Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ: ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Ή ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ;


Έκπληκτη χθές η Ελλάδα πληροφορήθηκε από το στόμα του ίδιου του υπουργού το νέο "κατόρθωμα" βαρβαρότητας από τα Όργανα της υποτιθέμενης Τάξης: Δύο αστυνομικοί με πολιτικά και με ι.χ. αυτοκίνητο στην Κυψέλη κατέβηκαν και συνέλαβαν μια μετανάστρια μάνα, την έδειραν μπροστά στο παιδί της, της πέρασαν χειροπέδες και την πήγαν στο τμήμα, γιατί νόμισαν, λέει, ότι τους έβρισε.
Η συχνότητα τέτοιων περιστατικών -τις προάλλες αναφέρθηκε θάνατος μετανάστη σε τμήμα- τείνει πλέον να αφαιρέσει το στοιχείο της εξαίρεσης και να μιλάμε πια για κανόνα. Και αν λάβουμε υπ' όψιν κάποια επιπλέον στοιχεία: όπως για παράδειγμα το ότι αυτό που εμάς μας κάνει να βγαίνουμε από τα ρούχα μας για κάποιους αποτελεί παιχνίδι ηδονής και διασκέδασης! Μην ξεχνάμε εκείνο το περιστατικό πριν μερικά χρόνια με τους μετανάστες στο τμήμα της Ομόνοιας που τους έβαζαν να χτυπάνε ο ένας τον άλλον και αυτοί το μαγνητοσκοπούσαν με τα κινητά τους και χαχάνιζαν! Και ότι το βιντεάκι εκείνο που το μοίραζαν μεταξύ τους σε όλη την Ελλάδα και κάνανε πλάκα είχε βρεθεί και βγήκε στα κανάλια από το κινητό που είχαν κλέψει από έναν αστυνομικό των ΜΑΤ οι αντεξουσιαστές στα Εξάρχεια.
Έχουμε δηλαδή την επίδειξη μιας σαδιστικής βίας και μπαίνει πάντα το ίδιο ερώτημα: αυτά τα παιδιά που πλαισιώνουν τα σώματα ασφαλείας γεννιούνται έτσι ή γίνονται; Τραβάει δηλαδή η στολή άτομα κάποιας ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης ή υπάρχει η ίδια αναλογία με όλη την υπόλοιπη κοινωνία και στην αστυνομία λόγω της εξουσίας που έχουν εκδηλώνεται πιο εύκολα η συγκεκριμένη συμπεριφορά; Ή μήπως συμβαίνουν και τα δύο;
Γιατί θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τέτοιους ανθρώπινους τύπους συναντάμε σε όλο το πλέγμα της εξουσίας και των δημοσίων υπηρεσιών. Μόνο που εκεί ο σαδισμός εκδηλώνεται με το μπαμπάκι και όχι με βία γιατί δεν τους το επιτρέπουν τα καθήκοντα τους. Ενώ ο αστυνομικός έχει το δικαίωμα να σου στερήσει την ελευθερία και να σε πάει στο χώρο του.
Όπως θα πρέπει να τονίσουμε επίσης και την παγκόσμια ομοιομορφία της αστυνομικής συμπεριφοράς. Δεν συνιστά η αστυνομική βία ελληνικό προνόμιο: στο θέμα αυτό είμαστε σαν τους άλλους. Πόσες φορές δεν βλέπουμε στην τηλεόραση εικόνες τέτοιας βίας από όλο τον κόσμο; Στις ΗΠΑ βλέπουμε να εκτελούν επί τόπου τους έγχρωμους συλληφθέντες!
Πριν 6 χρόνια σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες μια αστυνομικίνα μας κρατούσε δυο ώρες όρθιους σαδιστικά και με το έτσι θέλω και μας είχε πάρει και τα διαβατήρια, με κίνδυνο να χάσουμε το αεροπλάνο, γιατί έλεγε ότι είχε λήξει το βδομαδιάτικο εισιτήριο μας, ενώ έληγε την άλλη μέρα, και τη διαβεβαίωνε γι' αυτό και ο υπάλληλος του σταθμού. Και ενώ εμείς είχαμε καταλάβει ότι αυτό ήτανε ένα καψόνι που μας έκανε γιατί της είχε μιλήσει η γυναίκα μου γαλλικά, αυτή ήτανε φλαμανδή και πληρώσαμε εμείς το μίσος της για τους βαλλόνους! Κωλοέλληνες, θα έλεγε μέσα της, που μου μιλάτε γαλλικά!
Τελικά το ερώτημα παραμένει: τραβάει η στολή κάποια ιδιαίτερα άτομα ή τα μεταμορφώνει; Υπηρεσιακή νοοτροπία ή διαστροφή;

