Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Tώρα χρειάζεται το βιβλίο!!!


Οι παλιοί βιβλιοπώλες που έχουνε ζήσει στο χώρο πολλές καταστάσεις καθώς και οι στατιστικές, συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η ανάγνωση των βιβλίων στις δύσκολες εποχές γνωρίζει μια πρωτοφανή για τα οικονομικά δεδομένα άνθηση! Και τούτο συμβαίνει, νομίζω, γιατί το βιβλίο γενικότερα, είτε με τη μορφή της Λογοτεχνίας –ποίησης και πεζογραφίας- είτε της Ιστορίας Λαογραφίας Ψυχολογίας Φιλοσοφίας Αστρονομίας και των άλλων επιστημών, θα αποτελεί για τον άνθρωπο ένα μόνιμο λιμάνι καταφυγής και ένα ανοιχτό παράθυρο σε όνειρα και ελπίδες, ιδίως σε δύσκολες καταστάσεις.
Όλη αυτή η συσσωρευμένη σοφία του παρελθόντος και του παρόντος όλες οι καταδύσεις στα απύθμενα βάθη και πάθη της ανθρώπινης ψυχής, οι συμπεριφορές λαών και ανθρώπων που κατοίκησαν αυτόν εδώ τον πλανήτη, οι εξεγέρσεις και οι θυσίες, το αχανές σύμπαν που μας περιβάλλει, οι επιστήμες, οι σκέψεις της λογικής και του παράλογου όλη αυτή η γοητευτική πανσπερμία του ανθρώπινου μεγαλείου πάντα θα γοητεύει αυτόν που θα γίνεται κοινωνός της.
Και, κακά τα ψέματα, όταν υπάρχει κάποια σχετική ευμάρεια και πρωτοκαθεδρία των υλικών απολαύσεων, όλα τα προηγούμενα περνάνε σε δεύτερη μοίρα γιατί συνηθίζουμε να νιώθουμε πανίσχυροι και προσκυνάμε τότε μόνο τον Μαμωνά! Μα όταν αγριέψουν τα πράγματα και μας έρθει ο ουρανός σφοντύλι, νιώθουμε την ανάγκη να ρίξουμε μια ματιά και στο πάρα πέρα! Να πιάσουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο να δούμε ένα άλλο βλέμμα στη ζωή να μάθουμε και να συγκινηθούμε.
Και μην κοιτάτε που οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν προβλήματα. Με αυτούς συμβαίνει ότι και με τις μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου που ενώ αυτό ανθεί οι κολοσσοί του χρεοκοπούν. Η Λίβερπουλ, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα ταλανίζονται από τεράστια χρέη γιατί στα πλαίσια ενός άγριου ανταγωνισμού κατασπατάλησαν θηριώδη ποσά για μεταγραφές που δεν τα αντέχουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους μεγάλους εκδότες που κυνήγησαν πανάκριβες «μεταγραφές» γνωστών συγγραφέων και δικαιώματα παγκόσμιων μπεστ σέλλερ. Ενώ οι μικροί πάνε πολύ καλά σε σχέση με την κρίση. Διάβαζα πρόσφατα ότι στην Ιταλία οι μικροί εκδοτικοί οίκοι είχαν την τελευταία διετία μια αύξηση στις πωλήσεις τους της τάξης του 41%. Και τούτο γιατί από ανάγκη οι μικροί εκδότες το ψάχνουν το πράγμα πιο πολύ και είτε καταφεύγουν σε κλασσικά βιβλία που δεν έχουν δικαιώματα αλλά πάντα θα διαβάζονται, είτε βρίσκουν ενδιαφέροντες και πολύ καλούς συγγραφείς λιγότερο ηχηρών ονομάτων.
Και θα ήθελα, επί τη ευκαιρία, για όσους από εσάς κατοικούν στην Αθήνα ή σκέπτεστε να έρθετε το επόμενο δεκαήμερο, να περάσετε μια βόλτα από την παράγκα της Πλατείας Κλαυθμόνος που ανοίγει σήμερα με τα στοκ και να βρείτε ό,τι βιβλίο θέλετε σε πολύ μα πάρα πολύ προσιτές τιμές.
Σας συνιστώ δε να αποφεύγετε τα ογκώδη της τρέχουσας επικαιρότητας και να προτιμάτε τα κλασσικά και αν δεν ξέρετε τον ή την συγγραφέα και φοβάστε να το ρισκάρετε καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά στο βιογραφικό του: Όσο πιο παλιά η ημερομηνία γέννησης –και εξ’ αυτού η αντοχή του στο χρόνο- τόσο μεγαλύτερη σιγουριά ότι δεν πετάξατε τα λεφτά σας. Εγώ πέρυσι με αυτό το σκεπτικό και τιμή ένα(1) Ευρώ, έπεσα πάνω σε ένα αριστούργημα παρ’ ότι δεν γνώριζα τη συγγραφέα. Και μιλάω για την Αμερικανίδα Κάρσον Μακ Κάλλερς (1917-1967) και την εκπληκτική νουβέλα της: «Η Μπαλάντα του Λυπημένου Καφενείου» σε μετάφραση Μένη Κουμανταρέα.
.
.
ΥΓ: όταν μιλάω για βιβλία μιλάω για τέτοια από χαρτί που τα πιάνεις στα χέρια σου και τα ξεφυλλίζεις και τα χαϊδεύεις και δεν μιλάω, βέβαια, για e-books της μικρής οθόνης που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ευδοκιμήσουν.


