Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΩΠΟΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ!!!


Αφορμή για την σημερινή ανάρτηση μου έδωσε ένα περιστατικό που συνέβη στο μανάβικο του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου. Μια υπέργηρη κυρία άνω των 80 ετών πλησιάζει τα κεράσια των οποίων η τιμή βγάζει μάτι, ρωτάει την κοπέλα και γίνεται ο ακόλουθος διάλογος:
--Πόσο έχουν κορίτσι μου τα κεράσια;
--5.30 γιαγιά!
--Είναι πολύ ακριβά παιδάκι μου!
--Ναί γιαγιά είναι ακριβά!
--Πρέπει όμως να πάρω γιατί μου είπανε τα παιδιά (ίσως κάποια εγγόνια) ότι θέλουν οπωσδήποτε κεράσια!
--...........
Παίρνει τη σακούλα πλησιάζει το τελάρο και αρχίζει να διαλέγει. Τρέχει δίπλα της η κοπέλα:
--Τα κεράσια δεν διαλέγονται γιαγιά, τα βάζουμε εμείς!
--Τα θέλουνε τραγανά τα παιδιά τα μαλακά δεν τα τρώνε!
Πιστεύω ότι τα λόγια της γηραιάς κυρίας μαζί με παραπλήσιες παρόμοιες γελοίες αιτιολογίες αποτελούν ένα καθαρά ελληνικό φαινόμενο και δείχνουν ανάγλυφα την έλλειψη στοιχειώδους καταναλωτικής συνείδησης που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Ο Έλληνας θα πάρει αυτό που θέλει και δεν διανοείται ποτέ να προβάλλει μια στοιχειώδη αντίσταση στη ληστρική κερδοσκοπία και μάλιστα σε έναν κλάδο τροφίμων που η αισχροκέρδεια είναι κανώνας. Όλοι γνωρίζουμε ότι στα συγκεκριμένα είδη οι τιμές πώλησης δεν έχουν να κάνουν με ποσοστά κέρδους αλλά με φορές την τιμή αγοράς. Τα πορτοκάλια π.χ. που φεύγουν 10 λεπτά από το περιβόλι πωλούνται 70 λεπτά, 7 φορές δηλαδή η τιμή αγοράς τους. Το ίδιο συμβαίνει με τις πατάτες τις ντομάτες τα μήλα και όλα αυτά τα είδη αλλά το αυτί του έλληνα δεν ιδρώνει: θα πάρει τις ντομάτες 2,50 ευρώ το κιλό και δεν του περνάει από το μυαλό να μην αγοράσει καθόλου και αντί για ντομάτες να στραφεί στο μαρούλι, αγοράζοντας τρία στο ευρώ.
Να κάνει δηλαδή αυτό που κάνουν οι καταναλωτές στη δυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική που έχουν καταναλωτική συνείδηση και βάζουν πλαφόν στις αγορές τους, λένε δηλαδή: δεν θα αγοράσω ντομάτες πάνω από 1 ευρώ το κιλό, μήλα πάνω από 80 λεπτά, πατάτες πάνω από 60 λεπτά, βερύκοκα" πάνω από 1 ευρώ κ.ο.κ και είναι αυτοί και μόνο οι αποκλειστικοί ρυθμιστές των πραγμάτων.
Εδώ οι εμπόροι και οι μεσάζοντες κάνουνε πάρτυ και εμείς δεν κουνάμε ούτε το δαχτυλάκι μας, τα περιμένουμε όλα από το κράτος: λέει στη Λαϊκή π.χ. η κυρία στην κάμερα που την πλησιάζει: "ακρίβεια μεγάλη ακρίβεια που είναι το κράτος;" και αμέσως γυρνάει στον διπλανό πάγκο και αγοράζει ντομάτες με 2.50 ευρώ το κιλό! Μπορεί κιόλας να θέλει να επιδειχτεί στη γειτόνισα που τη βλέπει: "έχω λεφτά εγώ!" όπως έλεγε με μπόλικη έπαρση ο Αυλωνίτης σε κάποια ταινία!
Παραδομένοι στη μοίρα μας και την κακομοιριά μας θυμίζουμε τους στίχους του Βάρναλη, όχι από την "Μπαλάντα του κυρ Μέντιου" που και αυτό μας πάει κουτί, αλλά από το άλλο, από τους "Μοιραίους":
...................................
Σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα!

