Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Bazaars....κοινώς Παζάρια!!!











Τα παζάρια μεταχειρισμένων πραγμάτων, εδώ στην Ελλάδα, δεν είναι και πολύ στα πάνω τους. Μόνο τα έπιπλα είχαν για κάποιο διάστημα ένα σουξέ αλλά και αυτά τώρα τελευταία έχουν υποχωρήσει αισθητά μπροστά στα νέα μεταμοντέρνα design. Όσο για τα ρούχα και τα είδη σπιτιού πολλοί νεοέλληνες κάνουνε...μπλιαχ στην ιδέα. Κάτι που δεν ισχύει καθόλου για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Γιατί οι άνθρωποι εκεί δεν διακατέχονται από νεοπλουτίστικες προκαταλήψεις και ξέρουν πολύ καλά ότι και οικονομικά είναι συμφέρουσα η προμήθεια κάποιων πραγμάτων με πολύ ευτελές αντίτιμο αλλά και οικολογικά βοηθάμε το περιβάλλον με το να μην πετάμε αυτά στα σκουπίδια.
Γι' αυτό και σε όλες τις μεγάλες πόλεις αυτών των περιοχών υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια πολύ φημισμένα τέτοια παζάρια. Άλλα λειτουργούν σε ημερήσια βάση και άλλα τα Σαββατοκύριακα. Μαζεύουν πολύ κόσμο και με ελάχιστα χρήματα μπορεί να βρει κανείς ρούχα, βιβλία, δίσκους βινυλίου, κουρτίνες, είδη κουζίνας, εργαλεία και πολλά μα πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα.
Στο Λονδίνο, στο περιβόητο Porto Bello που δουλεύει κάθε Σάββατο και έχει προϊστορία πάνω από 100 χρόνια, γίνεται ο χαμός. Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη, φοιτητές, καλλιτέχνες, επώνυμοι και ανώνυμοι, συρρέουν εκεί και βρίσκουν πολύ καλά πράγματα σε τιμές που ξεκινάνε από υποδιαιρέσεις της στερλίνας.
Στο Άμστερνταμ στην περιοχή Waterloo λειτουργεί ένα πολύ μεγάλο τέτοιο παζάρι και σε καθημερινή μάλιστα βάση. Το ίδιο και στις Βρυξέλλες στην πλατεία Ζε ντε Μπάλ. Αλλά και ένα πολύ μεγάλο κυριακάτικο πιο πέρα από το γήπεδο της Άντερλεχτ. Στις Βρυξέλλες πάλι πριν 6 χρόνια, πέσαμε με τη γυναίκα μου πάνω σε ένα απίθανο παζάρι: Γίνεται μια φορά το χρόνο, νομίζω τελευταία Κυριακή του Αυγούστου όπου σε ένα μεγάλο δρόμο, όπως είναι ας πούμε η Βασ. Σοφίας της Αθήνας, κόβεται η συγκοινωνία και όσοι βρυξελλιώτες επιθυμούν πάνε εκεί και εκθέτουν προς πώληση ότι τους περισσεύει και τους πιάνει κάποιο χώρο. Βρήκαμε εκπληκτικά πράγματα μαζί και μια βαλίτσα με ρόδες και με τιμή 1 ευρώ την οποία και τη γεμίσαμε. Μόνο τα βινύλια να σας πω που βρήκα με 0,50 ευρώ το ένα, θα ζηλέψετε!
Στις Η.Π.Α. και στον Καναδά εκτός από κάτι τεράστια κυριακάτικα που τα λένε flea market και στα οποία υπάρχουν ειδικές πρίζες για να δοκιμάζεις τα εργαλεία και τα ραδιόφωνα, απίθανα είναι τα garage sale που γίνονται τέτοια εποχή. Ανοίγουν την πόρτα του γκαράζ και εκθέτουν στο χώρο ότι έχουν για πώληση. Έχω δερματόδετο "τα Άπαντα του Σαίξπηρ" με 50 σεντς και μια εκπληκτική κορνέτα σε άριστη κατάσταση με 5 δολλάρια.
Εδώ είχαμε κάθε Κυριακή το Μοναστηράκι και φαγώθηκε ο δήμαρχος με τη γραβάτα (Αβραμό) να το εξοβελίσει γιατί λέει προσέβαλε τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους και το έστειλε στο κάτω μέρος της Ερμού. Υπάρχει όμως πολλή σαβούρα και βρώμα σε αυτό, το ίδιο και σε εκείνο που γίνεται στο Σχιστό, άσε που αυτό πέφτει και πολύ μακριά.
Ένα παζάρι υψηλού επιπέδου που γίνεται στην Αθήνα και θέλω να σας το συστήσω είναι αυτό που γίνεται από ευρωπαίες γυναίκες (γαλλίδες, βρεττανίδες, γερμανίδες, ολλανδέζες και σκανδιναυές) που έχουν παντρευτεί έλληνες και ζούνε μόνιμα εδώ. Το παζάρι αυτό γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα (γίνεται την προσεχή Κυριακή), στο χώρο που είναι μπροστά από την είσοδο του παλιού δυτικού αεροδρομίου. Υπάρχει τεράστιο πάρκιν και καλή εξυπηρέτηση από το τραμ και από πολλά διερχόμενα λεωφορεία. Όλα τα πράγματα (βιβλία, δίσκοι, κουζινικά, κουρτίνες, ρούχα, CD ...κλπ...κλπ) είναι πολύ καθαρά και ποιοτικά άριστα.

