Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μήπως ακρίβηναν πολύ τα βιβλία;


Παρακολουθώντας κανείς τις νέες εκδόσεις βιβλίων, βλέπει ότι η τιμή των 20 ευρώ έχει γίνει πια ψωμοτύρι. Και μιλάω για τα λογοτεχνικά και μόνο βιβλία, καθώς τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά, και γενικά τα επιστημονικά ακολουθούν άλλους κανόνες τιμολόγησης που δεν εμπίπτουν στην παρούσα ανάρτηση. Μιλάω δηλαδή για τα βιβλία που διαβάζει ο περισσότερος κόσμος, είτε στο σπίτι του, στο γραφείο, στο μαγαζί είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Υπάρχουν βέβαια και αυτά που στοιχίζουν γύρω στα 17 ευρώ -όσα κυμαίνονται γύρω στις 300 τόσες σελίδες- αλλά αυτά αριθμητικά αποτελούν την μειοψηφία. Η συντριπτική πλειοψηφία των λογοτεχνικών βιβλίων, στα οποία τη μερίδα του λέοντος έχει το μυθιστόρημα, κυμαίνεται στις 400-500 σελίδες με αντίστοιχη τιμή τα 20-25 ευρώ. Ποσό νομίζω δυσβάστακτο για το φοιτητόκοσμο και την εργαζόμενη νεολαία.
Και εντάξει ξέρουμε από τις έρευνες αγοράς πως το 80% όσων διαβάζουν λογοτεχνία βρίσκεται στις άνω των 40 ετών ηλικίες και κυρίως στις γυναίκες, και μπορεί λόγω υψηλότερου εισοδήματος να μην τους φαίνεται ακριβή η τιμή. Για τις νεώτερες ηλικίες όμως: τα 20 ευρώ νομίζω πως είναι κρίσιμο ποσόν. Άσε που με κάποια χαμηλής ποιότητας "ευπώλητα", ελλοχεύει και ένα μεγάλος κίνδυνος. Να κάνει δηλαδή μια κοπέλλα οικονομία και αγοράζοντας ένα από αυτά να πέσει σε "μάπα το καρπούζι" και να απογοητευτεί σφόδρα. Κάτι που είναι δυό φορές κακό γιατί έτσι αποθαρρύνονται, μέχρι οριστικής απώλειας για τη λογοτεχνία κάποιοι εν δυνάμει αναγνώστες της.
Και στις προσφορές των βιβλιοπωλείων ή στα παζάρια των στοκατζίδικων όπως αυτό που στήνεται κάθε χειμώνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να είναι χαμηλές οι τιμές αλλά είναι πολύ πιο χαμηλή η ποιότητα των προσφερομένων.
Για τις τιμές των βιβλίων, βλέπετε, δεν ασχολούνται ούτε οι δημοσιογράφοι και οι κριτικοί της λογοτεχνίας που δεν τα πληρώνουν άλλωστε, ούτε και οι υπηρεσίες του υπουργείου εμπορίου.
Και υπάρχουν περιπτώσεις που εμπίπτουν στη διεύθυνση καταναλωτή, όπως αυτό το κολπάκι που γίνεται τώρα τελευταία με κάποια φιρμάτα ονόματα και μεγαλώνουν, μεγαλώνουν τα γράμματα και αραιώνουν, αραιώνουν οι λέξεις και οι 250 σελίδες γίνονται 400 και από 14 ευρώ η τιμή πάει στα 21!
Ασχέτως πάντως όλων αυτών: να διαβάζετε βιβλία αγαπητοί αναγνώστες, να διαβάζετε! όχι μόνο pc και μικρή οθόνη. Ούτε ηλεκτρονική ανάγνωση και εκτυπώσεις Α4. Να πιάνετε στο χέρι το βιβλίο να το χαϊδεύετε, να ρίχνετε πρώτα μια ματιά στ' αφτιά και το οπισθόφυλλο, τα βιογραφικά του συγγραφέα, τα στοιχεία του εκδότη και σιγά-σιγά έτσι απαλά και όμορφα να βουλιάζετε στην αξεπέραστη ηδονή που λέγεται ανάγνωση!

24 σχόλια:

ange-ta είπε...

Τα βιβλία θα τ αγοράζω, ακόμα και αν πρέπει να κάνω οκονομία στο φαγητό!

mia maria είπε...