16 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Σωστά τα λες, Ναβαρίνε, δεν έχουμε καθόλου καταναλωτική συνείδηση και τους αφήνουμε να αλωνίζουν στο καλάθι και το πορτοφόλι μας.

Ωστόσο, το κράτος που με τέτοια ανεκδιήγητη κι αξιοθαύμαστη άνεση εσχάτως βάζει χέρι άγριο στις τσέπες μας αναίσχυντα (κι όχι μόνο στις τσέπες μας), δεν βλέπω να βάζει φρένο στην αισχροκέρδεια που λες. Γιατί να μην μπει πλαφόν στις τιμές από το κράτος, εφόσον ξέρουν πόσο ανάγκασαν τον κόσμο να σφίξει το ζωνάρι; Τον απλό κοσμάκη δεν τον φοβούνται, φοβούνται τους καρχαρίες που αισχροκερδούν όμως.

Δηλαδή αυτή η ογδοντάχρονη γιαγιά κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, βέβαια, γιατί να το σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα προϊόν που στο κάτω κάτω παράγεται στον τόπο μας;

Τρεις τομείς θα μπορούσαν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τα έχουμε κάνει μπάχαλο και στους τρεις: α) Θα μπορούσαμε να παράγουμε ενέργεια και να πουλάμε κιόλας εκμεταλλευόμενοι απλώς τον ήλιο και τον αέρα (για να μιλήσω πρόχειρα) β) Θα μπορούσαμε να είμαστε ο πιο χορτάτος λαός της Ευρώπης και να δίνουμε και σε άλλους με τέτοια αγροτική παραγωγή - αντ' αυτού τα φρούτα μας σαπίζουν, το γάλα μας χύνεται, κλπ. γ) Στον τομέα του τουρισμού θα έπρεπε να είμαστε από τις πιο ανταγωνιστικές διεθνώς χώρες με τουρισμό ποιότητας αλλά κι εκεί επιτρέπουμε τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό δίχως παροχές ποιότητας πλην ελαχίστων έως ανύπαρκτων εξαιρέσεων και μόνο σε υψηλό κόστος, συχνά απαγορευτικό για τον Έλληνα (κατά το παρελθόν, γιατί στο μέλλον οι διακοπές θα γίνουν αγαθό υπερπολυτελείας).

Στην ασυδοσία έπρεπε από την αρχή να βάλει φραγμό το κράτος, αν ενδιαφερόταν για τους πολίτες, ή ακόμα καλύτερα να μην την είχε καν επιτρέψει. Έτσι δεν θα μιλάγαμε τώρα ούτε θα υπήρχε ανάγκη να καταφεύγουμε σε μποϋκοτάζ. Και κέρδη θα έβγαζαν εντός λογικών πλαισίων οι κύριοι μεσάζοντες και στους πολίτες δεν θα ήταν απρόσιτα τα αγαθά.

Αλλά αυτές είναι οι σκέψεις μιας άσχετης.

manousina είπε...

Καλά μας κάνουν όλοι αυτοί που μας κατακλέβουν. Οι καταναλωτές στην χώρα μας δεν έχουν καταλάβει τι δύναμη έχουν στα χέρια τους, δεν έχουν καταλάβει πως μπορούν αυτοί να γίνουν ρυθμιστές των τιμών. Αν όλοι αντιστεκόμασταν και κάναμε αυτό που είπες και εσύ, να μην ψωνίζουμε προϊόντα όταν η τιμή τους είναι εξωφρενική θα αναγκαζόντουσαν για να μην τα πετάξουν να χαμηλώουν τις τιμές. Αλλά εμείς κλασικοί Ελληνάρες θα αγοράσουμε ότι μας έρθει και ας κάνει όσο θέλουν. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

gerasimos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ellinaki είπε...

Χαίρομαι που θίγεις ένα θέμα που ετοιμαζόμουν και εγώ να θίξω :)

Μεγάλο πράγμα η καταναλωτική ανωριμότητα, το οποίο όμως εκτός από προσωπική παιδεία, ίσως και να χρειαζόταν ένα χεράκι από το κράτος.

