Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ….ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ…τρομάρα μας!!!


Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε από όλα τα μίντια και σε πολύ γενναίες δόσεις πληροφόρησης την υπόθεση εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα». Πέρα από τις ενστάσεις και τα ερωτηματικά που ακόμα και σε …πρετεντέρηδες προκάλεσε η υπόθεση αυτή με το ακατανόητο και το πρωτοφανές: ο υπ’ αριθ.1 ύποπτος και καταδικαστείς πριν μερικά χρόνια για τρομοκρατία Ν. Μαζιώτης να θεωρείται ο εγκέφαλος της οργάνωσης, μεγαλύτερη ανησυχία πρέπει να μας προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η –τηλεοπτική κυρίως- Δημοσιογραφία μας. Η λειτουργία δηλαδή εκείνη του δημοκρατικού μας πολιτεύματος που έχει ως σκοπό: να ελέγχει την εξουσία και να προστατεύει τον πολίτη από τυχόν αυθαιρεσίες της. Γιατί ναι μεν οι διωκτικές αρχές μπορεί να ενεργούν και μέσα στα πλαίσια κάποιας πίεσης μωρέ παιδί μου: να λέει π.χ. ο Γιώργος (όχι Γιωργάκης πλέον γιατί σκλήρυνε) στον Χρυσοχοίδη «βάλε και συ ρε Μιχάλη ένα χεράκι μήπως και ρίξουμε τα spreads!». Αλλά οι δημοσιογράφοι;
Πολύ συνοπτικά θα αναφέρω τρία κραυγαλέα παραδείγματα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:
1. Από την Κυριακή που ανακοινώθηκε η σύλληψη των έξι και ενώ η Ασφάλεια λέει ότι ψάχνει για γιάφκες, σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τα σπίτια τους στα οποία τους πιάσανε και στα οποία διαμένανε κανονικά, αναφέρονται ως κρησφύγετα! Φράσεις όπως: «…στο κρησφύγετο των Καλυβίων βρέθηκαν…» «…στο κρησφύγετο της Ν. Ιωνίας κατασχέθηκαν…» δίνουν και παίρνουν ενώ ο Μπαμπινιώτης στο Μεγάλο του Λεξικό είναι σαφέστατος:
κρησφύγετο (το) το μέρος στο οποίο μπορεί κανείς να κρυφτεί, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να τον πιάσουν, το ασφαλές καταφύγιο: οι αντάρτες είχαν το κρησφύγετο τους σε μια απόμερη και δύσβατη ορεινή περιοχή. ΣΥΝ: κρυψώνας, κρύπτη, λημέρι.
2. Kαι ενώ όπως κατηγορηματικά δηλώνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης: κανένα cd με ηχητικά ντοκουμέντα συνομιλιών δεν βρίσκεται στη δικογραφία, κάθε βράδυ στα δελτία των 8 ακούμε να απαγγέλλονται με θεατρικό στόμφο που θα τον ζήλευαν και οι καλύτεροι ηθοποιοί του θεάτρου μας ολόκληροι διάλογοι! Που τα βρήκαν που τα μάθανε όλα αυτά ένας θεός ξέρει! Και
3. Προχθές την Τρίτη μια ομάδα 150 περίπου αντεξουσιαστών από τα Εξάρχεια, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτά τα πράγματα, πήγαν με κανονική πορεία και πανώ χωρίς να φοράνε κουκούλες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και έκαναν για κάποιες ώρες συμβολική κατάληψη. Κάτι που γίνεται συχνά με διάφορα δημόσια κτήρια και από άλλα πολιτικά σχήματα όπως το ΠΑΜΕ. Γιατί και οι εντεξουσιαστές, όσο και να διαφωνεί κάποιος μαζί τους, συμπολίτες μας είναι με τη δική τους ιδεολογική άποψη, και πάμε τώρα στην ενημέρωση: Σε όλα τα δελτία τους τα κανάλια μιλούσαν για το συμβάν αποκαλώντας τους νεαρούς κουκουλοφόρους, χωρίς όμως να δείχνουν εικόνα (η Βουλή που ξεροσταλιάζουν απέξω όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία, απέχει από εκεί 200 μέτρα) γιατί η εικόνα θα τους διέψευδε και θέλανε να πουλήσουνε τρόμο!
Πράγματα βέβαια που δεν συνάδουν καθόλου με τη δημοσιογραφική εκτός και αν τα κάνουν από άλλη δεοντολογία: από αγνή πατριωτική διάθεση παραδείγματος χάριν, θέλοντας να συμβάλλουν και αυτοί στην αποκλιμάκωση των spreads! Μόνο που οι κουτόφραγκοι δεν είναι τόσο κουτοί και τα spreads ….δεν μασάνε!

18 σχόλια:

cynical είπε...

