Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ψήγματα και ...ψηφίδες!!!


1. Ο στρουθοκαμηλισμός καλά κρατεί! Όλα τα μίντια του πλανήτη και οι περί την οικονομία "ειδήμονες" προβάλλουν διαρκώς το έντονο πρόβλημα της Ελλάδας και κάνουνε τάχαμου πως δεν βλέπουν ότι είναι παγκόσμιο το πρόβλημα της οικονομίας. Ότι το μοντέλο του παγκόσμιου και αχαλίνωτου καπιταλισμού με την ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων που τόσο έντονα καλλιεργήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, έφτασε πλέον στο τέλος του! Στα χέρια μας είναι να μην επιτρέψουμε ως λύση την επικράτηση της βαρβαρότητας!
*
*
2. Και αυτοί οι μαλάκες του ΟΟΣΑ επιμένουν στις ίδιες συνταγές που μας έφεραν μέχρις εδώ! Μας προτείνουνε, λέει, για τη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, να καταργήσουμε το κατώτατο μεροκάματο και την αποζημίωση απόλυσης για να τους παίρνουν οι επιχειρήσεις με πολύ λίγα χρήματα. Και σταματάνε εδώ τον συλλογισμό χωρίς να λένε τη συνέχεια: ότι θα απολύονται οι μη "συμφέροντες" 50άρηδες και άντε να βρούνε μετά οι άνθρωποι άλλη δουλειά!
*
*
3. Εν τω μεταξύ: η φύση δεν καταλαβαίνει από αυτά και φορτσάρει χαρίζοντας μας με τις μυρωδιές και τα χρώματα της μια νότα αισιοδοξίας και απαντοχής. Και παρ' όλο που φέτος το Πάσχα πέφτει πολύ νωρίς δεν μας φαίνεται τόσο γιατί ο χειμώνας, που είχε πολλά νερά, θερμοκρασιακά ήτανε ήπιος.
Και μιας και μιλάμε για Πάσχα, νομίζω πως είναι καλό για την υγεία μας να νηστέψουμε τη μεγαλοβδομάδα. Άσε που έτσι καταλαβαίνουμε και καλύτερα τη μέρα της γιορτής η οποία "ειρήσθω εν παρόδω"δεν είναι μόνο εβραϊκή ή χριστιανική. Έχει, ως γνωστόν, τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο και συμβολίζει την μετά την εαρινή ισημερία χρονική υπεροχή της ημέρας έναντι της νύχτας, τη νίκη δηλαδή του φωτός πάνω στο σκότος που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα!

17 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
Έρχονται χρόνοι δύσκολοι...ιδίως για τα παιδιά μας!Αυτά σκέφτομαι περισσότερο απ'όλους!

Vipera Lebetina είπε...

Navarino-s καλημέρα! Και χρόνια πολλά φυσικά!
1. Τον τελευταίο καιρό με εκνευρίζουν τόσο όσοι ξένοι κάνουν πως ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην Ελλάδα, και έτσι μόλις ακούω τις χαρακτηριστικές λέξεις από τους παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων που προμηνύουν ένα τέτοιο ρεπορτάζ αμέσως το κανάλι αλλάζει, μια ταινία μπαίνει στο dvd, η τηλεόραση κλείνει, αλλάζω δωμάτιο ή βγαίνω έξω να παίξω με το σκύλο! Ε, δεν τους αντέχω πια!...
2. Αυτό που λέει η Καρυάτιδα είναι κάτι που το ακούω πολύ συχνά. Αυτοί που το λένε δεν νομίζω να έχουν παιδιά ή και να έχουν, μάλλον δεν θα τα αγαπάνε και πολύ... Τώρα που το σκέφτομαι, τα παιδιά τους μάλλον είναι ήδη εξασφαλισμένα, οπότε δεν θα πολυενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους...
3. Έχουμε δει και εμείς εδώ πάνω στα βουνά της Πίνδου μια άσπρη μέρα (όχι ευτυχώς από το χιόνι). Δηλαδή ο καιρός ΑΠΑΙΤΕΙ κοντομάνικο ή ελαφρύ ντύσιμο. Αυτό και αν είναι προτότυπο!
Καμία από τις μεγάλες θρησκείες σήμερα δεν έχει κάτι το προτότυπο, τα στοιχεία είναι κλεμμένα από κάποια άλλη. Για την υγεία δεν το συζητώ, η νηστεία είναι πολύ καλή, αλλά από θρησκευτικής άποψης δεν με αγγίζει και πολύ τελευταία... Πιο πολύ με γοητεύουν οι άλλες θρησκείες, θέλω να τις γνωρίσω, είναι κάτι το τελείως διαφορετικό, κάτι με το οποίο δεν έχω μεγαλώσει, αλλά θέλω να το γνωρίσω.