17 σχόλια:

chameleontas09 είπε...

"Γιατί οι άνθρωποι εκεί δεν διακατέχονται από νεοπλουτίστικες προκαταλήψεις και ξέρουν πολύ καλά ότι και οικονομικά είναι συμφέρουσα η προμήθεια κάποιων πραγμάτων με πολύ ευτελές αντίτιμο αλλά και οικολογικά βοηθάμε το περιβάλλον με το να μην πετάμε αυτά στα σκουπίδια."

Πόσο καλά το έγραψες....Στην χώρα μας δυστυχώς οι άνθρωποι δε σκεφτονται έτσι και ούτε πιστεύω πως θα αρχίσουν να σκέφτονται στο άμεσο μέλλον. Ο δήθεν νεοπλουτισμός και η ψωρουπερηφάνια είναι χαρακτηριστικό ...κι ας χρωστουν 5 δανεια στις τράπεζες -διακοπες, αυτοκινητα, δωρα- το ρούχο θα είναι γκουτσι και η μύτη θα ακουμπάει στο ταβάνι.Ας μη μιλήσουμε και για την περιβαλλοντική συνείδηση των Ελλήνων....γιατί πάμε αλλού και ξεφέυγουμε. Πονεμένη ιστορία. Σ όλα τα παραπάνω όμως φταίνε και οι φορείς του κράτους και της πολιτείας. π.χ.Γιατί δεν προώθησε ο κ.Αβραμόπουλος το παζάρι στο Μοναστηράκι??? Επειδή ήταν αντιαισθητικό για τα αρχαία???? Ποιά αυτά με το ένα μέτρο χόρτο μέσα???? Που περπατάς και φοβάσαι μου σου πεταχτεί η οχιά να σε αρπάξει???Τα παρατημένα??? Που έχουν να συντηρηθούν από τη χρυσή εποχή του Περικλή??? Ελεος...

Πολύ καλή η ανάρτηση σου. Το χεις @ navarino-s.Όλες οι αναρτήσεις σου είναι αυτό που λέμε στην αργκό "σωστές".

Α (ΑΛΦΑ)

mia maria είπε...

Πόσο δίκιο έχεις! Φταίει η ψωροπερηφάνια μας (βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Το αστείο είναι ότι άμα βρεθούμε στο εξωτερικό ψάχνουμε με μανία τα παζάρια.
Δεν το ήξερα το παζάρι στο παλιό αεροδρόμιο, άμα καταφέρω να "ψήσω" το ταίρι μου, θα πάω,

Tyler Durden είπε...

δες και τους FreegansΑυτά που αναφέρεις σε εμάς θεωρούνται δείγμα μιζέριας και περίγελου, δυστυχώς και από τους συγγενείς μου και από τη γυναίκα μου, η οποία φεύγει τρέχοντας όταν με δει να κινούμαι προς κάδο όπου εντόπισα κάτι ενδιαφέρον.

Πόσο πολύ λυπάμαι όταν πετάνε ένα σωρό άρτια και αξιόλογα αντικείμενα και δεν έχω μαζί μου σακίδιο ή σακκούλες για να τα μαζέψω,είτε για να τα κρατήσω είτε για να τα δώσω σε κανενα μικρό παζάρι για οικονομική ενίσχυση καμιας οικολογικής οργάνωσης

crispy είπε...

navarino-s καλημέρα. Παλιότερα πήγαινα συχνά στο Μοναστηράκι και για έπιπλα -ιδιαίτερα την εποχή που ήμουν φοιτήτρια- και για σινέ-κυρίως- περιοδικά.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο νεοέλληνας σνομπάρει τα μέρη αυτά. Μπορεί τα αντικείμενα να είναι χρησιμοποιημένα ή/και παλιά αλλά κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα γουστόζικα κι ενίοτε σπάνια.Με μια μικροδιόρθωση καταφέρνει κανείς να έχει διακοσμητικά διαμαντάκια στο σπίτι. Έτσι κι εμείς όταν βρσκόμαστε σε ξένες πόλεις -όπως εσείς-τρέχουμε όπου βλέπουμε τα αντίστοιχα Μοναστηράκια. Πραγματικά δε γνώριζα για το παζάρι στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο. Χρήσιμη πληροφορία , θα προσπαθήσω να την εκμεταλλευτώ.
Υ.Γ.:΄Ισως αύριο ή μεθαύριο και μην ξεχάσετε ότι θα σας περιμένει το δώρο του κουίζ!

navarino-s είπε...