Πιστεύω ότι για πολύ κόσμο, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στη ρύθμιση των τιμών, αλλά και να μάθουν να επιλέγουν φτηνότερα προϊόντα ή να μην αγοράζουν αυτά που θεωρούν ότι έχουν πολύ υψηλή τιμή. Οπότε ίσως μία σχετική καμπάνια, κρατική όμως, θα έδινε το μήνυμα της καταναλωτικής ισχύος που έχουμε ως καταναλωτές.

ELvA είπε...

Φυσικα και εχεις δικιο για την ελλειψη καταναλωτικης παιδειας που οπως και η ελλειψη πραγματικης παιδειας μας εφτασαν στη κατασταση αυτη του να μη γνωριζουμε τα δικαιωματα μας και να μη καταλαβαινουμε γιατι τα κερασια κλπ φρουτα θα πρεπει να τα αγοραζουμε πιο ακριβα απο ο τι οι Σουηδοι! Μετα καται αλλο που με εκνευριζει αφανταστα ειναι οτι δεν σ αφηνουν να διαλεξεις στην Ελλαδα, ενω εδω ο τι σου αρεσει το παιρνει μονος σου και κανενας δεν σου λεει τι επιτρεπεται και τι δεν επιτρεπεται...Φτανει πια στην ασυδοσια των μεσαζοντων και τη κοροιδια των καταναλωτων. Και εκει παραπλανηση; :(

Xαιρετισμους φιλε navarino!

navarino-s είπε...

@Νερένια μου γειά σου!
Δεν είσαι καθόλου άσχετη και βάζεις πολύ σωστά κάποια πράγματα. Βλέπεις στο θέμα Κράτος έχουμε τόσο πολύ απογοητευτεί που όταν κάνιουμε κάποιες προτάσεις και σκέψεις κοιτάζουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας!
Πάντως στο θέμα του πλαφόν από το κράτος που θίγεις νομίζω ότι θα μας εγκαλέσουν αμέσως από την Ε.Ε. ότι παραβιάζουμε τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου.
Στο θέμα Ενέργεια Αγροτική Παραγωγή και Τουρισμό έχεις απόλυτο δίκιο και νομίζω πως είναι η μόνη μας ελπίδα για το μέλλον.
Να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@manousina
Καλώς ήρθες στο μπλόγκ!
Δυστυχώς όπως λες δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη δύναμη μας αλλά ελπίζω ότι η σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση που περνάμε θα μας δείξει και αυτόν το δρόμο.
Καλό σου βράδυ!

navarino-s είπε...

@ellinaki
Χαίρομαι και εγώ που συμπίπτουμε για μια ακόμη φορά!
Έχεις δίκιο για την κρατική καμπάνια αλλά όπως είπα και στη Νερένια ξεκινάμε βλέπεις τους συλλογισμούς μας με τη σκέψη ότι το κράτος απουσιάζει!

navarino-s είπε...

@Elva μου γειά σου!
Δεν έχεις άδικο που αγανακτείς μιας και ζεις σε μια κοινωνία πιο συνειδητοποιημένων πολιτών. Εδώ να καταλάβεις, άμα μιλάς για την ακρίβεια μπορεί να σε παρεξηγούν κάποιοι και να σε νομίζουν για ...τσιγγούνη!
Καλό σου βράδυ!

Blackened είπε...

δυστυχώς είμαστε λαός σε παρακμή, γιαυτό και όλοι μας εκμεταλλέυονται. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια κάτι έχει αρχίσει να κινείται (δράσεις σε σούπερ μαρκετ, σε αστικά λεωφορεία, κλπ), αλλά μέχρι να αποκτήσουν αυτά μαζικό χαρακτήρα μάλλον θα είναι πολύ αργά

navarino-s είπε...

@Blackened
Είναι πράγματι ελπιδοφόρες οι πρωτοβουλίες που αναφέρεις, μακάρι να έχουν συνέχεια!

the monkeys είπε...

