Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ Ο ΧΑΒΑΣ !!!!!!



Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των 8 παρουσιάζουν μεταξύ τους πολλά κοινά γνωρίσματα. Πέρα από τα γνωστά παράθυρα, τα όμοια θέματα και την ίδια σειρά παρουσίασης, διακρίνονται και από μία πρωτοφανή εμμονή σε φράσεις κλειδιά και λεκτικά σχήματα. Οι δυο κυρίαρχες λέξεις: «θρίλερ» και «επιδείνωση» δίνουν και παίρνουν.

«Θρίλερ» είναι ότι πάει να συμβεί και ότι γίνεται: «θρίλερ με την απειλούμενη απεργία των βενζινοπωλών», «θρίλερ με την απαγωγή του επιχειρηματία», «θρίλερ με την εξέταση DNA τραγουδιστή για εξώγαμο» αλλά και «ολονύκτιο θρίλερ με τον ξυλοδαρμό μεγαλοδικηγόρου από την πρώην γυναίκα του».

Και ενώ το «θρίλερ» είναι παντός καιρού και παντός θέματος, η «επιδείνωση» έχει να κάνει μόνο με τον καιρό. Το καλοκαίρι παίρνει το όνομα «καύσωνας». Επιστρατεύεται συνήθως όταν υπάρχει έλλειψη τρανταχτών «θρίλερ» και αναδεικνύεται σε πρώτο θέμα, χωρίς να είναι απαραίτητο βέβαια να συντρέχουν και λόγοι θεομηνίας. «Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες με χιόνια στα ορεινά και βροχές στα πεδινά» ακούς τους εκφωνητές να κραυγάζουν με ένα ιδιαίτερο στυλ που ανεβάζει αδρεναλίνες. Μανούλες της κάμερας όλες και όλοι τους κοιτάζουν επίμονα το φακό με ύφος ανησυχίας και ο κόσμος σταυροκοπιέται. Κάποιοι, μάλιστα, διανθίζουν τα λόγια τους με γλαφυρές προτάσεις εικόνων: «τα ρυάκια θα μετατραπούν σε ορμητικούς χειμάρους» «θεόρατα κύματα θα σπάνε στις αποβάθρες» ή «στάλες χοντρές θα χτυπούν τα τζάμια των σπιτιών στο Αγρίνιο». Αποκαμωμένοι οι τηλεθεατές από τον κάματο της ημέρας, των σειρών και των μεσημεράδικων εισπράττουν το άσπρο για μαύρο και την ευλογία θεού για κατάρα! Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι είναι χειμώνας καιρός και ότι είναι καλό που χιονίζει και βρέχει.
Μια τρίτη λέξη που φύτρωσε τελευταία στο τηλεοπτικό μας τοπίο είναι η λέξη «ψαλίδα» -μεταφορική έννοια για τη δημοσκοπική διαφορά των 2 κομμάτων της εξουσίας- που όπως όλες οι ψαλίδες που σέβονται τον εαυτό τους, ανοιγοκλείνει. Και μάλιστα όπως είδαμε τελευταία με εναλλαγή των πάνω και των κάτω. Αντιστράφηκαν οι λεπίδες δηλαδή. Κάτι που μου θύμισε την μακαρίτισσα τη μάνα μου όταν έκοβε κουρέλια για τον αργαλειό και γύριζε το ψαλίδι ανάποδα να πάρουν τα δαχτυλάκια της μια «ανάσα».

«Άνοιγμα της ψαλίδας δείχνουν 2 νέες δημοσκοπήσεις» «Κλείσιμο της ψαλίδας» «Άνοιγμα» «Κλείσιμο». Και έτσι όπως γίνονται τώρα όλα τα γκάλοπ είναι και αυτό σαν ένα παιχνίδι σαν ένα ριάλιτυ δηλαδή που ψηφίζουν δια τηλεφώνου. Μόνο που εδώ διακυβεύονται κρίσιμα πράγματα: εξουσίες, αποφάσεις και μέλλον! Και όπως παίζουμε χαλαροί από τους καναπέδες με τα τηλεχειριστήρια, χαζεύοντας την «ψαλίδα», αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτό που ξέρουμε ότι έρχεται: μια πραγματική επιδείνωση και ένα θρίλερ, που σιγά-σιγά κλιμακώνονται για εμάς και τα παιδιά μας.

25 σχόλια:

Saq είπε...

Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Έχουν ανακαλύψει κάποιες εντυπωσιακές, τρομοκρατικές αλλά εύκολα κατανοητές, από τον κόσμο, λέξεις για να δίνουν έμφαση στα κατά τα άλλα πανομοιότυπα δελτία ειδήσεων.

Tyler Durden είπε...

πολύ ωραίο κείμενο που χρειάζεται πολύ συζήτηση.

Μιλάς για τους τυποποιημένους κώδικες επικοινωνίας των ΜΜΕ, μια μεγάλη εφεύρεση για την αποβλάκωση μέσω του σκοτώματος του πλέγματος γλώσσας-φαντασίας μέ την "τακτοποίηση/φορμάρισμα" του πολύπλοκου και δυνητικά πολλαπλά κατανοητού-ερμηνευόμενου γίγνεσθαι σε πέντε-έξι κατηγορίες/καλούπια.

Επίσης ειναι και ένας εύκολος τρόπος γρήγορης και μαζικής παραγωγής ειδησεογραφίας (της επιπολαιότητας και της επιφάνειας) στα μέτρα των εμπόρων,

αλλά και πομπώδους παρουσίασης ακόμα και ασήμαντων ειδήσεων, σε μια προσπάθεια το ανούσιο να προκαλέσει εντύπωση. Γιατί όταν μια μέρα δεν υπάρχουν σοβαρές, ειδήσεις, θα πρέπει να εφευρεθούν, γιατί τα πακέτα των διαφημίσεων έχουν πέσει και δεν γίνεται να περιμένουν μέχρι τον επόμενο φόνο, την επόμενη πολεμική επίθεση, το επόμενο πολιτικό σκάνδαλο.

Για περισσότερη τυποποιημένη ειδησεογραφία διαβαστε το παρακάτω διασκεδαστικό, αλλά κάθε άλλο παρά υπερβολικό:

Στα ύψη ο οβελίας

the monkeys είπε...

οπως τα λες ναβαρινο ειναι.τα δελτια ειδησεων παιζουν το παιχνιδι της τηλε8εασης οποτε απο κει και περα αρχιζουν να χρησιμοποιοουν ολα οσα 8α φερουν τα πολυποθητα νουμερα...σε βαρος φυσικα της δημοσιογραφιας και εμας των ιδιων.

(μπορει να εκανα κανα χρονο να το γραψω στα ελληνικα γιατι εχω συνη8ισει στα γρικλις αλλαααα μονο για σενα ναβαρινο μασ επειδη μου εκανες παραπονα.;))(monkey1 opws einai fanero)xaxa

cynical είπε...

Καλή σου μέρα @Νavarino-s.

A!!! ξεχασες μια κομβική φραση: "..Το μαχαίρι θα φτασει ως το κόκκαλο..". Αυτη βεβαια δεν τη λενε οι ΜΜΕ-ατζηδες αλλά διατρεχει ολα τα δελτια οριζοντιως και καθετως.

Τείνω πια να πιστεψω οτι οι ανασχηματισμοι και τα γκαλοπ γινονται μονο για τη χαρα των καναλιων. Ειναι οι μονοι που αναβουν και κανουν παιχνιδι, για ευνοητους λογους. Δλδ., ποιος ανεβαινει , ποιος κατεβαινει και με ποιον θα νταλαβεριστουν, κοινως αλλαξοκωλιες..., στο κοντινο μελλον.

Tyler Durden είπε...

@ Cynical

και το "δεν θα χτιστεί ούτε πόντος" μετά από δασική πυρκαγιά

Prokopis Doukas είπε...

Αγαπητέ Ναυαρίνο,

Θα δεχτώ κι εγώ το μερίδιο μου στα αφόρητα κλισέ του επαγγέλματος - αν και προσπαθώ να τα αποφύγω, όσο μπορώ.

Μην ψάχνετε για συνομωσίες - όπως λέει κι ο Tyler Durden είναι η ευκολία (προχειρότητα) και το "πομπώδες", για να δικαιολογηθεί "η ύπαρξη μας". Μόνο ελαφρυντικό, η πίεση χρόνου, που σε ωθεί στα κλισέ.