@Χαμαιλέων! ευχαριστώ Α μου για τα καλά σου λόγια. Εσείς όμως παιδιά δικαιούστε τον μεγάλο έπαινο γιατί κάνετε έναν δύσκολο αγώνα και μέσα από αντίξοες συνθήκες. Ξέρω πολύ καλά τον περίγυρο της ...αδιαφορίας!

navarino-s είπε...

@big mama γειά σου! έλα να δεις το παζάρι πιστεύω ότι θα σου αρέσει και ότι θα βρεις ενδια΄φέροντα πράγματα. Χρειάζεται μόνο να έρθεις λίγο πρωί πριν τις 10 ας πούμε.

navarino-s είπε...

@tyler εγώ λυπάμαι που δεν έχω ένα φορτηγάκι να το γεμίζω κάθε φορά!

navarino-s είπε...

@crispy αξίζει τον κόπο αυτό το παζάρι που λέω. Προσπάθησε!

ΥΓ: ΟΚ

mia maria είπε...

Έχω ένα μνημόσυνο στις 10.30 οπότε μάλλον δε θα προλάβω. Γίνεται κάθε μήνα και το καλοκαίρι;

ippoliti_ippoliti είπε...

Πραγματικά όμορφη και συμφέρουσα ιστορία τα παζάρια. Πήγαινα και γώ κάποτε στο Μοναστηράκι και στου Πειραιά.
Και γώ δεν ήξερα το παζάρι του δυτικού αεροδρομίου, θα το επισκεφτώ.
Καλό βράδυ
ΥΓ.Δεν έστειλα ακόμη email στο φίλο σας θα το κάνω....

navarino-s είπε...

@big mama ναι κάθε μήνα και το καλοκαίρι, μόνο που αυτά του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι υποβαθμισμένα λόγω των διακοπών.

navarino-s είπε...

@ippoliti γειά σου!
Θα καλέσουμε τις κορυφές της επιστήμης να λύσουν το πρόβλημα του blog σου! Στο οποίο τώρα δεν μπορώ να μπω, μου βγάζει μια κάρτα με ερωτήσεις. Ίσως οι ερασιτέχνες να μην μπορέσουν να το λύσουν και χρειαστούν επαγγελματίες, γι' αυτούς πρέπει να είναι πολύ απλό το ζήτημα. Έχω έναν που κρατάει γραφείο στην περιοχή της πλατ. Βικτωρίας και έρχεται επί τόπου: Κώστας Πουλτουρτζίδης τηλ. 2105129683, 6979036877

Βρομιστεράκι είπε...

A, εγώ δεν μιλάω καθόλου, οι δικοί μου με φωνάζουν εδώ και χρόνια ρακοσυλλέκτη! :)

crispy είπε...

Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για το βιβλίο! Μια πρώτη -μικρή- επαφή στο μετρό με προδιαθέτει για ένα ανάγνωσμα πραγματικά απολαυστικό.

navarino-s είπε...

@crispy εύχομαι να σου αρέσει!

Μικρό Μουσείο Στο Μεταξουργείο είπε...

πΡοΣοχΗ ακολουθεΊ διαφήΜισΗ!!

τα μεταχειρισμένα σας αντικείμενα βρήκαν επιτέλους ανάδοχες οικογένειες!
Ελάτε κι εσείς να υιοθετήσετε κάτι μικρό ή μεγάλο που κάποιος άλλος προτίμησε να ζήσει μακριά του..
Σας περιμένουμε Θερμοπυλών 49 & Μεγ. Αλεξάνδρου γωνία..

Τι θα βρείτε στο Μικρό μας Μουσείο;

Τα πάντα! Και όλα πουλιούνται! Από μαχαιροπήρουνα μέχρι ημιτελείς εκφράσεις αγάπης (δωρεάν)... Από έπιπλα και ψυγεία αμύθητης αξίας μέχρι ψιλοκουβέντα και κοινωνική κριτική κάθε είδους (δωρεάν).. Από τη Χριστίνα και την Κατερίνα (τις μικρές μουσείτσες του μεταξουργείου) μέχρι την Ρουμπίνη και την Ασάρε (τις κλασικές φιγούρες της περιοχής) - δωρεάν! από 0,10 λεπτά ως 30ευρώ !! ε... άντε και ως 50! Αλλά ως εκεί!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα!ενδιαφερομε για αυτο το παζαρι και θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει ακομα και πως μπορω να βρω πληροφοριες ? οσο και να εψαξα στο ιντερτεν δεν βρηκα τιποτα..