Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΑΣ …ΕΥΡΩΠΑΣ!!!























.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Όταν ταξίδευαν παλιά οι άνθρωποι και έγραφαν στην επιστροφή τις εντυπώσεις τους: είχαν άπειρα πράγματα να διηγηθούν. Μιλούσαν εντυπωσιασμένοι για άλλους λαούς και πολιτισμούς, για πράγματα πρωτόγνωρα, ήθη και έθιμα τελείως διαφορετικά από τα δικά τους.
Τώρα αυτά έχουν σχεδόν εκλείψει. Ίδια ζωή σε περιμένει όπου κ’ αν πας, τα ίδια μαγαζιά και καφενεία. Ίδιοι ρυθμοί της καθημερινότητας παντού. Που όσο να ‘ναι σε τρομάζουν και λιγάκι, γιατί κοινός τους παρανομαστής δεν είναι η αδελφοσύνη των λαών που οραματιζόμασταν παλιά αλλά η αδηφάγα και ισοπεδωτική θεοποίηση του κέρδους και της κατανάλωσης. Αλλάζει πλέον μόνο το ντεκόρ - εκπληκτικά διατηρημένες πόλεις του παλιού καιρού- και τα μενού των εστιατορίων. Καμία έκπληξη από αυτές που υπαινίσσεται στην «Ιθάκη» του ο Καβάφης.
Και ήταν πολύ μεγάλο το ταξίδι: ΠΑΤΡΑ - ΑΝΚΟΝΑ – ΒΕΝΕΤΙΑ – ΒΕΡΟΝΑ- ΜΟΝΑΚΟ – ΝΙΚΑΙΑ – ΚΑΝΝΕΣ – ΦΙΓΚΕΡΕΣ(Πατρίδα του Νταλί) - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – ΜΑΔΡΙΤΗ – ΤΟΛΕΔΟ – ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – ΡΩΜΗ (ΤΣΙΒΙΤΑΒΕΚΙΑ με πλοίο) – ΑΝΚΟΝΑ – ΠΑΤΡΑ.
Υπάρχουν διαφορές, δεν λέμε! Υπάρχει αυτή η εκπληκτική καθαριότητα που σε εντυπωσιάζει. Σε κάνει να νιώθεις ζήλεια πιο σωστά, μια ζήλεια που μεγαλώνει όταν αντιλαμβάνεσαι πως η καθαριότητα αυτή δεν είναι αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς των επιφορτισμένων με αυτήν εργαζομένων, είναι απλά ανώτερο επίπεδο πολιτισμού της καθημερινής ζωής και οι άνθρωποι δεν ρυπαίνουν.
Μα εκείνο που είναι πιο εντυπωσιακό στο θέμα αυτό –για μένα που είμαι και λίγο αγρότης- είναι η ευπρέπεια των χωραφιών και των κτημάτων. Λάμπουν τα’ αμπέλια και οι ελιές σαν κήποι καλλωπιστικοί φτιαγμένοι με μεράκι. Και εκεί απέξω από το Άρλ της νότιας Γαλλίας, την πόλη που έζησε ο Βαν Γκόγκ τα 4 χρόνια της δημιουργίας του, βλέπεις τα ίδια ακριβώς τοπία με τους πίνακες του: πανέμορφα χωράφια θερισμένου σιταριού και άλλα που πλέουν μέσα σε μια χρυσαφένια ομορφιά από ανθισμένα ηλιοτρόπια.
Και μιας και αναφέρθηκα σε τέχνη, θέλω να πω πως δεν θα μιλήσω για πινακοθήκες και μουσεία που είδαμε πολλά, εκτός από μια εξαίρεση: το δέος που νιώθει κανείς μπροστά στην τεραστίων διαστάσεων Guernica, μπροστά σε αυτό το αντιπολεμικό και αντιφασιστικό σύμβολο της τέχνης, ένα δέος που μετατρέπεται σε ρίγος καθώς βλέπεις απέναντι του έναν διαρκή συνωστισμό από εκστασιασμένα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια.
