Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Μποϋκοτάζ στα «Made in China» αλλιώς θα γίνουμε Κινέζοι!!!


Και δεν εννοώ ότι θα κιτρινίσει η επιδερμίδα μας ή θ’ αποκτήσουμε σχιστά ματάκια, ούτε ότι θα τρώμε ρύζι με ξυλάκια. Το άλλο εννοώ το πιο βαρύ: θα γίνουμε όλοι μισθωτά σκλαβάκια!
Είκοσι χρόνια μόνο πάνε από τότε που ξεκίνησε ο κομμουνιστοκαπιταλισμός του Δράκου, είκοσι χρόνια και δεν έμεινε λίθος επί λίθου στην παγκόσμια οικονομία. Εδώ στη Δύση μας βρήκε συμφορά. Χαθήκανε όλα τα κεκτημένα. Ότι κατάκτησαν οι εργαζόμενοι με αγώνες και με αίμα τα τελευταία 150 χρόνια όλα σιγά-σιγά αφαιρέθηκαν και οι εργασιακές σχέσεις γύρισαν στον Μεσαίωνα!
Πρέπει να κουραστείς πολύ να βρεις στην αγορά κάτι που να μην φτιάχτηκε στην Κίνα. Μόνο τσιμέντα τούβλα και βαριά αντικείμενα με υψηλό κόστος μεταφοράς ή ρούχα υψηλής ραπτικής παράγονται πλέον στην Ευρώπη. Μαζί βέβαια με τον αέρα τον κοπανιστό της κινητής τηλεφωνίας.
Κλείνουνε οι δουλειές χάνονται θέσεις εργασίας μειώνονται συνέχεια οι αμοιβές και μετά ψάχνονται τάχα μου οι "ειδικοί" πως φτάσαμε στην κρίση! Μόνο από κανα γέρο οικονομολόγο μπορεί να ακούσεις την αλήθεια, όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών του Ρέηγκαν που βγήκε τις προάλλες και δήλωσε: Σκατά στα μούτρα μας με την απελευθέρωση του εμπορίου που κάναμε και φύγανε από εδώ οι επιχειρήσεις! Ή το άλλο που είπε ένας Αμερικανός επιχειρηματίας: τα μόνα λεφτά που μένουν στις ΗΠΑ από αυτά που ξοδεύουμε κάθε μέρα είναι όσα χαλάμε στα μπαρ και στις πουτάνες! Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για τας Ευρώπας!
Παρ’ όλα αυτά οι απανταχού νεοφιλέυθεροι και το κεφάλαιο επιμένουνε στα ίδια. Καλομάθανε βλέπεις στα φτηνά εργατικά χέρια –και δεν είναι βέβαια μόνο η Κίνα- γιατί το πάθος του καπιταλιστικού κέρδους είναι ακόρεστο. Και λένε τώρα ότι τάχα μου εμφανίστηκαν δείγματα ανάκαμψης γιατί το ΑΕΠ της Κίνας παρουσιάζει άνοδο 7%. Ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό οφείλεται στα χρήματα που ρίξανε στις αγορές της Δύσης μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος οι κυβερνήσεις της Αμερικής και της Ευρώπης. Και …τσακ μετά μέσω του συστήματος παραγωγής τα λεφτά αυτά στην Κίναααα!
Και να πούμε ότι διαπνεόμενοι από διεθνιστική αλληλεγγύη περιμένουμε να ανεβεί το εισόδημα των Κινέζων και από εκεί να πάμε σε μια νέα ισορροπία: τρίχες κατσαρές! Πέντε δολάρια έπαιρνε την ημέρα ο εργαζόμενος για 15ωρη εργασία πριν 20 χρόνια, πέντε δολάρια συνεχίζει να παίρνει και τώρα! Άλλοι λαοί άλλες κουλτούρες! Εδώ στην Κορέα συμπλήρωσαν 60 χρόνια βιομηχανικής ανάπτυξης και ακόμη δεν κατάκτησαν την αργία της Κυριακής. Δουλεύουν οι άνθρωποι 365 ημέρες το χρόνο! Και υποτίθεται ότι εκεί υπάρχει Δημοκρατία αλλά μόνο οι φοιτητές διαδηλώνουν καμιά φορά!
Το μόνο λοιπόν όπλο που μας μένει σαν άμυνα είναι, νομίζω, το να μην αγοράζουμε κινέζικα προϊόντα. Όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό, μιας και όπως είπα στην αρχή πιο εύκολα βρίσκεις βελόνα στ’ άχυρα παρά προϊόν «no made in china»!!! Εγώ πάντως το ψάχνω για όσο πιο κοντά μας και βρίσκω τούρκικα, βουλγάρικα, ρουμάνικα, πορτογαλέζικα, πολωνικά, λιθουανέζικα και ότι άλλο εκτός Κίνας και Άπω Ανατολής . «Το μη χείρον βέλτιστον» μωρέ παιδί μου!

