Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ο ανεκδιήγητος κύριος Στέλιος Ράμφος ...που τον αποκαλούν και φιλόσοφο!!!

Και δεν μιλάω βέβαια για τις σκληρές νεοφιλελεύθερες και φιλομνημονιακές του θέσεις που πολλοί συμπολίτες μας υποστηρίζουν και είναι αυτό ένα αναφαίρετο δικαίωμα τους, αλλά γι' αυτό το ανήκουστο το απάνθρωπο και το απίστευτο, ιδιαίτερα για φιλόσοφο, που είπε χτες βράδυ προσκεκλημένος της΄κυρίας Στάη στην κρατική τηλεόραση. Δεν θυμάμαι επακριβώς τα λόγια αλλά νομίζω ότι συγκράτησα σωστά το νόημα και σας το μεταφέρω από μνήμης: τον ρώτησε συγκεκριμένα η δημοσιογράφος τι γνώμη έχει για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τις δουλειές  τους και μπορεί στις επιλογές τους να συμπεριφέρονται διαφορετικά από εμάς - όπως τόνισε  χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος- να λένε "γαία πυρί μειχθήτω" και να μην έχουν καμία έγνοια για την ευρωζώνη και το ευρώ. Και ο φιλόσοφος απάντησε ότι με τέτοιες απόψεις οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας θέτουν τους εαυτούς τους εκτός του κοινωνικού γίγνεσθαι και την χάραξη της μελλοντικής ζωής. Δηλαδή: και τις δουλιές τους, μαζί με την αξιοπρέπεια τους χάσανε οι άνθρωποι χωρίς να φταίνε καθόλου αλλά και η ισονομία τους ως πολιτών αυτής της χώρας ...φιλοσοφικά αμφισβητείται! 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φελόσοφος - γι' αυτο και επιπλέει σαν τα σκ@τ@

Roadartist είπε...

Καλησπέρα, είδα και εγώ ένα απόσπασμα της εκπομπής. Ο Ράμφος είναι ρεαλιστής, είπε και αρκετές αλήθειες, μακάρι να διαψευσθεί στους φόβους του, μα δυστυχώς από ότι καταλαβαίνω δεν έχουμε και αρκετές επιλογές σε αυτή την κατάσταση που βρεθήκαμε.
Όσο για τους ανέργους έχεις απόλυτο δίκιο, το να συμβουλεύεις για ψυχραιμία και φιλοσοφία έναν άνεργο, κάποιον που τον κοροϊδεύουν όλοι με ψεύτικες υποσχέσεις, ενώ καταστρέφεται το μέλλον του είναι πολλαπλώς αψυχολόγητο. Δεν έχουμε όμως επιλογές. Αυτή είναι η αλήθεια.
Σε μια παλιότερη συνέντευξη του στην ερώτηση τι να κάνουν οι νέοι, η απάντηση του Ράμφου ήταν δίχως συζήτηση να φύγουν από την Ελλάδα "γιατί εδώ θα εξοντωθούν", δεν μίλησε καθόλου να μείνουν να παλέψουν, να αγωνιστούν να αλλάξουν καταστάσεις, μόνο προέτρεψε να φύγουν.
Ομολογώ πως με ενόχλησε πάρα πολύ αυτή η απάντηση του.
Όσο σκληρή κ αν είναι (και η λέξη έχει επιείκεια) δυστυχώς είναι όμως αληθινή.
Ο Ράμφος δεν χαϊδεύει αυτιά, μιλάει ωμά για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα πλέον δεν χωράει εξωραϊσμούς, ούτε ψέματα και μεγάλες υποσχέσεις.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι επιτέλους ν'ακούσουμε από κάποιον την αλήθεια.
Αυτός καταθέτει την άποψη του, και ο καθένας την κρίνει.
Η δική μου, αν θέλετε, άποψη είναι πως έτσι όπως έχουν τα πράγματα πλέον, η αλλαγή θα έρθει μετά από πολλά χρόνια και η σωτηρία μόνο με την πλήρη κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Δύσκολες μέρες και πιστέψτε με για έναν σκεπτόμενο, ευαίσθητο άνθρωπο κάτι παραπάνω από σκληρές...

