Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Συμβουλές σε ανύπαντρα κορίτσια: μακριά από.........


Ξέρω ότι η δημόσια διατύπωση συμβουλών –παραινέσεις, νουθεσίες, ορμήνιες, προτροπές, κατά τα λεξικά- είναι λίγο ντεμοντέ στις ημέρες μας. Ακόμη και οι ιερείς από άμβωνος, βλέποντας από κάτω το υπερώριμο ηλικιακά ποίμνιο τους, έχουν εγκαταλείψει πλέον τις περί πειρασμών και αμαρτίας νουθεσίες τους. Μόνο για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, την έκθεση στον ήλιο, τη ζώνη ασφαλείας ή το κράνος, την υγιεινή διατροφή και άλλα παρόμοια που σχετίζονται με την υλική διάσταση της ζωής, ακούμε από αρμόδιους των μέσων ενημερώσεως.
Ενώ για θέματα ανθρωπίνων σχέσεων και δη ισόβιων δεσμών όπως αυτών του γάμου, όταν δεν υπάρχει η ώθηση απ’ τους γονείς προς κάποια προαποφασισμένα, καλλιεργείται μια παραδοχή ότι ξέρουν τάχα μου οι νέοι και οι νέες να επιλέξουν κατάλληλο σύντροφο για τη ζωή τους. Κάτι τελείως αναληθές όπως αποδεικνύει και η διαρκώς διογκούμενη πληθώρα των διαζυγίων. Αλλά και τελείως φυσικό, ταυτόχρονα, αν λάβουμε υπ’ όψη την πανσπερμία των ανθρώπινων τύπων και χαρακτήρων. Πολλές οι πιθανότητες και οι συνδυασμοί, πολλά τα ρίσκα! Οπότε τι να συμβουλέψεις ποιόν;
Και όμως! Υπάρχουν κάποιες σταθερές μέσα στο χρόνο! Ανθρώπινοι τύποι προς αποφυγή που πρέπει διαρκώς να υπομιμνήσκονται από εμάς τους μεγαλύτερους προς τους νεοτέρους. Και αυτό έρχομαι να κάνω τώρα εγώ, απευθυνόμενος μάλιστα σε κοπέλες, μιας και ευρισκόμενος από τη μεριά των αντρών, γνωρίζω καλύτερα κάποιες πτυχές του ανδρικού χαρακτήρα. Ας κάνουν το ίδιο για τους νεαρούς, οι ώριμες γυναίκες.
Τρεις κατά τη γνώμη μου είναι οι τύποι ανδρών με εγγυημένη δυστυχία για τις συμβίες τους, κάτι σαν τα ομόλογα με τις εγγυημένες αποδόσεις: Ο Μαμάκιας, ο Τσιγκούνης και ο Παθολογικά Ζηλιάρης. Με αυτήν ακριβώς τη σειρά κλιμακούμενης δυστυχίας. Και με την ίδια σειρά θα προσπαθήσουμε να τους προσεγγίσουμε.
1. Ο Μαμάκιας. Άνθρωπος με ενεργό ακόμη τον ομφάλιο λώρο, δεν είναι απαραίτητο να είναι και μοναχογιός ή μοναχοπαίδι. Εδώ η κοπέλα έρχεται «εις γάμου κοινωνίαν» με ολόκληρο το οιδιπόδειο οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και το μεγαλύτερο μέρος της θεωρίας του Φρόιντ. Μια πανταχού παρούσα μαμά ελέγχει και εξουσιάζει τα πάντα. «Αποφασίζει πριν από σας για σας», για να παραφράσουμε διαφημιστικό σλόγκαν γνωστού πολυκαταστήματος. Με έναν τρόπο μάλιστα που ενώ παλιά γινόταν ωμά και απροσχημάτιστα: η θειά Ευγενία π.χ. στο χωριό μου, έμπαινε με το χάραμα στο υπνοδωμάτιο των νιόπαντρων, καθόταν στη γωνία του κρεβατιού και έκανε πάντα την ίδια παρατήρηση: «φώτισε πια! ακόμα να σηκωθείτε;», τώρα διεξάγεται με υψηλού επιπέδου διπλωματία και τεχνικές. Όλες οι υποχθόνιες παρεμβάσεις επικαλύπτονται διαρκώς με δημοκρατικό ένδυμα από τη φράση κλισέ: «ότι αποφασίσουνε τα παιδιά!». Ο φαινομενικά χειραγωγήσιμος χαρακτήρας, από την άλλη μεριά, αυτών των ανδρών, παρασύρει πολλά κορίτσια στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων: «που θα πάει σιγά-σιγά θα τον φέρω με τα νερά μου». Κάτι που δεν θα γίνει ποτέ αφού η βάρκα θα είναι δεμένη εσαεί στα νερά της μαμάς. Το ίδιο εσφαλμένη αποδεικνύεται και η κρυφή ελπίδα περί βιολογικής διευθέτησης «που θα πάει κάποια στιγμή θα πεθάνει», γιατί η μαμά μαμάκια δεν πεθαίνει