Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ψήγματα και Ψηφίδες!!!


1. Κατεβαίνοντας χτες προς το χωριό με εξέπληξε η ερημία των δρόμων. Πολύ λίγα τα επιβατικά θυμίζουν κίνηση του '80! Ένα ταξίδι αλέ-ρετούρ στην Καλαμάτα μαζί με τα διόδια στοιχίζει τώρα γύρω στα 120 ευρώ, δηλαδή ένα βδομαδιάτικο με το νέο κατώτατο εθνικό μας ημερομίσθιο! Σκέψεις μελαγχολικές, που όσο και ν' ακούγεται ρομαντικό, θα ήτανε αβάσταχτες αν δεν υπήρχανε και τ' ανθισμένα σπάρτα! Με το μοναδικό τους κίτρινο και τις καιταιγιστικές ριπές της ευωδιάς τους είναι σαν να προσθέτουνε μια πινελιά αισιόδοξη στο απελπιστικό μας κάδρο!
***
2. Ο Αντώνης Καρκαγιάννης που έφυγε σήμερα από τη ζωή υπήρξε μία σπάνια περίπτωση της ελληνικής δημοσιογραφίας. Αγωνιστής σκληρός στα νιάτα του με πολλές διώξεις και εξορίες, δημιούργησε μετά την μεταπολίτευση μια ιδιαίτερη σχολή στον ελληνικό τύπο. Οπλισμένος με το χάρισμα μιας δυνατής και γλαφυρής γραφίδας και απαλλαγμένος από κομματική ένταξη δεν χαρίστηκε ποτέ ούτε στην εξουσία ούτε στην αντιπολίτευση, παρ' ότι αρθρογραφούσε μέσα από τη συντηρητική Καθημερινή. Τη "βόμβα όμως μεγατόνων" έμελε να μας την αφήσει στο μεταθανάτιο υστερόγραφο του: αντί ταφής προτίμησε την καύση χωρίς καθόλου τελετή ούτε θρησκευτική μα ούτε και πολιτική!
***
3. Και μιας και μιλήσαμε για καύση: πάρθηκε λέει επιτέλους η απόφαση από τους αρμόδιους φορείς να γίνει αποτεφρωτήριο στο Σχιστό που πέρα από την ανθρωπιστική του αναγκαιότητα θα δώσει μία λύση και μάλιστα οικολογική στο ήδη οξυμένο πρόβλημα των νεκροταφείων. Και άσε τον Άνθιμο να λέει!

14 σχόλια:

WCF είπε...

παρατηρείς με ευαισθησία την επικαιρότητα.....καλημέρα....

ellinaki είπε...

Ενδιαφέρον το υ.γ. του Καρκαγιάννη. Δεν το γνώριζα.

Η εκκλησία πάντως μουτζούφιασε με την καύση νεκρών και συνέστησε στους Χ.Ο. να προτιμούν τα χριστιανικά προϊόντα μεταθανάτιας ψυχαγωγίας. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!

chameleontas09 είπε...

Αυτά τα "ψήγματα και ψηφίδες" είναι ωραία.Κάτι σαν σφήνες...

navarino-s
ελπίζω να έφαγες καμια αγριαγκιναρα κατω...τωρα που είναι και στο τελος εποχης τους αν δεν κανω λαθος!


Αγγελής

navarino-s είπε...

@Irini
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Καλό σου βράδυ!

navarino-s είπε...

@ellinaki
Είναι αξιοπερίεργο που δεν μαθεύτηκε πλατιά αυτό για τον μακαρίτη τον Καρκαγιάννη! Να καταλάβεις ότι το ραδιόφωνο του Σκάϊ που έλεγε χτες το πρωί την είδηση απέκρυβε αυτό για την καύση και τη μη τελετή και πιθανολογώ μιας και ο σταθμός ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με την Καθημερινή ότι αυτό ήτανε σκόπιμο για νη μη σοκαριστεί το συντηρητικό ακροατήριο τους! Εγώ το άκουσα στο απογευματινό (6 μμ) δελτίο του ραδιοφώνου της ΝΕΤ 105,8 FM.

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Αγγελή απόψε φάγαμε αυτές τις αγγινάρες που λες με αυγά σπιτιάτικα ομελέτα!
Για να ζηλέψεις!

ippoliti_ippoliti είπε...

