Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Και άντε να μιλήσεις τώρα για Ελεύθερο Χρόνο !!!

Εκείνο που θα κάνει αύριο τους ιστορικούς του μέλλοντος και τους κοινωνιολόγους -καθώς θα μελετάνε την περίοδο που διανύουμε- να βγαίνουν έξω από τα ρούχα τους, δεν θα είναι τόσο οι στατιστικές και οι οικονομικοί δείκτες όσο αυτή η ραγδαία και καταιγιστική αφαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων. Ποτέ δεν αναιρεθήκαν τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο! Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς χωρίς να μελαγχολήσει!
Εκείνο όμως που μου κάνει εμένα την μεγαλύτερη εντύπωση από όλα, είναι το ότι μέσα στο φόβο της ανεργίας και τον πανικό της απόλυσης, πάει να ξεχαστεί εντελώς η έννοια του Ελεύθερου Χρόνου και οι ευεργετικές για την ψυχική υγεία των εργαζομένων συνέπειες του. Μιλάω για τους εργαζόμενους και όχι για τους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους των οποίων ο «ελεύθερος χρόνος» είναι ένας ψυχικός καταναγκασμός που οδηγεί στην κατάθλιψη.
Όπου υπάρχει τώρα δουλειά, τα ωράρια έχουνε γίνει αιώνες χωρίς κανείς να τολμάει να ζητήσει επιπλέον κάποια αμοιβή γιατί ο φόβος φυλάει τα έρημα. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν 20 χρόνια, εκεί στα τέλη του ’80, η διεύρυνση του Ελεύθερου Χρόνου με μείωση των ωρών εργασίας συνιστούσε την αιχμή των εργατικών διεκδικήσεων όλων των συνδικάτων της Ευρώπης. Στη Γαλλία, μάλιστα, είχαν κερδίσει το 35ωρο, που δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα ή το έφαγε και αυτό η μαρμάγκα της κρίσης.
Γιατί πώς να το κάνουμε ρε παιδιά: καλά τα λεφτά αλλά καλύτερο το χουζούρεμα στο κρεβάτι, η βόλτα με αγαπημένα σου πρόσωπα, το ξενύχτι και η συζήτηση, να κοιτάς ανάσκελα το ταβάνι ή να λύνεις σουντόκα και να κάνεις ότι θέλεις στη σχόλη της Κυριακής! Στη σχόλη της Κυριακής που πρέπει να την κρατήσουμε με τα δόντια, που πρέπει να σηκωθούνε και οι πέτρες αν τολμήσουν να επιτρέψουν το άνοιγμα των καταστημάτων. Και τα λέω αυτά γιατί ο κόσμος είναι μπερδεμένος και έτοιμος να ενδώσει και σε αυτό: βλέπω κάτι μωράχαυλες κυρίες να βγαίνουν στα μαρκούτσια της τηλεόρασης και να δηλώνουν ενθουσιασμένες με την ιδέα να μπορούν να ψωνίζουν και την Κυριακή!!!

16 σχόλια:

yannidakis είπε...

τα "κεκτημενα" μας δεν εχουν ακουστει καν σαν ιδεα σε αλλες πολιτισμενες χωρες οπως ειναι οι ΗΠΑ. Πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχει το δωρο Πασχα ή Χριστουγέννων. Εκει, δεν μιλανε για 14 μισθους, αλλα για 24, απλα και μονο επειδη πληρωνονται ανα 15 μερες!
Ειναι καιρος να συνειδητοποιησουμε πως οι συνθηκες μας αναγκαζουν να αλλαξουμε το προγραμμα μας, τη φιλοσοφια μας. Δεν γινεται να ευημερευουμε ενω επιμενουμε στο προγραμμα μας του χουζουρεματος, της βολτας και του ξενυχτιου.
Ελευθερος χρονος λιγος αλλα ευκαιρια να γινει ποιοτικος :[

ELvA είπε...

To θεμα που θετεις και αυτη τη φορα navarino μας ειναι πολυ σημαντικο και τα ''κεκτημενα'' ειναι και πρεπει να παραμεινουν κεκτημενα,αφου κανεις δεν μας τα χαρισε, αλλα αποκτηθηκαν με τους αγωνες καποιων, πριν απο εμας..
Και πολυ σωστα λες οτι τωρα συμβαινουν ολα αυτα που ''τα ωράρια έχουνε γίνει αιώνες χωρίς κανείς να τολμάει να ζητήσει επιπλέον κάποια αμοιβή γιατί ο φόβος φυλάει τα έρημα''.

Ας λενε λοιπον οτι θελουν μερικοι περι 'πολιτισμενων χωρων' κλπ. που ομως δεν εχουν ιδεα τι θα πει 'πολιτισμος', επειδη το μονο που δημιουργησαν ειναι τα hamburgers
και αυτα σε..κακο χάλι,αν κρινεις απο τα φαστφουνταδικα που τα πουλανε!

