Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ!!!


Ο κ. Σταύρος Δήμας αποτελεί μια σπάνια περίπτωση της πολιτικής μας ζωής: ένας συντηρητικός πολιτικός που τοποθετήθηκε σε έναν κρίσιμο πόστο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε συγκεκριμένα το χαρτοφυλάκιο για τα θέματα περιβάλλοντος, και επέδειξε μια πρωτοφανή δραστηριότητα και ριζοσπαστικοποίηση προωθώντας με ζήλο προτάσεις και λύσεις που πολλές φορές τον έφεραν αντιμέτωπο και με τον δικό του πολιτικό χώρο και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί έτσι συμβαίνει με αυτά τα πράγματα: από πολύ κόσμο και αστούς πολιτικούς όλα τά θέματα και οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται γύρω από την οικολογία και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, θεωρούνται ως αριστερές ιδιοτροπίες και σνομπάρονται! Όταν όμως κάποιοι με διάφορες αφορμές έρθουν πολύ κοντά με το αντικείμενο και το μελετήσουν -και έχουν βέβαια ένα επίπεδο ευαισθησίας- ριζοσπαστικοποιούνται και γίνονται υπέρμαχοι αυτών των ιδεών. Όπως συνέβη και με τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Αλ Γκόρ στις ΗΠΑ, που γυρίζει τώρα τον κόσμο και με ομιλίες και προβολές προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση!
Έτσι και ο κ. Δήμας ένας Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος με συντηρητική προέλευση, μεταβλήθηκε σε ακούραστο εργάτη και διαπρύσιο κήρυκα των οικολογικών ιδεών -έστω και όχι τόσο επαναστατικά όπως θα ήθελαν κάποιοι- με αποτέλεσμα να θεωρείται μακράν ο πιο πετυχημένος Επίτροπος που πέρασε από τη θέση αυτή. Και είναι προς τιμήν του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων που βγήκαν και ζήτησαν την ανανέωση της θητείας του!
Μόνο που ο κ. Πρωθυπουργός μας το είδε αλλιώς! Με τόσο πρόσφατη τη λαϊκή εντολή, με ισχυρή κυβέρνηση και σε περιόδο που με επιμονή τονίζει την ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης για τη λύση των μεγάλων μας προβλημάτων, έρχεται να προτείνει για Επίτροπο την κ. Δαμανάκη και όχι τον κ. Δήμα!
Ακολουθώντας πιστά το μικροκομματικό συμφέρον και το βόλεμα κάποιων, παραβλέπει τη συμβολική αξία που θε είχε μια τέτοια κίνηση ή υποτάσσεται, φαίνεται, σε κάποιες ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Προϋπολογισμού με τις γνωστές παλινωδίες.

12 σχόλια:

mia maria είπε...

Τελικά τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα!!!
Καλό απόγευμα!

Αγγελικη Ν είπε...

Τι να πει κανεις... Σε καλό να μας βγει.. Παρακολουθώ από μακρυά τα γεγονότα και κοντεύω να πάθω καταθλιψη...

Prokopis Doukas είπε...

Με προβλημάτισε κι εμένα το ζήτημα, αγαπητέ Ναυαρίνο. Αν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού θα τον κράταγα ή θα τον άλλαζα; Ναι, θα τον κράταγα γιατί είναι η εξαίρεση στο κόμμα του, φινετσάτος και με απτά αποτελέσματα ευρύμυαλης δουλειάς. Ίσως και όχι όμως, γιατί δεν είμαι βέβαιος οτι στη νέα επιτροπή θα μπορούσε να κρατήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο - και γιατί πρέπει να σκεφτώ τις πολιτικές ισορροπίες σε μια Ευρώπη, με πλειονότητα κεντροδεξιών κυβερνήσεων και επιτρόπων...

Ενδεχομένως δε (αφού τον έχω τιμήσει τόσο πολύ) να του προτείνω κάτι άλλο αργότερα - εν είδει "γέφυρας" προς το απέναντι στρατόπεδο (και εν τω μεταξύ να "εκπαιδεύω" μια "δικιά μου" στην επιτροπή)...

navarino-s είπε...

@big mama καλημέρα καλή βδομάδα!
"...θέλει δουλειά πολλή!" βλέπεις το άτιμο!!!!

navarino-s είπε...

@Αγγελική Ν καλημέρα καλή βδομάδα!
Μείνε εκεί που είσαι γιατί τα δύσκολα έρχονται τώρα με την οικονομία και να έχουμε κάποια άκρη εκεί στη χώρα των διαμαντιών έτσι σαν σανίδα σωτηρίας!

navarino-s είπε...

