Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

"Νεύρωση του Ανέργου" : μια ολέθρια συνέπεια της κρίσης!!!


Διαβάζοντας το συγκλονιστικό βιβλίο: "Το Νόημα της Ζωής" (εκδόσεις Ψυχογιός) του επιζήσαντος του Άουσβιτς μεγάλου διανοητή καθηγητή Νευρολογίας και Ψυχιατρικής και ιδρυτή της λεγόμενης "Τρίτης Σχολής Ψυχοθεραπείας της Βιέννης" ή αλλιώς "Λογοθεραπείας", του Victor E. Frankl (1905-1997) έπεσα πάνω σε ένα πολύ επίκαιρο απόσπασμα μιας διάλεξης του που έδωσε το 1983 και το οποίο σας μεταφέρω αυτούσιο:

"...Πριν από πενήντα χρόνια*, δημοσίευσα μια μελέτη που καταπιανόταν με τον ειδικό τύπο κατάθλιψης που είχα διαγνώσει σε περιπτώσεις νεαρών ασθενών που υπέφεραν από αυτό που αποκάλεσα "νεύρωση του ανέργου". Και μπόρεσα να δείξω ότι η εν λόγω νεύρωση στην πραγματικότητα εκκινούσε από μια δίπτυχη πλανερή ταύτιση: το να είσαι άνεργος εξισωνόταν με το να είσαι άχρηστος, και το να είσαι άχρηστος εξισωνόταν με το να έχεις μια δίχως νόημα ζωή. Συνακόλουθα, όποτε κατόρθωνα να πείσω τους ασθενείς να εργαστούν εθελοντικά σε οργανώσεις νέων, στην εκπαίδευση ενηλίκων, σε δημόσιες βιβλιοθήκες και τα παρεμφερή -με άλλα λόγια αμέσως μόλις αυτοί μπορούσαν να πληρώσουν τον άφθονο ελεύθερο χρόνο τους με κάποιο είδος απλήρωτης αλλά έμπλεης νοήματος δραστηριότητας-, η κατάθλιψη τους εξαφανιζόταν, μολονότι η οικονομική τους κατάσταση δεν είχε αλλάξει και η πείνα τους περέμενε η ίδια. ..."

*1933, χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

16 σχόλια:

Eugenios Sogas είπε...

Καλησπέρα navarino
Με όλο τον "σεβασμό για τον επιστήμονα και το έργο του" έχω κάποιες επιφυλάξεις.Όταν γράφει << το να είσαι άνεργος εξισωνόταν με το να είσαι άχρηστος και αυτό με να έχεις μια ζωή χωρίς νόημα>> κ.λπ.
α] αυτήν την ερμηνεία ,όποιος την κάνει, προϋποθέτει ότι έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από το εφεύρημα των "αφεντικών", άνεργος=άχρηστος συνεπώς μια ζωή χωρίς νόημα. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία τού πληθυσμού παγκοσμίως ενστερνίζεται αυτήν την σαχλαμάρα ['60ς]
Είμαι επιφυλακτικός απέναντι στην ψυχιατρική, πολύ δε περισσότερο σ' αυτήν που κύριο μέλημά της είναι η επανένταξη και επαναφορά των αποκλινόντων στις κοινωνικά αποδεκτές νόρμες.
Η "ιστορία" έχει δείξει ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις [επανένταξης] τα βήματα είναι προκαθορισμένα, την εργασιακή αποκατάσταση ακολουθεί ο γάμος, η διαιώνιση τού [περιούσιου] είδους, η προσπάθεια απόκτησης περιουσίας, η κληρονομιά, ιδίως όταν υπάρχει διάδοχος [ να μείνει και το όνομα]. Αυτό όλο, μου κάνει κάτι σαν αποδοχή [λίγο-πολύ], των κατεστημένων αξιών, έστω και αν "παλεύεις" για την βελτίωση, αλλαγή, ανατροπή κ.λπ. τής ψεύτρας κενωνίας [και άλλο '60ς] και
γ]Θα ήθελα να γνώριζα- για να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα, για τον άνθρωπο και επιστήμονα- πως επιβίωσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ποια είναι τα αποτελέσματα τής [αυτο] ψυχανάλυσής του, αν την έκανε.
Εν τέλει, τι ήταν αυτό που τον βοήθησε να συνεχίσει την ζωή του και να ωθεί -επ' αμοιβή- τα "πρόβατα" σε εθελοντική- απλήρωτη εργασία.
Ζήτω ο Paul Lafargue
Ευχαριστώ, ένας Ε.Δ.Α.ιτης [Εσαεί Διαταραγμένος Άνεργος]

Roadartist είπε...