19 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

ναωαρινο, από όποια τριτοκοσμική χώρα και αν προερχονται (ακόμα και από πρώην ανατολικού μπλοκ) είναι σχεδόν το ίδιο σε παραγωγή υπεραξία και υπερεκμετάλλευση. Η απελευθέρωση του εμπορίου φταίει, καθαρά καπιταλιστική φαεινή ιδέα, αυτού του οικονομικού συστήματος που δεν το σταματάει τίποτε εκτός από την εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη ή μια παγκόσμια επανάσταση, αλλά το δεύτερο είναι στη σφαίρα της φαντασίας

navarino-s είπε...

@Tyler
Και όμως έγώ νομίζω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ας ήμουν κάποτε μαοϊκός: Στην Κίνα εκείνο που τρομάζει είναι η ιμπεριαλιστική της διάθεση η στρατοκρατία και τα διαστημικά προγράμματα! Αυτές οι παρελάσεις ένα χέρι- ένα πόδι στην πλατεία Τιεν αν μεν, την πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης!!!!

Αγγελικη Ν είπε...

Navarino-s θα σταθώ στο τελευταίο σου σχόλιο. Και εμένα με τρομάζει η ιμπεριαλιστική στάση που κρατά η Κίνα!
Στην Αφρική, που παρακολουθώ, οι περισσότεροι πόλεμοι που γίνονται έχουν πίσω τους Κινέζους... Ξαναμοιράζεται η περιοχή για να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους (πετρέλαια, μέταλλα, κλπ)
Στο μέτρο που μπορώ αποφεύγω τα Κινέζικα προϊόντα. Όμως είναι παντού και κρυμμένα κάτω από διάφορα ονόματα!

crispy είπε...

Το σίγουρο είναι πως ό,τι εθεωρείτο κεκτημένο δικαίωμα στις εργασιακές σχέσεις έχει σχεδόν καταπατηθεί. Ακούω και διαβάζω κατά καιρούς διάφορα (για να μην πάμε μακριά , πάρτε για παράδειγμα τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Λαρκο) τα οποία είναι εντελώς απογοητευτικά και πραγματικά έχει κανείς την αίσθηση ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν γυρίσει στο Μεσαίωνα , όπως σωστά γράφετε.
Τώρα όσον αφορά τα κινέζικα προϊόντα δεν τα αγοράζω γιατί κυρίως δεν εμπιστεύομαι την ποιότητά τους (ποτέ τρόφιμα!) αλλά όπως λέει η Αγγελική Ν, πολλές φορές είναι κρυμμένα πίσω από μεγάλα ονόματα εταιριών- που βέβαια έχουν εργοστάσια στην Κίνα!

navarino-s είπε...

