Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Είδα μια γυναίκα να χαστουκίζει με βία το πρόσωπο της!!!



   Κατέβαινε την οδό Πανεπιστημίου και διασταυρωθήκαμε λίγο πιο κάτω από το Οφθαλμιατρείο. Ήταν ψηλή γυναίκα λεπτή σαραντάρα με φούστα και μακριά ξεκούμπωτη καμπαρντίνα. Τα καστανά της μαλλιά έφταναν μέχρι τους ώμους και κάτι κρατούσε με το αριστερό της χέρι που η ένταση και η βιαιότητα της σκηνής δεν με άφησε να διακρίνω αν ήτανε τσάντα δερμάτινη ή από αυτές των καταστημάτων. Περπατούσε γρήγορα και κάθε 4-5 βήματα σήκωνε το δεξί της χέρι και το κατέβαζε με βία και εναλλάξ στις παρειές της που από κοντά διέκρινα την έντονη κοκκινίλα τους και τα μεγάλα της μάτια με το φευγάτο βλέμμα ενώ μουρμούριζε ακατάπαυστα  μέσα από το σφιγμένο της στόμα. Στάθηκα στο φανάρι συγκλονισμένος και γύρισα να κοιτάξω. Έμπαινε στη είσοδο του Μετρό και κατεβαίνοντας τα σκαλιά συνέχιζε το ανηλεές αυτομαστίγωμα της. Χάθηκε κάτω απ’ τη γη μαζί με την αντάρα της ψυχής της…

   2. Λίγο πιο πίσω από τα μεσαία καθίσματα του τρόλεϊ ξέσπασε φασαρία. Την ώρα που σηκώθηκε να κατεβεί ο μελαψός  (μάλλον Αιγύπτιος) επιβάτης ο παρακαθήμενος γέροντας του φώναξε: «Χάσου αράπη από μπροστά μου!». Κάτι απάντησε ο άλλος αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς αλλά κατέβηκε στη στάση. Πήγα και κάθισα στην ελεύθερη θέση. «Πως τους ανέχεστε του μαύρους;» με υποδέχτηκε ο γέροντας που από κοντά διαπίστωσα ότι ήτανε πολύ μεγάλης ηλικίας, περασμένα τα ενενήντα σίγουρα και είχε ακουμπισμένα τα δυο του χέρια πάνω σε μια χοντρή μαγκούρα. «Όρεξη έχετε;» του είπα εγώ και συνεχίσαμε αμίλητοι το ταξίδι. Στην επόμενη στάση μπήκε μια κεντροαφρικάνα με ένα μωρό μέσα σε μάρσιπο στην πλάτη. Την έδειξε ο γέρος μουρμουρίζοντας «κοιτάτε τα χάλια μας!». Μετά από δυο στάσεις μπήκαν χαρούμενοι τρεις νεαροί μαύροι και τότε ο γέρος σταυροκοπήθηκε και σε μια κίνηση ικεσίας: άνοιξε τα χέρια του και σήκωσε το βλέμμα στον ουρανό. «Έχετε καιρό να κυκλοφορήσετε;» τον ρώτησα. «Είμαι από επαρχία» μου απάντησε. Και μετά από μια μικρή σιωπή γύρισε απότομα προς τη μεριά μου και πιάνοντας με από το βραχίονα σφιχτά μου δήλωσε με έμφαση: «Εγώ δεν είμαι ρατσιστής!» «Έκανα 40 χρόνια στο Σάουθ Άφρικα!»
Οπότε αναλογιζόμενος και εγώ χρόνια και ηλικίες κατάλαβα ότι όταν έφυγε από κει θα άφησε πίσω του το Απαρτχάϊντ  την απαγόρευση να μπάινουν οι μαύροι στα μέσα μεταφοράς και τον ταλαίπωρο Μαντέλα ακόμα στα μπουντρούμια!