35 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

και τα δυο συμβαίνουν ναβαρίνο,

και τραβάει συγκεκριμένα άτομα, αλλα

και μέσω της εκπαίδευσης και της συναναστροφής στο σώμα εκβαρβαρίζονται μέσω της απόλυτης εξουσίας που τους δίνεται απέναντι στους πολίτες.

Μάλιστα η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με το γεγονος της ελεύθερης άσκησης βίας (τα πειράματα του Μίλγραμ και του Στάνφορντ το έδειξαν πολύ καλά, ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και σε επίπεδο ρόλων σε ένα πείραμα, οι αναστολές και οι ενοχές στην άσκηση βίας σε ένα άτομο εξαφανίζονται όταν μια συμβολική εξουσία σου δίνει το ΟΚ για την άσκησή της)

Η εξουσία αλλάζει τον άνθρωπο, προκαλώντας του μια έπαρση ανωτερότητας η οποία μπορεί να εχει πολλές εκφάνσεις, από φαινομενικά ευγενείς μέχρι κοινωνικά κατακριτέες, ολοκληρωικές, βάρβαρες και σαδιστικές απέναντι στους υφισταμενους της πολίτες.

crispy είπε...

Δεν ξέρω τι πραγματικά φταίει , αλλά έχω παρατηρήσει ότι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας αποκτούν όντως σαδιστικές τάσεις. Η στολή από την άλλη δημιουργεί ένα είδος ανεξέλεγκτης έπαρσης. Έχουμε πια το φαινόμενο των σεκιουριτάδων που αρέσκονται να το παίζουν ''επιβολή του νόμου''.
Τώρα όσον αφορά τους αστυνομικούς , δεν ξέρω αν φταίει η κακή εκπαίδευσή τους , τα ελλιπή ψυχολογικά τεστ ή αν τελικά η στολή αλλάζει όντως τον άνθρωπο. Το άσχημο είναι ότι συνήθη θύματα της αστυνομικής βίας είναι μετανάστες, άνθρωποι που -όπως οι ίδιοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται- δύσκολα θα βρουν το δίκιο τους.

mia maria είπε...

Αχ, έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες πριν από μπόλικα χρόνια σε μια τέτοια συζήτηση! Αποτέλεσμα δεν είχε βγει νομίζω, η πλειοψηφία πάντως ήταν της άποψης ότι μπορεί να τα μεταμορφώσει!

the monkeys είπε...

Χεχε έσκασε μούρη ο navarinos μας με τη φατσούλα του σε πρώτη θέση :P.

Βασικά προφανώς και εσύ θα ξέρεις άτομα που έχουν γίνει αστυνομικοί ή αξιωματικοί κ.τ.λ. Η αλήθεια είναι ότι ή θα μπαίνουν για τα λεφτά ή τους αρέσει αυτό που θα ασκούν, δηλαδή την εξουσία. Φυσικά και στους δύο χώρους (αστυνομίας και στρατού) υπάρχουν και νορμάλ άτομα, αλλά η πλειοψηφία είναι άτομα που από πριν αρέσκονταν στα μελλοντικά καθήκοντα που θα είχαν και φυσικά μπαίνοντας στο ανάλογο σώμα αποτελειώθηκαν! :P

Έχω ακούσει από παιδιά που είχαν πριν φίλους τους άτομα που μπήκαν στην αστυνομία και μετά άλλαξαν τόσο πολύ που απλά δεν άντεχαν να τους ακούν να μιλάνε με αυτά που έλεγαν.

Θανασης Ξ. είπε...

Καλησπέρα στην εκλεκτή παρέα..