Θα μιλήσω μόνο για κάποια πράγματα που έτσι αρπαχτά έπιασε το μάτι μου στο γρήγορο πέρασμα μου. Γι΄ αυτή τη χυδαιότητα π.χ. που βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία: Η περιβόητη Γέφυρα των Στεναγμών της Βενετίας παραδομένη για διαφήμιση στην εταιρία ενδυμάτων SISLEY. Όλα αγοράζονται πλέον και όλα πουλιούνται, όλα έχουν μια τιμή ακόμη και το σύμβολο αυτό των μαρτυρίων και της βαναυσότητας της Ιεράς Εξέτσης των βενετσιάνων.
Ή για την άλλη γαϊδουριά που είδα στη Βενετία πάλι, αλλά και στη μεγάλη πλατεία Ράμπλας της Βαρκελώνης: Εκτεταμένοι χώροι τεράστιοι και ούτε ένα παγκάκι να κάτσει ένας άνθρωπος, μελετημένα και εξεπιτούτου για να σε αναγκάσουν να κάτσεις στα καφέ και τα εστιατόρια ως πρόβατο επί σφαγή. Εκεί παίρνονται κεφάλια: μην ακούτε τα κανάλια που κάθε τόσο συγκρίνουν την τιμή του καφέ και λένε ότι είμαστε τάχα μου οι ακριβότεροι της Ευρώπης. Κουταμάρες! Εκεί μπροκόνουν το νερό: 2-3 ευρώ το μπουκαλάκι, αλλιώς στον φέρνουν ξεροσφύρι. Άσε που μετά από 20 λεπτά στην πέφτουν και σου παίρνουν το φλιτζάνι. Εδώ καθόμαστε με τις ώρες και έρχεται και ξαναέρχεται η κοπέλα με την κανάτα του νερού.
Ή την άλλη απάτη με τον κατάλογο που όταν έρχεται ο λογαριασμός διαπιστώνεις ότι είναι τα ποσά Χ2 και όταν ρωτήσεις το γιατί σου λέει ότι δεν πρόσεξες εκεί κάτω-κάτω τα ψιλά σαν ψείρες γραμματάκια που λένε ότι οι αναγραφόμενες τιμές ισχύουν μόνο για όρθιο σερβίρισμα, στο καθιστό διπλασιάζονται!
Θα μιλήσω όμως και γι’ αυτή την καταπληκτική παραλία της Νίκαιας, μια παραλία 8 χιλιομέτρων (4η φωτογραφία) χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, χωρίς εισιτήρια και μαλακίες: τελείως ελεύθερη και προσβάσιμη για όλο τον κόσμο!
Αλλά και για τη φοβερή οικοδόμηση της ιταλικής και γαλλικής Ριβιέρας! Είναι κάτι το απίστευτο! Ένα εκτεταμένο Λουτράκι έχει καλύψει τα πάντα. Μόλυνση επί μολύνσεως! Πάνε τα γραφικά εκείνα δρομάκια με τα πεύκα και από κάτω τη θάλασσα, που βλέπαμε στις παλιές ταινίες του Βιττόριο Γκάσμαν και του Λουί ντε Φινές! Το ίδιο και με το Μόντε Κάρλο (5η φωτογραφία), δεν έχει μείνει σπιθαμή άκτιστη! Και τη γαζώνουν οι Μονεγάσκοι από τον τουρισμό: εισιτήριο στα λεωφορεία και στ’ αυτοκίνητα που μπαίνουν μέσα, εισιτήρια ακριβά σε παντός είδους μουσεία, μουσείο των ανακτόρων από εδώ μουσείο του τάδε από εκεί, να σου τ' αρπάξουν!
