Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!


Τον τελευταίο καιρό με την κρίση βομβαρδιζόμαστε νυχθημερόν από τα μίντια και σε γενναίες δόσεις από οικονομικά μεγέθη και νούμερα. Αν και τα περισσότερα από αυτά ήταν τελείως άγνωστα για τον πολύ κόσμο, σιγά-σιγά με την επανάληψη και από το ύφος και τη χροιά της φωνής των παρουσιαστών, μάθαμε όλοι λίγο ως πολύ όχι τι ακριβώς σηματοδοτεί το καθένα από αυτά αλλά ποιανού η άνοδος είναι καλή και κακή η πτώση, και ποιανού το ανέβασμα μας βοηθά ενώ το πέσιμο μας καταστρέφει. Ψηλά π.χ. τα spreads χαθήκαμε, ενώ αυξημένο το ΑΕΠ σημαίνει σωτηρία! Κακή η χαμηλή ισοτιμία με το δολάριο αλλά πολύ καλή η πτώση του τιμαρίθμου!
Υπάρχει βέβαια και ένα μέγεθος πολύ γνωστό και κατανοητό, σαφέστατο θα έλεγα που είναι ο τρόμος του κοσμάκη: ο δείκτης της ανεργίας! Σε ποσοστό επί τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της χώρας μας που, δυστυχώς, όλο και ανεβαίνει! Είναι το νούμερο που συνιστά μια μόνιμη απειλή για τους εκτός αυτού και μια κόλαση για τους εντός αυτού εμπεριεχομένους!
Μια κόλαση πολύπλευρη που δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική διάσταση των πραγμάτων: οι περισσότερες π.χ. απολύσεις σήμερα γίνονται μετά από πτώχευση χωρίς καταβολή αποζημίωσης ενώ το μηνιάτικο επίδομα των 456 ευρώ που δίνει ο ΟΑΕΔ για 6 ή 12 μήνες φαντάζει κοροϊδία. Αλλά με αυτά τα δύσκολα και ψυχοφθόρα του μετά που ψάχνεις για δουλειά! Αιτήσεις και βιογραφικά όταν φανεί καμιά αγγελία, μέσα στη ομολογημένη, από παντού και από όλους, επιδεινούμενη ύφεση. Και να σ’ έχουνε πάρει και από πάνω και τα χρόνια! Και πως αντέχετε αυτό το «θα σας τηλεφωνήσουμε!» και το τηλέφωνο να μη χτυπάει.
Μα εκεί που οι άνεργοι συνάνθρωποι μας πλήττονται, νομίζω, από την ανεργία ανεπανόρθωτα και καίρια είναι στο υπαρξιακό υπόβαθρο της καθημερινότητας τους. Αυτό το status της συνήθειας μας. Χάνεται εκείνη η μικροχαρά που είχε το σχόλασμα και η προσμονή για την αργία. Η γλύκα του Σαββατοκύριακου και οι διακοπές με τα όνειρα ενός χρόνου. Κλείνονται οι άνθρωποι και γρήγορα έρχεται η μελαγχολία και η κατάθλιψη.
Γιατί όσο και να κατακρίνουμε τη μισθωτή εργασία και να αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, με αυτή ζούμε σήμερα και μέσα στα πλαίσια της πλάθονται τα όνειρα και οι έρωτες των ανθρώπων. Και όπως λέει και ο Αλμπέρ Καμύ κάπου στον «Σίσυφο», ακόμη και αυτό το σύμβολο του καταναγκασμού είχε τις μικροχαρές του: όταν κατέβαινε την πλαγιά του βουνού για να ξαναπάρει το βράχο που είχε κυλήσει κάτω, αγνάντευε στο βάθος τα ωραία τοπία και τα χρυσαφιά ακρογιάλια του ηλιοβασιλέματος και η ψυχή του αναγάλλιαζε και ας ήξερε πως και την άλλη μέρα το πρωί θα ήταν αντιμέτωπος με το ίδιο γι' αυτόν μαρτύριο!

14 σχόλια:

3-point είπε...

Συμφώνω απόλυτα και η έλλειψη του χρόνου και η πίεση που έχουμε δεν μας αφήνει ούτε να σκεφτόμαστε, αλλά και να κρίνουμε και κατ' επέκταση να επιλέξουμε και αν ζήσουμε. Απλώς καταπίνουμε ότι μας πλασάρεται, ακόμα και αν αυτό είναι το χειρότερο, αλλά και το πιο προφανές πράγμα. Δεν ζούμε, αλλά φταίμε γι' αυτό. Πέραν του ότι έχουμε συμβιβαστεί με ένα ούτως η άλλως καταπιεστικό πρότυπο ζωής, φροντίζουμε να σφίγγουμε και άλλο τη θηλιά στο λαιμό μας. Αυτό αλλάζει βέβαια, αλλά όχι με προσευχές....

daskalos είπε...

Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

Vipera Lebetina είπε...

