Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νορβηγία-Σομαλία: Δύο όψεις του ίδιου θανάτου!!!









Και εννοώ βέβαια το θάνατο που προέρχεται από την αλλόκοτη και άκρως παράλογη συμπεριφορά του ανθρώπου. Γιατί ναι μεν στην πρώτη περίπτωση η φρίκη της αιματοχυσίας με τον τρόπο που εκδηλώθηκε είναι εκείνο που εντυπωσιάζει καθώς εμπεριέχει το στοιχείο του άμεσου και ομαδικού φόνου, δεν είναι όμως πολύ διαφορετική από αυτό που συμβαίνει πιο μακροχρόνια με τους πολλαπλάσιους θανάτους της Σομαλίας.
Και δεν μιλάω βέβαια μόνο για την αγριότητα των εμφύλιων διαμαχών αλλά για την μεγάλη ευθύνη που έχουν τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης στη διαρκή λεηλασία των χωρών της Μαύρης Ηπείρου. Μόνο που αυτό το θεωρούμε φυσικό και το έχουμε πια συνηθίσει.
Και έτσι για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη μας θα αναφέρω το επισιτιστικό πρόβλημα και την πείνα που προέκυψε πέρυσι τέτοιον καιρό στη διπλανή και πλουσιότερη Κένυα όταν οι πολυεθνικές εταιρίες πήραν το καλαμπόκι για πρώτη ύλη καυσίμων με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η τιμή τού τόσο απαραίτητου για τη διατροφή αυτών των ανθρώπων αγροτικού προϊόντος.
Μόνο που εδώ οι ευθύνες για αυτά τα εγκλήματα διαχέονται ως προς τα πρόσωπα και οι ένοχοι δεν έχουνε καθόλου τύψεις και ούτε διώκονται βέβαια. Πάνε τις Κυριακές στην Εκκλησία και προσεύχονται, δίνουν λεφτά για εράνους και την UNESCO και όταν ζητηθεί από τα κράτη τους να βοηθήσουν αυτά τα παιδάκια με τα πελώρια μάτια, αυτά προσφέρουν γελοία ποσά.
Όπως τα ...28 εκατομ. δολάρια που είπαν προχτές ότι προσφέρουν οι ΗΠΑ την ώρα που ξοδεύουν για τα στρατεύματα κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν κοντά στο ένα δισεκατομμύριο την ημέρα!

4 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Και που, επίσης, η λειτουργία των ανθρωπιστικών αποστολών είναι τέτοια ώστε μεγάλο μέρος των χρημάτων να αναλώνεται σε λειτουργικά έξοδα όταν θα μπορούσαν να μειωθούν αυτά κατά πολύ και να αξιοποιηθούν στη διανομή τροφίμων.

navarino-s είπε...

@Mary Ka
Έχεις απόλυτο δίκιο είναι τεράστιο θέμα και αυτό αλλά εγώ επιμένω ότι αυτές οι ...δολοφονίες σε τελική ανάλυση γίνονται πιο αποδεκτές γιατί τις έχουμε συνηθίσει και η μακροχρόνια εφαρμογή τους τις έχει εντάξει σιγά-σιγά στη συμβατική ηθική των ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

Διεισδυτικός και οξύς όσο πρέπει πάντα Ναυαρίνο.....την καλησπέρα μου ;-))))

navarino-s είπε...

@irinivergopoulou
Προς στιγμήν φοβήθηκα πως είναι εκτός θέματος!
Σ' ευχαριστώ Ειρήνη