Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ




Στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», αυτό το κάλεσμα για εξέγερση του παγκόσμιου προλεταριάτου που διατύπωσαν στα 1848 ο Μάρξ και ο Έγκελς, υπήρχε κάπου εκεί προς το τέλος η φράση: Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σε αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους.
Η φράση αυτή ιστορικά δικαιώθηκε από τους μαζικούς αγώνες που ξέσπασαν μετά σε Αμερική και Ευρώπη και την κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε με μεγάλο κέρδος για τους εργαζόμενους: την 8ώρη εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και αλληλεγγύη.
Δυστυχώς σήμερα οι εργαζόμενοι νομίζουν ότι έχουν ακόμη να χάσουν πολλά. Και αυτό τους κάνει πιο μαζεμένους και ευάλωτους απέναντι στην αδηφάγα εργοδοσία. Σκύβουν πιο εύκολα το κεφάλι. Βλέπουμε έκπληκτοι ξαφνικά να βγαίνουν στο δρόμο εργάτες απλήρωτοι για 8 μήνες. Κάνουν υπομονή δεν μιλάνε. Γιατί οι αλυσίδες πλέον που τους κρατάνε δεν είναι εκείνες οι παλιές και οι εμφανείς. Τώρα υπάρχουν τα δάνεια και οι κάρτες. Τρέχουν οι άνθρωποι και δεν φτάνουν, από δουλειά σε δουλειά, για να κρατήσουν μια επίπλαστη ευημερία με αντάλλαγμα τη σκλαβιά τους.
Ενώ στην ουσία χαθήκανε όλα αυτά που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα . Δεν υπάρχει 8ωρο πλέον, το 10ωρο είναι το μίνιμουμ σε κάποιες δουλειές και για τις πωλήτριες το 9πμ – 9μμ είναι πια ο κανόνας ενώ η υπερωρία κατάντησε άγνωστη λέξη. Αφήστε που ο συνδικαλισμός εκτός δημοσίου μοιάζει με μαύρο ανέκδοτο. Κοιτάξτε την περίπτωση Κούνεβα.
Κοιτάξτε τώρα και τη MIG που έβγαλε ανακοίνωση για επάνδρωση της Ολυμπιακής. Από την αρχή όλα και με 710 Ευρώ μικτά οι μισθοί. Και σε νέες βάσεις παρακαλώ: υπογραφή Εργασιακής Ειρήνης, όπερ εστί μεθερμηνευόμενο: δούλεψε σκλάβε και μη μιλάς!
Και αν βάλουμε από πάνω και τη διαφθορά της εξουσίας τη βία και την καταστολή το πράγμα βαραίνει πλέον πολύ.
Και ξαφνικά το Δεκέμβρη -έγινε αυτό που ιστορικά έχει γίνει χιλιάδες φορές, όταν δηλαδή τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και η μεγάλη μάζα της κοινωνίας αδρανεί μπαίνουν μπροστά οι νέοι- βγήκαν δηλαδή τα παιδιά και με αφορμή το θάνατο του Αλέξη είπαν: δεν πάει άλλο! Λίγο βίαια, βέβαια, αλλά έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν βγήκαν να πουν τα κάλαντα!
Στην αρχή μίλησαν πολλοί για το δίκαιο του αγώνα τους αλλά σιγά-σιγά άρχισε ένας κιτρινισμός από τα ΜΜΕ που βοηθούμενα από δηλώσεις «πνευματικών ανθρώπων» και θέσεις κομμάτων όπως το ΚΚΕ (η ιδρυτική του διακήρυξη στηρίζεται στο μανιφέστο που αναφέραμε πιο πάνω), έφτασαν στη συκοφάντηση όλης αυτής της μεγαλειώδους αντίστασης. Με μοτο όχι στη βία. «Ειρηνικά και κόσμια πράγματα» σου λέει ο άλλος και από μέσα του σκέφτεται «πως θα απολαύσουμε τα λεφτά μας μωρέ παιδί μου με βιαιότητες;»
Πρώτος άνοιξε το χορό ο «και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» και τιμηθείς προσφάτως ως άντρας του 2008 από βραβεία γνωστών αλλαξοκωλίων: Λάκης Λαζόπουλος. Που έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευτεί το timing και να κάνει σχετική εκπομπή «μπράβο στα παιδιά!», στα 2/3 της οποίας όμως αναλώθηκε να δείχνει τους εγκάθετους της αστυνομίας, λες και αυτό ήτανε κάτι καινούργιο! Από καταβολής αστυνομίας υπάρχουν οι εγκάθετοι της και οι χαφιέδες της. Η προβολή τους όμως με επιμονή δημιουργεί στον κόσμο φοβίες και συνειρμούς συκοφάντησης των εξεγερμένων παιδιών.
Έτσι τώρα «παραδομένοι στη σφήκα και το ξυνόχορτο» «άβουλοι μοιραίοι όλοι αντάμα» κυλιόμαστε πάλι στο βούρκο του δικομματισμού ενώ η λαίλαπα της κρίσης χτυπά εκκωφαντικά στα παραθυρά μας!
Θα βγούνε όμως τα παιδιά πάλι στο δρόμο! Και αυτή τη φορά δεν ξέρω πόσα και πως.