Όπως πάντα, με πιάνει αυτή η ακατάσχετη φλυαρία, και δεν ξέρω και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται!

ELvA είπε...

Γεια σου navarino!

1. Θα συμφωνησω 100% οτι στα χέρια μας είναι να μην επιτρέψουμε ως λύση την επικράτηση της βαρβαρότητας και ειναι κριμα που πολλοι στην Ελλαδα δεν λενε να το συνειδητοποιησουν, αλλα προτιμουν να αναλλωνονται σε μια ατερμονη γκρινια, αντι να κανουν κατι,για να μη δουμε και χειροτερα...
2. Το οτι προτιμωνται οι νεοι και οι ανασφαλιστοι θα επρεπε να εξοργιζει ολους και νεους και μεγαλυτερους, επειδη ακριβως δειχνει τι πιστευουν για τους
εργαζομενους....
3. Ποτε δεν μου αρεσε το Πασχα, το θεωρουσα μια απο τις βαρετες γιορτες,αλλα μου αρεσε η επισημανση
σου για την '' εαρινή ισημερία που σημαινει τη νίκη του φωτός πάνω στο σκότος''! :)

Να εισαι καλα!

ellinaki είπε...

Περίοδος αλλαγών διεθνώς αλλά και εθνικώς. Εμπεριέχει μία φοβία και μία ανασφάλεια, όπως και να το κάνεις, αλλά από την άλλη έχει και το δέος του άγνωστου μέλλοντος που με τη σειρά του "ξεβολεύει". Και όταν ολόκληρες κοινωνίες και οικονομίες "ξεβολεύονται", όλο και κάτι θετικό βγαίνει.

Καλή άνοιξη και επισήμως!

μ είπε...

Καλημέρα navarino μας!

Όπως λέει και η Έλβα μας (όλους σε μας σήμερα, μέρες αγάπης βλέπεις), και γω βαριέμαι το Πάσχα, αλλά το σώζει το φαγητό. ;)

Σχετικά με την κατάσταση, πρέπει να σου πω ότι εμείς οι under 30 έχουμε τη "σύνταξη" σαν ανέκδοτο μεταξύ μας! Δεν πιστεύουμε ότι θα πάρουμε ποτέ σύνταξη που θα μπορεί να μας συντηρεί. Φαντάζομαι ότι θα γίνει κάτι σαν συμπλήρωμα και θα πρέπει όλοι να΄χουμε το κομπόδεμα μας, αλλιώς...

Άντε καλό Πάσχα να'χουμε! ;)

the monkeys είπε...

Πάντα με την αισιοδοξη νότα σου ναβαρίνο μου!!
όλα όσα κατακτήσανε επί αιώνες γενιές και γενιές με αγώνες τώρα καταρίπτονται σε μια στιγμή και το λυπηρό είναι ότι πολλοί είναι στον κόσμο τους!Δυστυχώς εμείς οι νέες γενιές 8α την πληρώσουμε αλλά έχω την ελπίδα ότι θα αντισταθούμε...

σσ.μου την δίνει η νηστεία γιατί έχει ενσωματοθεί σαν ένδειξη πίστης αλλά η πλευρά που την πλέπεις μαρέσει
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ:)

Αγγελικη Ν είπε...

Navarino είναι τόσο γενικευμένο το φαινόμενο που χτύπησε (και) την χώρα μας, που νοιώθω πολύ μικρή και αδύναμη να το αντιπαλέψω...
Εμείς βρεθήκαμε στο νότιο ημισφαίριο για μια καλή δουλειά. Τα παιδιά μας ποιος ξέρει που θα βρεθούν και τι θα κάνουν...
Ένα τέλος εποχής? Μια νέα αρχή? Θα δείξει...

navarino-s είπε...

