Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

MEΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!

.

Είναι πολύ ευχάριστο να ακούει κανείς από ιεράρχες της Εκκλησίας λόγια σαν αυτά που λέει σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σελ.8 ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσοστομος για το καίριο και φλέγον ζήτημα των μεταναστών. Λίγες μέρες μετά την αναρτησή μας (28/12/09) για την "Ηθική Χρεοκοπία της Εκκλησίας" έχουμε μια ηχηρή εξαίρεση του κανόνα, έρχεται ένας υψηλά ιστάμενος άνθρωπος της, να αρθρώσει με παρρησία λόγια αγάπης και σύνεσης, γι' αυτές τις απελπισμένες ψυχές που ξεβράζουν στην πόρτα μας τα πελώρια κύματα της απόγνωσης:
"Πως να ξεχωρίσω ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε εδώ, όταν ο κάθε ένας που απολαμβάνει της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνας; Πως, λοιπόν, θα κάνω αυτή τη διάκριση; Όταν το παιδί αυτό έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει στα ελληνικά σχολεία, γιατί πρέπει να τον διακρίνω από τους άλλους;
Ζούμε σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, όπου οι Εκκλησίες, και στο χώρο της Ευρώπης και εδώ στην πατρίδα μας, πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη διαλεκτική μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, να διακηρύττουν τον σεβασμό στην ετερότητα. Και ο σεβασμός στην ετερότητα σημαίνει πως αποδέχομαι τον άλλον όπως είναι και όχι όπως εγώ θα ήθελα να είναι, κομμένο και ραμμένο στα δικά μου μέτρα. Τον σέβομαι έμπρακτα ανταποκρίνομαι σε αυτόν, τον έχω ως ένα ισότιμο και ισόκυρο συνομιλητή μου".
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υπενθυμίζει πως "η Εκκλησία από την ίδια τη φύση και την ταυτότητα της δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν. Δεν κάνει κανένα διαχωρισμό, μεριμνά ώστε τα παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι, να βρουν αυτό που αναζητούν, έναν καλύτερο κόσμο εδώ στην πατρίδα μας. Η Εκκλησία μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ανθρώπους και να μείνει μακριά από οποιαδήποτε άλλη διένεξη που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο προσπαθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να λύσει ή να αντιμετωπίσει το λεγόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα".
Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει απηρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και υπενθυμίζει πως, αν επικρατούσε αυτή η αντίληψη μεταπολεμικά, όταν χιλιάδες Έλληνες αναζητούσαν καλύτερη τύχη στην Αμερική και τη Γερμανία, "σήμερα δεν θα υπήρχε ο ελληνισμός της διασποράς που ξέρουμε όλοι τον θετικό και ουσιαστικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου μας". Απαντώντας σε εκείνους τους Ιεράρχες που ανησυχούν ότι κινδυνεύει να χαθεί η "καθαρότητα" της Ελλάδας και του Ελληνισμού σημειώνει: "Ο Ελληνισμός ποτέ δεν σκέφτηκε με κριτήρια αρίας φυλής να διαφυλάξει τη φερεγγυότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει άλλα κριτήρια και άλλες αρχές, την ελευθερία του ανθρώπου και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται διαχρονικά".

25 σχόλια:

roadartist είπε...

"Ο ελληνικός πολιτισμός έχει άλλα κριτήρια και άλλες αρχές, την ελευθερία του ανθρώπου και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται διαχρονικά"

Mια αλήθεια που όλοι την ξεχνάμε.. !

ELvA είπε...

Πες τα ...Χρυσοστομε! :)

Mακαρι να ακουγαμε συχνοτερα τετοιες φωνες απο τη Πολιτεια και την Εκκλησια και να μη φανταζαν μεσα στο ξενοφοβικο σκηνικο,της Ελλαδας,σαν φωνες ...βοωντων εν τη ερημω!

Καλο απογευμα, αγαπητε navarino!

Ελένη Μπέη είπε...