@Prokopis Doukas
Αγαπητέ Προκόπη σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβαση σου, είναι άκρως διαφωτιστική με πιο σφαιρική τοποθέτηση από τη δική μου που παίρνει υπ' όψιν πολλές παραμέτρους. Αν και πολύ νεώτερος μου και ...ροκ προσεγγίζεις το θέμα πιο ψύχραιμα από μένα που παρορμητικότατα άρπαξα την πρώτη εκδοχή!!! Πάντως το θέμα της διατήρησης του ίδιου χαρτοφυλακίου το σκέφτηκα και εγώ αλλά από τη θέση των Οικολόγων-Πρασίνων συνεπέρανα ότι θα διατηρείται.
Να είσαι καλά!

Tyler Durden είπε...

πολύ σωστά θέτεις το θέμα ναβαρίνε, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει καθόλου, μόνο εικόνα βιτρίνας για τα περιβαλλοντικά θέματα, άλλωστε δεν θέλει στα πόδια του κάποιον ο οποίος δεν υποτάσσεται σε κομματικές γραμμές βάζοντας το περιβάλλον υπεράνω αυτών

ippoliti_ippoliti είπε...

Καλησπέρα Navarino. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που θα διαφωνήσω μαζί σου.
΄Διαφωνώ για 2 λόγους. 1ον γιατί η παρούσα Κυβέρνηση αποσκοπείσε άλλο χαρτοφυλάκιο και δικαίως κατά τη γνώμη μου. Αποσκοπεί, απ'ότι φαίνεται, στο χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας που περιλαμβάνει θέματα μετακίνησης και μεταφοράς των μεταναστών, (ακανθώδες θέμα).
2ον, εκτιμώ αρκετά τους αστούς πολιτικούς, ο Δήμας δεν είναι από αυτούς που εκτιμώ. Παραδέχομαι πως δεν τον κρίνω και δεν τον παρακολούθησα ως Επίτροπο, τον θυμάμαι ως "σχετικά λαϊκιστή" Βουλευτή Κορινθίας.
Καλό βράδυ

navarino-s είπε...

@Tyler
Το ξέρω αλλά να μη μας πουλάνε μούρη κοινωνικής συναίνεσης!

navarino-s είπε...

@ippoliti μου καλησπέρα!
Ούτε να αποκαταστήσω το Δήμα ενδιαφέρομαι ούτε να υπαγορέψω στο πασόκ τι θα πράξει, απλά έθιξα το θέμα γιατί αναδεικνύει ότι όλα αυτά περί κοινωνικής συναίνεσης είναι φούμαρα και τίποτα άλλο!

ΥΓ: Υπήρξε καλός στη θέση του ο Δήμας και συγκρούστηκε πολλές φορές με την κυβέρνηση της Ν.Δημοκρατίας. Γι' αυτό έγραψα και για τον Αλ Γκορ σε αυτά τα θέματα πιστεύω ότι είναι χρήσιμες όλες οι φωνές ασχέτως ιδεολογικής ταυτότητας.

Unknown είπε...

O πιο «καλός πελάτης» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σήμερα, στην Ευρώπη των 27, είναι η Ελλάδα για πολλά θέματα.
Ενώ υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος σε 18 κράτη-μέλη. Αυτό που ίσχυε στην Ελλάδα, δηλαδή το «πάντρεμα» περιβαλλοντικών θεμάτων με τα δημόσια έργα, θεωρούταν περισσότερο από ύποπτο στην έδρα της Επιτροπής. Ήμασταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που έχει συγκεντρώσει σε ένα υπουργείο τόσο αντικρουόμενα συμφέροντα «Η Ελλάδα του κ. Καραμανλή μπήκε στο βιβλίο Γκίνες».
Καλή η προσπάθεια του κ Δήμα και είμαι σίγουρος ότι η κ Η Δαμανάκη δεν θα βλάψει την Ελλάδα.

navarino-s είπε...

@Δικαιόπολι καλημέρα!
Δεν διαφωνώ μαζί σου, εγώ θέλησα μόνο να τονίσω ότι μια τέτοια κίνηση εκτός από το στοιχείο της κοινωνικής συναίνεσης θα είχε και αυτό της υπέρβασης, πράγματα για τα οποία με επιμονή μιλάει ο πρωθυπουργός πριν και μετά τις εκλογές.