Καλημέρα Ναβαρινο-σ

πρεπει να προσλαβουν καινουργιους σεναριογραφους στη ΓΑΔΑ. Αν τους παιρνανε με αξιοκρατικα κριτηρια, θα απολαμβαναμε τουλαχιστον ενα καλυτερης ποιοτητας θεατρο.

Blackened είπε...

"Η αστυνομία μας μιλάει μέσα από τα δελτία ειδήσεων"

σε αυτή την υπόθεση, το σλόγκαν έχει επαληθευτεί πλήρως!!!

Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι ζωντανά στον αέρα κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων αξιωματικός της αστυνομίας θα έκανε παρατηρήσεις στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ… Ίσως θα έλεγε κάποιος, η με τίποτα θα πει κάποιος άλλος. Είναι γεγονός ότι έγινε και ο αφελής Πρόεδρος δεν κατάλαβε ποιο ήταν αυτό το «πιο σημαντικό» που δεν είπε, με αποτέλεσμα να φανεί ξεκάθαρα το επίπεδο της ενημέρωσης η της κατευθυνόμενης ενημέρωσης απ’ την τηλεόραση και τους δημοσιογράφους των τηλεπαραθύρων....

http://www.babylonia.gr/index.php?op...02-10-07-37-29

Βγαίνει στο κεντρικό δελτίο του Mega η δημοσιοκάφρος Μίνα Καραμήτρου, απ’ τα πιο πιστά παπαγαλάκια των μπάτσων, και αμολάει την παπαριά της. Ότι δηλαδή ένας από τους συλληφθέντες –τον κατονόμασε- που οι μπάτσοι παρουσιάζουν σαν μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», έκανε σκοποβολή με Καλάζνικοφ στon Yμηττό ενώ οι ασφαλίτες τον παρακολουθούσαν.

Αργότερα στο κυλικείο του σταθμού, όπου υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι του Mega, την πλησιάζει συνάδελφος της και την ρωτάει: Καλά ρε Μίνα αφού τον παρακολουθούσαν να κάνει σκοποβολή, δεν τον ακολούθησαν μετά οι αστυνομικοί να δουν που θα πάει το όπλο και έτσι να ανακαλύψουν την γιάφκα των τρομοκρατών;

Και εκείνη εντελώς αφοπλιστικά του απαντάει: Α. δεν ξέρω, έτσι μου είπαν να πω, έτσι είπα!!!

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/04/e.html

ELvA είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ELvA είπε...

Ολοι αυτοι navarino ειναι γνωστο πως μπηκαν στις θεσεις αυτες, οχι βεβαια λογω της τελειας γραμματικης τους, ουτε λογω των εντυπωσιακων τιτλων σπουδων τους (!)Aκριβως γι αυτο το λογο η Ελλαδα εχει τη τηλεοραση που εχει και μετα καποιοι θελουν να κανουν και συγκρισεις...Ενα μονο θα σας ρωτησω εχετε εσεις ποτε δει κανενα απο αυτους τους 'δημοσιογραφους' να παιρνουν ζωντανη συνεντευξη με ξενους σε αλλη γλωσσα; Εδω, αυτο ειναι σε καθημερινη, σχεδον, διαταξη και οχι μονο στα Αγγλικα, αλλα και σε αλλες γλωσσες... Στην Ελλαδα τοσα χρονια ακομη δεν εχω δει κανενα, με μονη εξαιρεση την Kανελλη, οταν δουλευε σαν δημοσιογραφος στο Μεga, αν δεν κανω λαθος.
Απο τοτε κανεις αλλος δεν τολμησε κατι αντιστοιχο, επειδη ακριβως οι περισσοτεροι ουτε καν..Αγγλικα δεν ξερουν και κανουν τους επαγγελματιες! Να πουμε δε οτι σε πολλες περιπτωσεις ουτε καν...
δημοσιογραφια δεν εχουν σπουδασει!

kariatida62 είπε...

Συμφωνώ και εγω με την Έλβα!
Όποιος θέλει να καμαρώσει στο γυαλί δηλώνει και δημοσιογράφος!
Αλλά βλέπεις αυτοί επιβιώνουν στον χώρο...βρώμα και δυσοδία στο κύκλωμά τους!

navarino-s είπε...

@cynical
Πολύ εποικοδομητική η πρόταση σου! Πέραν της ασφάλειας μας προάγει και τον πολιτισμό!
Καλό σου βράδυ!

navarino-s είπε...

@Blackened
Να είσαι καλά πολύ διαφωτιστική η παρέμβαση σου και τα link που παραθέτεις!
Το σύνθημα πράγματι είναι καταπληκτικό!

navarino-s είπε...

@Elva μου γειά σου!
Είναι πράγματι έτσι αυτό με τη γλώσσα γι' αυτό και τους έχουν στην αίθουσα σύνταξης εκείνα τα κοριτσάκια με τα προφίσενσυ να πιάνουνε και καμιά ξένη είδηση!

Καλό σου βράδυ και αύριο δεν θα έχει χιονόνερο!

navarino-s είπε...

