Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Στο Μετρό


Κάθονται στο απέναντι μου κάθισμα. Ένας άντρας και μια γυναίκα γύρω στα 45. Φοράνε ρούχα σινιέ και φαίνονται αεράτοι. Κουβεντιάζουν μεγαλόφωνα με αυτή την άνεση που δίνει στις μεγαλουπόλεις η ανωνυμία του πλήθους. Είναι αργά το μεσημέρι. Μόλις έχουν σχολάσει και πρέπει να είναι στην ίδια δουλειά. Μάλλον Δημόσιο. Στελέχη ίσως με πόστα και καλούς μισθούς. Πτυχία πανεπιστημίου. Σχολιάζουν κάποια συνάδελφο τους:
-- Ακούς ρε συ τι έγινε σήμερα με τη Μαρία;
-- Τι; Ρωτάει ο άνδρας.
-- Της έπεσε από την τσάντα ένα χάπι που δεν το πρόσεξε.
-- Και λοιπόν;
-- Το πήρε κρυφά ο Θανάσης. Και κάποια στιγμή που αυτή βγήκε, μας είπε πως είναι φάρμακο για σχιζοφρένεια! Ξέρει αυτός από φάρμακα.
-- Σοβαρά μιλάς;
-- Ναι ρε συ. Άκου ρε γαμώτο εξήγηση! Τόσο καιρό να μην ξέρω τίποτα! Να κάνουμε παρέα να είναι η άλλη σχιζοφρενής να κινδυνεύω ανά πάσα στιγμή και αυτή ούτε κουβέντα. Το φαντάζεσαι δηλαδή;
-- Ναι έχεις δίκιο!
Συμφωνεί ο μαλάκας και συνεχίζουν απτόητοι το φρικαλέο διάλογο τους. Και εγώ να ψάχνω μέσα μου να βρω που βρίσκομαι; Μήπως και βλέπω κάποιο όνειρο; Είχανε μετρό και στο μεσαίωνα; Αναρωτιέμαι. Μια διαφημιστική αφίσα απέναντι στο πλέξι-γκλας με βγάζει αμέσως από το δίλλημα: …τόσες Μαρτίου 2009. Αρχές του 21ου αιώνα μ.Χ. και τόσο σκοτάδι! Τέτοιος κοινωνικός ρατσισμός για το συνάνθρωπό τους! Μια ψυχούλα που ανασαίνει δίπλα τους. Μια ψυχούλα μέσα στην άβυσσο που παλεύει να κρατηθεί από κάπου. Παίρνει ένα χάπι για ν’ αντέξει. Ακόμη και σωστή να ήταν η «γνωμάτευση» του και «γιατρού» λαθρόχειρος Θανάση! Σκεφτείτε τη «γνωμάτευση» να έλεγε: πως είναι χάπι για το AIDS! Σκεφτείτε αν μπορείτε εσείς γιατί εγώ μόνο τρομάζω. Τρομάζω από αυτό το ρατσισμό γιατί ωχριά μπροστά του ο άλλος. Ο φυλετικός. Σκεφτείτε εσείς γιατί είμαι ακόμη θολωμένος. Ακόμη όπως εκείνη τη στιγμή που δεν μπορούσα και σηκώθηκα. Ήθελα να τους χαστουκίσω αυτούς τους «μορφωμένους» υποτίθεται που μεγαλώνουν και παιδιά!! Σφόδρα ποθούσα μέσα μου να τους αστράψω δυο χαστούκια! Μα τράβηξα χέρι και κατέβηκα στην πρώτη στάση. Κατέβηκα να πάρω μια ανάσα. Λίγο αέρα μέσ’ στη σήραγγα! Μέσα στο τούνελ!

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν πος πολλυ εγοιστρια αθτι η γυναικα στο μετρο! Αντι να προσφερουν λυγι συμπαθεια για το συνάνθρωπό τους, κατι εγοιστες το περνουν πανο τους να διμιοθργουν δραμα και σκανταλο ετσι να μιν μινουνε με το στομα τους στεγνο. Αφοσον, τι αλλο συμαντικο θα ειχε να πι αυτι η «κυρια» μας του μετρο!

