Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

« Δυο, δυο, πέρασαν νάτα τα κορίτσια!»

.
.

Σαράντα τόσα χρόνια χωρίζουν το στίχο αυτόν του Σαββόπουλου από το σήμερα και μου φαίνεται ότι όλο και πιο επίκαιρος γίνεται. Και όχι μόνο δυο…δυο αλλά και τρία…τρία ή και τέσσερα…τέσσερα τα βλέπω να περνάνε. Κοριτσοπαρέες παντού: στα σινεμά και τα βιβλιοπωλεία, στα θέατρα και στις συναυλίες, στα μαγαζιά γύρω από το Θησείο και το Μοναστηράκι, στις καφετέριες της Κοραή. Αλλά και στο χωριό που κατεβαίνω, όλα τα πολιτιστικά: Σύλλογος, χορευτικά και δρώμενα από γυναίκες διακινούνται. Στους γάμους και στα πανηγύρια χορεύουν μόνο γυναίκες. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος και πέφτω σε εύκολους υποκειμενισμούς. Μήπως υπάρχουν και άλλα μέρη, όπως τα mall και τα πολυσινεμά που δεν πηγαίνω, και είναι αλλιώς εκεί τα πράγματα. Για τα βιβλιοπωλεία πάντως αυτό που φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού το επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές: «το 80%, λέει, του αναγνωστικού κοινού είναι γένους θηλυκού». Λες και χαθήκανε πια τ’ αγόρια μωρέ παιδί μου!
Και όσο για εκείνα τα κορίτσια του Σαββόπουλου, κορίτσια του ’60, μη φανταστείτε τίποτα το φοβερό, μόνο μια Κυριακή απόγευμα η έξοδος για Σινεμά και για «Kατάλληλον» έργο. Κι’ από κοντά ορδές εμείς τα «πεινασμένα» σερνικά. Βικτώρια – Μουσείο – Παναθήναια – Φωκ. Νέγρη και Κυψέλη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια κάποιας προσέγγισης: «δεσποινίς ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σας» «μου χαρίζετε το ονοματάκι σας» «άντε στο διάολο ρε αλήτη!». Ήτανε ρόλοι αυτοί και τα κορίτσια παίζαν άμυνα, υπήρχε ο τρόμος απ’ τη μάνα! Και μόνο οι «επίμονοι κηπουροί» κερδίζανε στο τέλος! Στο ραντεβού ερχόταν και «φανάρι», κάποια ξαδέλφη ή φίλη που παρείχε κάλυψη ή και σε ρόλο χωροφύλακα ακόμη! Καθότανε πολλές φορές στο ίδιο το παγκάκι με το ζεύγος για να ελέγχει με λοξές ματιές το μέχρι που θα φτάσουνε τα πράγματα. Φιλί μόνο στα χείλη η γλώσσα δεν προσπέρναγε με τίποτα την οδοντοστοιχία! Στα σκοτεινά του σινεμά: «μπούτια ερμητικά κλειστά» που θέλαν μετροπόντικα! Δεν πέρναγε η παλάμη πιο πάνω από τα γόνατα! Κι’ ας ένιωθες το τρέμουλο και τη λαχτάρα!
Μέχρι που φύσηξε ένας άνεμος μαΐστρος απ’ τη δύση. Από τις αρχές του ’70 και μετά και ήρθαν μηνύματα πολλά : Ο Μάης του’68 απ’ τη Γαλλία, οι Xίππις απ’ την Αμερική. Ήρθαν ταινίες που ξεσήκωσαν τα πλήθη: μετά την προβολή του Woodstock στο Παλλάς έγινε αυθόρμητη διαδήλωση στην οδό Σταδίου με συνθήματα κατά της Χούντας, ήρθε μετά το «easy rider», το «Φράουλες και Αίμα», Πολυτεχνείο και επανάσταση, αδερφοσύνη και έρωτας, γιάφκες και διαδηλώσεις και κάθε Κυριακή η εκδρομή. Στη Σαλαμίνα με το βαποράκι, στα Μεσόγεια με το αστικό λεωφορείο και στη Μαλακάσα με το τραίνο. Παντού αγκαλιασμένα ζευγαράκια. Οι ιστορικοί παραγνωρίζουν τον παράγοντα «έρωτας» για τα μεγάλα γεγονότα. Αν υπήρχε όμως εκτός απ’ το ΑΕΠ και τα λοιπά στατιστικά στοιχεία και δείκτης ζευγαρώματος ανθρώπων, νομίζω πως η δεκαετία ’72-’82 για τη Χώρα μας θα έκανε ένα μεγάλο peak στα σχετικά ιστογράμματα.
Το περασμένο Σαββατόβραδο κοντά στη μία μετά τα μεσάνυχτα που είχαν σχολάσει και τα γύρω σινεμά, οι πλατφόρμες του μετρό στο σταθμό της Πανεπιστημίου ήταν κατάμεστες με κόσμο που περίμενε. Λίγα ζευγάρια …ώριμα όπως εμείς. Κάποιες γυναίκες μοναχές ή σε παρέες. Και αμέτρητες πολλές πάρα πολλές οι κοριτσοπαρέες. Και ανάμεσα τους, σε ποσοστό caretta-caretta, τρία τα νεαρά ζευγάρια μόνο! Nα δείχνουν πως το είδος είναι εδώ και δεν εξαφανίστηκε! Στο ένα της απέναντι αποβάθρας η κοπελιά έδειχνε να φλεγόταν και είχε 8 λεπτά ακόμη ο συρμός τους για να έρθει. Τράβηξε το νεαρό με τρόπο προς στο διάδρομο εξόδου, τον οδήγησε σε μια υποτυπώδη εσοχή της πυρασφάλειας και τον φιλούσε. Έπιανε το κεφάλι του σηκωνόταν στις μύτες των ποδιών της. Μα αυτός έδειχνε αμήχανος. Είχε τα χέρια του κατεβασμένα.
Είδα στη σκηνή αυτή ένα συμβολισμό: Από τη μια μεριά η Γυναίκα που διεκδικεί το απαγορευμένο μέχρι χτες σε αυτή δικαίωμα στην ηδονή και από την άλλη το και ισχυρό αποκαλούμενο «έτερον ήμισυ» γαλουχημένο με τα στερεότυπα αυτά του χτες, να νιώθει απροετοίμαστο και μέσ’ στα φυλλοκάρδια του ένα φόβο!