Μείωση, μείωση, μείωση... Είναι η λέξη που έχει ακουστεί πιο πολλές φορές τις τελευταίες μέρες. Μόνο οι τιμές δεν μειώνονται, μήπως και ανακουφιστεί λίγο (όχι πολύ άπαπα) κανένας φουκαράς Έλληνας πολίτης!
Και αυτή η τηλεόραση... Έτσι, αποφάσισα να την κόψω, να μην σκέφτομαι όλα όσα λέγονται, ώσπου να έρθει η ώρα που θα με απασχολούν πραγματικά... Είναι όμως αυτός σωστός τρόπος αντιμετώπισης;

navarino-s είπε...

@3-point
Χαίρομαι φίλε μου που θίγεις τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων -εγώ περιορίστηκα στην υπαρξιακή καθημερινότητα- και μου άρεσε πολύ ο τρόπος που κλείνεις το σχόλιο σου.

navarino-s είπε...

@daskalos
Είμαι σίγουρος ότι οι προθέσεις είναι καλοπροαίρετες και μακάρι να ευοδωθεί το εγχείρημα. Πρέπει όμως να σας πω ότι αυτό το ksipnistere του τίτλου, αποπνέει μια υποτίμηση αυτών στους οποίους απευθύνεται και έναν εξυπνακισμό αυτών που το διατυπώνουν!

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Είναι σωστός ερπετάκι μου γιατί η απάντηση όπως τη δίνεις και μόνη σου είναι πως έχεις τώρα άλλες προτεραιότητες και θα έρθει αργότερα η ώρα για πιο ενεργή ενασχόληση.

ΥΓ: Βρισκόμαστε με τη γυναίκα μου στο χωριό και σήμερα στην εξοχή είδαμε μια οχιά λυγερή και πανέμορφη να διασχίζει το δρόμο!

Blackened είπε...

ναβαρίνο, καλή η θετική σκέψη, για να επιβιώνουμε στη μισθωτή δουλεία, αλλά νομίζω πως και η περίοδος της ανεργίας, όταν έχεις φροντίσει να μην είσαι χρεωμένος και πολυέξοδος, έχει πολλά καλά, αν δεν σε πιάσει κατάθλιψη λόγω του ότι σου εχει υποβληθεί/ενδοβοληθεί από τα γενοφάσκια ότι άνεργος=άχρηστος ή ανεργία μήτηρ πάσης κακίας, τότε λύνονται τα χέρια σου για πολλές δημιουργικές ενασχολήσεις.

ELvA είπε...

Kαλησπερα navarino εν ...χωριω!:)

Aναμφισβητητα το τελευταιο διαστημα βομβαρδιζομαστε καθημερινα απο γενναιες δοσεις αριθμων και καπου χανουμε πραγματα απο τη ζωη, διπλα μας...
Δυστυχως, ομως, εκει που εφτασαν τα πραγματα εξαρτωμαστε, πια, ολο και περισσοτερο απο αριθμους, στατιστικες και ποσοστα, οποτε δυσκολο να τα αγνοησεις και να το φιλοσοφισεις....Χρειαζεται μια ισορροπια και εκει, πιστευω.

Καλο βραδυ και προσεχετε τις οχιες στα ..χωραφια! :)

Vipera Lebetina είπε...

Ελπίζω navarino-s να δώσατε χαιρετισμούς στην εξαδέλφη μου!
Καλοκαιριάζει τώρα και βγαίνουμε στον ήλιο να λιαστούμε!

navarino-s είπε...

@Blackened
Έχεις πολύ δίκιο υπάρχει άλλωστε και το "Δικαίωμα στην τεμπελιά" του Πωλ Λαφάργκ αλλά εγώ στην προσέγγιση μου προσπάθησα να δω το θέμα από την κοινή οπτική με τα χρέη και τις υποχρεώσεις και τις δραματικές επιπτώσεις τους στον ψυχισμό των ανθρώπων.

navarino-s είπε...

@Elva μου γειά σου!
Αυτή τη ρημάδα την ισορροπία΄όπως εύστοχα λες, που όλοι ψάχνουμε αλλά η ζωή βλέπεις είναι πολύ άγρια.
Αν δε σου κάνει κόπο μπορείς να μας ενημερώσεις για τα αντίστοιχα νούμερα (Χρέη, έλλειμμα,ΑΕΠ κλπ)της Σουηδίας με κάποια ανάρτηση;

ΥΓ: και θέλει πολύ προσοχή το συγκεκριμένο ερπετό γιατί ξέρει να καμουφλάρεται, μόνο η δικιά μας Vipera δεν ξέρει από τέτοια και τα λέει σταράτα!

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Μόνο χαιρετισμούς; Χάρις σε σένα γλυτώσαμε το ιοβόλο δάγκωμα!
Καλό σου βράδυ!

Μαριανα είπε...

Μιλάς για τον Καμύ, τον μύθο του Σίσυφου και για την φύση σε ένα πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα!
Μου άρεσε πολύ αυτή σου η σύνδεση και το λυρικό κλείσιμο της ανάρτησής σου. Να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@Μαριάνα μου σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Με τιμά ιδιαίτερα γιατί προέρχεται από μια θεραπαινίδα της τέχνης!