Εκείνο όμως που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και με ενόχλησε πιο πολύ –άλλοι μπορεί να το χαίρονται αυτό- είναι που δεν είδα ένα πολιτικό σύνθημα σε κάποιον τοίχο. Και δεν μιλάω τόσο για Ιταλία και Γαλλία, όσο για την Ισπανία και δη για την Καταλωνία. Με ανεργία πάνω από 20%, να σου ορμάνε στα ίσια και να σου τραβάνε την τσάντα και το πορτοφόλι και ο κόσμος να τρέχει και "...να προσκυνά σώβρακα και φανέλες» που λέει και ο Πανούσης. Στη Βαρκελώνη την έδρα της Δημοκρατικής Κυβέρνησης του εμφυλίου και του μεγάλου αγωνιστή Μπουοναβεντούρα Ντουρούτι που στην κηδεία του τον είχαν συνοδέψει 1.000.000 άνθρωποι, ο κόσμος ανασαίνει στους ρυθμούς της Μπαρτσελόνα. Και στην κόντρα της με τη Ρεάλ ενσαρκώνεται πλέον η παλιά σύγκρουση τους με τους Καστελιάνους και τη Μαδρίτη. Ο Μέσι ο Πουγιόλ και ο Ινιέστα αυτοί οι σύγχρονοι εκατομμυριούχοι είναι ταυτόχρονα και οι απελευθερωτές. Όλα τα όνειρα των ανθρώπων βρίσκονται στο στάδιο Κάμπ Νου. 17 ευρώ το εισιτήριο της επίσκεψης, παρακαλώ, και 80 ευρώ η φανέλα με όνομα! Και να οι ουρές χιλιάδες! Ντόπιων και ξένων! Πόσο χαίρομαι που είμαι με την ΑΕΚ και δεν κάναμε φέτος ακριβές μεταγραφές!!!
Θα ήθελα να κλείσω –δεν θέλω να σας κουράσω- με την πιο σημαντική για μένα στιγμή της εκδρομής: Είμαστε ένα βράδυ στις Κάννες το σύμβολο της γκλαμουριάς και των ψωνισμένων, κάτι σαν μια τεράστια Μύκονος, όπου στους δρόμους της με τα ακριβά μαγαζιά τα διαμάντια και τα καζίνα, περιφέρονται συνοδευόμενες από εύπορους ηλικιωμένους κυρίους, μοντέλες διψασμένες για ανέλιξη, τεκνά μπαινοβγαίνουν σε πολυτελή σκάφη της παραλίας και είναι παντού οι τιμές απλησίαστες! Και ας σημαίνει μάλλον «καλάμια» το όνομα της, υπάρχουν ακόμη καλαμιώνες στην άκρη της πόλης και ας κόαζαν κάποτε εδώ τα βατράχια! Τώρα κοάζει ο χάϊ καταναλωτισμός! Στοιχίζει πανάκριβα ότι και αν πάρεις.
Οπότε ψάχνοντας για κάτι φθηνότερο στα ενδότερα, προχωράμε προχωράμε και ξαφνικά βρισκόμαστε σε ένα άλλο κόσμο. Κάτι περίπου σαν να ξεφεύγει ένας τουρίστας από το Σύνταγμα και την Κοραή και κατηφορίζοντας να βρίσκεται πίσω από τη Βαρβάκειο Αγορά: Ευριπίδου & Σωκράτους γωνία. Είναι μάλιστα εκεί και το κτίριο της σκεπαστής αγοράς και καθόμαστε σε ένα φαγάδικο με μαροκινό προσωπικό: δυο γυναίκες και έναν άντρα. Είμαστε εμείς δυο ζευγάρια, δίπλα δυο ντόπιοι νεαροί ένας ξανθός και ένας μελαχρινός και πιο πέρα μόνη της μια εκδιδόμενη κοπέλα. Πήραμε και τα κρασιά μας, ανέβηκε το κέφι, δυνάμωσε και η μουσική, η σερβιτόρα άρχισε να χορεύει τσιφτετέλι, εμείς χτυπούσαμε παλαμάκια και προβήκαμε σε μια σπάνια για τα μέρη αυτά χειρονομία: κεράσαμε ποτά τα διπλανά τραπέζια! Η κοπέλα και οι νεαροί το χάρηκαν και άρχισαν να χτυπάνε και αυτοί τα παλαμάκια στη γκαρσόνα. Αποχαιρετιστήκαμε εγκάρδια. Παντού μπορείς να βρεις ανθρώπινες στιγμές, αρκεί να ψάξεις λίγο!