20 σχόλια:

ELvA είπε...

Αυτο λεγεται προοδος και πολυ καλα εκανε η κοπελια! Αλλοιμονο αν καναμε ακριβως τα ιδια οπως οι... γιαγιαδες μας! χεχε

Μου φαινεται οτι ζηλευεις λιγο, αγαπητε μας navarino, ή εχω αδικο; ;)

Πολλους φεμινιστικους χαιρετισμους απο Sverige!

Saq είπε...

Και που σαι ακόμα. Όσο τα αγόρια μαθαίνουν να φλερτάρουν μέσω facebook και λοιπόν διαδικτυακών τόπων τόσο θα χάνεται η άνεση στην προσωπική επαφή. Σε λίγο ή θα μας κυνηγούν οι γυναίκες με τις απόχες ή θα γίνουν λεσβίες να βρουν την ησυχία τους!

navarino-s είπε...

@Elva μου γειά σου!
Τελικά μου φαίνεται ότι έχεις δίκιο και ότι την πάτησα παταγωδώς: Εγώ νόμιζα ότι κάνω μια βαθυστόχαστη κοινωνική έρευνα και εκείνο που βγαίνει είναι η ζήλεια!!! Σκέψου και να περίμενα και κανα ...Νόμπελ από εκεί πάνω!

navarino-s είπε...

@Νewton καλησπέρα!
Α ρε μπαγάσα είσαι τυχερός που είσαι νέος!

mia maria είπε...