@kariatida62
Χρόνια Πολλά Καλό Πάσχα!
Σε καταλαβαίνω και μακάρι η δύναμη του κόσμου να αποτρέψει τα χειρότερα!

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Noμίζω ερπετάκι μου ότι την αδικείς την Καρυάτιδα γιατί ο φόβος που εκφράζει έχει να κάνει με την αβεβαιότητα του αύριο που βιώνει ο σημερινός άνθρωπος και είναι λογικό η οποιαδήποτε αναφορά να γίνεται στο όνομα των παιδιών που συμβολίζουν αυτό το αύριο.
Προσωπικά πιστεύω ότι η μελέτη όλων των θρησκειών στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει: όλες φτιαχτήκανε για να απαλύνουν τη μεγάλη υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου που δεν είναι άλλη από το φόβο του θανάτου.

Όχι μόνο δεν είναι φλυαρία αυτές οι τόσο εύστοχες παρατηρήσεις που κάνεις, ίσα-ίσα που είναι ένα ευχάριστο δροσερό αεράκι της Πίνδου που δίνει μια ζωογόνα δροσιά σε όλα τα blogs που περνάει!

navarino-s είπε...

@Elva μου γειά σου!
Πόσο σε χαίρομαι που κρατάς ψηλά τη σημαία του αγώνα του κοινού μας αγώνα που μπορεί να αποτρέψει τη βαρβαρότητα όπως τόσο εύστοχα και συ σημειώνεις!
Κοίτα! για τις γιορτές -ασχέτως αν έχει ή όχι κανείς θρησκευτικές προσεγγίσεις- έχω μια θεωρία που λέει ότι μέσα από τις γαστριμαργικές εναλλαγές που τις διακρίνουν, σπάζουν τη μονοτονία και μας προσφέρουν μια ποικιλία μέσα στο χρόνο. Κάτι που το βλέπεις πόσο το θέλουν λαοί που το στερήθηκαν αυτό όπως είναι οι Αλβανοί που διαβιούν στη χώρα μας και ασχέτως αν πιστεύουν η όχι τους αρέσει να τρώνε νηστίσιμα και λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα, μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου, να βάφουν αυγά την Μεγάλη Πέμπτη και να σουβλίζουν τον οβελία το Πάσχα!

navarino-s είπε...

@ellinaki μου γειά σου!
Βάζεις τόσο ωραία και περιεκτικά το θέμα του "ξεβολέματος" που δεν έχω να προσθέσω παρά μόνο τον ιστορικώς εύλογο φόβο ότι τέτοιες κρίσεις βγάζουν και ...τέρατα!

navarino-s είπε...

@Μάνο μου τα είπες τόσο ωραία και με το ανέκδοτο της σύνταξης και με την ...έλξη της πασχαλινής μάσας!
Καλό Πάσχα λοιπόν!

navarino-s είπε...

@monkaki1 γειά σου!
Ακόμη και κάποιες αμφιβολίες να έχουμε μέσα μας πρέπει να τις ξεπερνάμε και να παλεύουμε γιατί η ιστορία αποδεικνύει το πόσο τεράστια δύναμη αποκτούν όταν σμίγουν οι άνθρωποι για κάτι κοινό!
Καλό Πάσχα!

navarino-s είπε...

@Αγγελική Ν
Να ευχηθώ αισιοδοξία όσο και ουτοπικό να μοιάζει αυτό! πολλά μπορούμε να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι!
Να είσαι καλά Καλό Πάσχα!

Μαριανα είπε...

Όλα για μια καταστροφή. Ακούς εκεί να καταργήσουν τον κατώτατο μισθό... σε εξαθλίωση των εργασιακών δικαιωμάτων με την δική μας συγκατάθεση;

Τραγικά συμβάντα μες στον ερχομό της άνοιξης...

καλή σου συνέχεια!

navarino-s είπε...

@Μαριάνα
Ας ελπίσουμε Μαριάνα μου πως τελικά η Άνοιξη θα νικήσει!
Να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@SKPOYTZAKO μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτές τις καταπληκτικές ευχές σου!
Χρόνια σου πολλά!