Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ.....!!!!!!!




" Άλλη μου 'δειξες, άλλη μου μπηξες!"

Περιδιαβαίνοντας χθές τη Λαϊκή, άκουσα από γνωστό μου μανάβη -σαν ειρωνική παρατήρηση στη δήλωση μου ότι κρυώνω και ότι τάχα με ήξερε για πιο σκληρό- τη φοβερή και πρωτάκουστη, για μένα, παροιμία: Άλλη μου' δειξες, άλλη μου' μπηξες.
Προσπαθώντας δε αργότερα να εμβαθύνω στο νόημα της και στο πως μπορεί να προέκυψε η ρήση αυτή, βρέθηκα να βαδίζω μέσα σε μονοπάτια μπερδεμένα και σε ατραπούς του νου αξεδιάλυτες.
Γιατί, ναι μεν, είναι εμφανής η σεξουαλική προέλευση και φύση της παροιμίας και σίγουρα εκφράζει κάποιο παράπονο και έκπληξη ίσως, αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα μπλέκουν δραματικά. Ένα πραγματικό θρίλερ -για να χρησιμοποιήσω την τηλεοπτική έκφραση του συρμού- αρχίζει να ξετυλίγεται.
Το παράπονο αυτό σίγουρα υποδηλώνει δυσαρέσκεια για τη διαφορά μεταξύ επιδειχθέντος και εμπηχθέντος αλλά η διαφορά, όμως, αυτή δεν είναι καθόλου δεδομένη και σταθερή καθότι έχει να κάνει με τη μεταβλητή σχέση: (επιδειχθέν μεγαλύτερο από εμπηχθέν) ή (επιδειχθέν μικρότερο από το εμπηχθέν). Λεπτομέρειες πολύ σημαντικές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθ' ότι στην πρώτη περίπτωση γίνεται εμφανές ότι παραπονούμενη πρέπει να είναι μια ώριμη γυναίκα με υποβόσκον το στοιχείο του ανικανοποίητου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε μάλλον να κάνουμε με νεαρή και άπειρη κορασίδα με υποβόσκον το στοιχείο του πόνου.
Τα πράγματα όμως εκτροχιάζονται τελείως και η αρχική εικόνα ανατρέπεται εντελώς αν στη δεύτερη σχέση -επιδειχθέν μικρότερο από εμπηχθέν- εισάγουμε την πιθανότερη ως εκδοχή υπόθεση εργασίας: ότι μπορεί τα λόγια αυτά να εκφωνήθηκαν από άνδρα!
Πράγμα διόλου απίθανο για το εντόνως κωλομπαρίζον σεξουλικό παρελθόν της πατρίδος μας. Όταν οι νταβραντισμένοι νεαροί της υπαίθρου, φλεγόμενοι από το άγριο ερωτικό πάθος που την εποχή της ανοίξεως μέσα στην περιρρέουσα ερωτική πανδαισία πανίδος τε και χλωρίδος και με απροσπέλαστα μπροστά τους τα ποικίλα εμπόδια για προσέγγιση του αιδοίου λάμβανε διαστάσεις τέτοιου παροξυσμού που έκαναν πράγματα της απελπισίας απονενοημένα και επώδυνα. Σχημάτιζαν κλειστές παρέες υψηλής συνωμοτικότητας και κάτω από χίλιες προφυλάξεις μέσα σε λόγγους ρουμάνια και απόμερα ξέφωτα, προέβαιναν σε πράξεις λαγνουργίας με εναλλασσόμενο ρεπερτόριο πρωκτών και μορίων. Τις αλήστου μνήμης «αλλαξοκωλιές»!
Απότοκος μάλιστα των οποίων είναι και ο ευρέως χρησιμοποιούμενος σήμερα όρος "αλλαξοκώλια". Όρος με μεταφορική σημασία για την αλληλοϋποστήριξη των κλειστών κυκλωμάτων της στενής και ευρύτερης εξουσίας. Των μίντια του θεάματος και της δημοσιογραφίας. Αλληλοϋποστήριξη που βοηθάει να ανεβαίνουν οι ατάλαντοι. Να περνιούνται οι φελλοί για σπουδαίοι. Τα σκατά για πολιτισμός. Και να καταργούνται οι νόμοι. Να κυκλοφορούνε ελεύθεροι, δηλαδή, οι επώνυμοι της παρανομίας: γνωστά γουρούνια της τηλεόρασης και της μεγαλοδικηγορίας. Και μιλάμε για απάτες εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα που στα κελιά στοιβάζονται απάνθρωπα οι μικροκλέφτες του κατοστάρικου. Και τα χαμένα πρεζόνια, τα ευάλωτα και ευαίσθητα θύματα της ως άνω παλιανθρωπίας.
Και να είναι ο καϋμός σου διπλός όταν σκέφτεσαι ότι τα γουρούνια αυτά της ξεφτίλας, τα τιμούν με λεφτά δόξα και τηλεθέαση οι ευυπόληπτοι συμπολίτες μας. Άνθρωποι καθώς πρέπει και γονείς που μεγαλώνουν παιδιά!