18 σχόλια:

lagarto είπε...

δυστυχώς έτσι είναι...
όλοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν ή μερικοί νομίζουν ότι ζουν καλά και ότι αφού έχουν κάποιες ανέσεις είναι μια χαρά, ενώ στην ουσία τίποτα δεν είναι δικό, καθώς όλα ανήκουν στις τράπεζες...
πράγματι την επόμενη φορά που θα βγούμε στο δρόμο δεν ξέρω τι θα συμβεί!το μόνο που ξέρω είναι ότι η υπομονή μας τελειώνει...
πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, αλλά πώς?
όταν όλοι μέσα από τα μμε κοιτάνε μόνο τι θα πει ο παυλόπουλος, η διαμαντοπούλου, η κανέλλη και ο αλαβάνος?
δυστυχώς πρέπει να καταλάβουν μερικοί ότι τα έχουν κάνει τόσο σκατά που θα πρέπει να φύγουν και αφήσουν τους νέους...γιατί εμείς θα ζήσουμε σ'αυτή την κοινωνία που φτιάχνουν!είναι το γνωστό αλλά πολύ αντιπροσωπευτικό τσιτάτο, αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς!
αποφασίζουν για το μέλλον μας τη στιγμή που η συγκεκριμένη γενιά που τώρα βρίσκεται στη βουλή κάποτε είχαν πάρει οι ίδιοι στα χέρια τους το μέλλον τους!
δεν είναι λίγο άδικο?
δυστυχώς σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους νέους να βγουν μπροστά γιατί ζούμε σε μια κοινωνία του θεάματος και οι περισσότεροι είναι τυφλωμένοι από αυτό!
δεν πρέπει μόνο να σπάσουμε τις αλυσίδες των εργατών αλλά και των τηλεθεατών!είναι πολύ πιο δύσκολο!
αλλά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει...
θα ξανάρ8ει αυτό το μπαμ και τότε θα είναι πολύ πιο δυνατό...

the monkeys είπε...

to pothri xexulizei ka8e mera olo kai perissotero...h katastash dn paei allo...kapoia stigmh 8 er8ei h stigmh pou 8 ginei mia ekrhxh akoma pio megalh...mia ekrhxh pou 8a allaxei polla...an fusika ta mme k oi loipoi dn kataferoun mas koimisoun xana k n mas kanoun rompotakia tous.wraia post navarino mu!!!xairomai pou uparxoun an8rwpoi sanki esena pou katalavainoun thn nea genia...

the monkeys είπε...