23 σχόλια:

ELvA είπε...

Kαλωσηρθες και χαιρομαι που περασατε ομορφα, κανατε τις πολιτιστικες συγκρισεις σας και μας μεταδωσατε και το κλιμα που ισχυει. Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που μας περιεγραψες και ειναι απο τις λιγες περιγραφες διακοπων που δεν γραφονται για εντυπωσιασμο, αλλα για να πουν τα πραγματα οπως ειναι!
Συνεχισε ετσι αγαπητε φιλε! :)

cynical είπε...

Kαλωςήρθες navarino-s, και αναρωτιόμουν που εχεις εξαφανιστει τοσο καιρο.
Και γω το ειχα κανει αυτο το ταξιδι πριν παρα πολλα χρονια.
Καθε φορα οταν επισκεπτομαι την ευρωπη ή το πρωην σοσιαλ. μπλοκ αναρωτιεμαι ποια ειναι τα επι μερους στοιχεια που κανουν τις πολεις της μεν να φαινονται μεγαλοπρεπεις ή θελκτικες και τι κανει τις αλλες να κολυμπανε στην παρακμη.

Θα μιλησω για την δυτικη ευρωπη. Λοιπον, περα απο την καθαριοτητα, τα πεζοδρομια δεν ειναι σπασμενα και μεσα στη λερα και τη γλιτσα. Δεν εχει σπασμενα παρτερια και ξεραχορτα. Ειναι ολα φυτεμενα. Σ' αυτες τις πολεις θα πρεπει να κανουν αγαλμα στους κηπουρους1
Επισης δεν υπαρχουν ...γιαπια, και τα σπιτια ειναι ολα φροντισμενα. Οι καδοι σκουπιδιων των σπιτιων δεν ειναι σε κοινη θεα. Τα λεωφορεια ειναι καθαρα και καινουργια. Δεν υπαρχει χωμα και σκονη. κ.λ.π.

Καλη ξεκουραση!

ELvA είπε...

cynical

Χωρις να θελω να δικαιολογησω τιποτα και κανενα, να πουμε οτι υπαρχει και η Ευρωπη, που ζει στη μιζερια και την ανεργια, η οποια φυσικα ΔΕΝ φαινεται στον μεσο τουριστα που θα επισκεφθει τα αξιοθεατα, αλλα σε καποιον που θα μεινει καποιο διαστημα στη χωρα και θα γνωρισει περισσοτερα μερη και περιοχες.
Και σπασμενα πεζοδρομια στις φτωχικες συνοικιες υπαρχουν και τα σπιτια ΔΕΝ ειναι ΟΛΑ φροντισμενα, πολλα ειναι εγκαταλελειμενα,
αφου πολλοι εχουν απολυθει και δεν εχουν να πληρωσουν ουτε καν τα γραμματια για το σπιτι τους! Και καδοι σκουπιδιων λοιπον υπαρχουν και σε κοινη θεα και χωματα και σκονες κλπ υπαρχουν, αρκει να επισκεφθουμε περιοχες πισω απο τη βιτρινα!

the monkeys είπε...

ναβαρινοοοοοοο καλωσηρθες!!!!!!!!!
και αναρωτιομασταν εκει στα κλαδια εμεισ τα μονκακια που ειχεσ χαθει!!
αχχχχ τωρα σε ζηλευουμεεε,ταξιδια εκδρομες ενώ εμεις καθομαστε εδω με την εξεταστικη πφφφφφφφ!
μαρεσε οπως τα διηγηθηκες,ρεαλιστικααα.εθχομαι κι αλλα ταξιδια.

crispy είπε...

