Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΙ ...ΤΩΡΑ ΤΕΧΝΗ: ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!

Είδαμε προχθές με τη γυναίκα μου ένα πραγματικό αριστούργημα, την ταινία του Γιόζι Γιαμάντα: "ΚΑΜΠΕΪ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ" και νιώθω την ανάγκη να σας τη συστήσω ανεπιφύλακτα και με πολλή θέρμη, γιατί νομίζω ότι πέρα από την καλλιτεχνική της αξία και την αισθαντική της διάσταση με την έντονη συγκίνηση και την ανθρωπιά της, είναι και μια ταινία μακριά από αυτές τις προβλέψιμες "αμερικανιές" με τα τυποποιημένα στυλ και τις "μαγκιές" των πρωταγωνιστών τους. Το άσχημο είναι όμως πως η ταινία αυτή -εδώ φαίνεται και το κατευθυνόμενο από τους διανομείς, σύστημα μας- παίζεται μόνο σε μία αίθουσα: στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ της οδού Ακαδημίας. Άσε που για μένα είναι και κάτι σαν πράξη αντίστασης το να βλέπουμε που και που και μη αμερικάνικες ταινίες!
.



ΚΑΜΠΕΙ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ
( Ηθικές αρχές και συναισθήματα που θάλλουν μέσα στο μιλιταριστικό κλίμα του ’40. )
.
Story: Ιαπωνία, Φεβρουάριος του ’40. Μέσα στο μιλιταριστικό πνεύμα που διακατέχει τους (διψασμένους για την κατάκτηση της Ασίας) ιάπωνες, ένας καθηγητής συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για τις προοδευτικές πεποιθήσεις του. Υπομένοντας τη μισαλλόδοξη συμπεριφορά της κοινωνίας, η γυναίκα του και οι δύο του κόρες του (που παρακολουθούμε κυρίως τη ζωή τους) βρίσκουν παρηγοριά στη θερμή υποστήριξη και παρουσία ενός παλιού φοιτητή-θαυμαστή του καθηγητή, ανομολόγητα ερωτευμένου με την κυρία Καμπέι. [Βασισμένο σε αυτοβιογραφική νουβέλα τού, επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Κουροσάβα, Τερούγιο Νογκάμι. Υποψηφιότητες: Golden Berlin Bear Award - 2008, Berlin International Film Festival].
Focus: Ο Γιόζι Γιαμάντα (με ογδόντα περίπου ταινίες στο ενεργητικό του, φίλος και συνεργάτης του Κουροσάβα) τα τελευταία χρόνια έγινε δικαίως αγαπητός στους σινεφίλ με τις ταινίες του «Twilight Samurai» και «Hidden Blade». Και στην τωρινή του ταινία αφενός μεν κριτικάρει (χωρίς στόμφο) την κουλτούρα της «πολεμικής αρετής» σε νεότερους μετα-σαμουράι χρόνους, αφετέρου κοιτάζει τα πράγματα έτσι όπως βιώνονται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Χωρίς μελοδραματισμούς, οι χαρακτήρες και τα αισθήματα εξετάζονται με τη γνώριμη ιαπωνική διακριτικότητα: όχι τόσο ελλειπτικά, όσο στην κλασική εποχή του σινεμά τους, με τους διαλόγους κομμάτι πιο πλούσιους, λίγο πιο κοντά στο παλιό αμερικανικό δράμα. Η πρωταγωνίστρια Μιράι Σίντα θραύει προσεκτικά το «αδιαπέραστο» παραδοσιακό προσωπείο, δείχνοντας την πίκρα, την οργή ή τις στιγμές μιας ανάσας. Εννοείται ότι όλα είναι δοσμένα μέσα από άψογα κάδρα και «ρετρό» φωτογραφία. Σενάριο: Γιόζι Γιαμάντα - Εμίκο Χιραμάτσου (βασισμένο σε βιβλίο του Τέρουγιο Νογκάμι)
Χαρακτηριστικά
Ξένος Τίτλος:
Kabee / Kabei: Our Mother
Κατηγορία:
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ
Σενάριο:
Γιόζι Γιαμάντα, Εμίκο Χιραμάτσου
Σκηνοθεσία:
Γιόζι Γιαμάντα
Διάρκεια:
92'
Παραγωγή
Χώρα:
Ιαπωνία
Έτος:
2008
Ηθοποιοί

Μιράι ΣίνταΣαγιούρι ΓιοσινάγκαΤατανόμπου Ασάνο


12 σχόλια:

crispy είπε...