Εγώ πάλι δε συγκινούμαι ιδιαίτερα από αυτή τη συνέντευξη (μολονότι ο κ. Χρυσόστομος όντως έχει επιδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο από το συνηθισμένο εδώ στη Μεσσηνία).

Τα παραδείγματα που αναφέρει αφορούν ευρωπαϊκούς λαούς και την Αμερική. Λέει χαρακτηριστικά :"Ζούμε σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, όπου οι Εκκλησίες, και στο χώρο της Ευρώπης και εδώ στην πατρίδα μας, πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη διαλεκτική μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, να διακηρύττουν τον σεβασμό στην ετερότητα". Και παρακάτω στην εφημερίδα αναφέρεται :"Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει απηρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και υπενθυμίζει πως, αν επικρατούσε αυτή η αντίληψη μεταπολεμικά, όταν χιλιάδες Έλληνες αναζητούσαν καλύτερη τύχη στην Αμερική και τη Γερμανία, "σήμερα δεν θα υπήρχε ο ελληνισμός της διασποράς που ξέρουμε όλοι τον θετικό και ουσιαστικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου μας"."

Όμως το πρόβλημα ΔΕΝ το αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μετανάστες στη χώρα μας. Αυτούς συνήθως τους έχουμε περί πολλού, καθώς αφενός τους θεωρούμε πολιτισμένους (συχνά και περισσότερο από εμάς) και αφετέρου είναι χριστιανοί. Στην ως τώρα θητεία μου ως εκπαιδευτικός έχω δει πως ευκολότερα και γρηγορότερα γίνονται αποδεκτά και ενσωματώνονται στη σχολική και τοπική κοινωνία τα παιδιά των Γερμανών, Άγγλων, Αυστριακών, Ελβετών, Πορτογάλων (μιλώ για εθνικότητες που πέρασαν από τα χέρια μου) παρά τα παιδιά των Αλβανών και των Πακιστανών.

Οπότε, πιο ουσιαστικό θα ήταν από άμβωνος κάθε Κυριακή να γίνεται η σχετική "κατήχηση" από τον κ. Χρυσόστομο προς το ποίμνιό του, μήπως κι έτσι όσοι τον ακούν επηρεαστούν προς το ανθρωπινότερο. Γιατί την "Καθημερινή" τη διαβάζει μια συγκεκριμένη μερίδα κόσμου που ακόμα κι αν θρησκεύεται διαθέτει ένα επίπεδο στοιχειωδώς σκεπτομένων ανθρώπων, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Tyler Durden είπε...

μακάρι να ήταν έτσι όλη η εκκλησία, θα ήμασταν τουλάχιστον λιγότερο κακοήθεις μαζί της

cook είπε...

σπανιζουν τετοια λογια απο κληρικους...ενω το αντιθετο θα ήταν λογικό...αυτα είναι λόγια αγαπης κατα Χριστον...

navarino-s είπε...

@roadartist
Καλημέρα καλή βδομάδα!
Έχεις δίκιο εκπληκτική φράση που πράγματι την ξεχνάμε γιατί δεν έχουμε εμπεδώσει τι εστί αυτό που λέμε ελληνικός πολιτισμός.

navarino-s είπε...

@Elva μου καλημέρα καλή βδομάδα!
Πολύ εύστοχη η λαϊκή ρήση που προτάσσεις στο σχόλιο σου! Και όπως λες: μακάρι ν' ακούγαμε!

ΥΓ: Τώρα κρυώνουμε λίγο και εμείς, θα έχει ζεστάνει τώρα στη Σουηδία!

navarino-s είπε...

@Νερένια πατριώτισα καλημέρα καλή βδομάδα!
Έχεις απόλυτο δίκιο στις διαπιστώσεις σου: πουλάμε μούρη εκεί που μας παίρνει! Στους "πολιτισμένους" κάνουμε τεμενάδες! Στη φτώχια και στην εξαθλίωση ρίχνουμε καρπαζιές!
Πολύ σωστή και η παρατήρηση σου περί άμβωνος και ποιμνίου: μακάρι να το κάνει είναι σπουδαιότερο όπως λές από το αναγνωστικό κοινό της Καθημερινής. Αυτό είναι δικό του θέμα, εγώ τη δημόσια διατύπωση γνώμης σχολίασα.

navarino-s είπε...