navarino-s καλημέρα. Καλωσήρθατε πίσω στη -δροσερή αυτές τις μέρες !- πατρίδα μας! Μας λείψατε! Ωραίο ταξίδι ,γράφετε και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα -κι ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια. Θα σταθώ σ'ένα σημείο. Πάντα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα βρίσκονται στα ενδότερα όπως γράφετε κι εσείς, μακριά από τα αμιγώς τουριστικά μέρη. Εκεί θα δει κάποιος πράγματα και καταστάσεις πιο αυθεντικές και κυρίως- κάτι που εμένα μ'ενδιαφέρει πολύ- θα φάει καλύτερα και φθηνότερα. Με το σύζυγό μου ''ξεπετάμε'' τα πολύ τουριστικά μέρη (τη Ramblas στη Βαρκελώνη μια φορά την περπατήσαμε) και μετά ξεκινάμε την εξερεύνηση των ενδότερων!
Α, και κάτι άλλο. Η καθαριότητα... Πονεμένη ιστορία...

mia maria είπε...

Καλώς ήρθες! Χαίρομαι που πέρασες καλά, ζηλεύω απεριόριστα! Όλα όσα είπες σωστά, από τις πιο ρεαλιστικές περιγραφές που έχω διαβάσει!

navarino-s είπε...

@Elva
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όπως γράφω και στην ανάρτηση προσπάθησα να παραθέσω κάποια πράγματα που πήρε το μάτι μου στα αρπαχτά. Και επειδή πέρασα από τα τουριστικώτερα μέρη αυτών των πόλεων, πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρχει και η άλλη όψη που γράφεις στη cynical. Στη Βαρκελώνη σε μια εκτεταμένη περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο μας, μύριζε έντονα βοθρίλα κάτι που όπως μάθαμε συμβαίνει τις μέρες που φυσάει νοτιάς γιατί και εκεί συνηθίζεται αυτό το κολπάκι που γίνεται και στα καθ' ημάς: να ρίχνουν τις αποχετεύσεις στους υπονόμους των ομβρίων!

navarino-s είπε...

@cynical
Kαλώς σε βρήκα!
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα πλήθη που συρρέουν στα μουσεία τους! Το Prado είχε τρείς εισόδους: 2 για μεμονωμένους επισκέπτες και 1 για τα γκρούπ. Πρέπει κάθε μέρα στο μουσείο αυτό να μπαίνουν όσοι επισκέπτες ανεβάνουν το 3μηνο στην Ακρόπολη!

ΥΓ: Λες ότι έκανες την ίδια διαδρομή πριν πολλά χρόνια. Θα εκπλαγείς σφόδρα νομίζω αν πας τώρα και δεις αυτή την κατακλυσμιαία ανοικοδόμηση των παραλίων της Ριβιέρας!

navarino-s είπε...

@monkakia μου γλυκά καλώς σας βρήκα! Πιστεύω να πηγαίνετε καλά με την εξεταστική σας! Ε, δεν τα περνάμε και όλα τα μαθήματα!!! Αφήνουμε και κάτι για τον Σεπτέμβρη!
Όσο για τις εκδρομές έχετε τον καιρό μπροστά σας! Ένα μυστικό θα σας πω εγώ εκ πείρας: για τα ταξίδια εκείνο που μετράει πιο πολύ είναι η θέληση! Το οικονομικό το επικαλούνται σαν άλλοθι οι αναβλητικοί άνθρωποι "που 10 μέρες κοσκινίζουν". Τώρα οι μετακινήσεις είναι φτηνές και οι αεροπορικές αλλά και οι σιδηροδρομικές για σας τα νέα παιδιά μέχρι 26 χρόνων. Να ταξεδεύετε monkakia μου!
Μόνο που δεν ξέρω για σας τα δεντρόβια αν θα υπάρξουν τελωνειακές εμπλοκές!!!!!!!

navarino-s είπε...

