Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΝΑΡΡΙΧΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ …ΔΙΑΡΡΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ!!!


Μαζί με τα πολύχρωμα λαμπιόνια και τους στολισμούς που βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στα μπαλκόνια της ελληνικής επικράτειας, παρατηρούμε και τη φιγούρα ενός φωτεινού και αναρριχόμενου Αγιοβασίλη που με τη βοήθεια μιας μικρής ανεμόσκαλας, ως άλλος διαρρήκτης, προσπαθεί να σκαρφαλώσει στο διαμέρισμα του νοικοκύρη! Άλλοι απ’ αυτούς βρίσκονται σε διαρκή κίνηση αναρρίχησης και άλλοι στέκουν ακίνητοι λες και τους σημαδεύει από κάτω με τα περίστροφα κάποια περίπολος του Χρυσοχοίδη!
Το φαινόμενο αυτό είναι πιο σύνηθες στις λαϊκές συνοικίες και τα τελευταία χρόνια δείχνει πως παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν θέλω να κάνω και τον ψυχαναλυτή ή κοινωνιολόγο αλλά πιστεύω ότι το θέμα συνδέεται άμεσα με αυτή την υποσυνείδητη ροπή που έχει ο άνθρωπος προς την κλοπή ή τη διάρρηξη και η οποία απωθείται στο υποσυνείδητο από τη διαπαιδαγώγηση και τις ηθοπλαστικές παραινέσεις αλλά όταν το άτομο βρίσκεται κάτω από το βάρος έντονων οικονομικών προβλημάτων, αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια με αφορμή διάφορα γεγονότα. Θυμάμαι στη δεκαετία του 60 που εκτός από τη δεκαετία των ανατροπών και των εξεγέρσεων ήταν και η δεκαετία της αφραγκίλας την οποία οι νεότεροι θα γνωρίζουν πολύ καλά από τους άφραγκους Βέγγους Ρίζους και Σταυρίδηδες, όταν βλέπαμε έργα με διαρρήξεις υπήρχε πλήρης ταύτιση με τους δράστες και δεν ακουγόταν ..κιχ μέσα στην αίθουσα. Όλοι θέλαμε να πάρουν οι κλέφτες τα λεφτά και τα κοσμήματα και αν ακουγόταν κάποιος θόρυβος στη σκηνή μας τρόμαζε πιο πολύ από όσο τρόμαζε τους …ενδιαφερόμενους!
Κάτι παρόμοιο νομίζω πως βγαίνει και σήμερα με τους αναρριχόμενους Αγιοβασίληδες. Και ότι το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την επιδεινούμενη οικονομική κρίση γι’ αυτό και γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθηση στις λαϊκές συνοικίες όπου οι συνέπειες της είναι πιο έντονες και μιας και εκεί οι άνθρωποι νιώθουν τελείως απίθανο να πέσουνε και οι ίδιοι θύματα διάρρηξης! Μόνο που δεν μπόρεσα να βρω κάποια στατιστικά στοιχεία για την επαλήθευση του: την άμεση σύνδεση δηλαδή κρίσης και αγιοβασίλη-διαρήκτη για να γίνω πιο πιστευτός, παρ’ ότι έψαξα όλες τις ΜRΒ στο διαδίκτυο και όλες τις πιο απίθανες στατιστικές που παραθέτει κάθε τόσο στις αναρτήσεις της η συνάδελφος cynical! Και έτσι θα παραμείνω στην εικασία.
Τέλος είναι περιττό, νομίζω, να προσθέσω ότι η απουσία του διακοσμητικού αυτού από τις εύπορες συνοικίες ίσα-ίσα που ενισχύει την εικασία που κάνω, αφού δεν πρόκειται για ζήτημα γούστου –ότι τάχα μου το θέαμα είναι κιτς- μιας και οι περισσότεροι από αυτούς λαϊκής καταγωγής άνθρωποι είναι που τα πιάσανε με αλλαξοκωλιές και κομπίνες, απλά τους τρομάζει η ιδέα: από το μπροστινό μπαλκόνι να ανεβαίνει ο διακοσμητικός και από το πίσω ο original διαρρήκτης!!!

12 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Απολαυστικό, καλημέρα navarino-s..

Φαντάσου να κυκλοφορήσει αναρριχόμενος ...Χρυχοϊδης χα χα χα...

Βρομιστεράκι είπε...