Πάντως εγώ αυτό που βλέπω είναι ή μόνο κορίτσια, ή μόνο αγόρια και κανένας δεν προσπαθεί να κάνει γνωριμία! Σαν να περνάνε καλύτερα μόνοι τους.

Tyler Durden είπε...

της αρπαχτής είναι, όπως και όποτε τους κάτσει η φάση, "one night stand αυνανισμός" και μετά πάμε για άλλα, δεν σε ξέρω, άντε το πολύ μια τυπική καλημέρα. Πιο πολύ καταναλωτικό και αναλώσιμο μιας χρήσης αγαθό έγινε ο έρωτας.

Αγγελικη Ν είπε...

Τους κοινωνικούς προβληματισμούς αυτούς τους έχω και εγώ. Έχω δυο κόρες 22 και 23 χρόνων. Και μαζί με αυτές μια ολόκληρη παρεούλα τους, που όποτε μας δοθεί η ευκαιρία τα λέμε.
Τι να σου πω δεν βρίσκω άκρη...
Τα αγόρια έχουν χάσει τον παραδοσιακό ρόλο τους όπως λες και εσύ. Είναι αγχωμένα γενικά! Τους απασχολεί πολύ το επαγγελματικό μέλλον τους, με 2 λόγια πως θα έχουν πολλά λεφτά (και βέβαια το ποδόσφαιρο). Έξω από αυτούς τους άξονες υπάρχει μόνο η κοσμάρα τους και φόβος.
Τα κορίτσια είναι ακόμα πιο μπερδεμένα. Ξεσηκώνουν ρόλους από TV και έντυπα. Διεκδικούν τα πάντα. Σπάνια έχουν αρχές. Είναι ανυπόμονες, άπληστες, τολμηρές, άτσαλες (γιατί δεν περιορίζονται στους παραδοσιακούς ρόλους). Πάντως σταθερές σχέσεις δεν κάνουν! Και οι φιλίες μεταξύ τους περίεργες είναι...
Σε καλό να μας βγει!

crispy είπε...

navarino-s καλημέρα. Εξαιρετικό κείμενο! Και πόσο όμορφα περιγράφετε την ιστορία του φλερτ τα τελευταία 50 χρόνια , από τις ιστορικές ατάκες τύπου ΄΄ζαχαροπλάστης είναι ο μπαμπάς σου;'' (!) ως την αδημονούσα νεαρή στο μετρό! Πάντως το φαινόμενο των πολλών γυναικοπαρέων το παρατήρησα φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές. Και το τονίζω ότι ήταν πολλές γιατί από την άλλη, δεν είδα ούτε μία αμιγώς αντρικά παρέα , έτσι για την...ισορροπία!

Θανάσης Καραμπότσος είπε...

Καλημέρα, navarino-s το θέμα είναι ευαίσθητο καθότι μπορεί να κατηγορηθούμε και για ρατσισμό, η αλήθεια είναι πως ενώ τα λεσβιοζεύγαρα είναι αισθητικά πιο εντάξει από ότι τα αντίστοιχα των αντρών σε άλλα μέρη υπάρχουν ακόμα μερικά χοντρά αισθητικά φάουλ.
Όμως όπως και να έχει είναι μία πρόοδος στις σχέσης των ανθρώπων.
Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί αρκετές νέες και όμορφες γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν τις φλερτάρουν, τότε σκεφτείτε ότι εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο...

the monkeys είπε...