@crispy
Καλώς σας βρίσκω! Σίγουρα στα ενδότερα συναντάς τα πιο αυθεντικά πράγματα. Αυτή τώρα η εκδρομή ήταν έτσι σαν αναγνωριστική. Το πιο καλό είναι να μείνεις σε μια πόλη 10-15 μέρες και να γνωρίσεις σε βάθος αυτά τα ενδότερα που λες. Κάτι που έχουμε κάνει με τη γυναίκα μου πριν 25 χρόνια στο Λονδίνο, πριν 6 στις Βρυξέλλες και πρόπερσυ στο Άμστερνταμ.
Για να μην αναφέρω αυτή τη ρήση του "μπαγάσα" του Χεμινγουαίη που κάνει εμάς τους μονογαμικούς να μελαγχολούμε: "Για να γνωρίσεις ένα λαό πρέπει να δουλέψεις με τους εργάτες του και να πλαγιάσεις με τις γυναίκες του" !!!!!

navarino-s είπε...

@Big Mama
Καλώς σε βρήκα! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και ευχαριστώ και πάλι για το βραβείο. Εκείνη η φιλενάδα μας η cook έχει εξαφανιστεί από ότι είδα. Πρέπει να ετοιμάσω κια καμια συνταγή!!!

lagarto είπε...

καλως ήρθες ναβαρίνο!!!!!!!!
αχ τι ωραία!αυό το ταξίδι λέω κι εγώ να το κάνω αν μπορέσω του χρόνου...
θα δω όμως γιατί σκέφτομαι και για erasmus στην Ισπανία οπότε ελπίζω!
πολύ ωραίες περιγραφές:)
αυτό που λες για την Καταλωνία είναι πραγματικά τραγικό.αυτό συμβαίνει επειδή ίσως έχουν βαρεθεί και να τους λένε πάντα για το μεγάλο ιστορικό και πολιτικό παρελθόν τους...δεν ξέρω...είναι περίεργο...ενώ μπορεί να έχουμε τόσα προβλήματα, αντί να κάνουμε κάτι για να τα λύσουμε προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε και απλά να περάσουμε καλά..ένα είδος άμυνας κι αυτό που όμως δεν ξέρω που θα μας οδηγήσει...

navarino-s είπε...

@lagartaki μου καλώς σε βρήκα!
Πως πας εσύ με την εξεταστική σου; Μην αγχώνεσαι! αφήνουμε και κανα μάθημα γαι τον Σεπτέμβρη!
Όπως έγραψα και στα monkakia: η θέληση είναι το μόνο στοιχείο που χρειάζεται για ένα ταξείδι. Να ταξιδεύεις lagartaki μου! Όχι αναβλητικότητες και "άστο γι' αργότερα"! Εσείς οι φοιτητές με τα Εράσμους έχετε ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες.
Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη που διατυπώνεις για τα περί ενδόξου παρελθόντος και κούρασης που μπορεί και να ισχύει. Δεν το είχα σκεφτεί!

γυάλινο δάκρυ είπε...

Καλώς ήρθες πίσω στην ελληνική πραγματικότητα!
Κάθε φορά που πήγαινα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι τα αυτοκίνητα σταματούσαν στις διαβάσεις και χωρίς φανάρι για να περάσουμε εμείς οι πεζοί. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να με κάνει να σκυλιάσω!!
Έχεις δίκιο, δεν πολυδιαφέρουμε κατά τ'άλλα. Είχαμε κάνει το 2002 την εκδρομή Γαλλία-Μονακό-Ιταλία-Ελβετία και μετά από τη χλιδή του Παρισιού, μας πήγαν σε μια κακόφημη περιοχή του της οποίας το όνομα μου διαφεύγει.. Και ήταν χειρότερα και από τη Βαρβάκειο.. Τόση βρωμιά στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.. Φτώχεια, άστεγοι, ναρκομανείς, πόρνες.. Απ'όλα είχε.
Σου εύχομαι να κάνεις και άλλα ταξίδια. Αν δεν έχετε πάει στις Άλπεις, να πάτε οπωσδήποτε. Ήταν μαγευτικό το θέαμα!

