Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Mοναστηράκι-Θησείο: Το Πανέμορφο Παζάρι της Κυριακής!!!


Σήμερα βοήθαγε και ο καλός καιρός και το παζάρι των μεταχειρισμένων που ξεκινάει από το Μοναστηράκι και φτάνει μέχρι κάτω στη συμβολή της Ερμού με την Πειραιώς, ήτανε στις δόξες του!
Χιλιάδες κόσμου μέσα σε μια πανσπερμία χρωμάτων και αντικειμένων και σε προσφερόμενες τιμές από 50 λεπτά μέχρι 2 ευρώ τα περισσότερα, έσκυβαν πάνω από παλιά βιβλία, από ρούχα υφάσματα και δίσκους βινιλίου, γυαλικά κουζινικά μαχαιροπήρουνα, από CD DVD κινητά τηλέφωνα και εργαλεία ακόμη και πίνακες ζωγραφικής.
Οι πωλητές στην πλειοψηφία τους Πομάκοι και Τσιγγάνοι έχουν αναπτύξει διάφορες τεχνικές στο να λένε την τιμή ανάλογα με το αντικείμενο και τον πελάτη: έτσι όταν ρωτάς π.χ. για κάποιο βιβλίο και επειδή το θέμα δεν το κατέχουν, απαντούν σύμφωνα με την εμφάνιση του εξωφύλλου. Στους ζωγραφικούς πίνακες όμως έχω διαπιστώσει τελευταία μια πολύ σημαντική αλλαγή τακτικής: ενώ παλιά έλεγαν την τιμή ανάλογα με το δικό τους γούστο τώρα τελευταία έχουν αναπτύξει από διαίσθηση ως προς τα μοντέρνα έργα μια στρατηγική που βασίζεται στην εμφάνιση αυτού που τους ρωτάει. Ανάλογα με το στυλ και το ντύσιμο καθορίζεται και η τιμή!
Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο θεσμός αυτός πέρα από τη σημαντική οικονομική του σημασία -αυτό που είναι άχρηστο για κάποιον είναι χρησιμότατο για έναν άλλον- έχει και μεγάλη οικολογική αξία. Δεν πετιούνται πράγματα και δεν μολύνεται το περιβάλλον!
Γι' αυτό και από παράδοση ακμάζουν αυτά τα κυριακάτικα παζάρια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Μόνο που εκεί τα συναντάμε και στις μικρές πόλεις ενώ εδώ νομίζω ότι μόνο στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται ή και κανένα στη Θεσσαλονίκη που δεν το ξέρω.

4 σχόλια:

ELvA είπε...

Ποσα μπορει να ανακαλυψει κανεις εκει ομως! Eλπιζω να συνεχιστει το παζαρι, απο τα λιγα ομορφα πραγματα που μας εχουν μεινει!

Τι εγινε το προηγουμενο σου post φιλε navarino; Νομιζω οτι ειχα αφησει σχολιο αλλα τωρα δε το βλεπω! Το ..εξαφανισες μηπως; ;)

Οχι τπτ. αλλα δε θυμαμαι αν σου ειχα ευχηθει Καλη χρονια! Αν οχι, το (ξανα)-ευχομαι τωρα! :)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Βρίσκεις καλές ευκαιρίες. Παλαιότερα ήταν πολύ πιο όμορφα στο Μοναστηράκι, πιο χαλαρά

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ. ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ ακόμη και μέσα από τα μικρά που κάποτε μας φαίνονταν ασήμαντα!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

navarino-s είπε...

@Elva μου γειά σου Καλή Χρονιά με υγεία σε σένα και στην οικογένεια σου!
Το αφαίρεσα το προηγούμενο post γιατί έχω ανασφάλεια και μερικές φορές που πάω την ειρωνεία στα άκρα φοβάμαι μήπως φαίνεται στους άλλους...κινέζικα! Σχόλια πάντως δεν υπήρχαν. Και ούτε είχαμε πει το: Καλή Χρονιά!
Στη Στοκχολμη γίνεται παζάρι μεταχειρισμένων;

navarino-s είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Γλαρένια μου γειά σου σε ευχαριστώ για τις ωραίες ευχές σου, αντεύχομαι: Καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία!
Φιλιά!