Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ


Μπορεί ο μήνας που αρχίζει σήμερα να φέρνει σε κάποιους μελαγχολία, «Μελαγχολία του Σεπτέμβρη» τραγουδούσε παλιά ο εκ δυσμών γείτονας μας Τόνι Πινέλι -που έκανε καριέρα στην Ελλάδα- και έκανε τις μαθήτριες με τις ποδιές και τα λευκώματα να κλαίνε με μαύρο δάκρυ! Μπορεί σε κάποιους άλλους ο μήνας αυτός να φέρνει μια γλύκα ανάλογη με τη θερμοκρασιακή ηπιότητα του. Και να εξάπτει έτσι τον οίστρο στους ευάλωτους και τους ρομαντικούς, σε όλους τους «ποιητίζοντες» τέλος πάντων, καθώς ακούνε το φλοίσβο απ’ το απαλό κυματάκι που αφήνει στην άμμο ακανόνιστες γραμμές σε κάποια τέως πολύβουη και έρημη πια παραλία ή βλέπουν τον ήλιο να πέφτει ολοκόκκινος βαθειά στη γραμμή του ορίζοντα. Και αν έχουν πέσει και οι πρώτες βροχές και έχουν πλυθεί τα εναπομείναντα κλαριά και έχει μυρίσει και το χώμα -όπως έγινε χθες στην Αθήνα- τότε γίνεται και πιο …Σεπτέμβρης, πιο φθινοπωρινός δηλαδή και γίνεται έτσι πιο αισθητή η τομή του μέσα στον κύκλο του χρόνου. Γιατί ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που «αλλάζουμε σελίδα» και όχι ο τυπικός Γενάρης.
Το Σεπτέμβρη γίνονται οι απολογισμοί και όλα τα νέα πλάνα. Αρχίζει η καινούργια εκπαιδευτική χρονιά για τα παιδιά και τη φοιτητιώσα νεολαία, ξεκινάει το νέο πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου, αρχίζει σήμερα και η Ίνδικτος, ο εκκλησιαστικός καινούργιος χρόνος. Σχέδια επί σχεδίων στις δουλειές και στα νοικοκυριά. Πλάνα και πάλι πλάνα. Μικρός, θυμάμαι, το μήνα αυτόν με τη σταφίδα, πληρώναμε μπακάλη και ΑΤΕ και κάναμε όνειρα για το μέλλον. Τέρμα τα τεφτέρια λέγαμε και οι τραβηχτικές μα ο αναιμικός μας προϋπολογισμός δεν άντεχε ούτε μέχρι το Πάσχα.
Κάτι παρόμοιο γίνεται και τώρα με τις κάρτες τις δόσεις και τα χρέη. Γονάτισαν οι άνθρωποι και οι τράπεζες βγάζουν ακόμη κέρδη. Ο φετεινός Σεπτέμβρης είναι πιο βαρύς απ’ όλους. Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που χάσανε τις δουλιές τους. Πολλές επιχειρήσεις κλείσανε, τα μαγαζάκια γύρω μας τα βλέπουμε που βάζουνε λουκέτο. Χάθηκε από την αγορά το χρήμα. Οι αμπελουργοί λένε να μην τρυγήσουν. Τα ροδάκινα πουλήθηκαν στα 12 λεπτά. Οι κτηνοτρόφοι χύνουν γάλατα στους κόμβους των εθνικών οδών. Τα πορτοκάλια οδεύουν προς χωματερές γιατί τα 4-6 λεπτά που θα διαμορφωθεί η βιομηχανική τιμή, είναι τελείως απαγορευτικά για τη συλλογή τους. Όλα τριγύρω ζοφερά και κρίση που βαθαίνει. Οι ειδικοί μιλούσαν για ανάκαμψη το ’10 τώρα την πάνε πάρα πίσω! Η κρίση είναι δομική και «απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας»: Όσο αφαιρούνται δικαιώματα και συρρικνώνονται αμοιβές, το μόνο που δεν θα φανεί είναι η ανάκαμψη!
Κάτι που το γνωρίζουνε πολύ καλά οι «αρμόδιοι» και ανησυχούν! Η κοινωνική έκρηξη τους τρομάζει. Και πρώτοι-πρώτοι από αυτούς, οι προϊστάμενοι του πολιτικού συστήματος μας: καναλάρχες! Γι’ αυτό –είτε γίνουν τώρα εκλογές είτε αργότερα- θα υποστούμε τον Σεπτέμβρη ένα σοκ! ένα δημοσκοπικό overdose! Προέχει η αυτοδυναμία βλέπεις! Εκατομμυριούχοι δημοσιογράφοι που θέλουν ησυχία για ν’ απολαύσουν τα λεφτά και κάτι looser δημοσκόποι που δεν πλησίασαν ποτέ τα ποσοστά των εκλογών, θα μας ζαλίζουν το μυαλό με τα ευρήματα και τις σαν χρωματιστά παλούκια απεικονίσεις! Τόσο το μπλε τόσο το πράσινο το κόκκινο το ροζ τόσο το ένα και το άλλο! Και όσο εκείνο το πράσινο παλούκι, βοήθεια μας, δεν λέει να περάσει το 37% τόσο θα μας την πέφτουν. Μπορεί, κοιτώντας μας στα μάτια κουνώντας και το δάχτυλο σαν τον Παυλίδη, να φτάσουν και σε συστάσεις και σε απειλές: "Δεν βλέπετε ρε! πάει μπροστά 6 μονάδες! Γιατί δεν τρέχετε κοντά; Γιατί δεν έχει ρεύμα;"