Για να εχουν ομως καποιοι 'κυριοι' και 'κυριες' ελευθερο χρονο για τον εαυτο τους και τις οικογενειες τους τι κανουν; 'Υποδουλωνουν' αλλους λαους και μιλαω εδω για την Ανατολικη Ευρωπη, Ασια κλπ χωρες και τους αναγκαζουν να δουλευουν σαν 'σκλαβοι',(θα ανεβασω και σχετικη αναρτηση συντομα για να δεις τι εννοω) οποτε καταλαβαινει κανεις απολυτα οτι δεν προκειται για 'πολυτελεια' πια, αλλα για βασικη αναγκη και δικαιωμα που δεν πρεπει να αφησουμε να μας τα στερησουν!

Καλο απογευμα, navarino!

Roadartist είπε...

Σωστά όσα λες, αλλά ποιος να σε ακούσει.. Και να μας ακούσει..

Και δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι ζουν για να δουλεύουν.. άστα να πάνε.. τι ζωή μπορείς να ζήσεις έτσι..; Σύγχρονη δουλεία, να φεύγει η ζωή δίχως να το καταλαβαίνεις..

ellinaki είπε...

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι εκεί στα τέλη του '80 ακόμα και το σύγχρονο management είχε γίνει πιο ανθρωποκεντρικό. Στην Ελλάδα βέβαια ποτέ δε συνέβη αυτό, αλλά στα πιο αναπτυγμένα κράτη, ήταν η κυρίαρχη τάση.

Φαίνεται λοιπόν ότι παρά τη γενικότερη διαπίστωση για περισσότερο ποιοτικότερο χρόνο και πιο ανθρωποκεντρικές πρακτικές στην εργασία, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από την εργοδοσία, τα σκληρότερα καπιταλιστικά μοντέλα επιβλήθηκαν και έχουν ήδη αρχίσει να μας γυρίζουν πίσω πολλά χρόνια. Κοινώς, η οικονομία, αν και ανθρώπινο δημιούργημα, ξεπέρασε τον άνθρωπο.

Θα μου έκανε εντύπωση πάντως αν έβλεπα μία τόσο ραγδαία "ωρίμανση" του ανθρώπου λίγες δεκαετίες μόνο μετά την βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση. Αυτή η οπισθοδρόμηση είναι μία καλή υπενθύμιση ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να οργανωθούμε ως κοινωνίες που συνδυάζουν την οικονομική με την ανθρώπινη ευημερία.

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για την Πέμπτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[

navarino-s είπε...

@yannidakis
Καλώς ήρθες και ας μπαίνεις κάπως άτσαλα...εδώ είμαστε και θα τα βρούμε δεν θα μαλώσουμε!
Γιατί οι συνθήκες που λες ότι αλλάξανε είναι ότι γλυκάθηκε η γριά στο μέλι -στα φτηνά εργατικά χέρια της Κίνας και της Άπω Ανατολής- και θέλει να μας κάνει όλους...σχιστομάτηδες, yannidaki μου λεβεντόπαιδο!
Στις ΗΠΑ που λες -για τους ίδιους και εκεί λόγους- τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από εδώ: 40 εκατομ. άνθρωποι σιστίζονται κάθε μέρα στα δημοτικά συσσίτια!

navarino-s είπε...

@Elva μου είναι πολύ εύστοχο το σχόλιο σου και η παρέμβαση σου. Πριν από την κρίση είχαν βγει και σχετικές μετρήσεις που έλεγαν ότι το παραγόμενο ΑΕΠ στον λεγόμενο Δυτικό Κόσμο με εμπεριεχόμενο ένα λογικό ποσοστό κέρδους για τους εργοδότες αντιστοιχούσε σε 3 ώρες ημερήσια απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο. Η βουλιμία του Κεφαλαίουέίναι αχόρταγη!

navarino-s είπε...

@Roadartist
Και που να έγραφα ρε φιλενάδα για το βιβλίο του Πωλ Λαφάργκ του γαμπρού του Μαρξ με τίτλο: "Το δικαίωμα στην Τεμπελιά" που το έγραψε το 1906 εαν δεν με απατάει η μνήμη μου!
Πως ξεχάστηκαν όλα και βάλανε τον κόσμο να τρέχει και να μη φτάνει! Πόσα ...ηλιοβασιλέματα πάνε στράφι!

navarino-s είπε...

