Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!!


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα ήθελα εκτός από τις ευχές μου για ένα καλύτερο αύριο προς την αυτονόητη ισότητα των δύο φύλων που δυστυχώς έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύση και όχι μόνο στις εμφανώς οπισθοδρομικές κοινωνίες, θα ήθελα να παραθέσω και κάποιες σκέψεις μου για την παρουσία των γυναικών στις κοινωνικές εξεγέρσεις.
Ένα στοιχείο που πάντα με γοήτευε και με συγκινούσε γιατί αποτελούσε για μένα το ασφαλέστερο κριτήριο για το δίκαιο μιας κινητοποίησης. Μην κοιτάτε, εμείς οι άντρες διακατεχόμαστε από μια επιθετικότητα και μια πιο εύκολη εξεγερσιακή λογική, ενώ η γυναίκα που θα βγει στο δρόμο να φωνάξει και να συγκρουστεί με την εξουσία, θα το κάνει μέσα από πιο πολύπλοκες και βαθυστόχαστες διεργασίες διακινδυνεύοντας συγχρόνως και πιο πολλά πράγματα.
Γι' αυτό και είναι πολύ ελπιδοφόρο το ότι η συμμετοχή των γυναικών στις εξεγέρσεις της Βόρειας Αφρικής και της Αραβίας είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από την κοινωνική θέση που κατέχουν στις κοινωνίες αυτές.

8 σχόλια:

ELvA είπε...

Eυχαριστουμε φιλε navarino για τις ευχες και ας ελπισουμε οτι οι αγωνες των γυναικων σε ολο το κοσμο για δικαιωματα και για καλυτερη ζωη γι αυτες και τα παιδια τους θα συνεχιστουν και θα δικαιωθουν!
Το μυαλο μου αυτη τη μερα ειναι κυριως στις γυναικες που υποφερουν και πεφτουν θυματα βιασμων στην Αφρικη και αλλου, μια τραγωδια που πρεπει να σταματησει και μεσω της Margot Wallström που μεσολαβησε για λογαριασμο του ΟΗΕ ας ελπισουμε οτι θα υλοποιηθει η προταση της να δικαζονται οι δραστες βιασμων για εγκληματα πολεμου.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=3854

Penelope είπε...

Το έβαλες σε σωστή διάσταση το θέμα αγαπητέ Navarino, γιατί απο κει θα έρθει μάλλον μια νέα επανάσταση, από τις γυναίκες που το Ισλαμ και ο Αραβικός κόσμος έχουν αιώνες καταπιέσει.
Καμμία σχέση με τον κατ'εφημισμό σημερινό εορτασμό δηλαδή...

Ανώνυμος είπε...

Και να σκεφτείς ότι είναι απίστευτα καταπιεσμένες στον ισλαμικό κόσμο...και όμως, είναι μπροστάρηδες σε αυτές τις επαναστάσεις, όπως ήταν το 1789 στη Γαλλική.....Γυναίκα, η Μήτρα του κόσμου πάντα.....καλημέρα Ναυαρίνο ;-)))

Roadartist είπε...

Eυχαριστούμε navarino!

navarino-s είπε...

@Elva είναι πολύ σημαντικό αυτό που προτείνει η συγκερκριμένη γυναίκα γιατί πράγματι πρόκειται για μάστιγα. Θα δω και το θέμα που με παραπέμπεις.
Να είσαι καλά!

navarino-s είπε...

@Penelope
Έχεις δίκιο Πηνελόπη μου και στις εικόνες από τις εξεγέρσεις αυτές χαίρομαι να βλέπω τις γυναικείες παρουσίες.
Καλό βράδυ!

navarino-s είπε...

@irinivergopoulou
Αυτό με εντυπωσιάζει και μένα πιο πολύ σε αυτή την ιστορία που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες.
Καλό σου βράδυ!

navarino-s είπε...

@Roadartist
Να είσαι καλά αρτίστα μας!