Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ


Τα τελευταία χρόνια, με την προκήρυξη εθνικών εκλογών, είθισται να συνωθούνται στα ψηφοδέλτια πολλοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου. Ηθοποιοί και τραγουδιστές ως επί το πλείστον και με ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά των κομμάτων της εξουσίας. Ενώ απουσιάζουν παντελώς εκπρόσωποι των άλλων κλάδων της τέχνης. Δεν βλέπουμε π.χ. ποτέ ζωγράφους και γλύπτες αλλά ούτε και λογοτέχνες, ακόμη και από αυτούς τους γνωστούς της ευπώλητης-εφήμερης λογοτεχνίας.
Και αυτό νομίζω ότι γίνεται γιατί έχει να κάνει με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που διακρίνει τους ηθοποιούς και τους αοιδούς του λαϊκού πενταγράμμου από τους λοιπούς υπηρέτες της τέχνης: την έντονη δηλαδή εξάρτηση τους από κοινό και από το χειροκρότημα του. Γι’ αυτό και όταν βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας να χαμηλώνουν και νιώθουν πως το άστρο τους αρχίζει πλέον να δύει, στρέφονται σε άλλους προβολείς και σε άλλους χώρους.
Και αν εξαιρέσουμε αυτούς που στρέφονται προς τη Νέα Δημοκρατία και που τους διακρίνει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα, η οποία έχει να κάνει νομίζω με το ότι δηλώνουν με παρρησία τη συντηρητική τους τοποθέτηση –«είμαι δεξιά μωρέ παιδί μου, πώς να το κρύψω» δήλωνε η Βίκυ Μοσχολιού που αρνιόταν όμως επίμονα και τις πιέσεις για ψηφοδέλτιο- στην αντίπερα όχθη του «προδευτικού» λεγόμενου χώρου όπου πουλιέται και η σχετική μούρη, παρατηρείται μια κινούμενη άμμος. Το κόκκινο, πράσινο, ροζ εναλλάσσεται πάνω στο ίδιο πρόσωπο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς!
Το σίγουρο όμως είναι ότι όσοι απ’ αυτούς –και τους μεν και τους δε- εκλεγούν μετά στη βουλή, μαραζώνουν! Γιατί εκεί λάμπουνε άλλα «αστέρια»! Η κάμερα πέφτει πάντα στον αρχηγό, άντε και λίγο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Ενώ τα πάνελ των καναλιών έχουνε, βλέπεις, πολλές απαιτήσεις! Θέλουνε διάβασμα για ενημέρωση και ποιος προλαβαίνει!
Μόνο η μακαρίτισσα η Μελίνα ανταπεξήλθε σε αυτά και άφησε μάλιστα πίσω και έργο, γιατί η Μελίνα Μερκούρη πέραν της τέχνης της και της λάμψης που εξέπεμπε, ήταν βαθειά μέσα της Άνθρωπος, ήγουν: «Ζώον πολιτικόν»!!!

19 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

οι οικολόγοι του πήραν τον Νανο Βαλαωρίτη (ο μεγαλύτερος εν ζωη έλληνας ποιητής) τους βγήκε ξυνός, με τα πρόσφατα αναμασήματά του από το ρεπερτόριο της λασπολογίας που δέχθηκαν στις ευρωεκλογές από ακροδεξιά και πατριωτική αριστερά (aka ΚΚΕ).

Μόνο ο Καφετζόπουλος και o Ρος Ντέηλι προς το παρόν δείχνουν να υιοθετούν πλήρως την πράσινη σκέψη και ιδεολογία.

cynical είπε...

Navarino-s
καλημερα!

Τι ρωτας και συ πρωι-πρωι! Οι τραγουδιστες και ηθοποιοι που περιλαμβανονται στα ψηφοδελτια, προερχονται κυριως απο το χωρο της TV. Και εξ αυτου, αναγνωρισιμοι. Τωρα ποιο ζωγραφο, ποιο λογοτεχνη γνωριζει ο κοσμος; Ακομα και τη συγγραφεα του βιβλιου "Οι μάγισσες της Σμυρνης" να εβαζαν, κανενας δεν θα την ηξερε με το ονομα της και δεν θα την ψηφιζαν.

Οσο για το κυριο θεμα της αναρτησης, γιατι δηλαδη οι εν λογω καλλιτεχνες αποδεχονται την προσκληση, ε!, ειναι και για να "αναβαθμιστουν" στη συνειδηση του κοσμου. Πώς αλλιως; Να αφησουν τετοια ευκαιρια χαμενη;

Τσαλαπετεινός είπε...

Σ` αυτές τις εκλογές εκτός των τραγουδιστών και των ηθοποιών θα έχουμε την ευκαιρία να σταυρώσουμε
και συζύγους τραγουδιστών. (Άννα και Αλίκη) ;-)

crispy είπε...

Νομίζω ότι παραέχει γίνει το κακό με όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που μαζεύονται στα ψηφοδέλτια για να τραβήξουν ως ''μαγνήτες'' την ψήφο μας. Στο τέλος στη Βουλή θα μαζευτούν τόσοι πολλοί που θα ανεβάσουν κι επιθεώρηση εκεί μέσα - όχι ότι δεν το έχουν ήδη κάνει!
Πέρα από αυτό τόσο ο στόχος των κομμάτων που τους συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια όσο και των ίδιων των καλλιτεχνών είναι επιφανειακός κι όχι ουσιαστικός (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις).

navarino-s είπε...