@Tyler
Μην παραπονιέσαι εσείς εκεί πάνω έχετε τον .......Άνθιμο!!!!!!!!

navarino-s είπε...

@cookίτσα μου καλημέρα καλή βδομάδα!
Όπως το λες για τα λόγια αγάπης που δυστυχώς όλο και λιγοστεύουν στους οίκους του Θεού!

οδoφραγμα είπε...

navarino-s σε προσκαλώ στο odofragma08.blogspot.com

Greek Rider είπε...

navarino-s καλησπέρα. Πάντως εγώ, ό,τι και να είπε ο Μεσσηνίας, τα βλέπω όλα αυτά θετικά μεν αλλά επιφυλακτικά δε.

Φοβάμαι τους ανθρώπους της εκκλησίας και τις παραθρησκευτικές τους οργανώσεις.

Η φωνή του αρχιεπισκόπου Αλβανίας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ο Μεσσηνίας θα πρέπει να κάνει πολλές τέτοιες δηλώσεις πριν τον δω θετικά αλλά και τότε δεν θα μπορώ να του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη.

Unknown είπε...

Navarino- s καλησπέρα.
Το θέμα των μεταναστών πονάει και νομίζω ότι στην Ελλάδα όλοι το αντιμετωπίζουν πολύ μα πολύ επιδερμικά και κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους…
Ο κ. Χρυσοστομος (Άξιος άξιος άξιος) και οι εκκλησία το ίδιο σκέφτεται για το καίριο και φλέγον ζήτημα των μεταναστών.

navarino-s είπε...

@odofragma
Ευχαριστώ πολύ! Έρχομαι αμέσως!

navarino-s είπε...

@Greek Rider
Επειδή φοβάμαι ότι το "αυγό του φιδιού" έχει επωαστεί πλέον και ένας άνεμος ρατσισμού και ξενοφοβίας αρχίζει να πνέει στην Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης,τρέμω με την ιδέα ότι μπορεί να γίνει σαρωτικός σαν καταιγίδα και πριν να είναι αργά θεωρώ ως θετική οποιαδήποτε δημόσια διατύπωση αντιξενοφοβικής άποψης σαν αυτή του Χρυσόστομου. Χωρίς περαιτέρω αναλύσεις και ενστάσεις. Οι καιροί είναι δύσκολοι!

navarino-s είπε...

@Διακαιόπολι
Το ίδιο όπως και στον greek rider έχω να πω.

Unknown είπε...

Navarino –s, σωστά το τοποθετείς το Greek rider, θα ήταν πολύ καλό να αρχίσει να σπάει σιγά, σιγά το μονοπώλιο του ελληνικού DNA φαντάζεσαι τον Άδωνη Γεωργιάδη με συντρόφους Πακιστανούς, Ουκρανούς, Αλβανούς, Βούλγαρους, Πολωνούς,Γερμανούς, Ρώσους κτλ.
Τη κέρδος θα σήμαινε για το ελληνικό ποδόσφαιρο την εθνική ομάδα μπάσκετ, για το ασφαλιστικό σύστημα, την ελληνική οικονομία.
Αν ο Παπανδρέου κάνει πράξη αυτά τα οποία συζητάμε αιδώ και δύο μήνες τώρα, συμπεριλαμβανομένου της ιθαγένειας, πολλά άλλα μαγαζιά θα χάσουν πελάτες....
Βέβαια ως Μεσσήνιος ο κύριος Χρυσόστομος (άξιος άξιος άξιος) το πήρε πρέφα.
Ο Ευήμερος ο Μεσσήνιος (311-298 π.Χ.), ήταν αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος της Κυρηναϊκής Σχολής διαμόρφωσε τη θεωρία που έγινε γνωστή ως Ευημερισμός, δηλαδή τη θεωρία ότι οι θεοί ήταν κάποτε άνθρωποι και στη συνέχεια θεοποιήθηκαν!
Και για να επανέλθω τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται στη Δυτική Ευρώπη εδώ και δύο δεκαετίες. Μόνο στην Ελλάδα ο πρόσφυγας έχει το καθεστώς υπανθρώπου.
Η διεκδίκηση πάντως είναι και παραμένει αυτή της πλήρους εξίσωσης όσων διαμένουν στην Ελλάδα...