Κλασικοί έλληνες!!μπορεί να μην έχουμε λεφτά αλλά θα το πάρουμε για να μην φανούμε γύφτοι!
Μπουκοτάζ!πότε θα καταλάβουμε ότι έχουμε όπλα στα χέρια μας?και πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως κάνουν οι ξένοι?
πολύ καλή ανάρτηση ναβαρίνος μας όπως πάντα άλλωστε!καλησπέρα από το καθαρματάκι!!!:)

navarino-s είπε...

@monkaki μου (το Νο 1 μάλλον) γειά σου!
Σωστά, κουβαλάμε πολλά περίεργα κόμπλεξ αλλά ελπίζω ότι τα νέα παιδιά θα τα ξεπεράσουν! Παρατηρώ στο ότι εκείνα που έχουν την ευθύνη της συντήρησης τους το σκέφτονται το πράγμα πριν αγοράσουν.

Καλή επιτυχία καθαρματάκια μου στην εξεταστική σας!

Vipera Lebetina είπε...

Χαίρομαι που έχουμε κήπο, η γιαγιά έχει κήπο και η θεία έχει επίσης κήπο.. Οπότε δεν ενισχύουμε και πολύ όσους μας κλέβουν έτσι ασύστολα! Βέβαια, αν είναι από τοπικό συναιτερισμό, τι να κάνουμε, τον ενισχύουμε!

dyosmaraki είπε...

Χθες είδα σε μανάβικο της περιοχής μου ντομάτες να πωλούνται 3 ευρώ το κιλό!!!!!! Ελεος!!!!

Λοιπόν, εμείς navarino μου στη γειτονιά μου οργανωθήκαμε. Κατ΄αρχήν πάψαμε να ψωνίζουμε παό τις λαϊκές αγορές της Αθήνας *μας κατακλέβουν και τα περισσότερα προϊόντα είναι από ψυγεία, εισαγόμενα, από την αγορά του Ρέντη, από εμπόρους.

Τι κάναμε? Κάθε Σάββατο επισκεπτόμαστε την λαϊκή αγορά άλλων κοντινών περιοχών (Κόρινθος, Λουτράκι, Ναύπλιο) Φυσικά δεν πάμε μόνο για τη λαϊκή αλλά και για τη βόλτα μας.

Επίσης οργανωθήκαμε και παραγγέλνουμε ομαδικά λάδι και αμύγδαλα από ένα χωριουδάκι της Κρήτης (50 % φτηνότερα από ότι στην Αθήνα), φέτα τυρί από τσοπάνο (η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα με του σούπερ μάρκετ όμως τρώμε τυρί και όχι ασβέστη). Αγοάζουμε τσουβάλι αλεύρι και μοιραζόμαστε το κόστος μεταφοράς, από Πορτοκάλια ανακαλύψαμε έναν παραγωγό από το Αργος και μας τα στέλνει κλπ κλπ

Η θα αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση ή θα μας φάνε λάχανο...

Θίγεις ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει όλοι μας να αντισταθούμε και να στηρίξουμε τους παραγωγούς και όχι τους μεσάζοντες...

Μάλιστα σκεφτόμουν στο blog life anti style μήπως να καταγράφαμε όσους παραγωγούς ή επαγγελματίες γνωρίζουμε πως χρεώνουν λογικές τιμές και να ξεμπροστιάσουμε όσους χρεώνουν τρελλά κονδύλια?

Καλή εβδομάδα εύχομαι

the monkeys είπε...

Ευχαριστούμε για την καλή επιτυχία ναβαρίνο μας...αν και ήδη η εξεταστική έχει πάρει τον κατήφορο :$. Κοίτα έχω σκεφτεί πολλές φορές, ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές είναι το μποϋκοτάζ όπως ανέφερε και το μονκάκι 1, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτό θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα μόνο άμα γινόταν συλλογικά, κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, γιατί όπως λες η κυρία στην λαϊκή θα θέλει να κάνει επίδειξη στην άλλη κυρία, γιατί ο άλλος έχει στείλει την υπηρέτρια του να τους πάρει τα καλύτερα και μπλα μπλα μπλα. Πάντως όντας καταναλωτής, έχεις το δικαίωμα να διαλέγεις εσύ και μόνο εσύ τα προϊόντα που παίρνεις (μην σου πω ότι θα πήγαινα να της τα διαλέξω εγώ της κακομοίρας της γριούλας).