3. Μετά τις λαμπάδες με εξολεθρευτές και εξωγήϊνους με καλάσνικωφ και όλμους από φέτος διαφημίζονται και οι λαμπάδες με την Μπάρμπυ! Όλος ο γαλαξίας του παιδικού καταναλωτισμού –η πιο επικίνδυνη δηλαδή εκδοχή της αλλοτρίωσης των νέων ανθρώπων- δεμένη αγκαλιά με τη Μεγαλοβδομάδα και το Πάσχα. Οι συμβολισμοί των Θείων Παθών και της Ανάστασης θυσία στο τουρλουμπούκι της χυδαιότητας. Και η ηγεσία της Εκκλησίας σφυρίζει αδιάφορα. Ακούσατε ποτέ αγαπητοί αναγνώστες κάποιον μητροπολίτη να κατακεραυνώνει από άμβωνος τον καταναλωτισμό; Τη μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας; Ακόμη και ο πολυπράγμων ο συχωρεμένος μακαριστός απέφευγε το θέμα. Εδώ το πράγμα κάνει…τζίζ, υπάρχουν πολυεθνικές χοντρά συμφέροντα δεν ευκαιρεί ο Άνθιμος και ο Σεραφείμ γι’ αυτά. Έχουνε άλλες προτεραιότητες κινδύνων με Τούρκους Σκοπιανούς Εβραίους και …Ομοφυλόφιλους!  

32 σχόλια:

ELvA είπε...

Γεια σου navarino!

1. Λες να ειχε ψηφισει...Πασοκ η κυρια; ;)
2. Μου θυμισες τις κλασσικες ρησεις ρατσιστων, ''εγω δεν ειμαι ρατσιστης αλλα τι δουλεια εχουν οι μαυροι στα σχολεια μας;'' που ελεγαν σε παλιοτερες εποχες και δυστυχως λενε...ακομη! :(
3.Σημερα ειδα και λαμπαδες με τον.. Sakis! Eιναι εξευτελιστικο και εκνευριστικο το ποσο εμπορικες εχουν γινει ολες οι γιορτες, πια και με την ανοχη της ...εκκλησιας! Ας τα βλεπουν αυτοι που πανε εκει και... σταυροκοποιουνται ολη τη μερα!

μ είπε...

Πες τα, πες τα!

Αυτό με τον καταναλωτισμό και τη μη κατακραυγή του από την Εκκλησία, ειδικά τις μέρες του Πάσχα, το λέω χρόνια. Η κάρτα του πολίτη τους φταίει. Ξεφτίλες.

(με συγχωρείς μέρες που'ναι, αλλά τους έχω σιχαθεί)

ZouZouna είπε...

Kαλώς με, καλώς ήρθα και την Καλή Ανάσταση εύχομαι.
1. παλιά, τσιμπούσαν τα μάγουλα, ελλείψει ρουζ, τούτο παλι...???

2. ε, κάποτε....

3. το κατηχητικό υφίσταται?

cook είπε...

1.Ποιός ξέρει τι έβλεπε με τα δικα της ματια...
2.εμεις οι Ελληνες ρατσιστές δεν είμαστε...μα γύφτους,πακιστανους ,αλβανους και ό,τι άλλο έρχεται από εκτος(εξαιρεση οι όμορφες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης),...να ,αν γινόταν να χαθει από μπροστά μας...
3.εδώ ολοκληρα συγκροτηματα για γκολφ φτιαχνει η εκκλησια...

Ελένη Μπέη είπε...

Χαχαχααααα Navarino, εγώ είχα μάθει πιτσιρίκι πως ο Χριστός είχε πάρει ένα ματσούκι και κυνηγούσε τους εμπόρους έξω από τον ναό και τους κατακεραύνωσε με τα λόγια του. Τούτοι εδώ δεν ξέρω τι λένε, μα από τα καμώματά τους δεν βλέπω ποια σχέση έχουν με τη θρησκεία της Εκκλησίας της οποίας ηγούνται.