τι ωραίο ποστ ναβαρίνο μας!!!
θα σου πώ τι λένε οι κοριτσοπαρέες:μα έλεος δεν υπάρχει κανένας νορμάλ πιά?και επιτέλους πότε θα έρθει να μας αρπάξει να φύγουμε?και δεν ζητάμε πολλά,τα βασικά!όλα εμείς πρέπει να τα κάνουμε??(μακάρι να ήξερα τι λένε οι αντροπαρέες.axaxa:P)
είμαι υπέρ το γυναικών γτ αυτήν την πλευρά ζω :P και θεωρώ ότι καλά κάνουν και πέρνουν στα χέρια τους τα πράγματα γιατί αν ήταν να περιμένουν από τους άντρες...(αν και διαφωνώ με την κοπέλα στο μετρό σίγουρα μπορούσε να περιμένει
)
επίσης διαφωνώ με την αγγελική Ν περί παραδοσιακών ρόλων,οι ρόλοι έχουν αλλάξει και καλά έχει γίνει αυτό σίγουρα είναι μπερδεμένοι καθώς αν το καλοσκεφτούμε οι γυναίκα πολύ πρόσφατα χειραφετήθηκε και όλο και πετυχαίνει πράγματα.αλλά υπάρχουν πάρα πολλές κοπέλες με αξίες και με υπομονή που δεν είναι άπληστες ούτε λυσσάρες αλλά όταν θα τους αρέσει κάποιος πάρα πολύ και αυτός θα το παίζει και ναι και όχι,και ίσως και δεν ξέρω και είμαι είμαι μπερδεμένος κλπ...8α κάνουν βήματα.
νομίζω ότι το προβήμα στις μέρες μας είναι αυτό που λεέι ο τύλερ,μεγαλώνουμε σε μια κοινώνία της αρπαχτής ,του εύκολου και όχι του δυνατού της σχέσης.

navarino-s είπε...

@big mama καλημέρα!
Κατ' ανάγκη γίνεται αυτό και δεν νομίζω να περνάνε καλύτερα. Θυμάμαι όταν κατ' ανάγκη βγαίναμε αντροπαρές λέγαμε αστεία γελάγαμε αλλά στο βάθος νιώθαμε μια μελαγχολία από την απουσία του άλλου φύλου!

navarino-s είπε...

@Τyler όλα πατ κιουτ όπως και το σχόλιο σου που πιάνει το θέμα τόσο περιεκτικά!!!

navarino-s είπε...

@Αγγελική Ν την καλημέρα μου!
Η παρέμβαση σου είναι πολύ χρήσιμη μιας και έχεις δυο κόρες σε αυτή την ηλικία που μιλάει η ανάρτηση. Σίγουρα τα πράγματα είναι μπερδεμένα γιατί υπάρχουν και τα πρότυπα που προβάλει η καταναλωτική κοινωνία που ζούμε. Είναι ένα πολύ δύσκολο μεταβατικό στάδιο και νομίζω ότι τελικά ο άνθρωπος θα βρει το δρόμο του! Γιατί ο άνθρωπος έχει αντιστάσεις και σκέψη, κάποια στιγμή λέει : που πάω;

navarino-s είπε...

@Crispy καλημέρα!
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και συμφωνώ με αυτό των γυναικοπαρέων γιατί και εγώ νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα. Ωρες-ώρες πιστεύω ότι γενικά ο πολιτισμός σήμερα διακινείται από τις γυναίκες.

navarino-s είπε...

@ΘΑΝΑΣΗ Κ Καλημέρα!
Δεν νομίζω ότι υπεισέρχεται θέμα ομοφυλοφιλίας είναι κατ' ανάγκη τα πράγματα έτσι. Χαθήκανε τ' αγόρια μπροστά στον πανικό των καινούργιων ρόλων, τα games του ιντερνετ και το ποδόσφαιρο όπως εύστοχα σημειώνει η φίλη Αγγελική Ν. Γίνεται κάτι το φοβερό με το ποδόσφαιρο: κυκλοφορούν 12 αθλητικές εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας όταν στη Βρεττανία την πατρίδα του ποδοσφαίρου δεν κυκλοφορεί καμία! Και όλες αυτές τις φυλλάδες τις διαβάζουν τα νέα παιδιά. Αφου υπάρχουν και σχολές αθλητικής δημοσιογραφίας να καταλάβεις!!!

navarino-s είπε...