Ο Θανασισ ο Γιατρος (και οχι ο Θανασης ο Βεγγος) κσερι πολλυ καλλα απο χαπια... το μυκρο το θαλασσινο μας κανει πιο μεγαλους! Και το κοκκινο, μας κανει πιο μικρους.

Ποσο θα’θελλα να τις ρικσο κανα δυο – τρια απ’αφτα τα κοκκινα στο καφε τις κυρια μας μια μερα – να κσαφανιστι τελιος! E, για τετιο μυαλο, δεν χρειαζομαστε και πολλα. :-P

the monkeys είπε...

ναβαρίνο μας,δυστυχως αν και 21ος αιωνας υπαρχουν πολλα μεσαιωνικα μυαλα!δυστυχως κυκλοφορει πολυ αμορφωσια?ηλι8ιοτητα?κακια?δν ξερω πως να το πω...πραγματικα απορω πωσ κρατη8ηκες να μην τους πεις κατι.ελεος πια με αυτην κοινωνια...ωραιο ποστ!!
βλεπω οτι κι σενα σαρεσει ν παρατηρεις τουσ ανθρωπους στο μετρο οπως και μενα..εχει πλακα.καποιες φορες οπως απεδειξες!!

cynical είπε...

καλησπερα @Navarino-s,
ετσι βλεπουμε πόση δουλεια, και τι προσανατολισμο πρεπει να εχει η εκπαιδευση. Οτι δεν αρκει να μοιραζει πτυχια ( όσο και αρτια να ειναι αυτα) αν δεν εκπαιδευει τον μαθητη/φοιτητη να ειναι ανθρωπος αλλα και πολιτης.
Νατα τα αποτελεσματα..

Saq είπε...

Αφού δεν την κυνήγησαν να την διώξουν από την δουλειά πάλι καλά να λες! Θα συμφωνήσω πάντως με τα λεγόμενα της cynical!

the monkeys είπε...

Θα συμφωνήσω με το monkey1. Και ξέρεις τώρα ποιά θα είναι η συνέχεια...να το μάθει όλο το γραφείο και να υπάρχει περίπτωση να απολυθεί η κοπέλα. Βασικά αυτά τα άτομα (μεγαλοστελέχη) με αέρα ανωτερότητας δεν τα μπορώ. Είναι τα πιο ψεύτικα και αδιάφορα άτομα που θα συναντήσεις. Μια φορά που ταξίδευα με λεωφορείο, ήταν πίσω μου δύο που όλοι τους η κουβέντα ήταν σε τέτοιο στυλ

- Καλά αυτό που έκανε η Μαρία ήταν πολύ άσκημο.
- Ναι άσε λες και παρακολουθούσα ταινία του Fellini.
- Καλά φυσικά. Πως σου φάνηκε η έκθεση του Γιώργου? Εγώ νομίζω είχε πολλές ελλείψεις, αλλά δεν του το είπα. Λες και ήταν ο Gaudi έκανε.
- Ναι. Τελείως σκηνή Almodovar.

Τους πλακώνεις ή δεν τους πλακώνεις??? Οι δήθεν κουλτουριάριδες...Ευτυχώς είχα mp3 player αχααχααχα.

Tyler Durden είπε...

Απίστευτο, αλλά Ελλάδα είναι εδώ!

Αλλά μάλλον πιστεύω ότι μέσω αυτής της υποτίμησης του συνανθρώπου της αμβλύνει την όποια δική της τρέλα ή καγκουριά σχετικοποιώντας την.

Βρομιστεράκι είπε...

Δεν πρόκειται περί μηχανης του χρόνου που σε πήγε στον Μεσαίωνα, όχι! Προκειται για την Ελλάδα του πτυχιούχου κουτοπόνηρου και βλάκα νεοέλληνα. Που όσα πτυχία και να αποκτήσει θα του λείπει η κοινωνική μόρφωση.
Που όπως πολύ σωστά λέει η fluorescentpunk 2-3 κόκκινα χάπια που μικραίνουν... Να γίνουν λίγο ταπεινοί μπας και γλυτώσουν την ύβρι που διαπράτουν...

@Monkey 2....τι διάλογος?! LOL!

the monkeys είπε...