ξεχαστηκα τελειως!!!πηρα φορα και δεν ειδα οτι ηταν στα γκρικλις!!!ποοο παει η ολη προοδος που σημείωνα!Αχαχαχα.
εδω η μεταφραση(να ειναι καλα ο επιστημονακος με το θαυματουργο δωρο-εργαλειο)αχαχα
το ποτήρι ξεχειλίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο...η κατάσταση δεν πάει άλλο...κάποια στιγμή θα έρθει η στιγμή που θα γίνει μια έκρηξη ακόμα πιο μεγάλη...μια έκρηξη που θα αλλάξει πολλά...αν φυσικά τα μμε k οι λοιποί δεν καταφέρουν μας κοιμίσουν ξανά k να μας κάνουν ρομποτάκια τους.ωραίο post ναυαρίνο μου!!!χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι σάν κι εσένα που καταλαβαίνουν την νέα γενιά...και δεν την κατακρίνουν απερίφραστα

cook είπε...

η μονη ελπιδα πλεον είναι τα παιδια...όσο ειναι παιδια...γιατι οταν γινουν σοβαροί ενηλικες σιγα σιγα γίνονται ενα με αυτο που μεχρι τοτε πολεμούσαν...όσο για τους πολίτες αυτης της χώρας συνεχίζουν να επιβραβευουν τα κομματα και τη διαφθορά τους... δεν βλεπω τιποτα ν'αλλαζει...

Tyler Durden είπε...

εμένα με κάνει εντύπωση που ο γιος μου (11 χρονών) και οι συμμαθητές τους στο σχολείο λένε ακόμα ευρηματικά συνθήματα για τους μπάτσους, κοροϊδεύουν την μέγαιρα διευθύντρια και αναρωτιούνται γιατί αυτό και γιατί εκείνο (προσευχές, εκκλησιασμούς, κλπ.)

Η νέα γενιά μάλλον θα κάνει την διαφορά, γιατί άλλωστε αυτή θα βιώσει όλα τα σκατά που εμάς θα μας πάρουν ξόφαλτσα

navarino-s είπε...

@lagartaki μου, αν και θυμωμένο εκφράζεις νομίζω πολύ παραστατικά αυτό που μας περιβάλλει. είναι επίσης πολύ σημαντική η φράση σου ότι "πρέπει να σπάσουμε και τις αλυσίδες των τηλεθεατών!"

Υ.Γ. είδες για να κάνεις παρέα με τα δεντρόβια καθαρματάκια πετάς και συ το 8 αντί του θ.

navarino-s είπε...

@monkakia μου σας καταλαβαίνω. δεν πουλάω μούρη. έχω τα μάτια μου και τα αφτιά μου ανοιχτά. αυτό που γράφω για τα 710 μεικτά της marfin το άκουσα χθές στο ραδιόφωνο από κάποιον ιπτάμενο φροντιστή, είναι 39 χρονών παντρεμένος με ενοίκιο και 15 χρόνια προϋπηρεσία και τόσα του δώσανε για εργασία εδάφους από μια εταιρία τσάρτερ στο "Ελ.Βενιζέλος" με 4 ώρες διαδρομή την ημέρα παρακαλώ. Και πήγε ο άνθρωπος τι να κάνει.

Υ.Γ. έσωσες την παρτίδα ρε κάθαρμα με τα γράμματα (και τα κεράσματα εννοείται) την τελευταία στιγμή!!! αλλά βλέπω να έχεις επηρεάσει και εκείνο το lagartaki που μέχρι τώρα ήτανε άψογο και αρχίζει να μου πετάει και αυτό 8άρια!!

navarino-s είπε...

@cookίτσα μου σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου. έχεις απόλυτο δίκιο για εμάς τους μεγάλους, εσύ είσαι πολύ μικρότερη. η δικιά μου η γενιά και η λίγο πιο πίσω είναι που παίρνει βραβείο στη διαφθορά τον ξεπεσμό τη σαπίλα!!!
σου στέλνω την αγάπη μου!

navarino-s είπε...