ποτέ! Με τραβηγμένο το χειρόφρενο της ζωής, θα οδηγήσει πρώτα το αντρόγυνο σε γήρας και μετά θα εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Οπότε μία είναι η προτεινόμενη λύση: με τα πρώτα ομφάλια σημάδια και παραβλέποντας τυχόν υλικά οφέλη, εγκαταλείπουμε το «ζεύγος» στον έρωτα του και ει δυνατόν σε φάση κορύφωσης. Όπως έκανε η Ιωάννα με τον δικό της στο Πήλιο, κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδρομής τους και της τρίτης εντός της ημέρας συνομιλίας του νεαρού μαμάκια με τη μητέρα του: «μαμά είμαστε στην Τσαγκαράδα στην αυλή ενός ωραίου εστιατορίου ….. έχει μοσχάρι γιουβέτσι, αρνάκι στο φούρνο, κεφτέδες στη σχάρα……Τι λες να διαλέξω;»
2. O Τσιγκούνης. Πάσχων οργανισμός από ανίατη νόσο. Τόσο ανίατη, δηλαδή, που ο καρκίνος μπροστά της θεωρείται ιάσιμος και η εξάρτηση από την ηρωίνη, συνάχι. Γι’ αυτόν η δαπάνη χρημάτων για οποιονδήποτε λόγο σημαίνει σπατάλη. Οι διακοπές πολυτέλεια και πεταμένα λεφτά. Παλεύει διαρκώς με βιβλιάρια τραπεζών και έχει για σπορ: το σε απειροελάχιστες διαφορές, κυνήγι επιτοκίων! Η λέξη «κατάθεση» σημαίνει γιορτή και η «ανάληψη» τραγωδία! Αφιερώνει ατελείωτες ώρες στη μελέτη της αγοράς για να ψωνίσει μια συσκευή και καταλήγει πάντα σε κάποια «μαϊμού» γιατί ως πρωτεύον και καθοριστικό παραμένει πάντοτε η τιμή. Άπειρες και αστείρευτες οι εκδηλώσεις του πάθους αυτού, που και η πιο καλπάζουσα φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει. Μέχρι για κάποιον που έπλενε μετά τη χρήση το προφυλακτικό για να το ξαναβάλει έχω ακούσει. Το περιοδικό ΡΟΜΑΝΤΣΟ, παλιά, έβαζε μια γελοιογραφία στην τελευταία σελίδα με τίτλο ο «σπαγγοραμμένος» με ένα κατόρθωμα τσιγγουνιάς την κάθε φορά και πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες χωρίς να εξαντλίσει το θέμα. Το περίεργο είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων αυτών διαρκώς μεγαλώνει. Και ενώ άλλα είδη της πανίδας, όπως οι «καρέτα-καρέτα» απειλούνται με εξαφάνιση, οι «τσιγκουναρέτα-τσιγκουναρέτα» γίνονται διαρκώς περισσότεροι. Πάλι και εδώ η φυγή προτείνεται ως συμβουλή. Με τα πρώτα σημάδια «γαλαντομίας» την κάνουμε με μικρά πηδηματάκια όπως έκανε και η Χαρούλα με τον δικό της μόλις γύρισαν από ταξίδι στη Μύκονο γιατί στο ρεφενέ της ζητούσε τη 1 δραχμή διαφορά που είχε η πορτοκαλάδα που έπινε αυτός από τη δική της ακριβότερη κόκα-κόλα!!!
3. Ο Παθολογικά Ζηλιάρης. Εδώ κορίτσια τα πράγματα είναι ζόρικα. Το ζητούμενο εδώ είναι να προλάβεις να απομακρυνθείς! Όπως πρόλαβε η Ντίνα τότε που του είπε και γύρισαν στην Αθήνα από τα Καμμένα Βούρλα. Είχαν κάτσει εκεί για καφέ πηγαίνοντας για διακοπές στη Χαλκιδική και της επιτέθηκε άγρια γιατί τάχα μου την κοίταξε περίεργα ο άγνωστος που βγήκε από τη θάλασσα στην παρακείμενη πλαζ. Και λέω ότι τα πράγματα είναι ζόρικα γιατί εδώ δεν μιλάμε όπως θα καταλάβατε για τη συνήθη ερωτική ζήλεια που λίγο ως πολύ την έχουμε όλοι μας και που πολλές φορές γίνεται ζωογόνα για κάποια σχέση. Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα. Αλλόκοτα πάθη και τελείως παράλογα, για αβυσσαλέα ερέβη της ανθρώπινης ψυχής. Για έργα αδιέξοδα, για φιλμ νουάρ, στα οποία πολλές φορές δίνονται λύσεις κρεοπωλείου. Εδώ μπορεί να κερδίσεις και πρωτοσέλιδο ή πρώτη θέση στα δελτία των 8. Μόνο που όλη η φρίκη αυτή, φυσικά, θα παίζει….. ερήμην σου!!!