καλα οντως ρε monkey2 που τα πετυχες αυτα τα νουμερα??καλα το mp3 εχει αποδειχ8ει σωτηριο για να μην ακους την κα8ε βλακεια του αλλου!!αχαχα.ρε επρεπε να γυρισεις και να τους πεις καλα εσεις τωρα που 8υμιζετε την ταινια ο ηλι8ιος και ο πανηλι8ιος.αχααχαχαχαχα.

navarino-s είπε...

@fluorescentpunk ευχαριστώ για την επίσκεψη και αυτή το τόσο θερμό σου σχόλιο από το κρύο Μόντρεαλ. Πολύ έξυπνο αυτό με το Βέγγο! Να είσαι καλά!!

navarino-s είπε...

@monkaki1 αυτή η περιέργεια θα μας φάει! Γι' αυτό λεώ ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αναντικατάστατα. γιατί μπορεί όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση να στενοχωριέσαι αλλά είσαι μέσ' στους ανθρώπους και παίρνεις όλα τα μηνύματα της ζωής. Το ΙΧ είναι απομόνωση.

ΥΓ τα ελληνικά σου κανόνι! Αλλά το 8 ρε κάθαρμα επιμένει!!!

navarino-s είπε...

@cynical έχεις απόλυτο δίκιο. μόνο θα ήθελα να προσθέσω και την ευθύνη της οικογένειας.

navarino-s είπε...

@newton αν ήτανε στον ιδιωτικό τομέα -γιατί όπως έγραψα και βάσει του ωραρίου υπολογίζω για Δημόσιο- και αυτό που λες θα γινόταν, ιδίως τώρα με την κρίση που έχουν πιάσει τους εργαζόμενους από τα μούτρα!

navarino-s είπε...

@monkaki2 πολύ σωστά γράφεις γι' αυτόν τον αέρα ανωτερότητας που έχουν αυτά τα καθίκια που θεωρούνται και μορφωμένοι τάχατες στον κωλοπερίγυρο τους. Άσε που το Σάββατο το βράδυ μπορεί να κλείσανε και τα φώτα τους και να το παίζουν και "πρόοδος".
Καταπληκτικό και το δικό σου απόσπασμα από αυτά τα κουλτουρέ πατσαβούρια!

navarino-s είπε...

@Tyler επιγεαμματικός όπως πάντα και πολύ εύστοχος. Έβγαλες κανόνα: "Μέσω της υποτίμησης του συνανθρώπου μας αμβλύνουμε την όποια δική μας τρέλα ή καγκουριά, σχετικοποιώντας την".

Την καγκουριά δεν την ξέρω αλλά εικάζω ότι εννοεί το άτσαλο τρέξιμο του καγκουρώ.

navarino-s είπε...

@βρομιστεράκι μου, κρίμα που δεν έχω κινητό με κάμερα να τους φωτογράφιζα και να σου τους έστελνα να τους στολίσεις με τις γουρνοκεφαλές!

chameleontas09 είπε...

Με το παραδειγμα που σωστα παρεθεσες navarino-s δειχνεις δυστυχως αυτο που στην Ελλαδα συμβαινει σε καθημερινη βαση με το ρατσισμο. Ο ρατσισμος ειναι παντου και εχει πολλα προσωπα. Απο τους μεταναστες μεχρι τα ατομα με ειδικες αναγκες και απ το σεξισμο μεχρι τους συνανθρωπους μας που νοσουν ψυχικα...και η λιστα συνεχιζεται με τους φυλακισμενους κλπ κλπ. Ολο αυτο το φαινομενο που απλωνεται ολο και περισσοτερο δυστυχως εχει ριζωσει για τα καλα στις μεγαλουπολεις...

navarino-s είπε...

@χαμαιλεων γεια χαρά! Αυτό το δείγμα κοινωνικού ρατσισμού που πήρα τόσο ανάγλυφα από τους συνταξιδιώτες μου είναι δυστυχώς και η χειρότερη μορφή αυτού του φαινομένου. Γιατί καλλιεργείται από δυο, υποτίθεται, μορφωμένους ανθρώπους και έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, είναι επιστημονικά ανυπόστατος, βάρβαρος και τελείως αδικαιολόγητος. Ενώ ο άλλος ο φυλετικός με τους μετανάστες, μπορείς να πεις ότι για έναν εργάτη που φοβάται μη χάσει τη δουλειά του, έχει κάποια βάση δικαιολόγησης.

chameleontas09 είπε...