Unknown είπε...

Στα πλαίσια των θεσμοθετημένων δραστηριοτήτων της, η ECRI διενεργεί εργασία
επιτήρησης ανά χώρα, που αναλύει την κατάσταση σε καθένα από τα κράτη μέλη
Όσον αφορά τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και καταρτίζει υποδείξεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται.

Θα σας πρότεινα να του ρίξετε μια ματιά όπως και του κ. Χρυσόστομου ( άξιος άξιος άξιος).

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ
(τέταρτος κύκλος επιτήρησης)
Υιοθετήθηκε στις 2 Απριλίου 2009
Δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2009

http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf

navarino-s είπε...

@Δικαιόπολι
Πραγματικά δεν το ήξερα ότι είχαμε και Μεσσήνιο φιλόσοφο! Τον Ευήμερο πρώτη φορά τον ακούω! Θα έπρεπε όμως να το είχα ψυλλιαστεί ότι δεν μπορεί με τόσο μακριά παράδοση στην τεμπελιά κάποιο φρούτο θα είχε ανθίσει στο είδος!
Ευχαριστώ για τα στοιχεία της ECRI που παραθέτεις!

the monkeys είπε...

φωτεινό και μοναδικό παράδειγμα ιερέα γιατί δυστυχώς δεν πιστεύω ότι υπάρχουν και πολλοί ιερείς που το πιστεύουν αυτό!!γιατί όταν στισ ειδήσεις και όχι μόνο επικρατεί ένασ ρατσιστικόςκαι ξενοφοβικός παρζουλισμός που είναι η ''αγία''εκκλησία που διακυρήσει την αγάπη?

navarino-s είπε...

@monkaki μου γειά σου!
Ακριβώς και δυστυχώς περί εξαίρεσης πρόκειται, αλλά σε αυτά τα θέματα και μπροστά στο διογκούμενο σκοταδισμό τέτοιες φωνές είναι ευπρόσδεκτες!

ippoliti_ippoliti είπε...

Νavarino καλησπέρα.
Εξαιρετικό όντως και μένα μου άρεσε και το θάρρος του. Οσο και εάν η Καθημερινή διαβάζεται από κοινό πεπαιδευμένο, δεν είναι και λίγο πράγμα να διατυπώνει δημοσίως ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας σε τέτοιους καιρούς τέτοιες απόψεις. Μ' έναν Ανθιμο που πολύ πρόσφατα έδειξε την πόρτα εξόδου στους μετανάστες ωσάν να τους έδιωχνε από το σπίτι του.
Και πάλι πολύ καλό βράδυ

Greek Rider είπε...

navarino-s υπο τα δεδομένα που βάζεις συμφωνώ και εγώ ανεπιφύλακτα.

navarino-s είπε...

@ippoliti μου καλημέρα!
Χαίρομαι που αντιμετωπίζεις το θέμα με την ίδια οπτική αυτή που με έκανε και να το αναρτήσω. Οι καιροί "ου μενετοί" και δεν περισσεύει κανείς!
Να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@Greek Rider
Να είσαι καλά! Ξέρεις υπάρχουν κάποιοι περίοδοι όπου το σημαντικό είναι και το πρώτο που βγαίνει χωρίς περαιτέρω αναλύσεις: στη Χούντα π.χ. η καταδίκη της από καποιον επώνυμο ήταν αυτό που μέτραγε πάρα πολύ χωρίς να μπαίνουν διευκρινίσεις αν αυτός ήτανε δεξιός κεντρώος ή αριστερός.