Μπορεί ο Tyler να έχει δίκιο, αλλά, εντάξει, ΠΟΣΟΙ από 'διαστροφή' θα πάν στην Αστυνομία; Επομένως το βάρος πέφτει στην 'εκπαίδευση', στην καλλιεργούμενη 'φιλοσοφία'.

Αιτιολογία μιας τέτοιας 'εκπαίδευσης' βέβαια είναι η ιδέα πως 'προετοιμάζει' τον αστυνομικό κατάλληλα, ώστε να 'επιβιώσει' όταν θα βγει στον δρόμο. Πρόκειται ασφαλώς για ψέμα, πιθανότατα το είδος της 'εκπαίδευσης' του αστυνομικού να είναι πρωτόγονο στη χώρα μας, δεν μπορώ να ξέρω..

Η ανάρτηση, τέλος, ας μας κινητοποιήσει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, εάν υπάρχει και μέσα μας καμιά τέτοια μικρή 'διαστροφή', αν αυθαιρετούμε πχ στα παιδιά μας, στη γυναίκα μας, στους υφισταμένους μας (όσοι έχουμε)..

Οπότε, επανερχόμεθα στον Tyler ...!!!...

Καλή μέρα παιδιά..

the monkeys είπε...

Ξέχασα να αναφέρω την επιτακτική ανάγκη για άμεση επίλυση του προβλήματος των μεταναστών τη χώρα μας. Χθες ήρθαν γύρω στα 10 γυφτάκια και με περικύκλωσαν και με έριξαν και κάτω γιατί θέλαν λεφτά, ευτυχώς που πιο πέρα ήταν κάποια άλλα παιδιά και αυτά έφυγαν. Η κατάσταση είναι τραγική και μιλάμε για Πάτρα. Στην Ομόνοια πάλι όποτε περνάω σφίγκεται η καρδιά μου. Ούτε ένας Έλληνας. Πρέπει να υπάρξει όριο στην εισαγωγή μεταναστών στην Ελλάδα και αυτοί που θα μείνουν να έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς, αλλιώς η εγκληματικότητα μόνο θα αυξάνεται. Η αστυνομία δεν παρέχει κανένα είδος ασφάλειας, μόνο τραμπουκισμούς ξέρει να κάνει και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκινήσει πάλι από τα βασικά. Στο τέλος θα μας διώξουν και από την Ε.Ε. φοβάμε.

μ είπε...

Οποιοσδήποτε έχει στα χέρια του εξουσία, μικρή ή μεγάλη, είναι επιρρεπής στην κατάχρηση της. Πόσο μάλλον όταν υποτίθεται ότι σε νομιμοποιεί το κράτος!
Από προσωπικές μου πάντως εμπειρίες οφείλω να πω ότι οι Άγγλοι αστυνομικοί είναι πολύ ευγενικοί. Όχι πως δεν είχαν κι αυτοί παρόμοια κρούσματα βέβαια.

chameleontas09 είπε...

Αν γεννιούνται ή γίνονται ε??? Δεν ξέρω αν είναι τόσο εύκολη η απάντηση. Σίγουρα πάντως αν δεν είναι το πρώτο θα είναι το δεύτερο και αντίστροφα!!! Δεν υπάρχει μέση οδός...

Αγγελής

lagarto είπε...