@ellinaki
Έχεις απόλυτο δίκιο θυμάμαι και εγώ τις συζητήσεις που γίνονταν για ανθρωποκεντρικότερες πρακτικές στην οικονομία και εκ μέρους των εργοδοτών. Τώρα βέβαια που μπατάρισε το πράγμα έχεις δίκιο στην τελευταία παράγραφο που λες ότι θα ήταν απίστευτα σύντομος ο δρόμος αν φτάναμε εκεί!
Φτου και απ' την αρχή! αλλά...φτου! όχι μοιρολατρείες και ότι κάτσει!

navarino-s είπε...

@Yannidaki μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τη διάκριση!

navarino-s είπε...

TΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: nikos_alfa (avranikos@in.gr)

Αγαπητέ Navarino-s μάταια προσπάθησα να δημοσιεύσω σχόλιο μου στην θαυμάσια ανάρτηση σου με τίτλο
"Και τώρα ,αντε να μιλήσεις για ελεύθερο χρόνο"!
Σου το στέλνω λοιπόν μήπως και το βάλεις εσύ στην ανάρτηση σου!
Από nikos__alfa
Πολιτισμένη χώρα οι ΗΠΑ!
Βέβαια αφου κατήργησε την δουλεία στο εσωτερικό της και την εφαρμόζει παγκόσμια!
Πάντα οι ισχυρές εξαγωγικά χώρες είναι στην πρωτοπορία της διεθνούς κοινότητας!
Και η πρόοδος η τεχνολογική αντί να απελευθερώνει σταδιακά τον άνθρωπο από τα δεσμά της εργασίας για να ασχολείται περισσότερο με την ολοκλήρωσή του,με την ευτυχία του,με τις τέχνες και τις επιστήμες, όπως δίδαξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι,γίνεται μοχλός καταπίεσης επειδή ακριβώς είναι κτήμα ελαχίστων και πηγή της δύναμης τους!
Και γιαυτούς που θα αντιδράσουν για τους δούλους στην Αρχαία Ελλάδα θα υπενθυμίσω ότι ο πλουσιότερος Αθηναίος τον 4ο πΧ αιώνα ήταν ο Πασίων,δούλος μεν αλλά τραπεζίτης το επάγγελμα!
Γιατί τότε δεν υπήρχε ο Θεός του χρήματος αλλά ίσχυε το "ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του"!!
Και βέβαια δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση!
Ζούμε τις φυσιολογικές συνθήκες εκμετάλλευσης στον καπιταλισμό!
Με κάτι πρέπει να τον αντικαταστήσουμε επιτέλους!
Με φιλικούς χαιρετισμούς

Tyler Durden είπε...

γεια σου ναβαρινο. Πάντα εύστοχος και αυτό το θέμα ήδη συζητιέται και έχουν κυκλοφορήσει και σχετικά άρθρα.

Αλλά σε μια κοινωνία που έχει ιεροποιηθεί η δουλειά και οι υποχρεώσεις πού μυαλό για τίποτε άλλο!

να ένα δείγμα

navarino-s είπε...

@nikos_alfa
Ρε συ Νίκο αυτό για τον Πασίονα δεν το ήξερα! Καταπληκτικό! Να είσαι καλά για την παρέμβαση σου!
Πάντως εκεί για τις ΗΠΑ είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα και νομίζω πως δεν πρέπει να μπερδεύουμε έτσι εύκολα την κυρίαρχη τάξη και την αντιδραστική εξουσία με την πολιτισμική υπόσταση της χώρας. Έχουν πολιτισμό οι ΗΠΑ γιατί έχουν πολύ δυνατή λογοτεχνία κινηματογράφο θέατρο μουσική ζωγραφική και όλα εκείνα τα στοίχεία που δίνουν αυτή την ιδιότητα. Σίγουρα εσύ θέλεις να τονίσεις την υποκρισία της εξουσίας και την ιμπεριαλιστική της διάσταση (που τώρα τελευταία δεν είναι και στα πάνω της)και έχεις πολύ δίκιο.
Καλώς βρεθήκαμε!

navarino-s είπε...

@Tyler γειά σου να είσαι καλά!
Σ' ευχαριστώ για την παραπομπή που μου δίνει και ...επιστημονική κάλυψη με αυτό το καταπληκτικό κείμενο του Αγγελίδη!

Penelope είπε...

Ελεύθερος χρόνος με αγαπημένους.
Ελεύθερος χρόνος με φίλους.
Ελεύθερος χρόνος με αγαπημένα χόμπυ.
Ελεύθερος χρόνος για άθληση.
Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση απλά...

Με τίποτε δεν πληρώνεται, και δυστυχώς πρέπει να κάνουμε προσπάθειες για να το θυμώμαστε :-)

Αν λοιπόν έχεις ελεύθερο χρόνο και διάθεση για παιχνίδισμα, πέρασε από το Blog μου αγαπητέ Navarino-s

navarino-s είπε...

@Penelope
Την κατάλληλη στιγμή ήρθες με την πρόσκληση σου!
Να είσαι καλά!