Είδες; Ανάποδα ξεκίνησα. Ο παππούλης τώρα, τόσο νογάει πια τόσα λέει. Αμ, έλα που είναι και κάτι νέοι που λένε τα ίδια! Αυτούς τους φοβάμαι.

Όσο για τη γυναίκα, ποιος ξέρει ποια γκάφα της συνειδητοποίησε και τιμωρούσε τον εαυτό της. Άμποτε κι οι υπόλοιποι! ;)

Mary Ka είπε...

Το πιο πετυχημένο το είχα ακοπύσει σε σήριαλ πριν λίγα χρόνια. "Δεν είμαι εγώ ρατσίστρια, αυτός είναι μαύρος".

dyosmaraki είπε...

Οι σκηνές που περιγράφεις είναι χαρακτηριστικές. Πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούν στο δρόμο και παραμιλούν. Αλλοι ψάχνουν αφορμή να ξεκινήσουν καβγά, στο μετρό, στη στάση του λεωφορείου, στην ουρά της εφορίας παντού.
Σκοτεινά βλέμματα που δεν ξέρεις τι τους βαραίνει. Το ανθ΄ρωπινο μυαλό δεν θέλει και πολύ να ξεστρατίσει...
Οσο για τον ρατσισμό, δεν ξέρω τι να πω, η πέρίπτωση που αναφέρεις είναι κραυγαλέα. Ομως ακόμη κι εγώ όταν έπρεπε τακτικά να πηγαίνω σε ένα κτίριο της Ομόνοιας, ίσως και να έγινα ρατσίστρια όταν για να ανέβω τα σκαλιά έπρεπε να περνώ δίπλα από μελαψούς που κάρφωναν την βελόνα στις φλέβες τους. Κια εκείνη την ώρα, δεν ξέρεις τι να νοιώσεις...ανθρωπιά για τα ανθρώπινη κατάντια ή θυμό για όσους ισχυρίζονται πως δεν πειράζει όσοι μετανάστες και αν διαβιούν στην Ελλάδα?
Η λαμπάδα-Μπάρμπι κυκλοφορεί από πέρσυ. Αποφάσισα να κάνω δώρο σε κάποια φτωχά παιδάκια λαμπάδε και έψαχνα να βρω κάτι που να είναι λιγάκι σεμνό. Τίποτα!!!! Ολες οι λαμπάδες φτιασιδωμένες και σε ένα κόστος 15-30 ευρώ!!! Τελικά είδα κι απόειδα πήρα δύο τρεις κορδελίτσες πήρα ένα κερί μεγάλο και το στόλισα...Τα παιδάκια χάρηκαν επειδή εκείνο το Πάσχα θα είχαν λαμπάδα...τα υπόλοιπα δεν τους ένοιαζαν....
Δεν θέλει πολλά φτιασίδια η πίστη, ούτε πολλά πυροτεχνήματα...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Περίεργη η καθημερινότητά μας.
Οι άνθρωποι στους δρόμους παραμιλούν, τρέχουν με άγχος και καθόλου ξεγνοιασιά και οι νέοι είναι μόνιμα καλωδιωμένοι. Περπατούν χειρονομώντας και φωνάζοντας...

΄Οπως και να 'χει εγώ ήρθα για ευχές
Καλό και Γαλήνιο Πάσχα!

Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές

Philip Winter είπε...

Ιστορίες καθημερινής τρέλας!
1. Αυτό πρώτη φορά το έχω ακούσει...
2. Εντάξει, ήταν αρκετά μεγάλος. Φαντάσου να τα έλεγε αυτά νέος!!!
3. Συμφωνώ, αλλά για μένα η πίστη μας ένα πυροτέχνημα είναι...