@tyler
Παρουσιάζουν μεγάλες μεταπτώσεις οι καλλιτέχνες και για τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς. Ο Ρός Ντέηλι ναι! αλλά ο Καφετζόπουλος δεν πείθει.

navarino-s είπε...

@cynical καλησπέρα!
Έχεις δίκιο για την TV αλλά στο γιατί, είναι εκείνη η ρημάδα η κάμψη της δόξας που σπρώχνει!

navarino-s είπε...

@Τσαλαπετεινέ
Είναι το καινούργιο φρούτο αυτό που αναφέρεις και απέφυγα να το θίξω, αργότερα θα μπει και ο σύζυγος στο παιχνίδι!

navarino-s είπε...

@crispy καλησπέρα!
Ωραίο αυτό για την επιθεώρηση στη βουλή!

the monkeys είπε...

ωραιο ποστ ναβαρίνο μας!!!
βασικα απλά οι ηθοποιοι και οι τραγουδιστές έχουν ο καθένας το κοινό του,τους φαν που θα τους ψηφισουν για την καλιτεχνικη τουσ πορεία και όχι αν είναι πολιτικά ικανοί και επίσης είναι γνωστά ονόματα οπότε τραβάνε την προσοχή.
πελατειακές σχέσεις δηλαδή όπως συνήθως στην πολιτική.

μ είπε...

Σημάδια των καιρών navarino μας.
Τηλεοπτικοποίηση και της πολιτικής ζωής. Άλλο ένα σημάδι εκφυλισμού των θεσμών.

navarino-s είπε...

@Monkakia μου ακριβώς: πελατειακές σχέσεις!
Και αν είσαι το monkaki1 συγχαρητήρια για τα ελληνικά!

navarino-s είπε...

@Μάνος
Και αν κοιτάξουμε και κατά Ιταλία μεριά, μας πιάνει απελπισία για το τι μας περιμένει!

the monkeys είπε...

Συμφωνώ με μονκάκι 1, εγώ απλά θα προσθέσω ότι σήμερα είδα ότι μπήκε μέχρι και η Μπόκοτα στο Πασόκ. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, αλλά να μου πεις δεν υπάρχει που δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα στο όλο γεγονός, γιατί να διαφέρει αν στα ψηφοδέλτια θα είναι η Μπόκοτα ή κανένα άλλο πιο σοβαρό πρόσωπο. Προφανώς σοβαροί καλλιτέχνες, λογοτέχνες...δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, γιατί άλλωστε???

ELvA είπε...

Kαλησπερα navarino μας

Σιγουρα οι γνωστοι και καταξιωμενοι καλλιτεχνες απεχουν επειδη γνωριζουν ακριβως τι ισχυει, οτι δλδ η πολιτικη δεν προκειται να τους αφησει κανενα περιθωριο για τη Τεχνη, οποιας μορφης και να ειναι αυτη. Τα εχουμε ξαναδει και παλιοτερα , για αυτο πιστευω στο παλιο καλο σλογκαν που λεει: 'ο καθενας στο ειδος του και ο Λουμιδης στους καφεδες'!
Το θυμασαι φανταζομαι .... :)

Τους χαιρετισμους μου απ το Βορρα

navarino-s είπε...

@monkaki2 καλημέρα!
Είναι νομίζω αμφίδρομο το πράγμα: οι σοβαροί δεν πάνε γιατί πάνε τα σούργελα! Αλλά και τα κόμματα εξουσίας δεν έχουν κάποια στοιχειώδη σοβαρότητα για να προσελκύσουν τέτοιους ανθρώπους!

Πως πάει η εξεταστική;

navarino-s είπε...

@Elva μου καλημέρα από το προεκλογικό τουρλουμπούκι του νότου! Σκέφτομαι την πλάκα που θα παθαίνουν κάποιοι Σουηδοί τουρίστες που είναι ακόμη εδώ!
Για το "Λουμίδη" έχεις απόλυτο δίκιο ...αλλά και πολύ χιούμορ που με ρωτάς αν το ....θυμάμαι!!!

the monkeys είπε...

Χεχεχε ευχαριστούμε που ρωτάς navarino μας...ε το παλεύουμε. Για αυτό έχουμε ψιλοαραιώσει κιόλας από προσώπου..blog :P :P

Saq είπε...

Γεια σου navarino,
νομίζω ότι οι σοβαροί καλλιτέχνες εμπλέκονται -και πρέπει να εμπλέκονται- με τα πολιτικά μέσω της τέχνης τους. Όλα τα άλλα είναι απλώς θέμα μάρκετινγκ και αυτοπροβολής τόσο των κομμάτων όσο και των καλλιτεχνών. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, όπως πολύ καλά αναφέρεις το παράδειγμα της Μερκούρη, που κάποιος καλλιτέχνης θέλει πραγματικά και μπορεί να προσφέρει στην πολιτική.

navarino-s είπε...

@newton γειά σου!
Είναι πολύ σωστό αυτό που λες για τους σοβαρούς καλλιτέχνες και σ' ευχαριστώ που εκτιμάς και εσύ την προσφορά της Μελίνας γιατί την έβαλα με κίνδυνο να εκληφθώ ως πασόκος!