Έχεις δίκιο, έχει παραγίνει το κακό με τις τιμές! Στο παζάρι της Κοραή έχω βρει μερικά που διαβάζονται, κυρίως τα κλασσικά αλλά έχει και πολλή σαβούρα. Από την άλλη το χάζεμα στα βιβλιοπωλεία είναι το αγαπημένο μου χόμπι. Μου είναι αδύνατο να διαλέξω βιβλίο στο ίντερνετ, πόσο μάλλον να το διαβάσω!

cynical είπε...

αγαπητε navarino,

να μην ξεχναμε και τις δανειστικες βιβλιοθηκες. Σχεδον καθε δημος εχει και απο μια και σε γενικες γραμμες ειναι πολυ καλες και εχουν ωραιο περιβαλλον. Δεν χρειαζεται να αγοραζουμε ολα τα βιβλια. Παρα μονον οσα θελουμε πραγματικα να κρατησουμε.

crispy είπε...

Καλησπέρα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, είναι ακριβά τα βιβλία . Για να είμαι ειλικρινής στο βιβλιοπωλείο ψάχνω για παλιότερες εκδόσεις ή αν γνωρίζω τη γλώσσα πολλές φορές αγοράζω το βιβλίο στη γλώσσα που έχει γραφτεί και σε paperback έκδοση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η paperback έκδοση δεν έγινε ποτέ συνήθεια στην Ελλάδα. Και κάτι άλλο . Έχω χρυσοπληρώσει κακομεταφρασμένα βιβλία , στο τέλος αναγκάζομαι να τα (ξανα)αγοράζω στην αρχική γλώσσα γραφής. Μια τελευταία σημείωση . Μικρές εκδοτικές εταιρίες κάνουν πιο ενδιαφέρουσα δουλειά και πιο...φτηνή.

navarino-s είπε...

@ange-ta μου και εγώ στην ίδια κατηγορία με σένα ανήκω αλλά να βλέπουμε και λίγο τις τιμές και τα υπόλοιπα.

navarino-s είπε...

@big mama έχεις δίκιο για τα κλασσικά στο παζάρι. Φέτος βρήκα ένα άριστης εκτύπωσης με τα διηγήματα του πούσκιν. Χαζεύεις και συ στα βιβλιοπωλεία! αυτή είναι μια άλλη ηδονή του βιβλίου!

navarino-s είπε...

@cynical καλησπέρα!
Έχεις δίκιο για τις βιβλιοθήκες αλλά ξέρεις υπάρχει και η φιλοδοξία να φτιάχνει κανείς τη δική του βιβλιοθήθκη.

navarino-s είπε...

@crispy γειά σου!
Για το θέμα της μετάφρασης βάζεις μια πολύ σημαντική παράμετρο. Δυστυχώς κάποιοι εκδότες δεν το προσέχουν το θέμα αυτό και βάζουν κάτι κοριτσάκια που τελειώνουν τις ξένες φιλολογίες με αποτέλεσμα να καταστρέφουν αριστουργήματα, για τα οποία σημειωτέον έχουν πληρώσει υπέρογκα δικαιώματα! Απαιτεί λογοτεχνικό τάλαντο από τον μεταφραστή η μετάφραση, η γνώση της γλώσσας από μόνη της έστω και άριστη, δεν λέει τίποτα!

chameleontas09 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
chameleontas09 είπε...

Πέντε βιβλία αγόρασα για την Πτυχιακή διότι δεν τα έβρισκα σε δανειστικές βιβλιοθήκες και το κατοστάρικο έφυγε αέρα!!!! Θα μου πεις επιστημονικά βιβλία!!!! Εντάξει αλλά το μεγαλύτερο ήταν 200 σελίδες!!! Δεν ήταν δα και τούβλα!!!
Πάντως κάποια βιβλία δεν τα βρίσκεις στα παζάρια και ειδικά σε κάτι απαράδεκτα παζάρια όπως αυτό της Κλαυθμώνος που γίνεται κάθε χρόνο!!!;)

A (ΑΛΦΑ)

Tyler Durden είπε...

δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός τα βασικά καταναλωτικά αγαθά που αγόραζα (σιντιά και βιβλία) δεν μπορώ πλέον να τα αγοράζω και απολαμβάνω στους παλιούς ρυθμούς και λόγω πολύ ψηλών τιμών, αλλά και λόγω έλλειψης γόνιμου χρονου. Δεν μπορώ να ακούω μουσική ή να διαβάζω και κάθε τόσο να δε διακόπτουν για οικογενειακές δουλειές και υποχρεώσεις.

