Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ζωή είναι τραγική επειδή είναι άθλια»!!!

Θα μου πείτε: «τέτοια ώρα τέτοια λόγια!» Μα γι’ αυτό το έβαλα μπας και πάρουμε καμιά ανάσα μέσα από αυτή την ιδιότυπη και «απελπιστική αισιοδοξία» του. Γιατί και τότε που ο Αλμπέρ Καμύ το διατύπωσε στα 1939 σε ένα κριτικό του σημείωμα για το μυθιστόρημα του Σάρτρ «Η Ναυτία», η παγκόσμια κατάσταση των πραγμάτων δεν ήτανε καθόλου ρόδινη.
Και συνέχιζε την όντως καινοτόμα αυτή σκέψη του με το: «Η διαπίστωση του παραλογισμού της ζωής δεν είναι ένα τέλος, αλλά μια αρχή». Που έμελε να γίνει και το μότο όλου το φιλοσοφικού και λογοτεχνικού του έργου.
Θυμάμαι παλιά όταν λάβαινε χώρα ένα άγριο έγκλημα η ένας τραγικός αυτοχειριασμός σε κάποια υποβαθμισμένη συνοικία μιας πόλης η απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας, οι εφημερίδες στις αναλύσεις τους έβαζαν πάντα το θέμα της οικονομικής εξαθλίωσης: «Η φτώχια και η απόγνωση όπλισαν το χέρι του δολοφόνου ή του αυτόχειρα!» έβλεπες στα πρωτοσέλιδα τους. Όταν όμως κάτι παρόμοιο γινόταν σε κάποια εύπορη συνοικία το πράγμα δυσκόλευε και στην ερμηνεία μπαίνανε άλλοι παράμετροι: «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου» «ακατανόητο έγκλημα» έλεγαν πια οι υπέρτιτλοι.
Γιατί μάλλον η τραγικότητα που μας λέει ο Καμύ έχει να κάνει με τα μεγάλα υπαρξιακά αδιέξοδα που διατρέχουν όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλους τους ανθρώπους. Και ίσα-ίσα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, που αυτά διογκώνονται με την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου. Μια ματιά στη σύνθεση της πελατείας των ψυχολόγων και των ψυχαναλυτών, νομίζω, πως το επιβεβαιώνει.
Και επειδή το θέμα προσφέρεται για συζήτηση δεν θέλω να μακρηγορήσω -πιο πολύ θα ήθελα να ακούσω απόψεις- θα τελειώσω με την άλλη φράση του μεγάλου φιλόσοφου που βάζει τη λέξη «διαπίστωση» για τον παραλογισμό της ζωής, ως αρχή, γιατί εξυπακούεται πως η «αποδοχή» του, σηματοδοτεί μια κατάκτηση ένα τέλος, αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας υπαρξιακής μας περιπέτειας που λέγεται ζωή!

10 σχόλια:

ELvA είπε...

Πολυ υπαρξιακη η αναρτηση σου φιλε navarino και μου αρεσει. Μαλιστα πιστευω οτι ο Καμυ ισως μ αυτο το τροπο παρεπεμπε στην ευθυνη καποιων για αυτη την αθλιοτητα της ζωης που αναφερει...Οπως και να το κανουμε εχει δικιο και ετσι πρεπει να βλεπει κανεις τα πραγματα σαν μια 'αρχη' ωστε να συνειδητοποιησεις τι μπορεις να κανεις, πριν να ειναι αργα...

Καλο σου σαβ/κο :)

Roadartist είπε...

Πάρα πολύ με εκφράζει ο Καμύ. Ο ξένος είναι από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία.. Είμαι σίγουρη navarine πως όσο περνάει ο καιρός στον υπαρξιασμό θα το ρίξουμε όλοι..

Blackened είπε...

το ότι οι ψυχολόγοι έχουν πελάτες από ανώτερα κοινωνικά στρώματα οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτοίέχουν και χρήματα για να πάνε εκεί.

Η αλήθεια όμως είναι πως τα υπαρξιακά κενά υπάρχουν παντού, απλώς οι κατώτερες και αμόρφωτες κατά κανόνα τάξεις αντί για τον ψυχαναλυτή έχουν τον παπά ή τον πνευματικό τους πατέρα, τη θρησκεία για να επιβιώνουν, και δυστυχώς το κάνουν πολύ καλά, μια και τους γεμίζει τα υπαρξιακά κενά πιο πολύ λόγω της ελπίδας που δίνει. Και αυτό είναι πραγματικά τραγικό, η ελπίδα αυτή είναι η τροχοπέδη της εξέγερσης

navarino-s είπε...

@Εlva μου γειά σου!
Κοίτα! μεταξύ μας τώρα, θα σου πω ένα μυστικό: κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης με παρακάλεσε να ανεβάσω μια τέτοια ανάρτηση για να στρέψω την προσοχή του κόσμου στα υπαρξιακά και να ξεχάσουν τη μέγγενη του ΔΝΤ που θα αρχίσει να σφίγγει!
Σοβαρά τώρα:
Αν και ο Καμύ κοινωνικά ανήκε στους επαναστατημένους ανθρώπους (χρημάτισε για κάποια χρόνια και μέλος του ΚΚΓ) στη συγκεκριμένη πρόταση νομίζω ότι θέλει να τονίσει ακριβώς το αντίθετο: να μην μπερδεύουμε δηλαδή την υπαρξιακή τραγικότητα της ζωής με την οικονομική και κοινωνική αθλιότητα,κάτι που γίνεται συστηματικά από την οιανδήποτε αριστερά και έκρινε ότι συμβαίνει και στο συγκεκριμένο βιβλίο του Σάρτρ.
Καλό Σαβατ/κο!

navarino-s είπε...

@Roadartist γειά σου!
Μάγος είσαι! Θα λέμε: "δεν βαριέσαι...σήμερα είμαστε άυριο δεν είμαστε" και θα περνάνε απάλαφρα τα μέτρα του ΔΝΤ!

Ο Ξένος θεωρείται και το πιο αντιπροσωπευτικό της κοσμοθεωρίας του. Αλλά την πλάκα τη μεγάλη εγώ την έπαθα όταν διάβαζα την Πανούκλα: ήταν τόσο παραστατικές οι περιγραφές που με είχει πιάσει μια φοβερή φαγούρα στις μασχάλες και στο λαιμό μου!

navarino-s είπε...

@Blackened
Mπράβο πολύ σωστή η παρέμβαση σου!
Έτσι ακριβώς γίνεται όπως τα λες με τους παπάδες και τους πνευματικούς και είναι η ταξική διαφορά που δημιουργεί την ποιοτική διαφοροποίηση!

Vipera Lebetina είπε...

Navarino-s τι πεσσιμισμός είναι αυτός! Απαπα ντροπή! Δεν είναι σωστό! Πρέπει να παλέψουμε και να κάνουμε υπομονή.. Ε χμμ, τι λέω, και -βασικότατο- τι πίνω;
Λοιπόν, λένε ότι ο Θεός σε αυτούς που κάνουν υπομονή δίνει... και άλλη υπομονή!
Ώρα να επιστρέψω στην πραγματικότητα, γιατί πολύ αισιόδοξη μου φαίνομαι και ανησυχώ!

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Ερπετάκι μου δεν είναι πεσιμισμός γιατί το πήρες έτσι;
Μια φιλοσοφική διαπίστωση είναι.

Greek Rider είπε...

Εξαιρετικό!!

Πάντα μου άρεσε ο Καμυ.

navarino-s είπε...

@Greek Rider
Να είσαι καλά!