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια σε ένα αντίστοιχο post της cynical - η οποία ήρθε στην ΕΡΤ προχθές και είδε από κοντά πώς γίνεται... :-)

Με την ευκαιρία, θα καταχραστώ το χώρο των σχολίων σου, για να προσκαλέσω όλους και στο δικό μου εγχείρημα:

www.prokopisdoukas.blogspot.com

γυάλινο δάκρυ είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Και αυτές οι κονσερβοποιημένες φράσεις.. τις ακούμε πιο συχνά κι από το όνομά μας. Αυτή που με εκνευρίζει περισσότερο όμως είναι η λέξη τραγικός/ή/ό που τη βάζουν μπροστά από ό,τι τους κατέβει πραγματικά. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι όλοι είμαστε πρωταγωνιστές σε τραγωδία του Σοφοκλή. Σε λίγο και το άνοιγμα της ψαλίδας θα πάρει τη θέση του στον κόσμο της τραγικότητας.

navarino-s είπε...

@newton γειά σου! πανομοιότυπα όπως το λες και με ένα πασάλειμμα άρπα-κόλα της επικαιρότητας.
Είμαι στο χωριό με χαμηλές ταχύτητες και δυασκολεύομαι να μπαίνω στα σχόλια των αναρτήσεων. μη με παρεξηγήσεις!

navarino-s είπε...

@tyler durden έχεις μια φοβερή ικανότητα, σε όλες τις αναρτήσεις που σχολιάζεις, να εμβαθύνεις το νόημα τους και να τους προσθέτεις στοιχεία επιστημονικής τεκμηρίωσης. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Όσο για τον Οβελία που με παρέπεμψες: απολαυστικότατος!!!

navarino-s είπε...

@monkakia μου γλυκά(δηλαδή monkaki1τώρα που σας έμαθα) ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα ελληνικά σου γράμματα για πάρτη μου. χρωστάω τελικά πολλά κεράσματα γι' αυτό! θα αφαιρέσω όμως και κάποια γι' αυτό το 8 που μου πετάς αντί το θ. και δεν ξέρω τι να υποθέσω: του χάλασε λέω το πλήκτρο θ ή επειδή αυτά τα monkeys έχουν μακριά δάχτυλα χτυπάει το αποπάνω που είναι το 8!

navarino-s είπε...

@cynical γειά σου! είναι μερικά πράγματα που είναι να κάνεις χαρακίρι. αυτό που λες για τον ανασχηματισμό, θέλω να προσθέσω: τι είδανε οι συμπατριώτες μας και ενθουσιάστηκαν; έναν πρωθυπουργό να περιβάλλεται από 48 μέλη του υπουργικού συμβουλίου; μόνο το νούμερο φτάνει για να τους κράζεις, όταν στη Γαλλία το υπουργικό συμβούλιο έχει 9 μέλη όλα κι' όλα.

navarino-s είπε...

@Prokopis Doukas γειά σου! Καλώς ήρθες στο blog μου. Ενώ επισκέπτεσαι το σπίτι μου κάθε βράδυ στις 11 εδώ και πολλά χρόνια, τούτη εδώ η επίσκεψη σου διαφέρει. Έχει αυτό το προσωπικό στοιχείο που της δίνει άλλη αξία. Και επειδή είσαι σεμνός άνθρωπος και αποφεύγεις να μιλήσεις για το δελτίο σου, θα το κάνω εγώ. Αυτό που έγραψα με σχόλιο μου σε ανάρτηση της cynical το εννοώ: το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1 στις 11μμ, είναι μια όαση μέσα στην έρημο του ειδησεοτηλεοπτικού μας τοπίου, έτσι για να χρησιμοποιήσω και εγώ μια φράση κλισέ!

navarino-s είπε...

@γυάλινο δάκρυ (θα έγραφα χαϊδευτικό: δακρυάκι αλλά δεν πάει ρε γαμώτο) γειά σου! Έχεις απόλυτο δίκιο και μου αρέσει που με έναν ωραίο τρόπο στο τέλος συνδέεις ψαλίδα και τραγικότητα.

γυάλινο δάκρυ είπε...

A μην ανησυχείς γι'αυτό. Και δακράκι με λένε και δακρυάκι. Μέχρι και το δακρούλα έχω δει, που μου θυμίζει κόμη δράκουλα.
Στο blog μου τα γράμματα φαίνονται κανονικά, απλά το φόντο που είναι πάνω από το άσπρο αργεί να φορτώσει μερικές φορές.

the monkeys είπε...

axaxaxaxaxaxaxaxaxaxa.και το κοιταζα και το ξανακοιταζα και εκανα και διορθωσεις γιατι καποια γκρικλις μου ξεφευγαν αλλα το 8 αντι για θ που χρεισιμοποιω στα γκρικλις μου φανηκε σωστο.χαχαχα.οχι δεν φταινε τα μακρυα δαχτυλα ουτε το πληκτρολογιο αλλα το μη διαμορφωμενο ακομα εγκεφαλικο συστημα...ειμαστε ενα βημα πριν το homo.αχαχαχα.το κερασμα δεκτοοο!!αλλα θελω καλο κερασμα(κρεπα με μπανανα,σφυνακι μπανανα κλπ)γιατι ομολογουμενωσ ειναι πολυ δυσκολο να γραφω στα ελληνικα και ακομα πιο δυσκολο να θυμαμαι αυτο το θ αντι για το 8.χαχαχαχα.

the monkeys είπε...

