ορόφους (τα ισόγεια είναι για τον λαουτζίκο) που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα ανάλογα γραφεία των καπιταλιστών αντίπαλων τους
Εγώ θέλω να κάνω ένα σχόλιο που αφόρα ένα σύνθημα του ΚΚΕ που τωρα τελευταία δεν ακούγετε
Λένε για 1300 ευρώ βασικό μισθό
Κανένα πρόβλημα και εγώ τόσα θα ήθελα και ακόμα παραπάνω δεν θα έλεγα όχι και σωστό είναι αλλά……..θα ήθελα να μάθω στον Ριζοσπάστη και στα διάφορα γραφεία του ΚΚΕ που απασχολούν έμμισθους υπάλληλους τόσα τους δίνουν ?
Γιατί δεν κάνουν μια αρχή αυτοί που τα λένε τόσο ωραία ………..να πουν ότι εμείς το κάνουμε πράξη
Και μη μας πουν ότι θα είναι άδικο για τόσους άλλους που δεν θα τα παίρνουν ……..θα μπορούν να αλλάζουν κάθε φορά που θα κρίνετε αναγκαίο ώστε να περάσουν άλλοι από τον παράδεισο της αριστερής μισθοδοσίας
Αυτό το σχόλιο ήθελα να κάνω για ένα ζήτημα που οι ίδιοι το ζητάνε και λένε ότι είναι εφαρμόσιμο και δεν αντιλέγω ότι είναι ……..αλλά ας το δω να γίνετε από αυτούς……….. που έχουν μονο αυτοί το δικαίωμα να υπερασπίζονται τον εργαζόμενο και κανένας άλλος ……….ευχαριστώ για την φιλοξενία σας

navarino-s είπε...

@θεοφάνης Δανιήλ
Ευχαριστώ πάτερ για την επίσκεψη σου που προσθέτει σημαντικά στοιχεία στο θέμα που έθιξα. Πράγματι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε το μισθολόγιο της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΕ που ανήκει στο ΚΚ.
Την καλημέρα μου!

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Δημήτριε, κυβέρνησε η Αριστερά. Και δημιούργησε την δική της θεολογία, η οποία την έβγαλε έξω από τα διεθνιστικά της καθήκοντα. Την έκανε υπηρέτρια της σοβιετικής νομενκλατούρας. Μετατράπηκε σε μια καρικατούρα εθνικιστική. Κάτω από εθνικές σημαίες και πατρίδες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Να ηγείται ο πρώην ταγματάρχης της χωροφυλακής, δεσπότης Αιγειαλίας Αμβρόσιος, του πάνω μέρους της πλατείας Συντάγματος. Για το κάτω, άστα καλύτερα... Η θλίψης είναι μεγάλη! Πάντως κυβέρνησε με στρατόπεδα συγκεντρώσεως, με διατάγματα που εξόντωναν χιλιάδες πολίτες της μεγάλης αυτοκρατορίας των μπολσεβίκων από την πείνα, με τις δίκες της Μόσχας, με την αφρόκρεμα των κομμουνιστών στην Κολύμα, με το Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, με, με,με... Και τέλος με την εξαγωγή ανθρώπινης σάρκας. Γεμίζοντας όλη την Δυτική Ευρώπη με ζεστό γυναικείο κρέας... Όχι και δεν κυβέρνησε! Γι' αυτό, ας την ξεχάσουμε αυτήν την αριστερά, αν θέλουμε να πάμε πάρα πέρα τις ιδέες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης. Τις επαναστατικές ιδέες του σοσιαλισμού...

Με αγάπη
ο φίλος σου ποπυ εκδίδει το Οροπέδιο