@monkaki1 καλημέρα!
Από την έκταση και μόνο του σχολίου σου -ίσως το μακροσκελέστερο σχόλιο σου που μου έχεις κάνει- καταλαβαίνω το μέγεθος του προβλήματος!
Μόνο που εσείς τα μονκάκια μαζί με το άλλο το ...κάθαρμα το lagartaki, είσαστε πολιτικοποιημένα παιδιά με προβληματισμούς και ενδιαφέροντα και ξέρω ότι στους χώρους που κινείστε υπάρχουν αρκετά και ενδιαφέροντα αγόρια. Έχετε ευκαιρίες και να μην τις αφήνετε να περνάνε ανεκμετάλλευτες! Εγώ ίσα-ίσα που επικροτώ την κίνηση της κοπέλλας και την πρωτοβουλία που πήρε, αυτή θα ήξερε καλύτερα από εμάς ότι έπρεπε να δράσει!

ippoliti_ippoliti είπε...

Πάρα πολύ μου άρεσε η ανάρτηση. Από τη μιά η γλαφυρότητα των πανέμορφων τεκταινομένων προ δεκαετίες, από την΄αλλη η περιγραφή της σημαρινής πραγματικότητας, η ανάδειξη των ρόλων αλλά και των συναισθημάτων; παράξενη εποχή, όντως. Πάντως εγώ θεωρώ ότι οι ρόλοι δεν έχουν αποποιηθεί από κανένα φύλο. Κι αυτή η μεταβατική περίοδος είναι που δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Δεν ξέρω.
Πάντως θέλω να πώ και το εξής που πιστεύω. Περισσότερο μπλεγμένοι με το ρόλο τους μοιάζουν οι μορφωμένοι άνθρωποι, ενώ φαίνεται πως οι χειρώνακτες δεδομένου ότι είναι και πιο πιστοί στον παραδοσιακό τους ρόλο εξακολουθούν να βιώνουν τον έρωτα.
Καλό καλό βράδυ

navarino-s είπε...

@ippoliti καλημέρα!
Κ'ανεις πολύ σημαντικές παρατηρήσεις, όντως είναι μπερδεμένα τα πράγματα. Δεν έχω παιδιά και μόνο από τα των φίλων μας μπορώ να κάνω κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις: Θεωρώ πολύ καθοριστική την επέμβαση των γονιών, ιδίως της δικιάς μου γενιάς πάνω κάτω, που θέλησαν να τους τα εχουν όλα έτοιμα. Η αδράνεια για επιβίωση νομίζω ότι επιφέρει και αδράνεια συναισθημάτων και ορμών. Μια εικασία κάνω δεν μπορώ να είμαι απόλυτος.

the monkeys είπε...

νόμιζα ότι δεν 8α με καταλάβεις ναβαρίνο μας αλλά τελικά με έπιασες ότι είμαι το καθαρματάκι,πι8ανολογώ λόγω ύφους!αχαχα
η αλή8εια είναι ότι έχουμε πολλά ενδιαφέροντα άτομα αλλά(αν ήταν εδώ λαγκαρτάκι θα συμφωνούσε απόλυτα)ότι εμείς τισ ευκαιρίες τις αδράτουμε αλλά τα ενδιαφέροντα άτομα δεν κάνουν κινήσεις και βήματα για να αδράξουμε περισσοτερο!:P:P
αυτό το θέμα σαυτήν την ηλικία το χουμε αναλύσειεπιστημονικα,πολιτικά κοινωνικά και συναισθηματικά!(γιατυό και η μακροσκέληση):P

navarino-s είπε...

@monkaki1 ....καθαρματάκι καλησπέρα! Είναι να μησε καταλάβω: εκείνο το 8 αντί για το θ βγάζει μάτι ρε παιδάκι μου! Κοίτα μη γράψεις καμιά προκήρυξη για καμιά μπόμπα γιατί θα σε τσιμπήσουνε αμέσως!!!!
Σοβαρά τώρα: Και με τα σοβαρά παιδιά καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν προβλήματα και άμα το κουβεντιάζετε όπως λες ίσως να μετριάζετε τα εμπόδια. Εύχομαι να αγαπάτε και να αγαπιέστε γιατί αυτό το πράγμα είναι που ζωογονεί τα πάντα στη σύντομη ζωή μας! Όλα τα άλλα έπονται!