Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στην κρίση έχτισε ο Περικλής τον Παρθενώνα !!!


Παραθέτω αυτούσιο από την σημερινή Καθημερινή το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας "The New York Times" γιατί νομίζω ότι λέει κάποιες αλήθειες: 

Λάθος συνταγή

"Αναμφίβολα η Ελλάδα ζούσε κατά τρόπο οικονομικώς άφρονα. υπεράνω των δυνατοτήτων της, και είχε απόλυτη ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων. Η χώρα, άλλωστε, βρισκόταν πάντα σε άθλια χάλια. Έχουν δίκιο οι Ρεπουμπλικανοί, που βλέπουν στην Ελλάδα τις συνέπειες μιας υπερβολικά γενναιόδωρης κυβέρνησης. Ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις προκαλούν απορία και οι άκαμπτοι κανόνες της αγοράς υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα. Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι το "κράτος πρόνοιας". Άλλωστε στην Ελλάδα αυτό το κοινωνικό δίχτυ προστασίας είναι πολύ μικρότερο από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα και ένα σύστημα όπου η τήρηση των νόμων είναι προαιρετική. Όμως, αντί για δομικές μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτό που έγινε είναι οι περικοπές στον προϋπολογισμό. Και η λιτότητα εν μέσω ύφεσης επιδεινώνει τα πράγματα. Η πρώτη οικονομική κρίση στον δυτικό κόσμο καταγράφηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Μόνο που τότε η Αθήνα, υπό τον Περικλή δεν ακολούθησε την πολιτική των περικοπών, αλλά έχτισε τον Παρθενώνα".

11 σχόλια:

Eugenios Sogas είπε...

Φιρί φιρί το πας.Οι μισές αλήθειες πάντα κάτι κρύβουν

Roadartist είπε...

και τώρα πάμε για να γκρεμίσουμε τον Παρθενώνα :)))
Αγαπητέ ναυαρίνε, αυτή τη στιγμή δυο πράγματα πρέπει να γίνουν α) αλλαγή του κράτους από τα θεμέλια του, ριζικές αλλαγές... και β) ανάπτυξη.
Γίνονται ακριβώς τα αντίθετα. Το κράτος συνεχίζει να αλωνίζει κ να απουσιάζει από όλα όσα θα έπρεπε να τρέχει με 1000, και αντί για ανάπτυξη έχουμε συνεχείς περικοπές. Καταστροφική πολιτική.

navarino-s είπε...

@Eugenios Sogas
Όχι μόνο οι μισές ακόμη και τα ψήγματα!

navarino-s είπε...

@Roadartist
Γεωργία και κτηνοτροφία για αυτάρκεια και να αναδείξουμε τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που έχουμε!

Eugenios Sogas είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο Roadartist.Έχουμε τόσα πολλά ζώα [δίποδα και τετράποδα] και επίσης τα βουνά και τα λαγκάδια είναι"φίσκα" από βλίτα

ange-ta είπε...

έτσι ακριβώς! Ξεχνάμε πότε χτίστηκε αυτό το Αριστούργημα όλων των εποχών.
ΕΝ μέσω κρίσης λίγο πρίν ξεσπάσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.
Βέβαια, ο Περικλής δεν έκτισε τον Παρθενώνα σαν σχέδιο Μάρσαλ.

navarino-s είπε...

@ange-ta
Γειά σου Αντζέτα μου ευχαριστώ για το σχόλιο!

ck είπε...

Η χρεοκοπία των οικονομικών της Αθήνας απο τα μνημειώδη δημόσια έργα κλπ του Περικλή, θεωρούνται σαν ένας απο τους βασικούς λόγους του Πελοποννησιακού πολέμου και της τελικής ολοκληρωτικής καταστροφής της Αθήνας, αμέσως μετά τον θάνατο του Περικλή.

navarino-s είπε...

@minority opinion
Σίγουρα χρειάζεται και αυτή η γνώμη και σε ευχαριστώ πολύ για τη διαφωτιστική παρέμβαση σου. Μόνο που εδώ τα έργα έμειναν και γιατί ήτανε φτιαγμένα από μεγάλους δημιουργούς αλλά το κυριώτερο: ήταν βλέπεις από μάρμαρο και όχι από την πλαστικούρα των ολυμπιακών ακινήτων.
Την καλημέρα μου!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

KAΛH ΣOY ANOIΞH!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

navarino-s είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Γεια σου καλή μου Γλαρένια!