Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Όλοι οι φόβοι μας.... συγκεντρωμένοι!!!

Ξεκινώντας από αυτές τις δυό αφίσσες που φωτογράφησα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, κολλημένες δίπλα από ένα καρτοτηλέφωνο, βρέθηκα να ανακαλύπτω στοιχεία ενδιαφέροντα που θέλω να σας τα παραθέσω. Κατ' αρχήν πρέπει να πρόκειται για κάποια ομάδα ακτιβιστών που τυπώνει κάθε τόσο το όνομα κάποιας φοβίας μας και την κολλάει στους τοίχους σαν μια απλά υπενθύμηση. Οι εικονιζόμενες με την ένδειξη FEAR#42 και FEAR#43 πρέπει να εννοούν ότι πρόκειται για τις υπ' αριθ. 42 και 43 παρόμοιες αφίσσες, γιατί πηγαίνοντας στη Wikipedia να διαβάσω για τις σχετικές έννοιες, βρέθηκα φάτσα με φάτσα με όλες τις φοβίες μας:


Phobias (list)
Acrophobia · Aerophobia · Agoraphobia · Agraphobia · Aichmophobia · Ailurophobia · Algophobia · Anthropophobia · Aphephobia · Apiphobia · Aquaphobia · Arachnophobia · Astraphobia · Autophobia · Aviatophobia · Aviophobia · Batrachophobia · Bathophobia · Biphobia · Cainophobia · Cainotophobia · Cenophobia · Centophobia · Chemophobia · Chiroptophobia · Claustrophobia · Contreltophobia · Coulrophobia · Cynophobia · Dentophobia · Eisoptrophobia · Emetophobia · Entomophobia · Ephebiphobia · Equinophobia · Ergophobia · Erotophobia · Genophobia · Gephyrophobia · Gerascophobia · Gerontophobia · Glossophobia · Gymnophobia · Gynophobia · Hamaxophobia · Haphophobia · Hapnophobia · Haptephobia · Haptophobia · Heliophobia · Hemophobia · Heterophobia · Hexakosioihexekontahexaphobia · Hoplophobia · Ichthyophobia · Insectophobia · Keraunophobia · Kymophobia · Lipophobia · Megalophobia · Monophobia · Murophobia · Musophobia · Mysophobia · Necrophobia · Neophobia · Nomophobia · Nosophobia · Nyctophobia · Ochophobia · Odontophobia · Ophidiophobia · Ornithophobia · Osmophobia · Panphobia · Paraskavedekatriaphobia · Pediaphobia · Pediophobia · Pedophobia · Phagophobia · Phasmophobia · Phonophobia · Photophobia · Psychophobia · Pteromechanophobia · Radiophobia · Ranidaphobia · Somniphobia · Scopophobia · Scotophobia · Spectrophobia · Suriphobia · Taphophobia · Technophobia · Tetraphobia · Thalassophobia · Tokophobia · Tonitrophobia · Trichophobia · Triskaidekaphobia · Trypanophobia · Xenophobia · Zoophobia

Και από εδώ φαίνεται ψαρεύουν οι μάγκες κάθε τόσο το θέμα της αφίσσας τους. Τώρα όσον αφορά τις έννοιες λίγο ως πολύ τις καταλαβαίνουμε όλες γιατί όλες είναι ελληνικές: το lipophobia το φόβο γαι τα λιπαρά των φαγητών και το πάχος το διαπαραγματεύεται εν εκτάσει και λίαν επιτυχώς στην τελευταία της ανάρτηση η συμπλογκίτισσα Elva: http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.com/. Όσο για εκείνο το lygirophobia που είναι η άλλη ονομασία του phonophobia και όπως λέει η wiki σημαίνει το φόβο των δυνατών θορύβων που στην ακραία του μορφή φτάνει στο φόβο κάθε θορύβου ακόμη και της ίδιας μας της φωνής, πρέπει τα παιδιά να έχουν κάνει τυπογραφικό λάθος γιατί η σωστή γραφή του είναι: ligyrophobia. Εκείνοι οι Λίγυρες θα ήτανε φαίνεται πολύ φωνακλάδες!

Πάντως από αυτόν τον πολύ χρήσιμο και εκτεταμένο κατάλογο λείπει η "mytophobia" (δικός μου ο όρος) ο φόβος δηλαδή που έχουν σήμερα οι γυναίκες για το μέγεθος της μύτης τους. Όλες οι κοπέλες νομίζουν πως είναι μυταρόλες. Ένας φόβος-τρόμος που τις οδηγεί στις πλαστικές και μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ για τους φουστάνους. Κόβουν και πετσοκόβουν με αποτέλεσμα να βλέπουμε σήμερα πανομοιότυπες φάτσες με την ίδια μικρή και ανασηκωμένη μυτούλα. Αυτός ο φόβος πρέπει να πλήτει πιο πολύ κορίτσια με ανασφάλειες που δεν έχουν εμπιστοσύνη στη φάτσα τους που βλέπουν στον καθρέφτη. Γιατί πως να το κάνουμε και η μεγάλη μύτη δένει με την προσωπικότητα του ανθρώπου. Έχει και αυτή τη γοητεία της. Και θα φέρω σαν παράδειγμα την πρώην (και νεαρά ακόμη) πρωταθλήτρια του τέννις Στέφι Γκράφ, μια κοπέλα γλυκειά και με ευμεγέθη μύτη, με προσωπικότητα που θαύμαζα στις συνεντεύξεις της, και που την είδα πρόσφατα να απονέμει τα βραβεία στο Ρολλάν Γκαρός, το ίδιο γλυκειά με την ίδια ευμεγέθη μύτη. Αυτή και αν έχει λεφτά για πλαστικές!!!!