σίγουρα έχει σχέση με το πώς έχει μεγαλώσει κάποιος.το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε επηρεάζει το πώς αντιδρούμε, το πώς συμπεριφερόμαστε. δεν νομίζω ότι τέτοιοι άνθρωποι γεννιούνται αλλά διαμορφώνονται.διαμορφώνονται μέσα από την αμάθεια, την ημιμάθεια(ακόμη χειρότερο για μένα, είναι πολύ πιο επικίνδυνο), την φτώχεια, και γενικότερα την κοινωνία μέσα στην οποία μεγαλώνουν.
βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση της εξουσίας. και μόνο που έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλο και να το χρησιμοποιήσουν ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη "στολή" τους για να σου κάνουν οποιουδήποτε είδους καψόνια αμέσως νιώθουν ανώτεροι.και γι'αυτό είναι πολύ συχνόφαινόμενα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και γενικά περιθωριοποιημένα ή άτομα που τα έχουν μειώσει πολύ, να τραβιούνται πιο πολύ από τέτοια επαγγέλματα καθώς έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν ανώτεροι και να πάρουν κατά κάποιο τρόπο την "εκδικησή" τους.δεν είναι τυχαίο που πολλοί αστυνομικοί και ειδικότερα στα ΜΑΤ προκαλούν δίχως λόγο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σου θυμίζουν τη θέση τους μειώνοντάς και προσβάλοντας σε χωρίς καμία αφορμή ή λόγω της "ύποπτης" εμφάνισής σου!
πιστεύω ότι και η εκπαίδευση από την οποία περνούν είναι τέτοια που εντείνει τέτοια συναισθήματα και επιδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες.
δυστυχώς για άλλη μια φορά η αστυνομία μας επιβεβαιώνει τις "αγνές" προθέσεις της και τον μοναδικό της σκοπό που είναι η προστασία του πολίτη σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη.
και πραγματικά δεν είναι ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. είναι μία πραγματικότητα την οποία πολλοί την αγνοούν και πολλοί κάνουν πώς την αγνούν.
ωραίο το ποστ σου ναβαρίνο μου!έλεγα να γράψω κι εγώ για την αστυνομική αυθαιρεσία με αφορμή τα γεγονότα του πολυτεχνείου όπου έτυχε να έχω κι εγω κάποια άσχημη εμπειρία με την αστυνομία.αλλά δεν πρόλαβα!βλέπεις πάω από βράχο σε βράχο και προσπαθώ να φτάσω και τα μονκάκια!

navarino-s είπε...

@Tyler γειά σου!
Άφησα ανοιχτό το θέμα χωρίς να τοποθετηθώ -που δεν θα μπορούσα άλλωστε να το κάνω με βεβαιότητα-για να ακουστούν απόψεις και σ' ευχαριστώ για την τοποθέτηση σου! Σίγουρα η εξουσία αλλάζει τον άνθρωπο όπως και η ελεύθερη άσκηση βίας αλλά και από την άλλη μεριά δεν είναι μόνο το βιοποριστικό που τραβάει στη στολή!

navarino-s είπε...

@crispy καλημέρα!
Είναι πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρετε για τους "σεκιουριτάδες" γιατί δείχνει ότι χωρίς να έχουν τη σιγουριά του Δημοσίου πουλάνε εξουσία στο χώρο τους και πολλές φορές εξασκούνε και βία!

navarino-s είπε...

@big mama καλημέρα!
Ξέρω και εγώ περιπτώσεις ολικής αλλοιώσεως της συμπεριφοράς. Σίγουρα με την εξουσία γίνονται αγνώριστοι οι άνθρωποι!

navarino-s είπε...

@monkaki2 γειά σου! Κατα αρχή χαίρομαι που μάλλον δεν τρόμαξες από τη φάτσα μου!

Έχω γνωρίσει αρκετούς που εντάχτηκαν στα σώματα ασφαλείας και η μετέπειτα συμπεριφορά τους μεταβληθηκε προς το αυταρχικότερο σε μέγιστο βαθμό. Θα σου πω όμως και μια περίπτωση μοναδική και πιστεύω ανεπανήληπτη στο μέλλον: Το 1973 συγκατοικούσαμε με ένα φίλο μου σε ένα 2αρι διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια. Διαχειριστής της πολυκατοικίας ήταν ένας αστυνομικός της ασφάλειας που φορούσε μόνιμα πολιτικά, ονόματι Βασιλάκης. Κάποια φορά αργήσαμε να πληρώσουμε τα κοινόχρηστα και ήρθε και μας χτύπησε το κουδούνι. Ανοίξαμε και μπήκε στο χωλ και να φάτσα ο τύπος με δυο τεράστια πόστερ του Τσε και του Λένιν! Δικτατορία ακόμη! Εμείς τα χάνουμε και ψελλίζουμε ..."συγνώμη για τη διακόσμηση". "Μα τι λέτε" μας λέει "μια χαρά είναι η διακόσμηση"! Μετά από καμιά 10αριά μέρες γίνεται το Πολυτεχνείο. Ήμασταν από την Τετάρτη το βράδυ μέσα και το Σάββατο μετά το τανκ που γυρίσαμε μπαρουτοκαπνισμένοι συνέβη το εξής απίθανο: το μεσημέρι κατά τις 2 η ώρα χτύπησε το κουδούνι μας και ήταν η σύζυγος του, κρατούσε στο χέρι ένα τάπερ με δυο μερίδες μουσακά και μας το έδωσε λέγοντας "σας το στέλνει ο άντρας μου, θα είστε ταλαιπωρημένα μου είπε."!!!!!!!!!!!!!!!!

navarino-s είπε...

