Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ !!!


Μόνο ελάτε πιο κοντά μη μας ακούσουν! Υπάρχει και αδίκημα «περί διασποράς ψευδών ειδήσεων», να μείνει μεταξύ μας δηλαδή. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Η οικονομική κρίση, που στην Ελλάδα θα γίνει πιο αισθητή προς το τέλος του χρόνου, ήρθε για να μείνει! Δεν βλέπετε οι «μανούλες» της ΕΕ και των ΗΠΑ που το πάνε λάου-λάου για να μην τρομάξουν τον κοσμάκη; Όλο επί τα χείρω οι προβλέψεις τους αλλά με δόσεις σιγά-σιγά! Το τέλος του 2009 τώρα έχει γίνει τέλος του 2010 και όλο θα πηγαίνει πάρα πέρα και πάρα πέρα γιατί και αυτοί δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Και λέω ότι θα μείνει η κρίση για πολλά χρόνια γιατί όπως όλοι τώρα έχουμε καταλάβει: δεν πρόκειται για κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως μας έλεγαν στην αρχή –ίσα ίσα που οι τράπεζες με το πλαστό χρήμα τα δάνεια και τις κάρτες, καθυστέρησαν την εκδήλωση του φαινομένου για κάποια χρόνια- πρόκειται καθαρά και ξάστερα για κρίση που οφείλεται στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
Κάτι που ξεκίνησε από τις αρχές του ’90, τότε που κατέρρευσε το σοβιετικό μπλοκ και άνοιξαν τα σκλαβοπάζαρα της ανατολής μαζί με την όρεξη του αδηφάγου κεφαλαίου, γνωστά πράγματα τώρα αυτά να μην σας κουράζω! Έλα όμως που αυτό κουβαλάει μέσα του και τη γνωστή αντίφαση: αύξηση παραγωγής αγαθών + μείωση αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων = την κάτσαμε τη βάρκα!!!!
Είναι δηλαδή, από άποψη αγοραστικής δύναμης, μετά τις φούσκες των δανείων και των καρτών, σαν να βουλιάξαμε απότομα και να βρεθήκαμε 40 με 45 χρόνια πίσω. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60!!!! Εκεί βρίσκεται σήμερα η αγοραστική δύναμη των νέων εργαζομένων και των νέων αντρόγυνων. Μην μπερδεύεστε με τους γονείς και τους παππούδες που είναι πιασμένοι ακόμη από μαστάρια παχέων αγελάδων και βοηθάνε τα παιδιά και τα εγγόνια, τους παίρνουν αυτοκίνητα και σπίτια. Αυτά τελειώνουν σιγά-σιγά και έρχεται από πίσω η μαρμάγκα!
Και με δεδομένο ότι η εργοδοσία δεν είναι πονόψυχη για να αυγατίσει τους μισθούς, άσε που καλόμαθε κιόλας τα τελευταία χρόνια, και από την άλλη η εξουσία που με τόση ευκολία αφαιρούσε τα εργατικά δικαιώματα δεν έχει καμία πρόθεση να τα επαναφέρει, θα αργήσει νομίζω να φανεί από αυτή τη μεριά στον ορίζοντα κάποια αχτίδα!
Όσον αφορά την άλλη δυνατότητα που υπάρχει, αυτήν της εξέγερσης και της πίεσης από τα κάτω, δεν μπορεί να είναι κανείς και τόσο αισιόδοξος με τέτοια χειραγώγηση που δέχεται από τα ΜΜΕ το μυαλό του κοσμάκη! Έφτασαν μάλιστα πολλοί κάτω από τις υλακές των τσακαλιών της μικρής οθόνης να έχουν δαιμονοποιήσει τα νέα παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο από την αδικία! Τα νέα παιδιά μας που κάποιοι μάλιστα στην Ευρώπη τα ζηλεύουν! Σήμερα η Καθημερινή έχει έρευνα στην οποία το 60% αυτών που ρωτήθηκαν θέλουν το τσάκισμα αυτών των παιδιών με σκληρότερους νόμους. Πολλοί από αυτούς ίσως να πιστεύουν ότι με τα τηλεχειριστίρια στο χέρι και κλάνοντας –ω συγνώμη! ψηφίζοντας πασοκ ήθελα να πω- από τους καναπέδες θα αλλάξουν τα πράγματα!!!! Άσε μη δούμε και τα χειρότερα με τίποτα ξενοφοβίες και ρατσισμούς!!
Αλλά ψυχραιμία! Γιατί θα σας πω τώρα και ένα άλλο μυστικό, και αυτό μεταξύ μας: Δεν θα ‘ναι και τόσο άσχημα στο ’60. Θα έχει το πράγμα και τα καλά του! Αυτά που βλέπουμε στα ασπρόμαυρα ελληνικά έργα και τα νοσταλγούμε εμείς οι παλιοί που τα ζήσαμε, αυτά που θαυμάζουν οι νέοι. Γιατί ναι μεν το ρεπερτόριο μπορεί να αρχίζει τώρα κάπως άσχημα με το «Νόμο 4000» αλλά θα έρθουν και οι Σταυρίδηδες οι Βέγγοι και οι Γκιωνάκηδες. Θα έρθει και ο Ηλιόπουλος: «βάζω τα σπίρτα βάζεις τα τσιγάρα;», και η Γεωργία Βασιλειάδου: «είμαστε πολύ πτωχοί, βρε παιδί μου, τόσο πολύ που δεν συμφέρει».
Θα έρθουν και τα πάρτυ ρεφενέ. Οι δοσατζήδες. Οι τσαγκάρηδες. Τα ταβερνάκια. Γίγαντες στο φούρνο και κεφτέδες στου Θανάση. Κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες στου Μανώλη. Κρασί με το κατρούτσο. Φέτα τυρί. Σαλάτα εποχής. Φαί με 5 ευρώ το άτομο μαζί με το κρασί και όχι με τα 50 και χωρίς, που γράφουν οι νενέλες για τα κωλοπιασάδικα στα athens voice και στα lifo. Θα απαλλαγούμε και από τις φίρμες που έγραφα στο τελευταίο post. Θα απαλλαγούμε από πολλά αγαπητοί μου συμπλογκίτες. Από πολλά εκτός της τηλεόρασης, γαμώ το μου γαμώ, που δεν έχω αίσιο τέλος για να κλείσω!