14 σχόλια:

ELvA είπε...

Γεια χαρα και σ ευχαριστω για την αναφορα.
Πολυ ενδιαφερουσες οι πασης φυσεως φοβιες μας,ειδικα μαλιστα οταν καποιοι τις χρησιμοποιουν για να μας χαλιναγωγουν(βλ. xenophobia)

Eγω που εχω ομως μια εντομοφοβια, τι προτεινεις,..γιατρε; ;)

Tyler Durden είπε...

μυτοφοβία, κωλοφοβία, κοιλοφοβία, βυζοφοβία, ρυτιδοφοβία, ηλικιοφοβία, τριχοφοβία, οσμοφοβία, κλπ. Διάθεση να έχεις να σκέφτεσαι σύγχρονες φοβίες οι οποίες καλλιεργούνται για ευνόητους λόγους, τόσα ινστιτούτα καλλωπισμού, αδυνατίσματος, αποτρίχωσης, κλπ πώς θα ζήσουν;

navarino-s είπε...

@Elva
Nα ενδώσεις στη φοβία σου και να χαϊδέψεις τρυφερά μια γλυκειά....κατσαριδούλα!!!!!!!

navarino-s είπε...

@Tyler
Είναι βλέπεις και το καθοδηγούμενο lifestyle που τρελαίνει τον κοσμάκη!

crispy είπε...

Καλησπέρα. Πολύ ωραία η κίνηση των phobio-ακτιβιστών. Βέβαια , με τρόμο διαπιστώνω ότι δεν είναι και λίγες. Προσωπικά έχω μάθει να τις κοιτάζω κατάματα και τις νέες που αποκτώ μεγαλώνοντας αλλά ακόμα κι αυτές που κουβαλάω χρόνια στην πλάτη μου.

navarino-s είπε...

@Crispy Kαλησπέρα!
Αυτό λέγεται σοφία της ζωής! Όχι σαν κάποιους που όσο μεγαλώνουν τόσο πιο ανασφαλείς γίνονται! Είχαμε πάει μια φορά στο θέατρο πριν κάποια χρόνια σε μια παράσταση μιας πολύ αγαπημένης μου ηθοποιού (που είχα καιρό να τη δω, δεν θέλω να γράψω όνομα) και όταν βγήκε στη σκηνή πετσοκομμένη σαν τον Μάϊκ Τζάκσον, έπαθα σοκ! Στην αρχή δεν τη γνώρισα! Στο διάλειμμα πίεσα τη γυναίκα μου και φύγαμε γιατί δεν άντεχα άλλο. Πρώτη φορά που έχω φύγει από θέατρο!

μ είπε...

Γκλιν γκλον έχετε βίζιτα :)
Καλώς σας βρήκα.

Από φοβίες ο σύγχρονος αστός άλλο τίποτα. Εδώ φοβόμαστε τους εαυτούς μας, στα υπόλοιπα θα κολλήσουμε;
'Ακου'κει φοβία των θορύβων...

Για να βάλω και γω την προσωπική μου πινελιά, είχα αραχνοφοβία από μικρός, αλλά τελευταία με ανησυχούν λιγότερο οι τύπισσες.

ippoliti_ippoliti είπε...

Εξαντλητικός κατάλογος.Αν κι εγώ ομολογώ ότι πολλές λέξεις δεν κατανόησα τι σημαίνουν, τι φόβο υποδεικνύουν.
Τι καλό όμως και λυτρωτικό να μπορείς να καταθέτεις τους φόβους σου (κι εννοώ στους αγαπημένους σου)
Καλό βράδυ navarine.

navarino-s είπε...

@Mανος
Καλώς ήλθες! Για τις αράχνες είχαμε τα καλοκαίρια στα κτήματα κάτι τεράστιες κιτρινόμαυρες -φόβος και τρόμος- τώρα χαθήκανε, θυσία και αυτές στο βωμό των φυτοφαρμάκων.

ΥΓ: Από ότι είδα έχεις ενδιαφέρον μπλογκ αλλά τώρα βρίσκομαι στο χωριό με πολύ μικρές ταχύτητε. Θα τα πούμε!

navarino-s είπε...

@ippoliti
Καλό βράδυ! Από όλα έχει ο μπαχτσές όπως είδες
ακόμη και τον έξωποδω 666!

γυάλινο δάκρυ είπε...

Δε βρίσκω την πυροφοβία από την οποία πάσχω εδώ και χρόνια!!!

navarino-s είπε...

@γυάλινο δάκρυ
Γυαλινάκι μου γειά σου!
Η Πυροφοβία όπως και η σεισμοφοβία, η πλημμυροφοβία και τόσες άλλες νορμάλ φοβίες του ανθρώπου νομίζω ότι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που έχει να κάνει μόνο με τις υπερβολές.

Unknown είπε...

polu wraio post...file navarino perna apo to blog,ekana ena come back..

navarino-s είπε...

@Mr Arvulas
Γειά σου ρε Μάνο! Καλωόρισες πάλι! Με αυτές τις εξαφανίσεις και επανεμφανίσεις σου δεν θα μας αφήσεις να πλήξουμε στην μπογκόσφαιρα!!!!