17 σχόλια:

μ είπε...

Σχόλιο 1.
Προσωπικά ανήκω στους ποιητήζοντες.

Σχόλιο 2.
Το πρωτάθλημα ξεκίνησε τον Αύγουστο.
;)

Σχόλιο 3.
Να χώσουν εκεί που ξέρουν το πράσινο παλούκι (pardon me).

the monkeys είπε...

Ωραίο κειμενάκι navarino μας. Βέβαια θα ήθελα να τονίσω ότι Σεπτέμβρης για εμάς είναι ένα πράγμα ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. Αυτό συνοδεύεται από άπειρο άγχος, πολλές απογοητεύσεις και μία έντονη επιθυμία να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτός ο μήνας. Αφιερωμένο και το παρακάτω τραγουδάκι

www.youtube.com/watch?v=v1eADELCpNg&feature=related

ELvA είπε...

Ειδικα αυτος ο Σεπτεμβρης, προβλεπεται θερμος,λογω πολλων απεργιακων κινητοποιησεων και λογω διαφορων εκλογοσεναριων,που ελπιζω να μην ευδοκιμησουν ουτε και σ αυτους που περιμενουν να παρουν τη σκυταλη, ουτε στους εχοντες τη σκυταλη...'Αλλαξε ο Μανωλιος κι εβαλε τα ρουχα του αλλιως'..Μεχρι,
εκει,ομως, φτανουν οι αλλαγες οτι θα καταλαβει,καμμια φορα,ο καμμενος
(οχι καυμενος) τοπος τι ακριβως χρειαζεται να γινει και οτι θα τολμησει να ψηφισει διαφορετικα...
Ευσεβεις ποθοι;

navarino-s είπε...

@Μάνος γειά σου!
Σχόλιο 1.
Το "..τί.." εγώ το έγραψα με γιώτα από το ...ίζω αλλά μου φαίνεται πως το δικό σου είναι το σωστό. Δεν ξέρω.
Σχόλιο 2.
Εγώ είμαι ΑΕΚ και προχτές ξεκίνησε!
Σχόλιο 3. Αυτό όμως κάποιους τους ευχαριστεί!

navarino-s είπε...

@monkaki1 ευχαριστώ για το φιλμάκι και το τραγούδι, μου άρεσε πολύ!
Όσο για τα μαθήματα ξέρω ότι είναι ένα βάσανο αλλά βγαίνετε και τις βόλτες σας!

Ευχαριστώ για τα ελληνικά!

navarino-s είπε...

@Elva ένα σημαντικό μέρος ψηφοφόρων δεν τρέχει πια για θέσεις και διορισμούς γιατί απλά αλλάξανε τα πράγματα και στο δημόσιο και είναι οι αμοιβές ξεφτίλα. Το καλοκαίρι πέρασε μια τροπολογία στη βουλή που λέει ότι όσοι προσλαμβάνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση από τους καταλόγους των ανέργων του ΟΑΕΔ θα πληρώνεται με το 80% του κατώτερου ημερομισθίου δηλαδή καθαρά 500 ευρώ. Στον ΟΑΕΔ σαν άνεργοι παίρνουνε 446, έτσι με ένα τρυκάκι και 54 ευρώ το κεφάλι, γίνονται οι άνεργοι απασχολούμενοι!
Γι' αυτό και κινδυνεύει ο δικομματισμός και η αυτοδυναμία, πάνε πια οι παχιες αγελάδες!

mia maria είπε...

Το πόσο συμφωνώ μαζί σου δε λέγεται! Καλό μήνα!

Βρομιστεράκι είπε...

Πόσα και πόσα τραγούδια έχουν γραφτεί για αυτόν τον μήνα...
Εμένα είναι από τους αγαπημένους μου πάντως :)
Τώρα για τα άλλα τι να πω...
Ότι και να πεις είναι λίγο...

ippoliti_ippoliti είπε...

