Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΓΜΕΝΟΣ : ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ!!!


Στο χθεσινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας δημοσιεύεται μια εκτεταμένη συνέντευξη με το Γιώργο Διαλεγμένο. Τον σημαντικότερο, κατ’ εμέ, εν ζωή συγγραφέα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Έλα όμως που είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μετά λες: καλύτερα να μην τη διάβαζα!
Και δεν είναι το γνωστό θέμα με τις αντιφάσεις και τις μεταπτώσεις των καλλιτεχνών όταν καταπιάνονται με την πολιτική, με τη φωτεινή εξαίρεση βέβαια του Μάνου Χατζιδάκι που ψήφιζε σταθερά δεξιά και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε σταθερά ο πιο αντικομφορμιστής και ελευθερόφρων άνθρωπος της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ούτε η κατανοητή ως ένα βαθμό συντηρητικοποίηση για έναν άνθρωπο που γερνάει, ακόμη και αν αυτός έχει λαϊκή καταγωγή, ξενιτεύτηκε ως νέος στη Γαλλία σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, υπηρέτησε την τέχνη με απαράμιλλα έργα από το πόστο του θεατρικού συγγραφέα από το ίδιο πόστο που 2.5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Αισχύλος ένιωσε την ανάγκη τα γράψει τους Πέρσες που ήρθαν ως κατακτητές να κυριέψουν την πατρίδα του και για τον πόνο που νιώθανε πίσω οι μάνες αυτών των παιδιών.
Ακόμη και την δεξιότερη από τον Καρατζαφέρη θέση του μπορείς να κατανοήσεις, με βαριά καρδιά, όταν λάβεις υπ’ όψη ότι μένει σε περιοχή που πλειοψηφούν οι μετανάστες όταν έρχεται και δηλώνει:
--Εδώ ο Καρατζαφέρης έφτασε το 5,5% μόνο με τα λόγια. Βεβαίως, κι’ εγώ αν ήμουν εξουσία θα τους πέταγα όλους τους ξένους έξω (Σ.Σ. : Ο Καρατζαφέρης θα κρατήσει τους νόμιμους). Σε λίγο όπως πάμε, θα είμαστε μειονότητα οι Έλληνες!»
--Δεν είναι θλιβερό να ταυτίζεστε στο θέμα των μεταναστών με τον Καρατζαφέρη;
--Καθόλου! Είναι απλό. Είναι σαν να έχω το μικρό μου σπιτάκι και να έχουν μαζευτεί μέσα σε αυτό 150 άσχετα άτομα
(Σ.Σ.: ήρθαν βλέπεις για τουρισμό οι έρημοι!), ενώ στην οικογένεια είμαστε μόνο 20. Έχει διαλυθεί το κράτος με τους ξένους!
Ειλικρινά και σε αυτό το αλλόκοτο μπορείς να δείξεις μια κατανόηση βρε παιδί μου! Εδώ ο Κνουτ Χάμσουν ο συγγραφέας της «Πείνας» ασπάστηκε το Ναζισμό και ο αναρχικός Νταλί κατέληξε με την Μοναρχία.
Άλλο είναι εκείνο που ενοχλεί: ένα «δήθεν» που πουλάει στην ίδια συνέντευξη. Στην αρχή της δηλώνει: «Είμαι φύσει και θέσει αντεξουσιαστής!» και παρακάτω αμέσως μετά το απόσπασμα για τους ξένους που σας παρέθεσα, έρχεται το εκπληκτικό και απίστευτο να εκφέρεται από το ίδιο στόμα: «Κανείς δεν ξεκινά να πάει να γίνει σέχτα και 17 Νοέμβρη. Η διαφθορά είναι ένα δέντρο και ο ανθός του είναι αυτές οι οργανώσεις. Είδατε που κλείσανε μέσα τη 17 Νοέμβρη και οργίασαν τα σκάνδαλα και οι ρεμούλες! Αν ήταν έξω θα έτρεμαν! Το μόνο που θα έσωζε αυτή τη χώρα είναι κάθε κωμόπολη να έχει τη δική της 17 Νοέμβρη».
Αν σας θυμίζει κάτι αυτό: και το αποδώ και το αποκεί, μην κουράζετε το μυαλό σας , είναι η μέθοδος Τριανταφυλλόπουλου και αυτός θιασώτης της άκρας αριστεράς δηλώνει. Ενώ για μας τους παλαιότερους όλο αυτό το «θέατρο» περιγραφόταν από μια λαϊκή ατάκα άκρως διδακτική και που δυστυχώς έχει εκλείψει τώρα και επειδή ο Διαλεγμένος είναι επιρρεπής σε τέτοιες ατάκες θα του τη θυμίσω μήπως και τη βάλει στο επόμενο έργο του:
«Μαγκιά κλανιά και κώλος φινιστρίνι!»