25 σχόλια:

ippoliti_ippoliti είπε...

Πολύ μου άρεσε η ανάρτηση και το ύφος της. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι τύποι επικίνδυνοι νομίζω, όπως το αιώνιο θύμα, ο τύπος που φταίνε πάντα οι άλλοι για ότι έκανε κι έπαθε στη ζωή του και ποτέ εκείνος και οι επιλογές του, οι άλλοι υπάρχουν απλώς για να τον υπηρετούν, ο κατά ιδεολόγία "εισοδηματίας" και αρκετοί άλλοι.
Ομορφο βράδυ εύχομαι

Τσαλαπετεινός είπε...

Ε-ΞΑΙ-ΤΕ-ΡΙ-ΚΟΝ!

betty είπε...

@ Δημήτρη το χαρήκαμε και πάλι το ύφος σου :)
Σίγουρα αυτές οι περιπτώσεις είναι ανίατες. Για τις πιο ελαφρές όμως υπάρχει μια σίγουρη λύση...το μαχαίρι στο κόκκαλο...ή συμμορφώνονται ή πάνε στο καλό.

Tyler Durden είπε...

χαχα! Πολύ ωραίο, ειδικά η φάση του μαμάκια, γιατί η ζήλεια μάλλον τείνει να εξαληφθεί, κυρίως στα αστικά κέντρα, γιατί η επαρχία ακόμα βρίσκεται κάποιες δεκαετίες πίσω.

Ομως το αστικό περιβάλλον, η οικονομική κρίση, η ανεργία και τα ακριβά ενοίκια, κλπ διατηρούν ακόμα και ενισχύουν την χαρακτηροδομή του μαμάκια.

η δε οικονομική κρίση μάλλον τείνει επαναφέρει και το είδος του "Τσιγγουίνου τσιγγουίνου"

Βέβαια, το γιατί δεν υπάρχει χαρακτηροδομή μαμακίδας (θηλυκού μαμάκια δηλαδή); Ή μήπως υπάρχει υπό την μορφή της στενής και αμοιβαίας συνεργασίας, όχι με ομφάλια σύνδεση, αλλά με σιαμαία; "Τα λέω στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά" λέει μια λαϊκή σοφία.

the monkeys είπε...

αχαχχαχαχα,πολυ ωραίο κείμενο ναβαρινο μας!!!!!γέλασα πολύ όπως τα ανέφερες.και εχεις απόλυτο δίκαιο ως προς τις κατηγορίες αν και οπως λέει και η @ιπολιτι υπάρχουν και άλλοι τύποι ανδρών. πχ.ο τύπος δεν θέλω να μεγαλώσω,ο τύπος εγω εξουσιαζω κλπ(θα μου πάρει καμια σελίδα αν τους αναφέρω όλους!αχαχα:P)γιαύτο λέω εγω να μην παντρευόμαστε να είμαστε ήσυχες.
προτείνω να γράψεις και για τις γυναίκες!ετσι για να είμαστε δίκαιοι:P
(δεν ξέρω αν πρόσεξες τουσ τόνους π[ου βάζω τελευταία...αχαχα.χαρη σε κάτι εργασίες που έκανα και που δυστυχώς δεν μπορούσα ν παραδώσω στα γκρικλις!)

crispy είπε...

Κύριε navarino-s μας , το κείμενο είναι απολαυστικότατο! Το μη χείρον βέλτιστον λένε αλλά στην περίπτωση αυτή η μία κατάσταση είναι χειρότερη από την άλλη οπότε δεν υπάρχει επιλογή βέλτιστου. Φαντάζομαι σαν εφιάλτη το συνδυασμό των 3 αυτών στοιχείων σε ένα άτομο! Τα παραδείγματα που παρατίθενται είναι σχεδόν...ανατριχιαστικά , ιδιαίτερα αυτά τα δύο του ''μαμάκια''.

navarino-s είπε...