Τα 3 θαυμαστικά στον τίτλο της ανάρτησής σου, είναι πλέον χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο. Στο rear window μόλις βλέπω !!! είμαι σίγουρος πως το κείμενο θα είναι του navarino!

navarino-s είπε...

@Elva
Καλώς τη φιλενάδα μου την Έλβα!
Είναι τόσο γενικευμένη η αλλοπρόσαλλη
ελληνική πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να βρει κάπου μια άκρη. Γιατί πες π.χ. ότι θέλει ένα νέο παιδί να καταφύγει στην εκκλησία για να βρει μια απαντοχή. Πως θα ξεπεράσει αυτή την εμπορευματοποίηση όλων των θρησκευτικών συμβόλων;

navarino-s είπε...

@Μανος
Είσαι ευγενής άνθρωπος και ζητάς να σε συγχωρέσω ρε Μάνο για πράγματα τόσο κραυγαλέας χυδαιότητας που εκπορεύονται από τους υψηλά ιστάμενους ...ποιμένες μας υποτίθεται!

navarino-s είπε...

@Zouzouna
συγνώμη που σου ...έφαγα το γλυκό κεράσι αλλά είσαι και σιδηρόδρομος βρε παιδί μου.
Δεν ξέρω για τα κατηχητικά αλλά τόσα που γίνονται κομμάτι δύσκολο μου φαίνεται.
Καλή Ανάσταση γλυκό μας έντομο!

navarino-s είπε...

@cook
Πολύ πετυχημένο αυτά που λες για τις Ρωσίδες και τα γκολφ ρε συνεταίρα!
Καλή Μεγαλοβδομάδα και Καλό Πάσχα!

navarino-s είπε...

@Νερένια
Εσύ είσαι πολύ πιο νέα αλλά εμείς οι παλαιώτεροι βιώναμε αυτές τις μέρες με μεγάλη ένταση και όλη αυτή η ιστορία με τις προδοσίες τους βαραβάδες τα πάθη και την ανάσταση δημιουργούσαν μια λιτή και υποβλητική ατμόσφαιρα πένθους και μετά χαράς που μας καθήλωνε με αποτέλεσμα σήμερα παρ' ότι δεν είμαστε κοντά στην εκκλησία, αυτές οι μέρες συνεχίζουν να μας δημιουργούν ένα κάτι και να μας ενοχλούν ταυτόχρονα όλες αυτές οι εμπορευματικές χυδαιότητες που τις συνοδεύουν.

navarino-s είπε...

@Mary Ka
Πράγματι πολύ πετυχημένο και χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νοοτροπίας!

navarino-s είπε...

@dyosmaraki
Καλώς την παλιά μου φιλενάδα. Σίγουρα και υπάρχει τεράστιο αριθμητικό πρόβλημα με τους μετανάστες και νομίζω ότι οι ρομαντικοί που λέγανε δεν πειράζει πρέπει να έχουν μειωθεί σημαντικά σήμερα. Φαίνεται το πράγμα ότι δεν πάει άλλο γιατί και η οικονομική κατάσταση μας σήμερα δεν είναι όπως πριν 3 χρόνια και ήδη δυσφορούν με τους νέους οι παλαιότεροι μετανάστες. Έγινε όμως από την Εξουσία μια παλιανθρωπιά στο θέμα αυτό ιδίως επί διακυβέρνησης Σημίτη όταν ενώ ξέρανε πολύ καλά τι γίνεται στα ευρωπαϊκά κράτη, κάνανε την πάπια και δεν καταγράφανε τους μετανάστες για βρίσκουν φτηνά και ανασφάλιστα εργατικά χέρια οι εργοδότες να πέφτει ο πληθωρισμός και να μπούμε στην ΟΝΕ όπως και μπήκαμε μόνο που πίσω αφήσανε ρημαδιό και τα ταμεία χωρίς πόρους και μας βαράνε τώρα με τη βίτσα σαν υποζύγια!
Πολύ ωραίο αυτό με τις λαμπάδες και το ότι η πίστη δεν θέλει φτιασίδια ούτε πυροτεχνήματα!
Να είσαι καλά Καλή Ανάσταση!

navarino-s είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Γλαρένια μου σ' ευχαριστώ για τις τόσο ωραίες ευχές σου, σου εύχομαι και εγώ Καλή Ανάτσαση και σου στέλνω τα φιλιά μου!

navarino-s είπε...

