Οι μικρές κοινωνίες της επαρχίας, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι πολύ ασφαλέστεροι δείκτες κοινωνικών συμπεριφορών και αντιλήψεων από την ανωνυμία του πολυπρόσωπου χάους των μεγαλουπόλεων.
Έτσι και εγώ ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στο γενέθλιο τόπο μου -μια ολιγομελή κοινωνία 500 ανθρώπων- διαπιστώνω κάτι πρωτοφανή φαινόμενα και συμπεριφορές, απίστευτες για μένα σε προηγούμενες θεωρητικές προσεγγίσεις!
Συγκεκριμένα: τις τελευταίες μέρες μια ομάδα οικονομικών μεταναστών από το Πακιστάν, σπρωγμένοι από την οικοδομική ανεργία της Αθήνας, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε μια χαμοκέλα και βγήκαν στην πιάτσα ψάχνοντας για δουλειά. Από την τοπική κοινωνία που πρώτη φορά βλέπουν εκπροσώπους αυτής της φυλής -μερικοί μάλιστα είναι ενδεδυμένοι με τα παραδοσιακά σεντονοειδή ρούχα τους- υπάρχει η αναμενόμενη ξενοφοβία και καχυποψία ("θα μας κλέψουν" "θα μας ρημάξουν") αλλά υπάρχει μαζί και κάποια κρυφή ελπίδα μήπως και μεθάυριο στη συγκομιδή της ελιάς: πέσουν τα υψηλά μεροκάματα των άλλων εθνικοτήτων!
Εκείνο όμως που είναι εντυπωσιακό είναι η άκρως εχθρική αντιμετώπιση τους από τους προγενέστερους για το χωριό: βαλκάνιους συναδέλφους τους! Τους λένε καλημέρα οι άνθρωποι και εκείνοι γυρίζουν το κεφάλι αλλού!
Παραθέτω αυτό το τόσο ανάγλυφο παράδειγμα γιατί νομίζω ότι δείχνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο αυτό που η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα και που διαψεύδει τη ρήση των Έγκελς και Μαρξ στο κομμουνιστικό μανιφέστο, ότι δηλαδή "σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι εξεγείρονται γιατί το μόνο που έχουν να χάσουν είναι οι αλυσίδες τους" γιατί αντί για την αλληλεγγύη αναδεικνύει τα πιο βαθειά και άγρια ένστικτα της πανάρχαιας ρήσης: "Ο θάνατος σου η ζωή μου!"
Επιβεβαιώνει όμως τον ποιητή που λέει: "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλλή" γιατί οι ποιητές, ως γνωστόν, με τη συναισθηματική και διαισθητική προσέγγιση που έχουν στα πράγματα, γίνονται πάντα πιο επίκαιροι και πιο ...ρεαλιστές από τους επιστήμονες και τους κοινωνιολόγους!
12 σχόλια:
Τα ίδια συνέβησαν και στην Νέα Υόρκη στις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι νεοφερμένοι μετανάστες είχαν εκτός των άλλων να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα των παλιών.
Εξαιρετικά διεισδυτική η ματιά σας.
Σκληρή η μοίρα των ανθρώπων αυτών, σκληρές οι εποχές που ζούμε, με την μετακίνηση εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων......
Και οι 'ελληνες όταν πήγαιναν στη Γερμανία το '50 έτσι "ξένοι" θα φαινόντουσαν στους ντόπιους , και "κατώτεροι", αλλά αυτά τα έχουμε ξεχάσει.....
καλό φθινόπωρο ναυαρίνε....
Το νιωσα κι εγω φετος στα μερη μας αυτο @navarino...
Καλό χειμώνα να έχουμε!!! Να σαι καλα.
Αγγελής
@Τσαλαπετεινός
Πολύ σημαντική η κατάθεση σου για τη Νέα Υόρκη. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
@Irini μου πολύ σκληρή η μοίρα των ανθρώπων και οι εποχές όπως πολύ εύστοχα σημειώνεις!
Καλό φθινόπωρο!
@chameleontas09
Πολύ σκληρή η πραγματικότητα όπως σημειώνει η Ειρήνη Αγγελή μου που μας προσγειώνει και εμάς τους αιθεροβάμονες!
Καλό χειμώνα με υγεία και αισιοδοξία παρ' όλα ταύτα!
Μερικές φορές η αντίληψη ότι όσοι ζουν στο πετσί τους τον ρατσισμό τους κάνει ενάντιους σε οτιδήποτε σχετικό με αυτόν αποδεικνύεται μύθος. Δυστυχώς.
Πέραν του γεγονότος, που όντως είναι διαπιστωμένο ότι ισχύει, προσωπικά πάντα έχω το ερώτημα.
Τούτον τον έρμο Πακιστανό, Ιρανό, Σενεγαλέζο, Νιγηριανό και πάει λέγοντας τον γέννησαν (έστω και τυχαία) για να βρεθεί μια μέρα να μαζεύει ελιές, να κόβει τριαντάφυλλα, να καθαρίζει τζάμια, να, να, να... στην ΕΛΛΑΔΑ της ΚΡΙΣΗΣ;
@Μανος
Ακριβώς γιατρέ και είναι αυτό που πληγώνει πιο πολύ!
Να είσαι καλά!
@Penelope
Το βάζεις πολύ σωστά το θέμα και είναι κοινή απορία αυτό αλλά βλέπεις όταν πριν 20 χρόνια ανοίξαμε τα σύνορα στα φτηνά εργατικά χέρια γιατί μας συνέφερε ήτανε δύσκολο μετά να πούμε το ...στοπ, μέχρι εδώ φτάνει!
Αγαπητέ μου Navarino, ως πολίτης πρωτίστως και δευτερευόντως ως κοινωνιολόγος, θέλω να σου πώ πόσο μα πόσο δίκηο έχεις.
Η συμπεριφορά αυτή είναι "κλασσική", όχι μόνο ανάμεσα σε μετανάστες αλλά και στα κοινωνικά στρώματα΄.
Η μόνη φορά νομίζω που δεν είδαμε παρόμοια συμπεριφορά στην Ελλάδα(κι ήταν κάτι που εμένα με εντυπωσίασε) ήταν από τους τσιγγάνους προς τους μετανάστες. Παρότι οι τσιγγάνοι επλήγησαν απίστευτα στις αγροτικές δουλειές οι οποίες σταδιακά πέρασαν στους μετανάστες παρά ταύτα δεν σημειώθηκαν ρατσιστικές συμπεριφορές.
Καλό σου βράδυ
@Ippoliti
Ρε συ φιλενάδα εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ με αυτό που γράφεις για τους τσιγγάνους! Έχεις απόλυτο δίκιο και δεν το είχα παρατηρήσει! Ίσως τελικά οι άνθρωποι αυτοί ως δέκτες ενός μόνιμου και πολύχρονου ρατσισμού προσεγγίζουν τελείως διαφορετικά αυτά τα φαινόμενα.
Καλή μέρα καλή βδομάδα!
Δημοσίευση σχολίου