@Tyler και συ πολύ νεώτερος είσαι! με εντυπωσιάζει αυτό που γράφεις για το γυιό σου! είναι χαρακτηριστικότατο μιας άλλης νοοτροπίας και σκέψης που δεν ...μασάει!
να είσαι καλά ρε tyler και να το χαίρεσαι το παιδάκι!

Saq είπε...

Πολύ ωραία τα λες φίλε navarino και σκέψου ότι σήμερα έχουμε και την καινούρια μορφή εργασιακού εκφοβισμού που είναι "δούλεψε όσο σου λέω γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και θα απολυθείς!". Από την άλλη έχουμε και τις άχρηστες κυβερνήσεις μας που έχουν ταράξει τα ταμία και τώρα ζητούν τα ελλείματα από τον λαό, τι να πω μυαλό νομίζω δεν θα βάλουμε ούτε στις επόμενες εκλογές!

navarino-s είπε...

@newton φίλε μου σιγά μη βάλουμε μυαλό! σήμερα περιβαλλόμεθα υην ιδιότητα του τηλεθεατή και είδες πόσο ωραία το βάζει το lagarto: "..πρέπει να σπάσουμε και τις αλυσίδες των τηλεθεατών" λέει και έχει δίκιο!

Βρομιστεράκι είπε...

Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο που μας είπε και ο Βάρναλης...

Κόφτε αυτή τη βρωμοκεραία στο σπίτι σας. Εγώ την έχω κόψει εδώ και 4 χρόνια και είμαι εντάξει! (φυσικά η πλειοψηφία ρωτάει...και τι κάνεις χωρίς τηλεόραση. Η απάντηση είναι, είμαι καλά!)

navarino-s είπε...

@βρομιστεράκι μου, είσαι επικίνδυνο στοιχείο τελικά και θα πρέπει εμείς οι φιλήσυχοι πολίτες, που σε συναναστρεφόμαστε μπλογκικώς, να πάρουμε τα μέτρα μας! Ακους εκεί 4 χρόνια χωρίς τηλεόραση!!! Για όνομα!!!

Ανορθόδοξος είπε...

Τις προάλλες μιλούσα με ένα γνωστό μου ΚΝΙΤΗ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε να μην κατηγορούμε την αστυνομία γιατί... είναι κι αυτοί άνθρωποι της εργατικής τάξης!! Αυτοί που πρέπει να κατηγορούμε είναι αυτοί που καίνε τις τράπεζες, γιατί είναι αλήτες και επιπλέον έτσι δεν λύνουν κανένα πρόβλημα!!

Ακούστε λόγια ο τύπος, σαν εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ έχουν αρχίσει να ακούγονται...

navarino-s είπε...

@Ανορθόδοξε αυτά είναι επηρεασμοί από τα εθνοκομμουνιστικά της Κανέλλη. Τα γράφει στο περιοδικό της τη Νέμεση. Γράφει και για την Ορθοδοξία και μη δεις καμιά μέρα τους Κνίτες να μπαίνουν επίτροποι στις εκκλησίες για να ελέγχουν τα ποίμνια!!!!!!

chameleontas09 είπε...

Όπως έλεγε και το τσιτάτο (με μια παραλλαγή):

Ιστορία επιστρέφουμε. Κοίτα ξανά ψηλά στον ουρανό!!!!!

navarino-s είπε...

@χαμαιλέοντα, που με βρήκες ρε μπαγάσα! πατρίδα! θα σε επισκεφτώ στο "μαγαζί" σου!

chameleontas09 είπε...

navarino-s

...τωρα που σε βρηκαμε δεν θα χανομαστε!!!! Πολύ καλά τα ιστολόγια σου κι εσενα. Και αυτο αλλα και του Πυργου

Κίνηση για την προασπιση του φυσικού πλούτου στην Πυλία "Ο Χαμαιλέων"