Tyler Durden είπε...

καλώς ήρθες ναβαρίνο και από ό,τι βλέπω λίγα πράγματα υπάρχουν έξω που να έιναι καλύτερα από εδώ, πχ καθαριότητα, σεβασμός του πεζού, κλπ. Κατά τα άλλα στυγνή εκμετάλλευση και οικοπεδοποίηση όπου υπάρχει μεγάλη προοπτική κερδών. Επίσης, δεν θα κακαλύπταμε ποτέ ένα μνημεί με πλάκάτ διαφημίσεων. Αυτό μου προκάλεσε πραγματικά σοκ, όπως και το να μην υπάρχουν σκόπιμα παγκάκια, κάτι που το επιχείρησε στη θεσσαλονίκη παλιότερα ο δικός μας δήμαρχος σε συγκεκριμένες πλατείες, αλλά με άλλο σκεπτικό: για να μην έχουν πού να κάτσουν οι μετανάστες που μαζεύονταν σε αυτές για διάφορους λόγους, από ξεκούραση έως αναμονή για δουλειά

ippoliti_ippoliti είπε...

Navarino's
Kαλώς ήρθατε πίσω στα πάτρια εδάφη.Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια περιγραφή, εντυπωσιάστηκα/
Δεν έχω πάει ακόμη Ιταλία Ισπανία, γνωρίζω την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Πάντως ήθελα να΄πώ ότι είχα και γω εντυπωσιαστεί και με την γαλλική και με την αγγλική επαρχία.
Καλό βράδυ και πολλά καλά ταξίδια

Saq είπε...

Καλημέρα navarino-s και καλώς ήρθες!
Το συμπέρασμα που βγάζω από τις διάφορες περιγραφές σας από τα ταξίδια σας στις ευρωπαικές χώρες είναι ότι πολλές φορές καταρύπτεται ο μύθος της τελειότητας αυτών των κοινωνιών. Βέβαια όταν είσαι τουρίστας κάπου τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Θέλω να πω ότι αν πας κάπου και μείνεις με κάποιον ντόπιο κάτοικο, όπως ζει αυτός καθημερινά εκεί, από την μία θα γνωρίσεις και την άλλη πλευρά της χώρας, σαν αυτή που περιγράφει η elva, αλλά από την άλλη θα νοιώσεις καλύτερα τον τρόπο ζωής τους. Και σίγουρα θα βρεις κάπου να πιεις τον καφέ σου πιο φτηνά και θα καταλάβεις και τα υπόλοιπα θετικά αυτών των κοινωνιών. Δεν ξέρω άμα με πιάνεις, είναι δυο διαφορετικές όψεις αυτή του τουρίστα και αυτή του μόνιμου κατοίκου. Όσοι τουρίδτες έρχονται στην Ελλάδα τα βρίσκουν όλα τέλεια, ας μείνουν όμως εδώ και τα λέμε. Εμένα όσοι γνωστοί μου έχουν βγει έξω και φιλοξενήθηκαν σε φίλους τους και συγγενείς, τελικώς είχαν θετικά συμπεράσματα. Πάντως όσα αναφέρεις και όσα σχολιάζεις τα βρίσκω πολύ λογικά. Συνέχισε να περνάς καλά φίλε!

Υ.Γ. Τον σεπτέμβρη θα κάνω το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό (επιτέλους) και συγκεκριμένα στο αμστερνταμ, τότε θα έχω την πρώτη ιδίαν άποψη!

navarino-s είπε...