Βολεύομαι κακήν κακώς στο διαδίκτυο και όσο και να είναι ένας φαστ φουντ τρόπος ενημέρωσης/ψυχαγωγίας, είανι δυστυχώς απαραίτητος

Unknown είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο..πραγματικά είναι αισχρό να θες να διευρίνεις τους ορίζοντές σου με ένα "καλο" βιβλίο και να σου στερούν αυτό το δικαίωμα..χρεώνοντας τα μαλλιά της κεφαλής..εγώ όντας ολίγον τυχερός είχα την τύχη να κερδίσω 3 υπέροχα βιβλία από γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό!υπάρχει και αυτή λύση,με ένα μηνυματάκι ίσως να ναι και η τυχερή σου!

the monkeys είπε...

αρε ναβαρινο υπεροχο κειμενο!!
εχεισ τοσο δικαιο και πραγματικα νομιζω οτι παρακολο8εις τις σκεψεις μου.τα βιβλια εχουν ακριβυνει κατα πολυ!ειναι δυνατο ενα τετοιο αγα8ο να μην ειναι φ8ηνο??ενα αγα8ο που εχει να κανει με την παιδεια των πολιτων??
ειμαστε η χωρα με τουσ λιγοτερο αναγνωστες!σαν φοιτητρια το σκεφτομαι ποσα βιβλια 8 παρω και ποια 8 παρω...και κοιτας παντα την τιμη.8ελω ν διαβασω τοσα βιβλια και εν τελη δεν εχω την οικομικη δυνατοτητα να ξοδεψω τοσα γιατι οπως λες και αν δεν μου αρεσει στην τελικη?πραγμα πολυ συνη8ες.
8εωρω οτι σαυτον τον τομεα δεν 8α επρεπε ν υπαρχει εκμεταλευση...μετα μην διαμαρτυρομαστε γιατι ως λαος κατανταμε μισο μορφωμενοι. επιπλεον τα σχολεια κανουν τα παιδια ν μισουν το βιβλιο.οι περισσοτεροι νεοι ουτε 10βιβλια δν εχουν διαβασει.και εγω εχω διαβασει πολυ λιγα απο οσα 8α 8ελα.
οι γονεις μας διαβαζανε περισσοτερο απο μασ και δεν ειχαν την οικονομικη δυνατοτητα.
μια φορα πηγα σε ενα βιβλιοπςλειο εδς στην γειτονια μου και χαλασα 50 ευρω για τρια βιβλια!!μετα απο αυτο πηγαινω σε βιβλιοπωλεια οπςσ η πολιτεια και η πρωτοπορεια που ειναι τα πιο φ8ημα και φυσικα κθνηγας και τις εκποιησεις.

navarino-s είπε...

@χαμαιλέων, ξέρω ότι στα επιστημονικά γίνεται φοβερή αισχροκέρδεια γιατί πατάνε στην ανάγκη των φοιτητών. Τοα άλλο στο κάτω-κάτω άμα θέλεις το παίρνεις.
Για τα παζάρια έχεις δίκιο: τα πιο πολλά είναι για πολτοποίηση!

navarino-s είπε...

@tyler, η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφεις απλά εγώ νομίζω πως αξίζει να επιμένουμε στο διάβασμα.

Μου άρεσε πάντως η χρήση της λέξης σιντιά, γιατί καταλαβαίνω ότι το κάνεις συνειδητά και συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι πρέπει να ελληνοποιούμε τις ξένες λέξεις, μακάρι να λέμε και "ευρά" όπως ήδη λέμε: "ευρούλια" ή "ευρώπουλα".

navarino-s είπε...

@mr arvulas γειά σου!
Και εγώ έχω κερδίσει ένα βιβλίο από ραδιόφωνο. Τα τρία δείχνουν ότι είσαι τυχερό παιδί και καλό θα ήτανε να δοκιμάσεις και στο τζόκερ!

navarino-s είπε...

@monkakia μου βάζετε πολύ καλά το θέμα σε σχέση με τη μόρφωση. και για το ότι υπάρχει εκμετάλλευση φαίνεται στα μπεστ σελερ και θα φέρω ένα παράδειγμα:
Ένα μυθιστόρημα που πουλάει 100.000 αντίτυπα έχει κόστος για αυτά τα βιβλία γύρω στα 10.000 ευρώ. Από τις πωλήσεις του οποίου με λιανική τιμή τα 20 ευρώ εισπράτει: 20χ60%= 12χ100.000=1.200.000 -10% διοικητικά έξοδα και έξοδα διάθεσης= 1.080.000 ευρώ καθαρά. Τέτοια νούμερα θα μου πει κάποιος δεν τα πιάνουν πολύ συχνά όλοι οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, τα πιάνουν όμως κάποιοι και θα μπορούσαν διαθέτοντας τα 80.000 από τα κέρδη να τα διαθέτουν μετά και να βγάζουν 10 βιβλία με χαμηλή τιμή. Αλλά που!

monkaki1 σ' ευχαριστώ για τα ελληνικά έστω και με το σύστημα newton, έστω και με τα 8άρια!!