Ναι navarino-s ισως να εχεις δικιο....μηπως ομως για τον αν θα χασει τη δουλεια ο εργατης φταιει κα το αφεντικο του???? Και επειτα ο εργατης αναγκαζεται να φερεται ρατσιστικα κατα των μεταναστων εργατων???? Αρα ποιος μας επιβαλλει τον ρατσισμο????

ΑΝΩΝΥΜΗ είπε...

Aν σου πω οτι στο ξενοδοχείο που δουλεύω μας βάζουν να δηλώσουμε αν είμαστε ετεροφυλοι ή ομοφυλόφυλοι... Oτι δεν προσλαμβάνουν άτομα με διαβήτη? Δεν λέω καν για aids...

navarino-s είπε...

@χαμελαίων: όχι για μένα και για σένα "κάποια βάση δικαιολόγησης" αλλά για τον ηθικό κώδικα αυτού του ανθρώπου που, μπαίνοντας εμείς στη θέση του, μπορεί να γίνει κατανοητός. ενώ για τους άλλους στο θέμα που περιέγραψα δεν υπάρχει ίχνος τέτοιας κατανόησης γιατί εδώ κυριαρχεί το "ότι αρπάξει ο κώλος μας".

navarino-s είπε...

@cotton είναι πολύ σοβαρό αυτό που αναφέρεις! Ειλικρινά πέφτω από τα σύννεφα. Είναι αδιανόητο να μπαίνει στο στόχαστρο η σεξουαλική προτίμηση και ο διαβήτης! Μπροστά σε αυτό μοιάζουν με πταίσμα όσα σχολίαζαν οι τύποι στο μετρό!!

ΑΝΩΝΥΜΗ είπε...

Tα περισσοτερα ξενοδοχεία έχουν σαν καραμέλα την λέξη "κρίση" και προσλαμβάνουν προσωπικό ασφαλείας, άμα έχεις διαβήτη και παθαίνεις υπογλυκαιμικές τάσεις δεν το συμφέρεις τπν ξενοδόχο.. σκέψου οτι μπορείς να λιποθυμήσεις, να σπάσεις κανένα πόδι και ναλερώσεις και την μοκέτα με αίματα.. Αν θες στειλε μου το μέηλ σου και θα σου στείλω σκαναρισμένη την αίτηση εργασίας που σε βάζει να συμπληρώσεις το ξενοδοχείο που δουλεύω.. Σε ρωτάει μεχρι και τι χάπια παίρνεις..

navarino-s είπε...

@cottonaki την κρίση τώρα την έχουνε καραμέλα όλα τα αφεντικά. Βρήκαν την ευκαιρία και πιέζουν πιο πολύ τους εργαζόμενους, αυτό όμως επιδεινώνει τα πράγματα πιο πολύ γιατί μειώνουν την αγοραστική δύναμη του κόσμου και τελικά γυρίζει μπούμερανγκ στους εργοδότες.
Ξέρεις πολύ σημαντικά πράγματα για ένα χώρο που δεν ακούω να μιλάει κανείς γιατί βλέπεις ο τουρισμός είναι κάτι σαν φετίχ και δεν πρέπει να τον αγγίζουμε!
Σ' ευχαριστώ πολύ. σου έστειλα το e-mail.

ΑΝΩΝΥΜΗ είπε...