@ippoliti
Να είσαι καλά! Σίγουρα και υπάρχουνε πάρα πολλοί δύσκολοι τύποι. Εγώ διάλεξα τους κατά τη γνώμη μου πιο επικίνδυνους!
Καλό βράδυ!

navarino-s είπε...

@Τσαλαπετεινέ
Καλώς ήρθες στα μέρη μας με τα όμορφα χρώματα σου και τα καλά σου λόγια! Ευχαριστώ πολύ!

navarino-s είπε...

@betty
Γειά σου! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για τη συμφωνία σου για το ...ανίατο του πράγματος!
Εκείνη η αδερφή σου που βρίσκεται;

navarino-s είπε...

@Tyler
Πολύ ωραίο αυτό το περί σιαμαίας σχέσης μαμάς-κόρης! Υπάρχουν πολλά τέτοια δείγματα να μη λέμε τώρα ονόματα για κάποια γνωστή μας που το δηλώνει και το παραδέχεται και η ίδια και το μικρό της όνομα αρχίζει από Κλε... και τελειώνει σε ...άτρα!
Όσο για την κρίση και τους τσιγγουίνους-τσιγγουίνους μάλλον άλλοθι βρήκαν οι τύποι για να καλύπτονται!

navarino-s είπε...

@mankakia μου γειά σας!Παλεύω ρε καθάρματα για να σας προφυλάξω από την καταστροφή! Σίγουρα και υπάρχουν και άπειρες άλλες κατηγορίες -μην υποτιμάμε τον "ξερόλα"- αλλά περιορίστικα μόνο στις υψηλού κινδύνου!

Η είδηση του φετεινού καλοκαιριού είναι οι τόνοι σου!!! Κεράσματα επί κερασμάτων: παγωτά, γρανίτες, φραπέδες, ....υποβρύχια, όλα πληρωμένα!!!!!!

navarino-s είπε...

@crispy
...μάλλον επιστρέψαμε από ταξιδάκι! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Δεν είχα σκεφτεί τα 3 σε 1: Πήτερ Κάσινγκ, Κρίστοφερ Λη, και Κλάους Κίνσκυ ...μαζί, για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη σου σινεγλώσσα!!!!

Αntidrasex είπε...

Ξεκινώντας να διαβάσω, σκεφτόμουν: "μα παίζουν συμβουλές σε αυτά τα πράγματα?"
Ναι, τελικά παίζουν και μάλιστα ολόσωστες!
Υπάρχει και ο τύπος "σου κάνω χάρη που είμαστε μαζί".

the monkeys είπε...

αχαχαχαχα.ωχ ναβαρίνο νομίζω θα χαλασεις τουλαχιστον ενα μηνιαιο μισθο για το κερασμα στα μονκακια γιατι εκτος από οτί ειμαστε πολλά είμαστε και πειναλέα!!αχαχαχα.
(αν και νομίζω οτι θα χάσω το κατόρθωμα με τουσ τόνους καθώς τα γκρικλις ξανακερδιζουν προβαδισμα!)

ELvA είπε...

Mακρια απο..Μαμάκιες, Τσιγκούνηδες
και Παθολογικά Ζηλιάρηδες. Βεβαια το δευτερο αντεχεται μονο ΑΝ και εφοσον ειναι και η νυφη τσιγκουνα! Σκετη...Σκωτια κατασταση δλδ! χαχα

navarino-s είπε...

@antidrasi+sex
καλά...αφού πήρα από σένα, φίλτατε, έγκριση για τις συμβουλές είναι σαν να πήρα το νόμπελ!!!
Θα τα πούμε αύριο ανεβαίνω Αθήνα γιατί εδώ στο χωριό έχω ταχύτητες χελώνας.

navarino-s είπε...

@monkakia μου, πάνω που πάω να πω χαλάλι τα έξοδα και όχι ένα αλλά δυο μηνιάτικα, με απειλείς πάλι με τα γκρικλις!!!! Αλλά εγώ θα εξουσιοδοτήσω το lagartaki με ενισχυμένες μάλιστα αρμοδιότητες όπως π.χ. να μπορεί να ανεβαίνει και στα δέντρα και σε κάθε παράπτωμα γριγκλις....τσακ να σου τραβάει μια δαγκωνίτσα στο ποδαράκι!!!!

navarino-s είπε...

@Elva μου γειά και χαρά σου! Συμπλήρωσες ολόσωστα τον τίτλο αλλά εκείνο το "και η νύφη τσιγκούνα" μωρέ παιδί μου που να το πιάσει κανείς με τη φαντσία;

lagarto είπε...