12 σχόλια:

Saq είπε...

Έτσι όπως τα λες είναι, μόνο που σκέφτομαι αυτά τα άτυχα τα παιδιά που παλιά είχαν αλάνες να παίξουν και αυτοσχέδια παιχνίδια. Σήμερα κλεισμένα στα σπίτια και χωρίς την πολυτέλεια της τεχνολογίας, αφού χρήμα δεν υπάρχει, που θα παίζουν;

Tyler Durden είπε...

βασικά θα πρέπει να διεκδικήσουμε τους δημόσιους χώρους, ήδη υπάρχει σχετικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη, επίσης το διαδίκτυο, όσο και να κατηγορείται προσφέρει πολλές νέου τύπου επαφές και ψυχαγωγία, εκδρομές μικρού κόστους, πχ με αστικό μπορείς να πας θάλασσα ή βουνό, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, έστω και στις σημερινές συνθήκες μπορούμε να φτιάξουμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.

cook είπε...

πώς γίνεται ενω λες τοσα πικρα να χαμογελώ?
:)

the monkeys είπε...

αχχχ ο ναβαρινος παντα ωραια τα γραφει!!!!σαν μυ8ιστορημα!!ναβαρινο μας.
συμφωνω ολη αυτη ηκριση εχει πολλα κακα μηπως ομως να κοιταξουμε αν εχει και καλα??γιατι αυτο που λεσ την επιστροφη σε εναν πιο απλο και με μεγαλυτερο νοημα τροπο ζωης...την λησμονια των καρτων,των δανειων καιτης υπερβολικης αγορας λουξ αλ αχρηστων πραγματων!!!την αλλαγη τροπου σκεψης,ζωης,εργασιας,διασκεδασης.

navarino-s είπε...

@newton έχεις δίκηο με τις αλάνες. άσε που και οι δρόμοι ήτανε άδειοι από αμάξια και παίζαμε. το 1966 παίζαμε δίτερμα στην οδό Μιχ. Βόδα και περνούσε ένα αυτοκίνητο κάθε 20λεπτά. στην καρδιά της Αθήνας!!!

navarino-s είπε...

@Tyler πολύ καλή η πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης, μπήκα στο site της. Και οι ιδές αυτές για φτηνές εκδρομές και ψυχαγωγία. να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@cook με πέθανες τώρα με αυτή την τόσο εύστοχη παρατήρηση σου! είναι αυτό που μου λένε άνθρωποι που κάνουμε χρόνια παρέα. να είσαι καλά cookίτσα μου και να περάσετε καλά αυτές τις ημέρες (είναι ωραία η φύση για φωτογραφίες)!

navarino-s είπε...

@monkakia μου! ρε καλώστα τα δεντρόβια! έχετε και σεις ρομαντική ψυχούλα! είναι κάπως δύσκολα βέβαια αυτά να γίνουν αλλά δεν ξέρεις καμιά φορά, τόσα γυρίσματα έχει η ζωή!


ΥΓ: ένα θ ρε κάθαρμα είχες και αυτό με 8 μου το έγραψες (τιμωρία:αφαιρείται ένα ποτό και δίνεται στο lagartaki)

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

Τι σε πειράζει εσένα που έδιναν δάνεια οι τράπεζες. Έδωσαν σε κανένα με το ζόρι.
Τώρα που δεν δίνουν είναι καλύτερα?

Unknown είπε...

Συμφωνώ με tylen durden,όσο και αν εχει κατηγορηθει το διαδικτυο προσφερει παντα εναλλακτικες λυσεις.Φιλτατε ναβαρινο περνα και απο το μπλογκ μου,μην χανεσαι!

navarino-s είπε...

Ανώνυμε φίλε αυτό είναι ακριβώς το θέμα: με το ζόρι δίνουν τα δάνεια!!! Δηλαδή με ορυμαγδό διαφημίσεων που είναι σαν να κάνουνε πλύση εγκεφάλου στον κόσμο και τον φορτώνουν με περιττά πράγματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο ορισμός της καταναλωτικής κοινωνίας: η κατανάλωση του περιττού. Μέχρι το 60 ίσχυε στην αγορά ο νόμος: υπήρχαν οι ανάγκες και ερχόταν η παραγωγή με το εμπόριο να τις καλύψουν. Από ένα σημείο όμως και μετά με εμπροσθοφυλακή τη διαφήμιση κυριάρχησε το δόγμα: δημιουργούμε, με εμπροσθοφυλακή τη διαφήμιση, ψεύτικες ανάγκες και έρχεται μετά η βιομηχανία και το εμπόριο να τις καλύψει.
Αυτά τα ολίγα αγαπητέ ΄Αγνωστε.

navarino-s είπε...

@ Mr Arvulas τι γίνεσαι ρε μπαγάσα; και εσύ χάθηκες για ένα μεγάλο διάστημα. εδώ είμαστε και θα τα λέμε! ευχαριστώ για την επίσκεψη!