@Θανάση Ξ. καλως όρισες!
Πολύ καλή η παρέμβαση σου και ιδιαίτερα εκεί στο τέλος που τονίζεις τις δικές μας αυθαιρεσίες προς τα παιδιά μας τη γυναίκα μας και τους υφισταμένους μας!!!
Να είσαι καλά θα τα λέμε!

navarino-s είπε...

@monkaki2 γειά σου και πάλι!
Πολύ σημαντικό αυτό που καταγγέλεις με το επισόδιο βίας που δέχτηκες. Υπάρχουν τώρα τέτοια περιστατικά και ένα παρόμοιο που το κατέγραψε κάμερα είχε μοιράσει πριν μια βδομάδα το Βρομιστεράκι: στήνονται στην Ευριπίδου και ζητάνε λεφτά από το οδηγό και τη ίδια ώρα ο δικός του ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού και παίρνει την τσάντα. Μια παρόμοια απειλή βίας νοιώσαμε πριν κάποια χρόνια όταν διασχίσαμε το Χάρλεμ. Και είναι πολύ σωστό αυτό που προτείνεις: να έχουνε δηλαδή όσοι μείνουν ίδια δικαιώματα με εμάς γιατί αυτό αποτελεί και το κρίσιμο στοιχείο για τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα κανείς εργοδότης δεν τους ασφαλίζει!

navarino-s είπε...

@Μανο γειά σου!
Ακόμη και κλητήρας που μπαίνει κάποιος στο κράτος αρχίζει και πουλάει εξουσία!

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Αγγελή γειά σου! Είτε έτσι είτε αλλοιώς η βία είναι βία!

navarino-s είπε...

@lagartaki γλυκό ερπετάκι μου γειά σου!
Λυπάμαι που σου έκλεψα πνευματικά δικαιώματα με ένα τόσο πρόχειρο κείμενο γιατί από την έκταση του σχολίου σου και από το σφαιρικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις το θέμα -παίρνεις υπ' όψιν πολλές παραμέτρους όπως το οικογενειακό περιβάλλον π.χ.- καταλαβαίνω ότι το έχεις ψάξει το θέμα και καλό νομίζω θα ήτανε να την κάνεις την ανάρτηση!

ΥΓ: κάτι θα κάνατε με εκείνο το μονκάκι στην πορεία!!!

Θανάσης Καραμπότσος είπε...

Γεια σου navarino.
Η καθημερινοποίηση του κακού. Ίσως είναι το χειρότερο που έχουμε να πάθουμε. Το χειρότερο που έχουμε ήδη πάθει.
Οι μπάτσοι ανέξοδοι μπροστά σε μια κυρά που τους ορίζει και τους χλευάζει, έχει να κάνει με τις παρενέργειες αυτής τούτης της χρήσης και υπερ-χρήσης του όρου «διαφθορά», the situation is desperate but not serious.

Unknown είπε...

AΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΡΟ ΒΟΡΑ.. ΘΕΡΜΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ...ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΝΑΚΙ...ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ Ε!

ippoliti_ippoliti είπε...