Aν ξεκινήσουμε και μιλάμε για τον τουρισμό και συγκεκριμένα για τον ξενοδοχειακό κλάδο, είμαστε για αυτοκτόνια.. Απο όπου και να το πιάσεις το θέμα είναι κατεστραμμένο.. Απο την βάση της πυραμίδας που είναι οι σπουδες? 2 σχολές ξενοδοχειακών σπουδών στην Ελλάδα υπαρχουν ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΑΝ, περάσαμε με Πανελλήνιες και αφού τελείωσαμε το 2007 , πήραμε πτυχίο το 2008, μας ανακοινώθηκε οτι για να αποκτησουμε επαγγελματικα δικαιωματα πρεπει να κανουμε 2 εξάμηνα σε ΤΕΙ και μια πτυχιακή εργάσια ακόμα.. Εγω προσωπικά είχα πάει για μαστερ σΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ και μας γυρισαν πισω αρων αρων γιατι ουσιαστικα ακυρωσαν την ισχυ του πτυχιου μας. Και ξερεις σε ποιο ΤΕΙ με έβαλαν? Στο ΤΕΙ Σπετσων... Και με πνίγει το δίκιο, όχι μόνο εμένα αλλά ολους οσους τελείωσαν. Και πες εγω, εχω και μια οικογενεια που μπορει δοξα τον Θεο και την Παναγια να με στηριξει κάπως οικονομικα, τον άλλο που δεν εχει λεφτά τον ρωτας αν μπορει να παει να κανει 3 εξαμηνα, να μεινει ανεργος δηλαδη για 2 χρονια... Και στο κατω κατω με ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ περασαμε, και οταν περασαμε δεν μας ειχε ενημερωσει κανεις οτι θα καναμε 12 εξαμηνα συνολικα!Δράμα η κατάσταση.. Τέλος..έχω ένα πτυχιο που δεν μετραει μετα τα τελευταια γενονοτα, δουλευω 7 μερες την βδομαδα, μιλάω 3 γλώσσες πιστωποιημενες, ενα καρο σεμιναρια και πιστοποητικα σε υπολογιστες, και παιρνω για 5 μηνες για ξεοδοχειων πρωτης κατηγοριας, γιατι 5 1/2 μηνες ειναι η σαιζον, έναν μισθο που καλυπτω μονο τα εξοδα μου...

ΑΝΩΝΥΜΗ είπε...

και υπαρχουν παιδια που δεν ξερουν οτι θα δωσουν πανελληνιες και θα μπουν σε μια σχολη που το πτυχιο κανει μόνο για κορνίζα και οτι αυτο το κρατικο πτυχιο απο το κρατικο τριτοβαθμιο ιδρυμα δεν εξασφαλίζει ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ και δεν μετραει σε ΑΣΕΠ και προκηρυξεις αν δεν εξισωθει με πτυχιο, κανωντας 3 εξαμηνα σπουδων.. Μακαρι να ειχα παει στο ΙΕΚ ΠΑΡΑΚΜΗ και να ειχα γινει κομμωτρια.. Πραγματικα λυπαμια τα παιδακια που θα περασουν..Έχεις να σχολίασεις τίποτα ή θες να βάλεις φωτιά στο υπουργειο?

navarino-s είπε...

@cottonaki επειδή αυτά που γράφεις είναι συγκλονιστικά, είσαι εργαζόμενο κορίτσι στην εμπροσθοφυλακή των 700 ευρώ και η φωνή σου έχει αυτήν την ιδιαίτερη δύναμη της αλήθειας, νομίζω πως είναι κρίμα να χάνεται το θέμα αυτό σε κάποια σχόλια. Λέω να συρράψω τα σχόλια σου πάνω στο θέμα τουρισμός και σχολές και να τα περάσω μπροστά σαν νέα ανάρτηση. Αν συμφωνείς γράψε ένα ΟΚ να προχωρήσω. σ' ευχαριστώ!

ΑΝΩΝΥΜΗ είπε...

φυσικα και συμφωνω και πες μου οτι στοιχειο θες να σου δωσω..

christos είπε...

Navarino-s μπράβο σου ωραία η ανάρτηση σου, μ’αρέσει που οι άνθρωποι στην πρωτεύουσα , μας έχουν εμάς στην επαρχία για κουτσομπόληδες και ότι σχολιάζουμε τους άλλους, και ότι ενοχλούμε τους ψυχικά αρρώστους, αλλά αυτά συμβαίνανε παλιά στην επαρχία τώρα μονό κανένας πιτσιρίκας να τα κάνει αυτά. Αλλά και μονό που τόσοι άνθρωποι ανέχονται εκείνη την βλαμμένη την Πάνια που ξευτιλίζει τους ψυχικά άρρωστη και δεν πάει κάνεις να την βρίσει από εκεί να καταλάβεις ότι εκεί γίνονται χειρότερα.

navarino-s είπε...

@ΠΛΑΤΑΝΕ οι άνθρωποι στο βάθος είναι ίδιοι. Επιφανειακές είναι οι διαφορές που φαίνονται μεταξύ πόλης και επαρχίας. Το "ότι αρπάξει ο κώλος μας" είναι γενικός κανόνας συμπεριφοράς!