Υ.Γ. Νοιώθω την υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη από τα κακόμοιρα τα γουρουνάκια, τα αθώα αυτά πλάσματα τα οποία και συμπαθώ, που χάριν λεκτικής έμφασης τα υπέβαλα σε ταλαιπωρία.

22 σχόλια:

Saq είπε...

Ξέχασες να σημειώσεις κάτι πολύ σημαντικό! όσο αναφορά τα μίντια και τα αλλαξοκώλια υπάρχει μια διαφορά, εδώ σταθερά τα μόρια είναι αυτοί και τα κωλιά εμείς, απλά μας εναλλάσουν για να μην βαριούνται!

Constantinos είπε...

Ωραίος, navarino-s, πολύ ωραίος! Μια χαρά τα λες! (το ποιος σ' ακούει, όμως, είναι άλλη ιστορία...)

katerina είπε...

Τοκ- τοκ να μπώ;; Πρωτη φορά στο σπιτικό σου, να με άδεια χέρια...Εκατσα στον καναπέ, απολαυσα την αναρτηση, και κοιτα περιεργο και εσύ και εγώ το ίδιο αισθημα αποκομίσαμε απο την λήξη της απεργίας πεινας των κολασμένων...

Και ξέρεις ρε navarino, δεν ξέρω πια αν φταίνε αυτοι οι μεγαλόσχημοι ή εγώ, εγώ η μικρή. Εγώ που στον δικό μου καναπέ, παρατηρώ τις κατσαρίδες, και κάπου νοιώθω ότι και εγώ μεταλλασομαι σε μια απο αυτές...
Το αιωνιο ερωτημα...σε ποιο βαθμό η ανοχή είναι συνενοχή...

the monkeys είπε...

Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν δίνω μεγάλη σημασία στις λέξεις. Μία λέξη ή μία έκφραση μπορεί να έχει 1002 νοήματα, όπου η καθεμία ή μπορεί να σε στεναχωρήσει ή να σε κάνει τρελή από χαρά. Που να μπω τώρα στο μυαλό του άλλου και αν στεναχωρηθώ τσάμπα??? Στην τελική, σταμάτησα να προσπαθώ να καταλάβω "τι προσπαθεί να πει ο ποιητής". Ό,τι και όπως κατάλαβα, κατάλαβα. Όπως για παράδειγμα, οι αναλυτές των ποιημάτων ή και των πεζών κειμένων, θεωρώ ότι είναι αχρείαστοι. Αλλιώς τα καταλάβαινα εγώ, αλλιώς τα εξηγούσαν αυτοί. Γιατί να μου κατευθύνεις ακόμη και τη σκέψη??

the monkeys είπε...

Άσχετο, αλλά έχουμε πρόβλημα με το blog σου. Την προηγούμενη ανάρτηση σου, δεν μας την έβγαλε καθόλου και στην αρχή για την ανάρτηση σχολίου, μας πέταξε λάθος. Ποιός ξέρει...

navarino-s είπε...

newton, δεν το είχα δει έτσι αλλά μου φαίνεται ότι έχεις δίκιο. μόνο μη μας αδικείς έχουμε και εμείς το ελεύθερο να λέμε:....την πουτσίσαμε! δεν είναι λίγο πράγμα.

navarino-s είπε...

constantinos, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. όσο για το άλλο έχεις δίκιο: δεν είναι μόνο ...άλλη αλλά και πονεμένη ιστορία!

navarino-s είπε...

katerina μου καλώς όρισες! με συγκινείς πολύ γιατί είσαι ένα κράμα ευγένειας και θρυαλλίδας μαζί! και ας γέρνει ο λόγος σου προς τον πεσιμισμό, η ειλικρίνεια σου πυροδοτεί ελπίδες. τα πάνω-κάτω
μπορούν να ρθούν από τη μια στιγμή στη άλλη κατερίνα! και τότε θα δεις τις κατσαρίδες!

navarino-s είπε...

monkakia μου γλυκά, 3 ποτά από μένα! κερνάω γιατί με απαλλάξατε από τα γρίγκλις! είναι μεγάλη κουβέντα αυτή για τις λέξεις. εγώ είμαι πολυλογάς και λεξιλάγνος μα αντιλαμβάνομαι και τη δική σου θέση: είναι τόσο ορμητικό αυτό που θες να βγάλεις από μέσα σου και λες τώρα στις λέξεις θα κολλήσω; στο άλλο με τους ειδικούς έχεις απόλυτο δίκιο! έχω πολλά παραδείγματα πάνω σ' αυτό μα δεν μου το επιτρέπει ο χώρος.
όσο για τα τεχνικά ζητήματα του blog αδυνατώ να σε διαφωτίσω.