Αααααα, εσύ ναβαρίνε μου το πήγες πολύ μακρυά. Εγώ απλά θα έλεγα πως είναι κακή αισθητική. :)))

navarino-s είπε...

@Θανάση μου καλημέρα σ' ευχαριστώ και διόλου απίθανο να τον δούμε και έτσι που λες τον "δικό" μας με τη φόρα που έχει!

navarino-s είπε...

@Βρομιστεράκι μου αυτό που λες είναι αλλά με τέτοιο overdose κακογουστιάς δεν θα αντέχαμε αν δεν το ρίχναμε και στην ...πλάκα!

crispy είπε...

Χτες περπατώντας στο Μπραχάμι , είδα σε μια πολυκατοικία , σε πρώτο όροφο , αναρριχώμενο Άη- Βασίλη του οποίου η σκάλα ξεκινούσε από το ισόγειο!!!
Πάντα όταν τους βλέπω αυτούς τους Αη-Βασίληδες μού δίνουν την αίσθηση ότι καλούν τον διαρρήκτη να τους μιμηθεί ενώ ...του δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο!!!

ippoliti_ippoliti είπε...

Navarine μου καλέ, παρά το γεγονός ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αποτελώντας σαφή ένδειξη του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και της κουλτούρας, εμένα ΄πάντως μου αρέσει που και στα φτωχόσπιτα τον βλέπω. Το σκεφτόμουν εχθές που ήμουν Θεσσαλονίκη και διασχίζοντας όλη την πόλη, έβλεπα τη διαφορά, στις εργατικές πολυκατοικίες από αλλού.Μου θυμίζει το παραμύθι με το βασιλιά που αναρωτιέται πως ο ραφτάκος πάντα έχει χαρά και τραγουδά.
Αν είναι λοιπόν να υπάρχει πάντα χαρά, ας μου πάει αισθητικά.
Κι εμένα ο Αη Βασίλης που ανεβαίνει με παραπέμπει κυρίως στην προσμονή των δώρων.
Σου στέλνω πολλά φιλιά και ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα.

navarino-s είπε...

@crispy
Μπραχαμιώτης και γείτονας μου είναι και ο φίλος μας στη φωτογραφία!

ΥΓ: Μεγειά το σκουλαρήκι!

navarino-s είπε...

@ippoliti μου τι τρυφερή και ζεστά ανθρώπινη η προσέγγιση σου!
Να είσαι καλά! ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, καλά Χριστούγεννα και σε σένα και πολλά φιλιά!

ELvA είπε...

Εξελισσεται σε κοινωνιολογο λοιπον ο navarinos μας! ;)
Το φαινομενο των Αη-Bασιληδων, οφειλεται μαλλον απλα στη 'κακή αισθητική', οπως λεει και το Βρομιστερακι, πιο πανω...
Ισως βεβαια υπαρχει η εξηγηση οτι τους βαζουν εκει, οσοι εχουν μικρα παιδια, ή εγγονια, που θα ηθελαν να πιστευουν οτι θα παρουν δωρα απο τον Αη-Βασιλη!
Προτιμω φυσικα αυτη τη βερσιον απο την απλη ...κακογουστια και μαλιστα χωρις δικαιολογια! :))

Ελένη Μπέη είπε...

Χμ, κι εγώ σε κακογουστιά το αποδίδω μάλλον. Το ωραίο είναι πως σε κάποιες πολυκατοικίες βλέπεις περισσότερα του ενός διαμερίσματα να έχουν στα μπαλκόνια τους αυτούς τους αγιοβασίληδες. Όχι τίποτ' άλλο, μπερδεύονται και τα πιτσιρίκια έτσι που νομίζουν πως είν' ένας και μοναδικός. :-)

navarino-s είπε...

@Elva μου προσλαμβάνεσαι και ως βοηθός κοινωνιολόγου.
Σίγουρα κορίτσι μου είναι κακογουστιά απίστευτη αλλά άμα τα πάρουμε τα πράγματα όπως είναι ζήτω που καήκαμε! Γι' αυτό και οι αποδράσεις του δήθεν!!!
Καλές γιορτές Elva μου σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

navarino-s είπε...

@Νερένια μου γειά σου! Κακογουστιά είναι στην πλάκα τα γράφω αλλά μήπως και υποσυνείδητα όμως ...λειτουργούν και τέτοιοι συνειρμοί;
Αυτό που λες για τους πολλούς που μπερδεύουν τα παιδιά έχεις δίκιο δεν το είχα σκεφτεί!
Καλές γιορτές να περάσεις καλά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!