Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Μα είναι κακό οι συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων; !!!


Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Γέμισε το Πασόκ την Ελλάδα και τις γειτονιές της  με ΤΕΙ και ΑΕΙ και πρέπει καλά και σώνει να μην εφαρμοστεί στο χώρο αυτό ο εξορθολογισμός δαπανών. Οι πρυτάνεις οι αντιπρυτάνεις οι κοσμήτορες οι κοινές έδρες μαθημάτων και οι υπάλληλοι των γραμματειών κοντεύουν να φτάσουν τον αριθμό των φοιτητών και εμείς λόγω κεκτημένης ταχύτητας  αντιδρούμε εκ προοιμίου σε κάθε προσπάθεια συνενώσεως. Και μπορεί ειδικός να μην είμαι και να βγουν κάποιοι με αντίθετη γνώμη που διαθέτουν επιχειρηματολογική άνεση και να με κολλήσουν στον τοίχο, έχω όμως αγωνιστεί γι' αυτό το θέμα γιατί η τελευταίες προδικτατορικές κινητοποιήσεις των φοιτητών της Αθήνας είχαν σαν αντικείμενο και επιδίωκαν αυτές τις συγχωνεύσεις. Και συγκεκριμένα το κυρίαρχο αίτημα τότε ήταν όπως οι εκτός Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σχολές (Πάντειος, Γεωπονική, Ανωτάτη Εμπορική, Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά και Χαροκόπειος) να συγχωνευτούν διοικητικά και να αποτελέσουν το Αττικόν Πανεπιστήμιον για καλύτερη διοικητική οργάνωση και πιο αποτελεσματική εκπαίδευση.  Ένα αίτημα που ενεργοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία των εκτός Πανεπιστημίου Αθηνών φοιτητών και πρόλαβε, λόγω της επελθούσας χούντας, να γίνει μια γιγαντιαία κινητοποίηση (κάπου εκεί στα τέλη Μάρτη 1967) όπου εμείς της Βιομηχανικής συναντηθήκαμε στη Συγγρού με τους Πάντειους και κατηφορίσαμε μαζί προς το υπουργείο παιδείας στο σύνταγμα όπου ενωθήκαμε με τους υπόλοιπους και η ιαχή " Α-Α-Αττικό Πανεπιστήμιο!" μαζί με το ξύλο από τα γκλομπς της αστυνομίας αποτελεί και την τελευταία μου ανάμνηση από την  "η πλατεία ήταν γεμάτη"  εποχή!
Τι να άλλαξε άραγε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και το τότε προοδευτικό αίτημα μας να θεωρείται σήμερα αντιδραστικό;  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ,

'Άλλο συγχωνεύσεις και άλλο βιαστικά μαζώματα. Δες για παράδειγμα την ιστορία με το ΤΕΙ εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης στις Σέρρες.Οι φοιτητές του είναι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την εσωτερική αρχιτεκτονική. 'Έδωσαν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα οποία έπιασαν τουλάχιστον την βάση για να εισαχθούν σε αυτό το τμήμα. Το ίδιο τμήμα σε ΤΕΙ υπάρχει μόνο στην Αθήνα. Σε ΑΕΙ δεν υπάρχει. Είναι τμήμα που έχει ζήτηση για σπουδές και αποκατάσταση. Και τώρα τους συγχωνεύουν με το ΤΕΙ σχεδιασμού ενδυμάτων και εριουργίας στο Κιλκίς ή με το σχεδιασμού ξύλου στην Καρδίτσα, ΤΕΙ στα οποία οι φοιτητές δεν έχουν έχουν δώσει ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. και από τα οποία θα αποφοιτήσουν σχεδιαστές ρούχων ή επίπλου. Σου φαίνεται λογικό??? Αν δηλαδή αυτά τα παιδιά (μερικά από τα οποία είναι στο τρίτο έτος για παράδειγμα) θέλουν να γίνουν διακοσμητές, θα πρέπει να στραφούν σε ιδιωτική σχολή. Εχει κάποια λογική αυτό????

navarino-s είπε...

@Ανώνυμος
Αγαπητέ φίλε σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση σου που είναι για μένα πολύ διαφωτιστική και απαντάει στο ερωτηματικό της ανάρτησης μου αφού όπως δηλώνω και εκεί δεν κατέχω καλά το θέμα και η προσέγγιση μου γίνεται μόνο με χοντρικώς διοικητικά κριτήρια προς αποφυγή της εκ προοιμίου άρνησης των μεταρρυθμίσεων. Κάπου αλλού θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Σε ευχαριστώ πολύ καλό βράδυ!