Καλημέρα. Διάβασα για την ταινία προ ημερών. Μού προκάλεσε το ενδιαφέρον ότι το σενάριο σχολιάζει ακριβώς αυτήν την μισαλλόδοξη συμπεριφορά της κοινωνίας προς τους συγγενείς του φυλακισμένου αντιφρονούντος. Γενικά εκτιμώ ιδιαίτερα τον ιαπωνικό κινηματογράφο και με συγκινεί ο τρόπος έκφρασης συναισθημάτων αλλά και με προκαλεί ο τρόπος σκέψης-τελείως διαφορετικός από τον δυτικό. Αν το κρατήσει το ''Έλλη'' θα προσπαθήσω το Σάββατο να το δω -ευτυχώς που έχουν απομείνει κάποια σινεμά κι επιμένουν εκτός μπλοκμπάστερ.

ELvA είπε...

Aκουγεται πολυ ενδιαφερουσα και το κυριοτερο δεν ειναι μια ακομη...
εμπορικη ταινια,made in Hollywood!


Τη καλημερα μου, navarine :)

chameleontas09 είπε...

Και για οσους δε γουσταρουν σινεμα και θελουν να τη δουν στο σπιτι τα λινκ ειναι τα παρακατω. Τα κατεβαζεις, τα σπας με winrar κλπ και βλεπεις την ταινια με ενσωματωμενους ελληνικους υποτιτλους. Ελπιζω μονο να μην ειναι ανενεργα.

http://rapidshare.com/files/287577772/h_mitera_mas.part01.rar
http://rapidshare.com/files/287577833/h_mitera_mas.part02.rar
http://rapidshare.com/files/287579203/h_mitera_mas.part03.rar
http://rapidshare.com/files/287588223/h_mitera_mas.part04.rar
http://rapidshare.com/files/287588290/h_mitera_mas.part05.rar
http://rapidshare.com/files/287589778/h_mitera_mas.part06.rar
http://rapidshare.com/files/287598559/h_mitera_mas.part07.rar
http://rapidshare.com/files/287598605/h_mitera_mas.part08.rar
http://rapidshare.com/files/287599909/h_mitera_mas.part09.rar
http://rapidshare.com/files/287607760/h_mitera_mas.part10.rar
http://rapidshare.com/files/287607844/h_mitera_mas.part11.rar
http://rapidshare.com/files/287609023/h_mitera_mas.part12.rar
http://rapidshare.com/files/287617521/h_mitera_mas.part13.rar
http://rapidshare.com/files/287617603/h_mitera_mas.part14.rar
http://rapidshare.com/files/287613347/h_mitera_mas.part15.rar

Καλημέρα!!!

Αγγελής

navarino-s είπε...

@crispy
"...με συγκινεί ο τρόπος έκφρασης συναισθημάτων αλλά και με προκαλεί ο τρόπος σκέψης-τελείως διαφορετικός από τον δυτικό." Ναι συμφωνώ απόλυτα, αυτό ακριβώς είναι το μεγαλείο αυτής της τέχνης!

navarino-s είπε...

@Elva μου καλημέρα! Είναι πολύ καλή μην τη χάσεις!

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Αγγελή μου ευχαριστώ για την εξυπηρετική σου παρέμβαση. Εγώ δοκίμασα αλλά δεν τα κατάφερα, τα τεκνοφρικ θα τα καταφέρουν!

chameleontas09 είπε...

navarino-s και οποιοσδήποτε άλλος

ΟΔΗΓΙΕΣ για αρχαριους
(δεν είναι δύσκολο):