@kariatida62
Έχεις απόλυτο δίκιο και ας είναι ιδιωτικός υποτίθεται τομέας για τα περισσότερα από αυτά!

Vipera Lebetina είπε...

Καλησπέρα Ναβαρίνο-ς!
Μην τους κατακρίνετε τους δημοσιογράφους, προπονούνται για συγγραφείς μυθιστορημάτων, ας δείξουμε λίγη κατανόηση και ας μη τους κόψουμε τα φτερά! Κρίμα δεν είναι;
Όσο για τους διαλόγους, γεμίζουν αρκετές σελίδες και καλύπτουν όλα τα είδη... Ανησυχία, μέχρι και κακόβουλο γέλιο... Αλλά όπως είπα και παραπάνω, δεν είναι να τοςυ λυπάται κάποιος;

the monkeys είπε...

Εγώ νομίζω navarino μας ότι υπάρχουν πολλοί κουτοί (όπως αναφέρεις) έκει έξω που τα πιστεύουν όλα αυτά. Πάντως θα σταθώ σε ένα θέμα, δεν έχω καταλάβει αν η τρομοκρατία που στόχο έχει βουλευτές, αστυνομικούς κ.τ.λ. αν θα έπρεπε να αφορά τον κόσμο ή και να τον τρομάζει στην τελική. Άλλωστε η βία (από την πλευρά των αστυνομικών) βία (από τη δική μας πλευρά) γεννά.

chameleontas09 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
chameleontas09 είπε...

Η συνεργασια παντως ΜΜΕ και ασφαλειας δεν αποδοδιδει καρπους!!! 1)Από τη μια τα καναλια λενε πως η αστυνομια παρακολουθουσε ενα εκ των συλληφθεντων 2 μερες πριν τη συλληψη να κανει σκοποβολη με καλασνικοφ στο βουνο και απο την αλλη η αστυνομια ακομα ψαχνει τη "γιαφκα" με τα καλασνικοφ!!! Αν ισχυει το πρωτο θα μπορουσαν να τον ακολουθησουν και να δουν που παει!!!
2)Τα καναλια μας πλασαρουν μαγνητοφωνημενους διαλογους απο συλληφθεντες οτι και καλα σχετιζονται με το περιστατικο στα Πατησια και τον μικρο Αφγανο. Απο την αλλη η αστυνομια εχει βρει σχεδιαγραμματα για παλιες αλλα και μελλοντικες ενεργειες των συλληφθεντων οπως λεει!!! Κανενα σχεδιαγραμμα ως τωρα τουλαχιστον δεν μιλαει για την εν λογω ενεργεια στα Πατησια ή τουλαχιστον κανενα στοιχειο απο πλευρας αστυνομιας δεν εχει βρεθει που να δειχνει οτι η συγκεκριμενη ενεργεια εγινε απο τον Ε.Α.

Τα παπαγαλακια των ΜΜΕ μας θεωρουν ηλιθιους κανονικα...

υ.γ.Αν το σπιτι που περιεχει βιβλια πολιτικου περιεχομενου θεωρειται "γιαφκα"...τοτε κι εγω σε "γιαφκα" μενω και νομιζω πως και πολλοι αλλοι απο εδω μεσα κατοικουν σε "γιαφκες" navarino-s!
Το εχουν παρατραβηξει τα καναλια...εχει γινει σηριαλ.

Καλημερα ;-)

Αγγελής

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Μπράβο σου ερπετούλι μου που βλέπεις το πράγμα και από την πολιτιστική πλευρά του μυθιστορήματος!

navarino-s είπε...

@monkakia μου δεν είναι θέμα εξυπνάδας η βλακείας. Έχει μεγάλη δύναμη η εικόνα της τηλεόρασης και θέλει πολυ ισχυρά αντανακλαστικά για να διατηρήσεις μια επαγρύπνηση!

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Σ' ευχαριστώ Αγγελή μου για την παρέμβαση και τους σωστούς συλλογισμούς που κάνεις.
Εκείνο το σύνθημα που μας θύμισε ο Blackened:"Η αστυνομία μας μιλάει μέσα από τα δελτία ειδήσεων" τα λέει όλα!

Greek Rider είπε...

Εγώ δεν διαφωνώ καθόλου με τους αντιεξουσιαστές. Στην εποχή μας είναι οι μόνοι σωστοί.

Όσο για τους δημοσιοκάφρους εκτέθηκαν όσο ποτέ άλλοτε, ασχέτως της υπόθεσης, έτσι που παρουσίασαν το θέμα ήταν για κλάματα. Κανένα πρόσχημα, μόνο προπαγάνδα.

Μα είναι δυνατόν να δείχνουν βιβλία τους με ενοχοποιητικό τρόπο; Ντροπή...

navarino-s είπε...

@Greek Rider
Ακριβώς και βιβλία νομιμότατα όπως "Οι προκηρύξεις της 17Ν" των εκδόσεων Κάκτος!