Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ITΑΛΙΚΗ ΜΑΦΙΑ: "ΤHE GODFATHER" ή "GOODFELLAS" ;



Aφορμή για τη σημερινή ανάρτηση αποτελεί μια δισέλιδη συνέντευξη στη χθεσινή Ελευθεροτυπία του κ. Νιέγκο Γκαμπέτα με τίλο: "Οι μαφιόζοι λατρεύουν τον Νονό του Κόπολα". Ο Γκαμπέτα είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Κολέγιο Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ένας από τους πιο έγκυρους μελετητές της σικελικής Μαφίας.
Υποστηρίζει έμμεσα πλην σαφώς ότι από το 1972 -που γυρίστηκε το πρώτο μέρος της τριλογίας- και μετά οι ανά τον κόσμο μαφιόζοι (των Γιαπωνέζων και των Κινέζων συμπεριλαμβανομένων) νιώθουν με την ταινία αυτή κάποια επαγγελματική υπερηφάνεια. Το δε μουσικό θέμα της αποτελεί τη μουσική υπόκρουση στους πανάκριβους μαφιόζικους γάμους. Αναφέρει δε την περίπτωση κάποιου υπασπιστή του αρχηγού της Νεοϋορκέζικης Μαφίας που χρησιμοποιούσε διαρκώς ατάκες από την ταινία. Και προσθέτει ο Γκαμπέτα: "...Αλλά εκείνο που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι καθώς έβλεπε στη μεγάλη οθόνη αυτό που θεωρούσε ότι ήταν η δική του ζωή, με έναν τρόπο αντλούσε μια αίσθηση νομιμοποίησης. Στα μάτια του, η ταινία έκανε τη ζωή του πιο αξιοσέβαστη από ό,τι τη θεωρούσε, με μια έννοια πίστευε ότι τον δικαίωνε."
Όπως δικαιώνει και μένα ο Γκαμπέτα που χρόνια τώρα, πέραν από την τεχνική της αρτιότητα τη σκηνοθεσία και το παίξιμο των ηθοποιών, πιστεύω ότι η κινηματογραφική τριλογία του Κόπολα αγιοποιεί κατά κάποιον τρόπο αυτά τα καθάρματα της Μαφίας που τα τελευταία χρόνια ξεσάλωσαν και πάνε και βυθίζουν στη Μεσόγειο σκάφη με πυρηνικά απόβλητα.
Θεωρώ ότι ο Σκαρτσέζε με το "GOODFELLAS" το 1990 απέδωσε πολύ πιο ρεαλιστικά τον χαρακτήρα αυτών των ανθρώπων. Δεν τους χαρίζεται καθόλου και δείχνει πολύ πιο αδρά τι φασιστοειδή και θρασύδειλα υποκείμενα είναι. Τι φαλλοκράτες του κερατά, ύπουλοι και μπαμπέσοι. Νομίζω δε επί πρόσθετα ότι ο Σκορτσέζε γύρισε την ταινία αυτή σαν απάντηση στον συμπατριώτη του Κόπολα και για να αποκαταστήσει κάπως τα πράγματα. Επιτρέψτε μου δε να θεωρώ το Σκορτσέζε πιο "Ιταλό" και πιο ενημερωμένο πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

12 σχόλια:

crispy είπε...

Καλημέρα. Όντως οι δύο ταινίες χειρίζονται εντελώς διαφορετικά το θέμα ''Μαφία''. Ίσως επειδή ο ''Νονός'' δείχνει την κορυφή , την ιστορία του ίδιου του Ντον Κορλεόνε και της οικογένειάς του -πάνω απ'όλα η οικογένεια ...κι η οικογενειακή παράδοση- να την αγάπησε ...η ίδια η Μαφία!
Αντίθετα η ταινία του Σκορσέζε όπως είπατε δεν χαρίζεται. Σε γενικές γραμμές είναι πιο σκληρή και πιο βίαιη ταινία. Φτάνει να θυμηθεί κανείς τον ψυχοπαθητικό χαρακτήρα που υποδύεται ο Τζόε Πέσι!
Υ.Γ.: Πάντως η μουσική του Νίνο Ρότα για τον ''Νονό'' είναι αξεπέραστη.

Αγγελικη Ν είπε...

H ταινία Goodfellas με απώθησε γιατί την βρήκα πολύ βίαιη. Δεν ξέρω γιατί πρέπει ο θεατής να βλέπει τόση ωμή βία, που τελικά τον εξοικιώνει με αυτή...

navarino-s είπε...

@crispy καλησπέρα! Χαίρομαι που συμφωνούμε στο θέμα του διαφορετικού χειρισμού του θέματος.

ΥΓ: Αξεπέραστη και διαχρονική!!!

navarino-s είπε...

@Αγγελική Ν καλησπέρα!
Πράγματι είναι μια πολύ βίαιη ταινία και συμφωνώ μαζί σου γι' αυτό που λες αλλά είναι μερικές φορές όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομα τους: σκληροί και αδίτακτοι μακελάρηδες, ύπουλα θρασύμια του κερατά είναι οι μαφιόζοι!

Saq είπε...

Πράγματι, navarino, προχτές μόλις είδα το πρώτο μέρος του Νονού και τώρα που το λες συνειδητοποιώ ότι τους μαφιόζους ο Κόπολα τους παρουσιάζει έτσι που μέχρι που τους συμπάθησα κιόλας! Το Goodfellas δεν το ήξερα. Νομίζω ότι πρέπει να το δω για να έχω άποψη!

Βρομιστεράκι είπε...

O νονός ποτέ δε με τράβηξε και φυσικά όπως τα λες, έχουμε αγιοποίση της μαφίας.
Από την άλλη τα καλά παιδιά είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες. Οι χαρακτήρες είναι ένας και ένας.
Μην ξεχνάμε και το Σοπράνος όμως, τη σειρά που δείχνει ακόμα μια πλευρά... κάπου στη μέση ας πούμε ;)

navarino-s είπε...

@Newton φίλε μου γειά σου!
Χαίρομαι που συμπίπτουν οι εκτιμήσεις μας, αξίζει νομίζω να δεις και το άλλο.

navarino-s είπε...

@Βρομιστεράκι μου καλησπέρα!
Για μένα τα καλά παιδιά είναι ίσως η καλύτερη ταινία του Σκορτσέζε γιατί στα κριτήρια βάζω και την ουσία του θέματος που το χειρίζεται πολύ καλά.
Τη σειρά δεν την είδα.

hani είπε...

Hi navarino-s,

The godfather.. thats a great movie. My favourite movie.

I love the sound of language spoken..

I wish you a good day ahead

navarino-s είπε...

@Hani
Hello dear friend from the far East! Sure The Godfather is a great movie! And the music of Nino Rota fantastic!
I wish the best for you!

ippoliti_ippoliti είπε...

Ομολογώ ότι κι εγώ δεν έχω δεί την την ταινία "Godfellas". Εχεις δίκηο βέβαια ότι στο Νονό μέχρι που και τους συμπαθείς τους μαφιόζους.
Καλό φθινοπωρινό βράδυ Ναvarine

navarino-s είπε...

@ippoliti καλησπέρα! Είναι καλή ταινία αλλά πολύ σκληρή, δεν πάω καθόλου τη βία του αμερικάνικου κινηματογράφου αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαία για να μεταδοθεί το μήνυμα το τι καθήκια΄και αδίστακτοι δολοφόνοι είναι οι μαφιόζοι. Δεν σου λέω να τη δεις γιατί να σου πω τη γνώμη μου για μένα κινηματογράφος = η μεγάλη οθόνη! Το dvd είναι άλλο πράγμα!