31 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ξανά
τον τίτλο του "Σε φιλώ στη μούρη" !

Αγγελικη Ν είπε...

Με τα γεράματα αρχίζουν πολλά προβλήματα όπως αρτηριοσκλήρωση, κακή αιμάτωση του εγκεφάλου, Αλτσχάιμερ, γεροντική άνοια, μαλάκυνση...

chameleontas09 είπε...

Έχεις δίκιο!! Καλύτερα να μην τη διάβαζες!!! Απαράδεκτος ο άνθρωπος!Αλήθεια μπορεί να λέγεται άνθρωπος??

υ.γ.:Η απάντηση ίσως να βρίσκεται ξεκάθαρα στο χωρίο του για τους μετανάστες!


Αγγελής

ange-ta είπε...

Μπορείς να παραπέμψεις σε όλη τη συνεντευξη;

Saq είπε...

Σοφά έλεγε κάποιος ποιητής (νομίζω Robert Frost) ευτυχώς που δεν ήμουν επαναστάτης στα νοιάτα μου γιατί θα γινόμουν συντηρητικός στα γεράματά μου!

ange-ta είπε...

Σε όσους ασχολούνται με το θέμα "μετανάστευση" να υπολογίζουν ότι σήμερα 150 εκατομμύρια κινέζοι είναι μετανάστες και πάνε όπου μπορούν.

Για σκεφτείτε 150 προ 10!!!

Και μιλάμε μόνο για κινέζους. Βάλε και τους υπόλοιπους και μετά συζητάμε.

Αλλα, αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τον καθενα, είναι το εξής ερώτημα:

Λύνει η μετανάστευση το πρόβλημα της πείνας; και οδηγεί τον μετανάστη πιο κοντά στο όραμά του για μια καλύτερη ζωής; ή επιδεινώνει το πρόβλημα του πλανήτη;

Ο άνθρωπος χρειάζεται γη, όχι δρόμο.

navarino-s είπε...

@Τσαλαπετεινέ καλησπέρα!
Και εγώ έπεσα από τα σύννεφα και πιο πολύ γιατί υποτιμάει τη νοημοσύνη μας!
Το έχει πει βλέπεις ο Σεφέρης πολύ εύστοχα:
"...μας βαραίνουν οι φίλοι που δεν ξέρουν πια πως να πεθάνουν!"

navarino-s είπε...

@Αγγελική Ν καλησπέρα από τη βροχερή Αθήνα!
Δυστυχώς έχεις δίκιο αλλά βλέπεις ότι στο βάθος του μυαλού περισσεύει το θράσος: να θέλουμε να παριστάνουμε και τους επαναστάτες!

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Καλησπέρα Αγγελή μου! Το γαμώτο είναι ότι μας τη βγαίνουν κάτι τέτοιοι και σαν αντεξουσιαστές! Γι' αυτό έγραψα για το Χατζιδάκι και την αξιοπρέπεια του!

navarino-s είπε...