Αυτό το καπιταλιστικό περιβάλλον είναι άκρως ρατσιστικό και εχθρικό προς τους άνεργους. Οι νευρώσεις είναι ένα από τα πολλά που τους απειλούν, μα δεν χρειάζεται διάγνωση για να το καταλάβεις αυτό, εδώ και οι εργαζόμενοι θα έχουν νευρώσεις σε λίγο με όλα όσα συμβαίνουν. Χρειάζεται τεράστια αλλαγή στο σύστημα για να επιβιώσουμε ως... Άνθρωποι!
Δεν ελπίζω πως μπορούμε πλέον να αλλάξουμε πολλά σε αυτή την κατάσταση. Έχουν διαιωνιστεί λάθος "αξίες"..., με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνεργοι και μη, να δυστυχούν.

ippoliti_ippoliti είπε...

Εξαιρετικό Ναωαρινο. Θα στείλω την ανάρτησή σου όπου μπορώ, όπου μπορώ. Είναιη απειλή θεωρώ η μεγάλη απειλή για τους ανέργους.
Καλό βράδρυ

ippoliti_ippoliti είπε...

Συγγνώμη για τα τόσα λάθη

Γιώργος είπε...

Δεν θα 'πρεπε να είναι έτσι, αλλά δυστυχώς έτσι είναι...

navarino-s είπε...

@Εugenios Sogas
Γεια σου εποικοδομητικέ Ευγένιε!

navarino-s είπε...

@Roadartist
Με το: "...Έχουν διαιωνιστεί λάθος "αξίες"...," νομίζω ότι πιάνεις την τόσο δύσκολη για αλλαγή ουσία του πράγματος!

navarino-s είπε...

@Ippoliti
Μακάρι ρε φιλενάδα να ήταν το θέμα σαν τα αθώα λάθη βιασύνης που έκανες!

navarino-s είπε...

@Γιώργος
...δυστυχώς Γιώργο μου είναι!

academy είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!!
Βέβαια συμφωνώ πως το να είσαι άνεργος επουδενί δεν σημαίνει πως κάποιος είναι άχρηστος,ιδίως στην σημερινή κοινωνία.Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που νιώθουν 'έτσι.Παιδιά wake up!Μετουσιώστε τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σας σε αυτό που σας γεμίζει...
Και για να δανειστώ και super ατάκα απο την πολύ καλή ταινία '΄'Martha Marcy May Marlene'':''Δεν φταις εσύ που έχεις μάθει να μετράς την επιτυχία σου ως άνθρωπος με την καριέρα και τα χρήματα...Οι άνθρωποι θα πρέπει απλά να υπάρχουν(και κατεπέκταση απλά να απολαμβάνουν).

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε να βρεθεί παρόμοιος τρόπος να αξιποιηθεί δημιουργικά για την κοινωνία ο χρόνος των ανέργων, και να νιώσουν και αυτοί επανενταγμένοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
.....όνειρα θερινής νυκτός;



καλημέρα Ναυαρίνο, που σε έχω 'χάσει' μήνες τώρα, καθώς ίσως δεν έχεις δει κάποια σχόλια που σου έχω αφήσει και δεν απαντήθηκαν.
την καλημέρα μου, ένα όμορφο πσκ να έχεις ;-))

navarino-s είπε...

@academy
Μου άρεσε η ...σινεφιλική αναφορά και σύνδεση με το θέμα!!!
Να είσαι καλά καλό καλοκαίρι!

navarino-s είπε...

@irinivergopoulou
Γεια σου ρε φιλενάδα και όσο για τα σχόλια σου που παραπονιέσαι είναι που πέφτουνε πάντα στο τέλος και με χρονική απόσταση από το προηγούμενο όπως τα χνάρια από κάτι ονειροπόλες υπάρξεις που γράφονται στην έρημη άμμο των παραλιών μετά την αποχώρηση των θερινών λουομένων!!!!!!

ange-ta είπε...

Τα κάνει ωραία ο καθηγητής, παρότι έχει δίκιο.

Λέει σε κάποιον: "αν είσαι άνεργος κάνε μια οποιαδήποτε δουλειά". Αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.

Εισαι άνεργος και γυρνάς σπίτι και δεν έχεις να δώσεις φαγητό στα παιδιά σου και τότε σου ρχεται πυρετός και τρέλλα.
Εκεί είναι το ζήτημα. Άνεργος με λεφτά = εισοδηματίας! Μεγάλη ευτυχία! Γιατι να τρελαθείς;

navarino-s είπε...

@ange-ta
Μακάρι να μη βρίσκονταν οι άνθρωποι σε τόσο δύσκολη θέση.

geokalp είπε...

οι σκανδιναβοί έχουν κάνει τη καλύτερη προσπάθεια να τα λύσουν αυτά εδώ και 40 χρόνια, ιδίως αυτα που γράφει η ange-ta

δεν τους βοηθάει όμως ο καιρός οπότε πολλές φορές η απόγνωση υπερισχύει

τη καλησπέρα μου