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Ο κ. Ράμφος είπε κι άλλο ένα: " αν φύγουμε από το ευρώ, θα γίνουμε χειρότερα από την Αφρική!!"

navarino-s είπε...

@Ανώνυμος
Ωραίο το λογοπαίγνιο και σε πληροφορώ ότι πιάνει πολύ κόσμο.

navarino-s είπε...

@Roadartist
Ως προς τον Ράμφο ήθελα να κρίνω μόνο αυτόν τον ανατριχιαστικό ρατσισμό που κρύβεται στην απάντηση του, γιατί με τις πολιτικές του απόψεις ως προς την κρίση και τα μνημόνια, όπως το γράφω και στο κείμενο, μπορεί να διαφωνώ αλλά τις σέβομαι. Θέλω όμως να σταθώ ρε φιλενάδα στις δικές σου αγωνίες και τα ερωτήματα που με τόσο συγκινητικό τρόπο διατυπώνεις στο σχόλιο σου και να σε διαβεβαιώσω ότι τα συμμερίζομαι πλήρως και αν εγώ τυχαίνει να διαθέτω μια πιο αισιόδοξη ψυχοσύνθεση και να βρίσκω κάποιες απαντήσεις στα τρέχοντα, δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνω τις βαθύτερες ανησυχίες που εκφράζεις. Πίστεψε με ότι την τελευταία παράγραφο του σχολίου σου όχι μόνο την προσυπογράφω αλλά θεωρώ ότι το πρόβλημα ξεπερνάει τα ελληνικά δεδομένα και αποκτάει παγκόσμιες διαστάσεις ως προς τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων μας ως ανθρώπων σε αυτή τη ζωή γιατί μέχρι τώρα κινιόμασταν μέσα στα προκαθορισμένα πλαίσια της κατανάλωσης του περιττού. Μπορούμε να ζήσουμε και πιο απλά σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον με πολύ λιγότερα αγαθά λιγότερο χρόνο εργασίας και περισσότερη δημιουργία και τέχνη και πάρτο αυτό σαν βάλσαμο στον σπαραγμό της τελευταίας πρότασης σου!

navarino-s είπε...

@L' Enfant de la Haute Mer
Και είναι αυτό που λες η θλιβερή εκδοχή πολιτικαντισμού!

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λέει ο Ράμφος. Και σε καμμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε την ισονομία κανενός. Όσο γι αυτούς που θέλουν δεν καταλαβαίνουν ή διαστρεβλώνουν τις απόψεις του ώστε μετά να τις "καταρρίψουν" δεν πειράζει, αυτά έχει η ελευθερία του λόγου. Οι συνηθισμένες ασυναρτησίες που γράφονται από μπλογκοφιλόσοφους.

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι χυδαιότητα ανώνυμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε, αλλά είδα κι εγώ τη συνέντευξη και μπορώ να βεβαιώσω ότι ούτε τα λόγια ούτε και το πνεύμα του Ράμφου συμφωνούν μ' αυτό που γράφετε στην ανάρτηση. Κυκλοφορεί και στο youtube η συνέντευξη και μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Και εν πάση περιπτώσει, Βρίσκω τουλάχιστον άδικο το ύφος και τον τόνο του κειμένου σας, για έναν άνθρωπο που έχει γράψει κοντά τριάντα βιβλία, έχει διδάξει με απαράμιλλο τρόπο μερικά από τα πιο καίρια κείμενα της αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, κι εσείς εδώ τον αποδομείτε για κάτι που είπε και που δεν το συγκρατήσατε κι ακριβώς, αλλά ΜΑΛΛΟΝ το πνεύμα είναι τέτοιο και... πάρ' τ' αβγό και κούρευ' το. Έχει αρκετούς δαίμονες ο νεοελληνικός βίος και το να την "πέφτουμε" στους Ράμφους του τόπου ετούτου δεν μου φαίνεται κι ό,τι πιο σώφρον.