@ange-ta καλησπέρα!
Σκοπός της ανάρτησης δεν είναι να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης και όπως θα είδες στο κείμενο μου δείχνω κατανόηση και στις πιο ακραίες και αντίθετες από τις δικές μου απόψεις. Η ανάρτηση μου εστιάζει στην υποκρισία κάποιων που δεν έχουν την παρρησία να υπερασπιστούν την άποψη τους και υποτιμώντας τη νοημοσ΄θνη μας, θέλουν να μας κάνουν ακροαριστερές και επαναστατικές ντρίπλες!

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείς να τη βρεις στο:
http://enet.s3.amazonaws.com/20091024/newebook_2/index.html

navarino-s είπε...

@newton
Εγώ πάντως όσο γερνάω αγριεύω, αλλά για να μη κάνω και τον μάγκα: δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω μέχρι το τέλος!

cynical είπε...

Καλησπερα navarino-s

αυτο που δεν κατανοω ειναι πώς ειναι δυνατον να συνυπάρχει αυτος ο Διαλεγμενος με τον αλλον τον θεατρικο συγγραφεα στο ιδιο σωμα. Δεν ειναι μονο η ελλειψη ευασθησιας που φαινεται, αλλα η βαθια ανισορροπια και συγχυση.

chameleontas09 είπε...

navarino-s
Όντως μεγάλος ο Χατζηδάκις!!! Όχι μόνο όσον αφορά το έργο του αλλά και σαν άνθρωπος!!! Δήλωνε δεξιός όμως ήταν από τη φύση τη "αντιεξουσιαστής"!!! Δεν θα υπάρξουν άλλοι σαν κι αυτον.

Ange-ta
και οι μετανάστες γή θέλουν και ιδιαίτερα τη γη της πατρίδας τους. Αλλά κάποιοι άλλοι διαλέγουν γι αυτούς το δρόμο. Δεν το επιλέγουν οι ίδιοι μόνοι τους το μέλλον τους. Τέλος πάντων το ποστ δεν έχει να κάνει με τη μετανάστευση...


Αγγελής

ippoliti_ippoliti είπε...

Καλή σου ημέρα navarine. Κατ'αρχήν ευχαριστώ που "μας άνοιξες" τα μάτια. Δεν τη διάβασα κι έπεσα κι εγώ από τα σύννεφα.Προσυπογράφω το κείμενό σου πέρα ως πέρα, θεωρώντας ότι στην περίπτωση Διαλεγμένου δεν μπορεί να ευσταθεί η αντίληψη που θέλει να είναι θέμα άνοιας.
Είναι ένας βαθύς βαθύτατος συντηρητισμός κατά τη γνώμη μου, σε ανθρώπους που η αυτοεικόνα τους για την κοινωνική τους θέση δεν συνάδει με αυτήν που πραγματικά έχουν (πολύ σύνηθες στον καλλιτεχνικό κόσμο) με φωτεινότατη εξαίρεση τον Μ.Χατζηδάκη (πόσο δίκηο έχεις).
Καλή σου ημέρα και πάλι χρόνια πολλά στους απανταχού Δημήτρηδες και Δημητρούλες

Θανάσης Καραμπότσος είπε...

καλημέρα, έχεις δίκιο! Ως κινούμενος καθρέφτης, ο αναφερόμενος ζει μέσα στον κόσμο της εικόνας. Το πλαίσιο του είναι καθαρά εικονικό και για τον ίδιο λόγο είναι και εντελώς πραγματικό διότι δεν προσφέρει τίποτα που να διαφέρει απ’ ό,τι υπήρχε, λειτουργεί με το μοντέλο του φύλλου πάνω στο ποτάμι: πάει όπου τον πάνε.. Η εξέλιξή του είναι η ροή του ρεύματος. Επιπλέον είναι νοητικά οικονομικός εφόσον ο οπορτουνισμός του βασίζεται αποκλειστικά στη μίμηση του άλλου. Το μόνο καλό για τους ανθρώπους είναι ότι ο οπορτουνισμός του δεν παράγει ιστορία, αλλά μόνο λήθη.

navarino-s είπε...