@γυαλινάκι μου καλώς σε βρήκα!
Εσύ πως πας με την εξεταστική σου;
Όσο για τις Άλπεις ίσως να είναι ο επόμενος προορισμός αλλά με σταθερό σημείο παραμονής. Πάνε τα κτικά κάτι φίλοι μας και μας λένε τα καλύτερα λόγια όπως εσύ.
Να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@Τyler καλώς σε βρίσκω!
Χαίρομαι που σε άγγιξε και σένα αυτή η χυδαιότητα με τη διαφήμιση! Και το ωραίο είναι ότι γίνεται αποδεκτό από τον κόσμο και δεν μιλάει κανένας! Τι να πείς; Εδώ ένα πανώ κρέμασαν την άλλη φορά τα παιδιά στο βράχο της Ακρόπολης σαν διαμαρτυρία (για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου νομίζω πως ήταν) και οι χατζηπρετεντέρηδες έβγαζαν αφρούς από το στόμα!!! Και οι ίδιοι πιστεύω κάτι ανάλογο με τη sisley στον Παρθενώνα μπορεί να το βρίσκανε και χαριτωμένο. Είναι τρομερό αυτό που αναφέρεις για τα παγκάκια και τους μετανάστες, δεν το ήξερα!

navarino-s είπε...

@ippoliti
Ευχαριστώ και καλώς σας βρίσκω!
Ναι είναι καταπληκτικά τα χωράφια τους. Μέχρι και καλωπιστικά φυτά όπως π.χ. τριανταφυλλιές έχουνε γύρω-γύρω τ'αμπέλια στο Μονπελιέ. Αλλά τι να συγκρίνεις με εμάς που στη Γαλλία σε μια έρευνα που είχε δημοσιεύσει πέρισυ η Καθημερινή το αγροτικό επάγγελμα ερχόταν δεύτερο στη εκτίμηση των γάλλων μετά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και στο χωριό μου τα νέα αγροτόπαιδα δεν βρίσκουν γυναίκα να παντρευτούν. Θεωρείται το επάγγελμα τους από τα κορίτσια κάτι σαν μίασμα και προτιμάνε τους μόνιμους στρατιώτες ή τους δασοπυροσβέστες από τους αγρότες. Με τι όρεξη να δουλέψουν τα νέα παιδιά;

navarino-s είπε...

@newton φίλε μου γειά σου και καλώς σε βρήκα!
Έχεις απόλυτο δίκιο για τη μόνιμη διαμονή αλλά και με μια ματιά στα αρπαχτά μπορείς να πιάσεις και κάποια πράγματα όπως αυτή την ξεφτίλα με τη διαφήμιση της sisley. Τα ολοκληρωμένα όμως συμπεράσματα σίγουρα και είναι ζήτημα μακροχρόνιας παραμονής σε ένα μέρος.
Πάντως για παρθενικό σου ταξίδι στο εξωτερικό νομίζω ότι η επιλογή Άμστερνταμ είναι η καλύτερη. Εκπληκτικός λαός οι Ολλανδοί με υψηλή κουλτούρα και αγαπάνε πολύ τους Έλληνες. Όλοι τους σχεδόν έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και οι πιο πολλοί πάνω από δέκα φορές.

Tatiana Kontouli είπε...

Navarino-s καλώς ήρθες!
Έκανα προ ημερών παρόμοιο ταξίδι, Βαρκελώνη-Μονπελιέ-Αμστερνταμ-Βερολίνο με τρένο και συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λές!
Ειδικά όταν επισκέπτεσαι ανομοιογενείς μεταξύ τους πόλεις, μπορείς να διακρίνεις -πέρα από τις κλασσικές συγκρίσεις με την Ελλάδα- και τις διαφορές που έχει ο βορράς με το νότο, τον τρόπο που αντιλάμβάνονται τα πράγματα, πως το κλίμα (και όχι μόνο) επηρεάζει τη συμπεριφορά τους κ.λπ.
Σου εύχομαι να ταξιδεύεις πάντα!

navarino-s είπε...

@dasIboot
Καλώς ήρθες στο σπιτικό μου και χαίρομαι που ταιριάζουμε στην αγάπη μας για τα ταξίδια. Για τα οποία όπως έγραψα σε ένα σχόλιο το οικονομικό είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο, θέληση και όχι αναβλητικότητα χρειάζεται. Εύχομαι να έχεις και την κατάλληλη συντροφιά και να κάνεις πολλά ταξίδια στη ζωή σου!