Saq είπε...

the monkeys
Δεν έχετε πρόβλημα, μάλλον κάποια ανάρτηση του navarino-s τελικά δεν δημοσιεύτηκε αλλά έδειχνε ότι υπήρχε!

navarino-s είπε...

newton σε ευχαριστώ. τώρα θυμήθηκα ότι πολλή ώρα μου έβγαζε 'λάθος' στην προσπάθεια για ανάρτηση.
είναι όμως πολύ σπουδαίο να σου λύνει τέτοια προβλήματα ο ίδιος ο Νεύτων προσωπικά!!!!!!!

the monkeys είπε...

em afou eipame...episthmonas ;)

Saq είπε...

Κοροϊδεύετε ε; monkeys θα σας κόψω τα δέντρα και θα ανακαλύψετε το νόμο της βατύτητας!(καταφέραμε να το ξεχειλώσουμε το θέμα σου πάντως:)!)

Ανορθόδοξος είπε...

Πωπωπω!
Φράση με νόημα! Κοίτα να δεις τι ανάλυση μπορεί να προκύψει (συμπεριλαμβανομένων των σχολίων) για μια φράση του μανάβη!

navarino-s είπε...

Ανορθόδοξε, και που να πάμε τα πράγματα κατά Άθω μεριά!!!!!!!!!!

Saq είπε...

Κάνε τα ακόλουθα: συνδέσου στο blog και μπες στην κεντρική σελίδα, πάτα επάνω δεξιά στην ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΉ μετά επάνω δεξιά στον ΠΑΝΌΠΤΗ ρολάρισε με το ποντίκι λίγο προς τα κάτω, θα πρέπει να είναι επιλεγμένο το ΙΣΤΟΛΌΓΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΏ(θα είναι εξ αρχής λογικά αν όχι πάτα το)επέλεξε κάτω αριστερά στον πίνακα το ΔΙΑΧΕΊΡΗΣΗ, εκεί κάπου κάτω αριστερά πρέπει να υπάρχει προσθήκη/διαγραφή. Διέγραψέ το! Περιμένω απάντηση (μπορείς να μου στείλεις mail αν θες).

cynical είπε...

Oλόκληρο σχολείο είναι η Λαική! Και από ατάκα σκίζουν. Λαικοί και λαχαναγορίτες μαζί! Καλο βραδυ navarino-s.

navarino-s είπε...

cynical γειά σου! είναι και η πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη του τιμαρίθμου η λαϊκή. σκοπεύω να κάνω και μια ανάρτηση γύρω απο το μαγικό κόσμο της λαίκής.

γυάλινο δάκρυ είπε...

Καλησπέρα κι από 'δω!
Τι μεγάλη ανάλυση για μια παροιμία! Αλλά κι εμένα μου αρέσει να αναλύω μερικές φορές τις λέξεις και να ανακαλύπτω από πού προέρχονται κάποια πράγματα που έχουν ειπωθεί.
Με τις δύο τελευταίες παραγράφους θα συμφωνήσω απόλυτα, γι'αυτό άλλωστε αποφεύγω το κατά δύναμιν να βλέπω τηλεόραση τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Γουρούνι προφανώς αποκαλούμε κάποιον, επειδή αυτά τα συμπαθέστατα κατά τ'άλλα ζωάκια αρέσκονται να κυλιούνται στο βούρκο και τη λάσπη και συνεπώς είναι βρώμικα και μυρίζουν άσχημα, οπότε ο χαρακτηρισμός ταίριαζε γάντι!
Καλό βράδυ!

navarino-s είπε...

@γυάλινο δάκρυ καλώς ήρθες στο σπιτικό μου. έτυχε να πέσεις πάνω σε μια όχι και τόσο κόσμια παροιμία, αλλά υπάρχουν και αυτά βλέπεις. καλό Σ/Κ

Λογω-τέχνης είπε...

Μ' αρέσουν πολύ αυτά που γράφεις και ο τρόπος που τα γράφεις! Ειλικρινά χαίρομαι που σε ανακάλυψα!

Την καλημέρα μου!

navarino-s είπε...

@λόγω-τέχνης, λόγω τιμής σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. θα σε επισκεφτώ.