Καλημέρα Navarino.
Αναφορικά με το 1ο. Πόσο δίκηο έχεις, πόσοι θα στερηθούμε αυτήν την ομορφιά που ότι να πείς κάπου σου χαλαρώνει την ψυχή μέσα σε αυτήν τη μαυρίλα.
2. Κι εγώ δεν το γνώριζα για τον Α.Καρκαγιάννη. Είμαι τόσο υπέρ της καύσης. Ήδη κουβέντιαζα με τον αδελφό μου ότι αυτό θα επιθυμούσα και για μένα αλλά και για τους γονείς μου εάν ήτο δυνατόν.
Να'σαι καλά, να απολαμβάνεις το χωριό σου και καλή ...επάνοδο

Vipera Lebetina είπε...

Δεν έχετε ιδέα πόσο πολύ θα ήθελα να με κάψουν. Ενώ τώρα, όχι μόνο επιβαρύνεται οικονομικά μια οικογένεια (που στο κάτω κάτω μπορεί να έχει και άλλες ανάγκες), αλλά και όλα αυτά τα λεφτά πάνε στην εκκλησία. Την οποία έχω πάρει με λίγο στραβό μάτι για να πω και την αλήθεια!
Και ας τους αφήσουμε να κλαίνε και να οδήρονται για τη γαλήνη της ψυχής κτλ κτλ κτλ... Αν ήμασταν εντάξει στη ζωή μας, τότε υποθέτω πως δεν χρειαζόμαστε τις "υπηρεσίες" της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας...

navarino-s είπε...

@Ippoliti μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Είναι νομίζω πάρα πολύς ο κόσμος που το έχει ψάξει και προτιμάει αυτή τη λύση. Και κάτι που δεν το ήξερα και το έμαθα από τα χείλη εκπροσώπου της Εκκλησίας σε σχετική εκπομπή της τηλεόρασης είναι ότι και αυτό που συμβαίνει τώρα στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων με το τσουβάλιασμα των οστών σε συρταράκια, δεν είναι καθόλου σύμφωνο με το χριστιανικό δόγμα!
Καλό σου βράδυ!

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Μέσα σε όλα ρε ...κάθαρμα! Και μάλιστα με πολύ ψαγμένες θέσεις που συμφωνώ!
Να είσαι καλά καλό βράδυ!

Μαριανα είπε...

Θα συμφωνήσω με την Ειρήνη για τον τρόπο που προσεγγίσατε την επικαιρότητα, θυμάστε πόσο έκανε παλιότερα η ίδια διαδρομή;

Πάντως μετά θάνατον προτιμώ να γίνω τροφή σε ζωάκια και λοιπά πλάσματα τα οποία θα μου κάνουν παρέα έστω κι έτσι για πολύ καιρό...
Κάπου είχα δει την ταφή μέσα σε καλαμένια φέρετρα και με μια απλή πέτρα δίπλα στον τάφο. Αν παρακαμφθεί και το πανηγύρι που στήνεται γύρω από τον ανθρώπινο θάνατο, τότε είναι κι αυτός ένας τρόπος οικολογικού ξεφορτώματος της ύλης.

Penelope είπε...

Αυτό το τελευταίο σου σχόλιο με το "τσουβάλιασμα των οστών" το ζω εδώ και 2 μήνες. Υποφέρω με αυτό που αντικρίζω κάθε φορά (και γι' αυτό μάλλον έχω πέσει ψυχικά ακόμη περισσότερο τελευταίως)...και πήρα την απόφαση να προχωρήσω σε αποτέφρωση ή "χωνευτήρι" όπως το λένε μόλις έχω και τα οστά του πατέρα μου. Ετσι θα πάνε και πάλι μαζί οι δυό τους (μάνα και πατέρας) σ' αυτον τον "προορισμό...

Καλή Εβδομάδα αγαπητέ μου Navarino, το άκουσα κι' εγώ το σχόλιο (επιθυμία του Καρκαγιάννη) και εκείνη την ώρα αιστάνθηκα ένα βάρος να σηκώνεται από την ψυχή μου. Και δεν έχει να κάνει με πολιτικές τοποθετήσεις φυσικά.

navarino-s είπε...

@Μαριάνα μου καλησπέρα!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πέρισυ το καλοκαίρι η διαδρομή στοίχιζε 80 ευρώ.
Όσο για τα μεταφυσικά και τα ...μακάβρια μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το:
"... Πάντως μετά θάνατον προτιμώ να γίνω τροφή σε ζωάκια και λοιπά πλάσματα τα οποία θα μου κάνουν παρέα έστω κι έτσι για πολύ καιρό..." που εκτός από ευαισθησία και λυρισμό δείχνει και υψηλή αίσθηση χιούμορ!

navarino-s είπε...

@Penelope μου τα ίδια βίωσε και η γυναίκα μου με τους γονείς της εις διπλούν στο νεκροταφείο Καισαριανής και έπαθε η γυναίκα!
Πολύ καλή ιδέα αυτό που σκέφτηκες.
Καλό σου βράδυ!