Δίκιο έχεις navarino μας, αλλά έχεις παρατηρήσει και ότι αυτό που επίσης κάνουν είναι να μας δημιουργούν ένα διαρκή φόβο. Δηλ να φοβόμαστε και να βγούμε έξω (βιασμοί, διαρήξεις, πυροβολισμοί, βόμβες), αλλά και μέσα στο σπίτι μας (φωτιά από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, ο δολοφόνος με το πριόνι χτυπά την πόρτα σου και δεν ξέρω και εγώ τι ακόμη θα πουν ή θα σκαρφιστούν).


Όσο για το σ αντί του ς που γράφει το monkey1, συγχώρεσε το, αλλά δεν φταίει αυτό. Έχει σκαλώσει τόσην ώρα ένα κλαδί στο σ και προσπαθούμε να το βγάλουμε, μάταια όμως.

monkey2

navarino-s είπε...

@γυάλινο δάκρυ το βρήκα: χαϊδευτικοποιούμε το επίθετο! απο εδώ και πέρα είσαι το "γυαλινάκι" της παρέας μας. μιας και το γυαλί είναι λέξη θετικής σημασίας, σχετίζεται με την καθαρότητα και τη διαύγεια. πως λέμε "τζάμι"!
λοιπόν γυαλινάκι μου σε χαιρετώ!

όσο για το φόντο θα περιμένω περισσότερο.

navarino-s είπε...

@monkaki1 κάθαρμα! βρίσκεις γοητευτικό το 8 ε; τότε εντάξει. πολλά κεράσματα λοιπόν και όλα σφηνάκια μπανάνα. να γράφεις μετά οχτάρια για να το εμπεδώσεις. καλά λέω ότι είσαι εκείνο το πονηρό στην αριστερή άκρη της φωτογραφίας!

navarino-s είπε...

@monkaki2 γειά σου! σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. εκτιμάω πολύ τη συντροφική σου αλληλεγγύη για το monkey1 που προσπαθείς να το δικαιολογήσεις με κλαριά και τέτοια. η φωτογραφία όμως μιλάει από μόνη της: είσαι το μεσαίο monkey και με το δεξί σου χεράκι προσπαθείς να συγκρατήσεις το monkey1 γιατί γνωρίζεις πολύ καλά τον ατίθασο και πειραχτικό του χαρακτήρα! και για να μην ξεχνιόμαστε τα κεράσματα που υπόσχομαι έχουν υπολογιστεί χ3, του monkey3 συμπεριλαμβανομένου!

ΠΑΝΘΗΡΑΣ είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΕΙΡ.ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΠΑΝΕ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ,ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ

cook είπε...

τι ωραια που τα λες!...εσυ τουλαχιστον μας κανεις και χαμογελάμε,μα εκει θα ήθελα να μπορούσα κατι να τους πετούσα στο κεφάλι!...μα απλα παταω το κουμπι κι αλλαζω καναλι...

navarino-s είπε...

@ΠΑΝΘΗΡΑ μεγάλε γειά σου! μάγος είσαι για την ασπρόμαυρη!

navarino-s είπε...

@cook πατρίδα και τσαμπουκαλού γειά σου!

Εναλλακτικό Κίνημα Εκπαιδευτικών είπε...

Γεια σας παιδιά, πολύ καλή η παρέα σας και αυτά που γράφετε.Ποιός όμως τους δίνει τα περιθώρια να γράφουν έτσι; Μήπως όσοι τους ακούν και τους βλέπουν; Αντί να τους συζητάμε και να τους δίνουμε αξία που δεν έχουν δεν είναι καλύτερα να πατήσουμε το κουμπάκι.Δεν είναι καλύτερα να ρίξουμε το σύνθημα, "πατήστε όλοι τα κουμπάκια";

navarino-s είπε...

@ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ σε καλωσορίζουμε και μεις στην παρέα μας. Θα επισκεφτώ το σπιτικό σας! Πολύ σωστό για το τηλεχειριστήριο αλλά η εξάρτηση πιο ισχυρή!