αχ ρε ναβαρίνο και να ήταν μόνο αυτή??αλλά ναι όπως λες αυτοί είναι οι υψηλού κινδύνου!χαχα
βέβαια κι εμείς δεν πάμε πίσω!καλές είμαστε και του λόγου μας!
φαντάζομαι ότι είσαι σε καμιά παραλία γιατί δεν γράφεις τόσο συχνά!
καλά να περνάς!:)

καλά ειδικά το monkey 1 το έχω άχτι!οπότε δεν θα έχω πρόβλημα!χαχαχχα

navarino-s είπε...

@lagartaki μου γειά σου!
Καλοκαίρι βλέπεις και αραιώνει η μπλογκόσφαιρα. Εκτός από τα μπάνια πρέπει να διαβάζουμε και κανα βιβλίο.
Πιστεύω να πήγες καλά στην εξεταστική σου!

ΥΓ: αλαφρά να το δαγκώσεις εκείνο το κάθαρμα το μονκάκι, ας του βάλουμε για πρώτη φορά μικρή ποινή!

Βρομιστεράκι είπε...

Εξαιρετικός για ακόμη μια φορά! Θα βαρεθείς να το ακούς φίλε μου τόσες φορές που το λέω...
Και...χμμμμ... το σχόλιο απάντηση προς τον Tyler φωτογραφίζει Βρομιστεράκι που είναι μαμάκιας²!
Αν υποψιαστώ ότι θα γίνω αντικείμενο σχολιασμού σε επόμενη ανάρτησή σου για γυναίκες μαμακίδες.... Εεεεε αυτό ξεπερνάει κάθε μου προσδοκία!
Αχαχαχαχαχαχα!!!

navarino-s είπε...

@βρομιστεράκι
"θου κύριε" είχες γράψει μια φορά σε ένα male, έτσι και εγώ τώρα το επαναλαμβάνω: ακούς εκεί να φωτογραφίζω εσένα! τι λες παιδάκι μου; Υπάρχουν ...δεκάδες ονόματα που αρχίζουν από Κλε...και τελειώνουν σε άτρα, που δεν είναι καλά και σώνει: Κλεοπάτρα.

Βρομιστεράκι είπε...

Παναγιά μου Γρηγορούσα!
Τι γέλια είναι αυτά βραδιάτικα?!

joanna είπε...

Χα! Αυτή την ιστορία την είχα ξεχάσει και γέλασα πάρα πολύ που μου τη ξαναθύμισες μετά από τόσο καιρό :-)
...και την είχα ξεχάσει γιατί φυσικά και δεν υπήρξε επόμενη στιγμή με αυτόν τον τύπο!
Να την πούμε όμως λίγο ολοκληρωμένη στο κοινό!
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο φίλος μας, είχε πάρει το κινητό του και εγκατέλειψε δωμάτιο, με φανελάκι και -5 οC έξω!!! Φυσικά δεν κατάφερε να απομακρυνθεί λόγω κρύου και η συνομιλία του ακουγόταν "dolby suround" από το παράθυρο του μπάνιου, που εξαιτίας αποπροσανατολισμού (το αποδίδω, ή σε "φλασσιά λόγω ψυκτικού σοκ" ή σε "panic: και τώρα τι κάνουμε χωρίς τη μανούλα?") δεν κατάλαβε ότι εκεί που έχει σταθεί και μίλαγε στο κινητό, ακριβώς από πάνω έπλενα τα δόντια μου...
Ε, ναι! με τη μανούλα μίλαγε πρωί-πρωί μες τον πάγο, να της πει ότι ξύπνησε, ότι τα περνάμε καλά (είχε άγχος η μανούλα), και να μην ανησυχεί, δε θα τη ξεχάσει (μάλλον έπαιξε τηλεφωνική στοιχομηθία - σκηνή “μη μ' εγκαταλείπεις γιε μου, γιατί ο ... πατέρας σου μόνο τηλεόραση ξέρει να βλέπει”), θα την έπαιρνε τηλέφωνο σε λίγο πάλι σχετικά με το τι γλυκό κουταλιού να της φέρει από το Πήλιο...
Από εκείνη την ώρα ανοίξαμε σύνδεση on line (real time) με μανούλα ( μου μίλησε κι εμένα πολλές φορές), με αποκορύφωμα το περιστατικό που τόσο περίτεχνα περιέγραψε ο Ναβαρίνος μας!!! Μπράβο Navy!!
Iωάννα

navarino-s είπε...

@joanna μου γειά σου!
Καλά..."έγραψες"!!! Πρωτοφανής περίπτωση: ηρωίδα κειμένου ανάρτησης να σχολιάζει το κείμενο!!!
Να είσαι καλά!