Το διάβασα με τόση προσοχή, δεν μπορώ να σχολιάσω, μου αφήνει μία γλύκα, παρά τα κοινωνικά προβλήματα και την εν γένει πολιτική κατάσταση που περιγράφεις τόσο γλαφυρά στο 2ο μέρος του. Ηθελα απλώς να καταθέσω ότι το διάβασα.
Καλό μήνα και ...καλό βράδυ

navarino-s είπε...

@big mama
Ευχαριστώ πολύ! Καλό μήνα και πολλή δημιουργία!

navarino-s είπε...

@βριμιστεράκι μου καλημέρα!
Παλιά οι ξύπνιοι στις δουλειές παίρνανε την άδεια τους το Σεπτέμβρη! Κάτι ξέρανε φαίνεται!

navarino-s είπε...

@ippoliti μου καλό μήνα και καλή δύναμη σε όλους μας γιατί και εγώ παραπαίω: ξεκίνησα να γράψω κάτι γλυκό και νοσταλγικό αλλά με μπατάρισε η περιρρέουσα τραγωδία!

cynical είπε...

Καλημερα navarino-s και καλο μηνα!

ο Σεπτεμβρης καλοσωριζει το τελος του καλοκαιριου, αυτης της φριχτης εποχης, με τη σκονη, την ανειπωτη ζεστη και την ακινησια που σου επιβάλει. Επιτελους, θα αρχισουμε να ξανακυκλοφορουμε, να περπαταμε, να χαλαρώνουμε και να ηρεμούμε!
Αληθεια το λεω, τα καλοκαιρια στην ελλαδα ειναι και παρατεταμενα και ανυπόφορα!

navarino-s είπε...

@cynical νομίζω ότι έχεις δίκιο και η παρατεταμένη ανομβρία χτυπάει σατ νεύρα!
Καλό μήνα και καλό προεκλογικό ...λούκι!

Saq είπε...

Σε παραδέχομαι ρε navarino, κατάφερες να ξεκινήσεις το κείμενο δημιουργώντας μας ωραίες εικόνες, μας γύρισες σε παλιές εποχές και τελείωσες με τα τρέχοντα γεγονότα!

Πάντως ο Σεπτέμβρης και για εμένα για αρκετούς προσωπικούς λόγους σημαίνει πολλά. Ένας βασικός λόγος είναι ότι κάνω τις διακοπές μου!

navarino-s είπε...

@Newton
Σε παραδέχομαι ρε μπαγάσα που παίρνεις άδεια το Σεπτέμβρη! Είναι η καλύτεη εποχή! Τον κ. Καρύδη σε μια δουλειά που δούλευα κάποτε του έβαζαν την άδεια πάντα Σεπτέμβρη και του λέγανε όλο γαλυφιές: "είναι το μικρό καλοκαιράκι" του έλεγε ο προϊστάμενος, του δίνανε μάλιστα και κανα 2 μέρες παραπάνω άδεια! Αυτός έκανε τάχα μου ότι κλαιγότανε αλλά μυστικά μου εμπιστευόταν ότι ήτανε η καλύερη εποχή για άδεια!
Καλή ξεκούραση φίλε μου!

Θανάσης Καραμπότσος είπε...

Navarino-s φιλιά στην Ελένη, σε αυτήν την εγγραφή αδυνατώ να κάνω σχόλιο, γιατί το Σεπτέμβριο με πιάνουνε πάντα δέκατα, όμως σας αφιερώνω αυτό Στις αρχές του φθινοπώρου - Ελευθερία Αρβανιτάκη η αυτό Ε! τι κάθεστε λοιπόν ποιητές. Ποιος θα σας δει κρυμμένους στα σκοτεινά γραφεία σας τα φωρτομένα με χαρτιά, για ποιον γράφετε, για μας, για τον κόσμο τούτο ή για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα υποθέσει το τι θέλει να πει ο ποιητής...Γιατί αν θέλετε μια αστική επίφαση υστεροφημίας σας την χαρίζουμε. Μα τάχα τα ποιήματα να αξίζουν κάτι άμα καταφέρουν τώρα τον άνθρωπο που δεν χαρίζει το χρόνο του σε ρεμβασμούς δίχως να σταθεί να στήσει αυτί και να ανοίξει τις πύλες του μυαλού του και να το αφήσει να ριζώσει και να ανθίσει εκεί το λουλούδι της πολυπόθητης άνοιξης. Γιατί αν δεχτεί ο μηχανοδηγός, η αντρογυναίκα της λαϊκής ή ο εναερίτης να σας ακούσει κι αν σας δανείσει ένα μικρό χώρο στη σκέψη του που τόσες έννοιες την πολιορκούν σημαίνει πως κάτι αξίζει.
Στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη
καλό φθινόπωρο σε όλους.