Δημήτρης Κουκουλάς
Νοέμβρης 2011     

19 σχόλια:

Roadartist είπε...

Εννοείται πως συμφωνώ, τώρα χρειάζονται τα βιβλία και η γνώση και ότι έχει να κάνει με αγωγή της ψυχής.. Σημειώνω το βιβλίο μήπως το πετύχω στο παζάρι.. να το πάρω!

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ είπε...

Πολύ καλές οι παρατηρήσεις σου για την κρίση στους εκδοτικούς οίκους και τον τρόπο επιλογής βιβλίου στο παζάρι, αλλά για την τελευταία παράγραφο ( σαν νεότερος) θέλω να σου θυμίσω ένα ρητό του Σενέκα : ΄΄ Εκείνοι που έζησαν πριν από μας έκαναν πολλά, αλλά δεν τελείωσαν τίποτα ΄΄.
Έτσι οι παλαιοί έφτιαξαν τα βιβλία αλλά απ ότι φαίνεται δεν τα τελείωσαν, ήρθαν οι σημερινοί και τα συμπλήρωσαν με e-books. Θα τα τελειώσουν; Δεν νομίζω……..
Την τελευταία ημέρα του κόσμου αυτό το απόφθεγμα θα είναι και πάλι επίκαιρο.
Γι αυτό navarino-s μην σε πιάνει το παράπονο που φεύγουν τα βιβλία έχουν ένα καλό αφήσει στην ιστορία του κόσμου τούτου. Άνοιξαν το μυαλό του ανθρώπου. Τον έκαναν να μην περπατάει, μα να τρέχει μέσα στην ιστορία. Αυτό το έργο θα το συνεχίσουν κάποιοι άλλοι…….

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Συμφωνώ, αλλά νομίζω πως πάντα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις βιβλίων. Απλώς, για να βρεις τα αριστουργήματα του σήμερα, θέλει πολύ χρόνο και κόπο, ενώ με του παρελθόντος, το ξεσκαρτάρισμα έχει γίνει.

Όσο για τα e-books, παρότι νέος, κι εγώ νομίζω πως αφαιρούν σε μεγάλο βαθμό τη γοητείακ αι την ατμόσφαιρα της υλικής υπόστασης ενός βιβλίου.

Tyler Durden είπε...

δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να διαβάζει λογοτεχνικό ή φιλοσοφικό βιβλίο ον λάιν. Μόνο περιλήψεις ή αναλύσεις
δεν είναι δυνατό να είμαι μπροστά στην οθόνη για ώρες, ενώ ένα βιβλίο μπορεί να το διαβάζω και όλη τη μέρα. Είναι αναντικατάστατο το βιβλίο.

navarino-s είπε...

@Roadartist
Σ' ευχαριστώ αρτίστα μου να είσαι καλά και καλή τύχη στο ψάξιμο!

navarino-s είπε...

@ΠΥΡΓΟΣ ΤΡ.
Αυτό του Σενέκα δεν το ήξερα και μου άρεσε πάρα πολύ!
Να είσαικαλά και ...ελπίζουμε!

navarino-s είπε...

@moody
Κοίτα! για τα αριστουργήματα του σήμερα πρέπει να περιμένεις κάποια χρόνια μέχρι να κατασταλάξει ο κουρνιαχτός των ευπώλητων και αν ακόμη κάποιο επιβιώνει τότε να το διαβάσεις.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την τελευταία παράγραφο και για την πίστη σου στο κανονικό βιβλίο.
Καλό σου βράδυ!

navarino-s είπε...

@Tyler Durden
Μου δίνεις μεγάλη χαρά που και εσύ
δηλώνεις φαν του κανονικού βιβλίου!

Kameleon είπε...

Πολύ ωραίο το κειμενό σου navarino. Να προσθέσω κι εγώ πως παρ'ολες τις άπειρες ώρες μπροστά σε μια οθόνη που περνάω, και φαντάζομαι πολλοί ακόμα εδώ μέσα, ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να διαβάσω e-book. Μπορεί να το δοκίμασα, αλλά ευτυχώς απέτυχα!

mia maria είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τις επιλογές στο παζάρι! Το βιβλίο δεν το ξέρω, μακάρι να υπάρχει και φέτος:)

Mr Arvulas είπε...

πολυ σωστος οπως παντα......
σουρεαλιστη περνα να δεις πως παμε!!

navarino-s είπε...

@Kameleonάκο μου αφού και εσύ δεν θα προσχωρήσεις στην τεχνολογία τοτ e-book, μουδίνεις μεγάλες ελπίδες πως ο "εχθρός" δεν θα περάσει!
Την καλημέρα μου!

navarino-s είπε...

@mia maria
Στον πάγκο τωνς εκδόσεων Κέδρος να κοιτάξεις!
Και γενικά: βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει πριν 10 χρόνια και πίσω έχουν πολλές πιθανότητες να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Την τελευταία 10ετία και πιο πολύ 5ετία είναι που κατακλυστήκαμε από μπουρούχια.

navarino-s είπε...

@Mr Arvulas
Γειά σου Μάνο!

Mr Arvulas είπε...

ναβαρινο....που πηγε η αναρτηση σου για τον Εμπειρικο;;

navarino-s είπε...

@Mr Arvulas
Την έφαγε η αυτόματη ...μαρμάγκα γιατί δεν ταίριαζε με την υπόλοιπη θεματολογία!

Mr Arvulas είπε...

μα δεν εχει σχεση θεματολογια...οτι θελει γραφει ο καθενας..σε περιμεω

Ανώνυμος είπε...

Το παζάρι βιβλίου στην Κλαυθμώνος είναι μεγάλη γιορτή, και βρίσκεις βιβλία σε πραγματικές ευκαιρίες εκεί....έκανα ένα πέρασμα και είδα πολλούς τίτλους και λευκώματα σε απίστευτα χαμηλές τιμές...αξίζει!

ευχαριστούμε για το όμορφο βιβλιοφιλικό κείμενό σου Ναυραίνο :-)))

navarino-s είπε...

@irinivergopoulou
Χαίρομαι που ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και άφησες το σχόλιο σου.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!