Ναvarino καλημέρα. Δεν ξέρω που γέρνει η πλάστιγγα, στη διαστροφή ή στην υπηρεσιακή κατάσταση.Νομίζω πως έχει και τα δύο. Κοινωνιολογικές θεωρίες πχ του Adorno πρεσβεύουν ότι ο καταπιεζόμενος είναι εύκολο να γίνει καταπιεστής.
Ψυχολογικά πειράματα έχουν αναδείξει αν όχι αποδείξει τη δυνατότητα , πολίτες της διπλανής πόρτας όταν πιστέψουν (γιατί λαμβάνουν εντολή από μία αυθεντία) ότι η πράξη τους αποσκοπεί στο "καλό" όπως κι αν οριοθετείται αυτό, να συμπεριφερθούν άκρως βίαια.
Απίστευτη αυθαιρεσία.
Εχω την ελπίδα πάντως ότι η υποχρέωση της εμφάνισης των διακριτικών σε κάθε αστυνομικό ΄κάτι θα αλλάξει ακόμη κι αν προέρχεται από φόβο.
Καλή σου ημέρα

navarino-s είπε...

@ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.
Θανάση μου γειά σου!
Σ'ευχαριστώ για την παρέμβαση και για την τόσο εύστοχη "καθημερινοποίηση του κακού" που σημειώνεις!

navarino-s είπε...

@ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.
Θανάση μου γειά σου!
Σ'ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση σου και την τόσο εύστοχη "καθημερινοποίηση του κακού" που σημειώνεις!

navarino-s είπε...

@giannis
Ρε θηρίο με βρήκες!
Πολλά φιλιά και από την Ελένη!
Θα τα λέμε!

navarino-s είπε...

@ippoliti καλημέρα!
Νομίζω ότι έχεις δίκιο για τα διακριτικά. Όχι ότι ήτανε διαφορετικά όταν υπήρχαν παλιά αλλά τότε ήταν το ίδιο το κράτος βίαιο και επιζητούσε τέτοιες συμπεριφορές. Και ποιός να τολμήσει να καταγγείλει αστυνομικό όργανο!
Τώρα όμως είναι αλλοιώς τα πράγματα και με τα διακριτικά πράγματι θα φοβούνται.

Αγγελικη Ν είπε...

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου... Navarino μου, βάζεις ένα θέμα που αγγίζει την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Όπως λέει ο Durden οι ψυχολόγοι έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν το θέμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Όταν άρχισαν αυτές οι μελέτες προσπαθούσαν να βρουν, αν οι Ναζί είχαν συνολικά ευθύνη για την συμφορά που προκάλεσαν, ή η ευθύνη περιοριζόταν στην ηγεσία. Το Milgram Experiment έγινε στην δεκαετία του 60 στο Yale University. Το πείραμα αφορούσε τον τρόπο συμπεριφοράς των ατόμων κάτω από συγκεκριμένες (ανήθικες) διαταγές. Τα "πειραματόζωα" υποτίθεται ότι έκαναν ηλεκτροσόκ σε κάποιον που απαντούσε λανθασμένα (δεν τον έβλεπαν άμεσα). Τους έδιναν εντολή να συνεχίσουν να το κάνουν και αυτοί δεν σταματούσαν, παρόλο που νόμιζαν ότι το "θύμα" τους υποφέρει τρομερά. Αποδείχτηκε ότι σε ψηλό ποσοστό τα άτομα παραιτούνται από την προσωπική τους ευθύνη-ηθική κάτω από εντολές της εξουσίας!!! Πιο εφιαλτικό ήταν το πείραμα του Stanford University στην δεκαετία του 70 με την φυλακή... Στο πείραμα συμμετείχαν λευκοί, ψυχικά υγιείς άντρες που τυχαία καθορίστηκαν σαν δεσμοφύλακες ή φυλακισμένοι, στο υπόγειο του Πανεπιστημίου, που υποτίθεται ότι ήταν φυλακή. Μπορεί τα "πειραματόζωα" να ακολούθησαν στερεότυπα... Όμως και οι μεν και οι δε ανάπτυξαν συμπεριφορές αντίστοιχες με τους ρόλους τους. Οι δεσμοφύλακες συμπεριφέρθηκαν στην πλειονότητά τους σαν σαδιστές! Σύμφωνα με την μελέτη ρόλο έπαιξαν οι στολές...Στο τέλος του πειράματος (που κράτησε τον μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο), πολλοί από τους συμμετέχοντες έδειξαν σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές. Απαγορεύτηκε να ξαναγίνουν τέτοιου είδους πειράματα...
Απλά τα εφαρμόζουν... (Ωχ αντί σχολίου σεντόνι έγραψα… Συγνώμη)

navarino-s είπε...

@ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ν
Ζητάς και συγνώμη ρε Αγγελική για ένα τόσο ενδιαφέρον σχόλιο που έγραψες; Εγώ είχα ακούσει για το πείραμα του Μίλγκραμ αλλά αυτό του Stanford University δεν το είχα υπ' όψιν μου.
Σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση σου!
Την αγάπη μας από την ηλιόλουστη Αθήνα!

ippoliti_ippoliti είπε...

Navarino καλησπέρα. Ξαναμπαίνω για να πώ ότι μου άρεσε τόσο που η Αγγελική αναφέρθηκε στα δύο πειράματα. Το πείραμα του Μίλγκραμ είχα κι εγώ στο μυαλό μου όταν ανέφερα για τα ψυχολογικά πειράματα.
Καλό βράδυ

Αγγελικη Ν είπε...

To πείραμα του Stanford έχει γίνει και ταινία. Η κόρη μου την έχει δει πριν κανα χρόνο (μάλλον σε DVD...) και μιλούσαμε γιαυτό... Ο τίτλος της είναι "το πείραμα". Αν θυμάμαι καλά σκηνοθέτης είναι ο Hirschbiegel...

navarino-s είπε...

@ippoliti καλησπέρα και σε ευχαριστώ που και εσύ απονέμεις τα εύσημα στη φίλη μας την Αγγελική!

navarino-s είπε...

@ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ν
Ναί ακριβώς! Παίχτηκε μόνο που αρνήθηκα να τη δω γιατί δεν αντέχω!

Unknown είπε...

Καλησπέρα.

Η αιτία του κύκλου της βίας είναι η μη δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας, δηλαδή η οργάνωση της με βάση θεσμούς οι οποίοι αντί να στοχεύουν στην εξασφάλιση της ισοκατανομής της εξουσίας σε όλες τις μορφές της μεταξύ των πολιτών (όπως θα συνέβαινε σε μια Περιεκτική Δημοκρατία) στοχεύουν στην αναπαραγωγή ενός πρότυπου ασύμμετρης κατανομής εξουσίας/δύναμης το οποίο έχει καθιερωθεί ιστορικά από κάποιες προνομιούχες κοινωνικές ομάδες. Η θεσμική αυτή συγκέντρωση εξουσίας/δύναμης οδηγεί στην κρατική βία μέσο από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της (κρατικούς και μη).
Τους φασίστες πάντα τους ενέπνεαν οι δυνάμεις καταστολής.

navarino-s είπε...

@Δικαιόπολι καλημέρα!
Πολύ εύστοχη η παρέμβαση σου γιατί είναι σημαντικό το θέμα της συγκέντρωσης εξουσίας που βάζεις. Μορφές αυτοδιεύθυνσης των κοινωνιών σίγουρα θα εμείωναν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας.
Να είσαι καλά!

Saq είπε...

Καλημέρα navarino,
Καταρχήν ήθελα να πω για την μάνα που αναφέρεις στην αρχή της ανάρτησής σου ότι πραγματικά έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα κάποιες δηλώσεις που έκανε για το περιστατικό. Έλεγε ότι όταν πήγαν να την συλλάβουν οι αστυνομικοί την ρώτησαν "τι είσαι εσύ ρε, Αρμένισα" και αυτή τους απάντησε "πάνω από όλα είμαι άνθρωπος όπως εσείς, τι σημασία έχει η καταγωγή μου; θα μπορούσα να είμαι από οπουδήποτε!". Ειλικρινά παρέδωσε μαθήματα πολιτισμού και για το λόγο αυτό οι Έλληνες αστυνομικοί την ξυλοφόρτωσαν!

Τώρα όσο για το ποιος ο λόγος που όλοι οι αστυνομικοί έχουν τέτοια νοοτροπία πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο τον παίζει η εκπαίδευση που παίρνουν αλλά και η έλλειψη ελέγχου μετέπειτα. Όταν ξέρεις ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθείς τότε δρας ανεξέλεγκτα!

navarino-s είπε...

@newton καλησπέρα!
Σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση σου!
Δεν ήξερα το διάλογο και είναι πράγματι συγκλονιστικός!