γυάλινο δάκρυ είπε...

Πράγματι έχουν ακριβύνει πάρα πολύ και σε λίγο και τα βιβλία θα είναι είδος πολυτελείας. Και φυσικά δε μιλάμε για τα άλλα που λες που κοστίζουν από 50€ και πάνω.
Πάντως την αμαρτία μου θα την παραδεχτώ. Πολλά ξένα λογοτεχνικά βιβλία τα κατεβάζω από το ίντερνετ σε μορφή pdf και τα διαβάζω στον υπολογιστή και μετά παθαίνουν τα μάτια μου. Αλλά αν πρέπει να δίνω 25€ κάθε φορά που θέλω ένα βιβλίο όταν θα έχω να πληρώνω λογαριασμούς κι ένα σωρό άλλα, θα με πάνε μέσα για χρέη..
Το έχω διαβάσει το βιβλίο σου μέσα στο Πάσχα, το τελείωσα. Μου άρεσε πάρα πολύ, όμως δεν πρόλαβα να κάνω ανάρτηση ακόμα γι'αυτό. Aν και μεγάλη η διαφορά ηλικίας μεταξύ μας μου θύμισε κάτι και από τα δικά μου παιδικά χρόνια..

navarino-s είπε...

@γυαλινάκι μου σ'ευχαριστώ και χαίρομαι ιδιαίτερα που άρεσε σε ένα νέο κορίτσι και πως να το κάνουμε....και "καθ' ύλην αρμόδιο"!!!

Βρομιστεράκι είπε...

Ναβαρίνε μου συμφωνώ στο ότι τα βιβλία έχουν γίνει είδος πολυτελείας ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
Προσωπικά δεν διαβάζω ποτέ από το ιντερνετ βιβλία, ούτε και δανίζομαι.
Πάντα τα αγοράζω...και αν και ανήκω στην γενία των 700Ε και κάτω...είναι ένα θέμα που δεν διαπραγματεύομαι. Έχω κόψει εξόδους, έχω κόψει κινηματογράφο, ακόμα και φαγητό αλλά βιβλίο θα πάρω κάθε μήνα. Και δεν γκρινιάζω ποτέ για την τιμή... Με αποζημιώνει όταν το πιάνω στα χέρια μου, το ανοίγω, το μυρίζω (μυρίζει τόσο ωραία το χαρτί!)και όταν το διαβάζω τελικά.
Ναι, είναι σχετικά ακριβή η τιμή, αλλά νομίζω είναι και θέμα προτεραιοτήτων, άρα ξεχνάω την τιμή και κρατάω την απόλαυση...που είναι σίγουρα μεγαλύτερη από 20 ευρώ :)))
Το βιβλίο σου σκίζει! Ήταν το καλύτερο δώρο!!!

cynical είπε...

Συγχαρητηρια, συγχαρητηρια, αγαπητε navarino-s!

και στους Times της Νεας Υόρκης, με το καλό!

navarino-s είπε...

@βρομιστεράκι μου γειά σου!
Μετά από αυτήν την καταπληκτική περιγραφή που κάνεις για την παθιασμένη σου σχέση με το βιβλίο, αυτόν τον έρωτα θα έλεγα που έχεις με την λογοτεχνία, είναι να μην εισπράτω και εγω σαν το καλύτερο δώρο, τα επαινετικά σου σχόλια για το βιβλίο μου;

navarino-s είπε...

@cynical σ' ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου, ιδιαίτερα που έβαλες τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης, γιατί αν μου έλεγες για τη Γουάσιγκτον Ποστ ή τη Γουώλ Στρητ Τζέρναλ που είναι δεξιές θα με στενοχωρούσες!

Βρομιστεράκι είπε...

Ναβαρίνε μου και πάλι συγχαρητήρια!
Τελείωσα τα φορτηγά και έχω καταενθουσιαστεί!
Χαιρομαι πάρα πολύ που έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο σαν και σένα!
Επίσης θέλω να αγοράσω ένα αντιτυπο για να το κάνω δώρο σε μια φίλη :)))
Θα συνενοηθούμε προσεχώς. Εξ'αλλου σου χρωστάω και γλυκό φράουλα της μαμάς :)))