@Monsieur Hulot
Α, ρε μπαγάσα Υλώ το κατάλαβες το σημάδι! Είσαι οπρώτος που μου το λέι.
Να είσαι καλά!

dyosmaraki είπε...

Αυτά που λές για τους ανασφάλιστους και τη μη καταγραφή των μεταναστών που έρχονταν στη χώρα, είναι πράγματι εγκληματικό.
Τώρα έχει διογνωθεί το πρόβλημα και δεν ξέρω πως θα το ξεπεράσουμε σαν χώρα....
Καλή Ανάσταση εύχομαι (σε όλα τα επίπεδα)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Κάτι μου λέει ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα..!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο την καρδιά βγαλμένες, όλες οι μέρες της ζωής να΄ναι αναστημένες !! Καλή Ανάσταση στις ελπίδες, στις καρδιές μας και στη ζωή μας με υγεία, αγάπη κι ομόνοια!!

Άθεος είπε...

1. Γιατί, αυτοί που αυτομαστιγώνονται καλύτεροι είναι; Και η κυρά εκείνη ζούσε φαίνεται στις επάλξεις του Πάσχα!
2. Ο ρατσιστής ήταν δεξιός και κι ως φαίνεται πιστός.
3. Και η Εκκλησία καθοδηγεί αμφότερους!
Καλή Επ-Ανάσταση!

mia maria είπε...

Αχ, τι βλέπουμε καθημερινά!
Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία:)

navarino-s είπε...

@dyosmaraki
Ας ελπίζουμε και στις εσωτερικές αντιφάσεις κάποιων καταστάσεων που με τη συμβολή μας θα πάνε τα πράγματα και πάλι προς τα πάνω!
Και πάλι: Καλή Ανάσταση!

navarino-s είπε...

@Σταυρούλα Σανίδα
Μπορεί και όχι αλλά δυστυχώς δεν ξέρω το πως!
Καλό Πάσχα!

navarino-s είπε...

@JK O SKPOYTZAKOS
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις καταπληκτικές ...έμμετρες ευχές σου!
Αντεύχομαι: Καλό Πάσχα!

navarino-s είπε...

@Αθεος
Μπορεί να είσαι μέσα και στα 3 μόνο που εκείνη η έρμη η επανάσταση άπτεται της Ελευθερίας που ως γνωστόν "..θέλει αρετήν και τόλμην!"
Γι' αυτό θα σου ευχηθώ το ίδιο:
Καλή Επ-Ανάσταση!

navarino-s είπε...

@mia maria
Ευχαριστώ Μαρία μου Καλή Ανάσταση και να περάσετε καλά με την οικογένεια!

Γιώργος είπε...

Καλή Ανάσταση...

navarino-s είπε...

@Γιώργος
Ευχαριστώ Γιώργο μου Καλή Ανάσταση!

Ειρήνη Βεργοπούλου είπε...

Προφανώς έχει τρελαθεί ο κόσμος....τέτοιες σκηνές καθημερινής τρέλας Ναυαρίνο βλέπω συχνά, ως κάτοικος κέντρου...και δεν μας σώζουν οι λαμπάδες Μπάρμπι!

Ούτε το ατελείωτο αρνί καιμκοκορέτσι που με...ευλάβεια θα καταναλώθηκε και σήμερα, Πάσχα.

Η Σωφροσύνη το δύκολο ζητούμενο.

navarino-s είπε...

@ειρήνη
...αυτή η άτιμη η ...σωφροσύνη!