@Cynical καλημέρα!
Σ' ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση σου και για τη φράση σου:
" Δεν ειναι μονο η ελλειψη ευασθησιας που φαινεται, αλλα η βαθια ανισορροπια και συγχυση."
που τα λέει όλα!

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Όντως Αγγελή μου ο Χατζιδάκις ήταν περίπτωση και θα του κάνω ένα αφιέρωμα για τις θέσεις που έπαιρνε κατά καιρούς πάνω στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

navarino-s είπε...

@ippoliti μου καλημέρα!
Σ΄' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τη μία ακόμη φορά σύμπτωση των απόψεων μας!
Άσε που έπεσες μέσα και στις ευχές και για τις οποίες σ'ευχαριστώ καθ' ότι navarino-s = Δημήτρης!

navarino-s είπε...

@ΘΑΝΑΣΗΣ Κ
Θανάση μου έχεις απόλυτο δίκιο με τη λέξη "οπορτουνισμός" καθ' ότι ο τύπος λογαριάζει και το κοινό του και ...παίζει αυτά τα τάχα μου ...επαναστατικά του!

μ είπε...

Δεν τον γνωρίζω τον κύριο, αλλά μάλλον δε χάνω και κάτι. Εκνευριστικές και ακατανόητες οι θέσεις του.

καλησπέρα :)

the monkeys είπε...

δεν τον έχς ακουστά,ντροπή μου αλλά καλυτερα γιατί θα είχα απογοητευτεί.
η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει στερεότυπο ότι όσο μεγαλώνεις γίνεσαι δεξιός και συντηρητικός.αλλά αυτό θα πρέπει μάλον να καταριφτεί.άλλο να μην λεχεισ φυσιολογικά την επαναστατικότητα των νέων και τον ιδεαλισμό αλλά τονξ να γίνεσαι ακράιος ρατσιστής αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία.
δυστθχώς πολλοί ασπάζονται το καρατζαφέρη αλλά και ανθρςποι τησ τέχνης πια???απογοητευτικό.

ELvA είπε...

Καλησπερα navarino

Δεν το ηξερα οτι ειχαμε τετοιους...
'μπαξεδες'στα θεατρικα μας δρωμενα.
Kαλα που μας πληροφορησες περι του ποιου του εν λογω,που καμμια σχεση με το ρητο: 'ηθοποιος σημαινει φως', δεν εχει!


Kαλο σου βραδυ απο Σουηδια

navarino-s είπε...

@Μάνο μου είσαι τυχερός που δεν τον γνωρίζεις γιατί έχει γράψει πολύ σημαντικά θεατρικά έργα και γι' αυτό είναι μεγαλύτερος ο καϋμός και η απογοήτευση που νιώθουμε από τέτοιες δηλώσεις!

navarino-s είπε...

@monkaki1 την ψυλιάστηκες τη δουλειά ότι είναι μεγαλύτερη η απογοήτευση όταν ακούς αυτά τα πράγματα από ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού υποτίθεται.

Τι έγινε με το πληκτρολόγιο σου και τώρα μου βγάζεις ς αντί για 8άρια;

navarino-s είπε...

@Elva μου καλημέρα από τη ...σκανδιναβική Αθήνα!!!
Όσο για το θέμα το πολύ άσχημο είναι ότι δεν πρόκειται για καμιά μετριότητα αλλά για έναν πολύ σημαντικό θεατρικό συγγραφέα που όσο νάναι μας πληγώνουν τα λόγια του!

Tyler Durden είπε...

κι εγώ δεν τον ξέρω, αλλά πολύ άσχημη η πρώτη εικόνα επαφής μαζί του!

Το θέμα είναι να καταλάβει ο κόσμος πως η πορδή του καθένα δεν γίνεται εύοσμη όταν αυτός είναι επώνυμος

the monkeys είπε...