1) Κάνεις copy το πρώτο part και έπειτα paste στη μπάρα διευθύνσεων. Έπειτα enter για να σε οδηγήσει στη σελίδα του rapidshare.
2) Στη συνέχεια πατάς free user και περιμένεις μέχρι να τελειώσει η αντίστροφη μέτρηση δευτερολέπτων.
3) Έπειτα πατάς το στρογγυλό download -σου βγάζει μια καρτέλα- και το αποθηκεύεις όπου θέλεις στο pc σου. (ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΑ ΤΑ PARTS ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΑΚΕΛΟ)
4) Κάνεις την ίδια διαδικασία για όλα τα parts αλλά πριν ξεκινήσεις για το καθένα αναβόσβησε το router σου (ή το ιντερνετ) για να μπαίνεις με διαφορετικό ίχνος. Αν δεν το κάνεις αυτό θα μπορείς να κατεβάζεις μόνο μετά από μια ώρα.
5) Έπειτα κατεβάζεις το τσάμπα ελαφρύ προγραμματάκι winrar (πάτα στο ψαχτήρι και θα στο βγάλει) και το εγκαθιστάς στο pc.
6) Τέλος αφού έχεις εγκαταστήσει το winrar πας στο φάκελο που έχεις τα parts της ταινίας και πατάς δεξί κλικ μόνο στο πρώτο part και έπειτα την επιλογή αποσυμπίεση εδώ (extract to αγγλιστί) και διαλέγεις που θες να το αποσυμπιέσεις για ευκολία πχ στην επιφάνεια εργασίας.
7) Έτσι είσαι έτοιμος να δεις την ταινία (ΠΡΟΣΟΧΉ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ PARTS. ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ)

Υ.Γ. Για να κατεβουν ολα τα parts θα παρει ωρα (ανάλογα και τι σύνδεση διαθέτσεις). Μην αγχωνεσαι οποτε εχεις χρονο και βρισκεσαι στο pc ταυτοχρονα κατεβαζεις. Στο τλεος θα σε αποζημιώσει η ταινία.

Ελπίζω να βοήθησα!!!

Αγγελής

navarino-s είπε...

@chameleontas

Αγγελή μου σ'ευχαριστώ πολύ που μπήκες σε τέτοιο κόπο. Και αν δεν τα καταφέρω εγώ θα είναι χρήσιμες οι οδηγίες σου για τους επισκέπτες μου.
Ευχαριστώ και πάλι! Να είσαι καλά!

Θανάσης Καραμπότσος είπε...

Καλημέρα.Navarino τρέχαμε για τις εκλογές.
Ο Τζιμ Τζάρμους καθισμένος χαλαρά σε μια πολυθρόνα του Κουάτρε Φοντάνε του Λίντο, πίνοντας εσπρέσο και ρουφώντας πλούσιες τζούρες από το Marlboro Lights του έλεγε
«Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι καμία μορφή τέχνης σαν ιστορικός. Γι' αυτό και φρικάρω όποτε ακούω να μιλούν για περιόδους - η περίοδος των μπίτνικς, και μετά των χίπις και μετά των πανκ. Τι σημαίνουν αυτές οι ταυτότητες; Τίποτε. Αν, π.χ., μια ταινία επιδρά πάνω σου, τι σημασία έχει αν γυρίστηκε πριν από 75 χρόνια ή χθες, αν είναι του Μπάστερ Κίτον ή του Σπάικ Λι;».
Kάθε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του είναι λίγο η πολύ εξοικειωμένος με τα ονόματα των σπουδαιότερων σκηνοθετών του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου, όπως ο Akira Kurosawa, ο Kenji Mizoguchi και ο Yasujiro Ozu, ενώ τον περασμένο Απρίλιο στο Αμερικανικού Κολεγίο το Αθηναϊκό κοινό μυήθηκε στο σινεμά των εξίσου ταλαντούχων συμπατριωτών τους Mikio Naruse και Hiroshi Teshigahara.
Όσο για την ταινία που σχολιάζεις είναι πάρα πολύ καλή.
Ευχαριστώ το chamoleontas09 για τις πληροφορίες.

navarino-s είπε...

@ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.

Θανάση καλήμέρα! Πολύ καλό αυτό του Τζάρμους που παραθέτεις για τη διαχρονικότητα της τέχνης και το λέει μάλιστα με έναν χαλαρό και όχι εξυπνακίστικο τρόπο.
Όσο για τον Ιαπωνικό κινηματογράφο κάνεις παρέμβαση διατριβής!
Να είσαι καλά θανάση μου!

Βρομιστεράκι είπε...

chameleonta να'σαι καλά:)
Navarino θα σου κάνω ιδιαίτερα, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα!

navarino-s είπε...

@Bρομιστεράκι
Να είσαι καλά ρε ...κάθαρμα για την καλοσύνη σου να διδάξεις τους αδαείς! Θα τα πούμε!