Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Περί χρεοκοπίας ακροθιγώς!!!



Λένε πως τα νούμερα δεν βγαίνουν. Και αυτό με άλλα λόγια ονομάζεται: χρεοκοπία! Ένας όρος που εδώ και χρόνια είναι μια λέξη ρουτίνας όταν μιλάμε για το εμπόριο. Υπάρχουνε μάλιστα και μελετημένες σε αυτό χρεοκοπίες που αποφέρουν μεγάλα οφέλη στους εμπνευστές τους. Μα όταν μιλάμε για κράτος και εθνική οικονομία όσο απαλυντικούς προσδιορισμούς και να βάζουμε μπροστά από την κρίσιμη λέξη: «ελεγχόμενη χρεοκοπία», «προγραμματισμένη χρεοκοπία» και τα λοιπά και τα λοιπά, το πράγμα παίρνει διαστάσεις δραματικές και ανεξέλεγκτες για τις οποίες δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αφού σε τέτοια πράγματα άλλωστε και δεν μπορεί κανείς να κάνει ακριβείς προβλέψεις αλλά το κυριώτερο: μας διαβάζουν νέα παιδιά και θα είναι κρίμα και άδικο να σκουραίνουμε έτι περαιτέρω το μέλλον τους με πιο ζοφερές εκδοχές όσο και αν φαίνεται να έχουν αυτές το στοιχείο της βεβαιότητας.
Εγώ μάλιστα πιστεύω ότι αν δεν αναχαιτιστεί η ορμή του παγκόσμιου καπιταλισμού και η αχαλίνωτη τάση του προς την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, κοινή θα είναι η μοίρα μας όλων των κρατών και των λαών της λεγόμενης Δύσης και ότι αν εμείς εδώ λόγω επιπλέον προβλημάτων βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, δεν θα αργήσει και η σειρά και των υπολοίπων όχι μόνο των αδύναμων αλλά και των εμφανιζόμενων σήμερα ως εύρωστων οικονομιών. Αφού όλα είναι αλληλένδετα στην οικονομία και τα ντόμινα δεν αποτελούν «προνόμιο» του τρίτου κόσμου.
Μόνο που η κατάσταση τότε θα έχει στοιχεία πρωτοφανή για την ανθρώπινη ιστορία: θα είμαστε γεμάτοι με υλικά αγαθά ( πολλά σπίτια, πολλά αυτοκίνητα, άπειρα μηχανήματα και άπειρες συσκευές) και δεν θα έχουμε να φάμε!
Και όλη αυτή η «σωματοποιημένη» ανθρώπινη εργασία που μας στέρησε ελεύθερο χρόνο και πνευματική ενασχόληση, θα μας είναι πλέον άχρηστη και θα βαραίνει τα πράγματα πιο πολύ. Θα συνιστά επιπλέον και την απτή απόδειξη του λεγόμενου καταναλωτισμού, της κατανάλωσης δηλαδή του περιττού, που με τόσο ζήλο και θρησκευτική ευλάβεια ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια.

7 σχόλια:

mia maria είπε...

Συμφωνώ απολύτως και το έχω πει, σε λίγο θα κόβουμε κομματάκια από τους τοίχους για να φάμε!
Χάρηκα πάρα πολύ που γνωριστήκαμε το Σάββατο και μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε περισσότερο σύντομα.(Στον πολύ κόσμο μπλοκάρω λίγο:))

Χαρ. Αλβερτος είπε...

Η "ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ" ΣΟΥ, ΝΟΜΙΖΩ, ΔΕΝ Θ' ΑΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ! ΕΓΩ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑ, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ, ΠΕΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ. ΑΛΛΑ, ΚΑΘΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΕΠΕΣΑ ΕΞΩ. ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.

navarino-s είπε...

@mia maria
Και εγώ Μαρία μου χάρηκα πάρα πολύ για τη γνωριμία και μακάρι οι συναντήσεις αυτές να πυκνώνουν γιατί και η ανωνυμία δεν είναι και τόσο ευχάριστη.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καλό σου βράδυ!

navarino-s είπε...

@παντοτινός ταξιδευτής
Δεν νομίζω ότι είναι προφητεία και δεν ξέρω κιόλας αν επαληθευτεί και μακάρι όχι.

ΥΓ: Δεν είμαι και τεχνοφρίκ αλλά μια παρατήρηση για το μπλόγκ σου που έχω να κάνω είναι ότι το έχεις φορτώσει με πολλά βίντεο και έχει βαρύνει με αποτέλεσμα όταν μπαίνω να νιώθω σαν να βουλιάζω σε παχιά άμμο!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ! ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΗΧΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΝΩ ΛΙΝΚΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΠΑΡ' Ο,ΤΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΩ, ΠΛΕΟΝ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ. ΟΣΟ... ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟ, ΣΩΣΤΑ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕΣ! 25 ΚΑΙ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΚΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ! ΕΙΜΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ, ΠΛΕΟΝ, ΕΝΑΣ... ΕΡΗΜΙΤΗΣ, ΣΤΗ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ!

Tyler Durden είπε...

αυτό που θα συμβεί θα αίναι να τρώμε ο ένας τον άλλο σε μια απίστευτη έκρηξη εγκληματικότητας για ένα κομμάτι ψωμί! Και δε βλέπω καθόλου διάθεση για εξέγερση και κάποιο σχετικό όραμα μέσω αυτής! Παθητικά περιμένουμε την καταστροφή, σαν να μας πλησιάζει απειλητικά ένας μετεωρίτης που δεν μπορεί να αναχαιτιστεί ή εκτραπεί από την πορεία του.

navarino-s είπε...

@Tyler Durden
Πολύ σωστά βάζεις το θέμα της παθητικότητας αλλά και εγώ είμαι μπερδεμένος, δεν μπορώ να την εξηγήσω με κοινωνικά κριτήρια και ίσως κάτι υπερφυσικό να συμβαίνει σαν το παράδειγμα του μετεωρίτη που περιγράφεις.