ναβαρίνο μας:καλά θα πρέπει να συχτιρίζεις κάθε φορά που διαβάζεις σχολιό μου γιατί έχει πάντα λάθος...για να πώ πιο σωστά λάθη!!αλλα ντι άλλων γράμματα γιατί έχω συνηθίσει από τα γρικλις μου!!μάλλον δεν φταίει το πληκτρολογίο αλλά σαν κλαθαρματάκι θα πω ότι εκειστα κλαδιά τώρατοχειμώνα μετο κρύο κάνω γρήγορα γιαυτό καιτα λάθη!αχαχαχα.

navarino-s είπε...

@tyler
Την προχώρησες την ατάκα και με την προσθήκη αερίων!

navarino-s είπε...

@monkaki1 ...κάθαρμα κοροϊδεύεις! Θα σε ανεβάσω εγώ με πληκτρολόγιο σε δέντρο...και θα κατέβεις όταν θα στρώσει το χεράκι σου ή ποδαράκι σου, δεν ξέρω με τι πληκτρολογείτε εσείς τα δεντρόβια!!!

chameleontas09 είπε...

NAVARINO-S... Τους έχω σιχαθεί τους καλλιτέχνες(σχεδόν όλους) και ειδικότερα αυτούς που δεν ξέρουν που παν τα 4. Η άποψη είναι σαν την κωλοτρυπίδα...όλοι έχουν από μία!!! Απέ εκεί κι ύστερα τι να λέμε...? ο καθένας ότι γουστάρει λέει.... ο συγκεκριμένος είναι τουλάχιστον λαικιστής, αναμασάει αυτά που λεει η λαικιστικη προπαγάνδα του πρώην προαγωγού Καρατζαφέρη και παράλληλα ανήκει σε αυτούς που έλεγαν πιο παλιά ...α ρε 17 Ν που θέλετε... ή εγώ στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω 17 Ν. Όσο για το αντιεξουσιαστής είναι πολύ μοδάτο και φοριέται τελευταία...εδώ κοντζαμ υπουργός, ο Χρυσοχοίδης είπε πως έχει φίλους αντιεξουσιαστές... ενώ παράλληλα έκανε σκούπα στα Εξάρχεια!!! Πάντως εγώ είδα κόσμο της "τέχνης" να παίρνει μέρος στην Εξέγερση του Δεκέμβρη, οι οποίοι ήταν από διάφορους χώρους(σινεμά,μουσικη) και το εντυπωσιακό ήταν ότι άσχετα αν ήταν αντιεξουσιαστές ή κομμουνιστές ή ότι δίποτε άλλο, ήταν εκεί και καποιοι από αυτούς συμμετείχαν και στις συνελεύσεις του Πολυτεχνείου κτλ κτλ τα πολλά τα λόγια είναι φτώχια....ο Μάνος ο Χaτζιδάκης είχε κατέβει πολλές φορές σε καταλήψεις αναρχικών να μάθει τι γίνεται...ποια είναι τα ετhματα τους κτλπ, υπάρχει και μια φώτο κάπου.... αυτό δεν το έκανε γιατί ήταν δεξιός ούτε γιατί ήταν(?!!!!)αντιεξουσιαστής αλλά γιατί ήταν μεγάλη ιδιοσυγκρασία.... ....σκεφτήτε τι σημαίνει για έναν δεξιό να μιλάει για την σεξουαλικότητα του ανοιχτά και με χιούμορ, χωρίς κολήματα και συντηρητισμούς!!!!Αυτα τα ολιγα....
Κώστας (όχι ο PYLOS) από το chameleontas09

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Κώστα(όχι ο Πύλος)καλημέρα! Σ' ευχαριστώ πολύ για την οργισμένη παρέμβαση σου. Εμπλουτίζεις το θέμα με πολλά στοιχεία και πράγματι δεν βγάζεις άκρη με τους καλλιτέχνες. Γιατί υπάρχει και η άλλη εκδοχή με τους σταλινίζοντες...ροκάδες(χριστός και παναγία!). Αλλά θα τους περιποιηθώ και αυτούς!