@Αγγελική Ν Καλησπέρα!
Είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει και τα αυγά και τα καλάθια έτσι που μας κάνανε. Ξέρω ότι αυτά που λέω σπασμωδικές αντιδράσεις είναι και τίποτε άλλο αλλά τι να κάνουμε;

navarino-s είπε...

@crispy καλησπέρα!
Είναι πράγματι μια κατάσταση φρίκης αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα στις εργασιακές σχέσεις! Και εκείνο που δεν φαίνεται και που πολύ φοβάμαι είναι μήπως η αβεβαιότητα για το αύριο θα έχει υπονομεύσει τελείως τη συναδελφική αλληλεγγύη μέσα στους χώρους δουλειάς και θα οργιάζει η καχυποψία και το αλληλοκάρφωμα. Πράγμα που δέιχνει το πως τα οικονομικά προβλήματα επιδρούν άμεσα στην ηθική των ανθρώπων.

Saq είπε...

Γεια σου ναβαρίνο,
το θέμα που άνοιξες είναι μεγάλο και το γνωρίζω από πρώτο χέρι.

Καταρχήν να πω ότι όποιος νομίζει ότι τα Κινέζικα προϊόντα δεν είναι καλά, απλά απατάται. Τα κινέζικα εργοστάσια μπορούν να σου φτιάξουν ότι θέλεις σε ότι ποιότητα θέλεις. Από το πιο χάλια μέχρι το καλύτερο. Αρκεί να τους το πεις και να πληρώσεις τη διαφορά.

Τώρα, όσο αναφορά το μποϋκοτάζ που λες δεν μου φαίνεται και πολύ εκτελέσιμο. Τα μισά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι πλέον "made in PRC" το "CHINA" πέθανε. Τα άλλα μισά από χώρες παρόμοιας λογικής, δηλαδή χαμηλά μεροκάματα, εκμετάλλευση και όλα όσα γράφεις. Ακόμα και η Τουρκία έχει εξευτελιστικούς μισθούς. Αν θυμάμαι καλά ένας Τούρκος εργοστασιάρχης μας είχε πει, κάποτε που δούλευα σε ένα εργοστάσιο με υφάσματα, για 80 ευρώ το μήνα μισθό 6 ήμερο 12 ωρο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα που δεν μπορεί να προσφέρει η εισαγωγή και μάλιστα από τόσο μακρυά τα οποία δεν είναι επί του θέματος. Ένα μικρό παράδειγμα μόνο είναι ότι για να εισάγεις οτιδήποτε πρέπει να είσαι διατεθειμένος να ακουμπήσεις αρκετά χρήματα παίρνοντας το ρίσκο να μην ξέρεις αν θα πουλήσεις ή θα μείνει το εμπόρευμα στην αποθήκη.

Τέλος έχω να σου πω ότι πλέον δεν ξέρουμε ούτε τα τρόφιμα από που έρχονται. Πριν 4-5 χρόνια ένας έμπορος της λαχαναγοράς μου είχε πει ότι τις πατάτες τις φέρνει από Αυστραλία και Κίνα γιατί τον συμφέρει!

the monkeys είπε...

ναβαρίνο μας!πολύ ωραίο το πόστ σου και ένα θεμα πυ πραγματικά θα απασχολήσει στο μέλλον περισσότερο.ο πατέρας που μου λέει να αρχίσω να μαθαίνω κινέζικα γιατί θα γίνουν πολύ γρήγορα η νέα παγκόσμια γλώσσα.
θα συμφωνήσω με τον επιστημονάκο μας στο ότι όσο και μποικοτάζ ν κανουμε δεν θα γινει τίποτα.αν δεν φτιάχνονται στην Κίνα θα φτιάχνονται κάπου αλλού οπου εξίσου θα δουλεύουν σαν σκλάβοι καθώς όλοι οι εργοστασιάρχεσ και οι εταιρείες αναζητούν φτηνά εργατικά χέρια.
από την άλλη πιστεύς ότι και εμείς έχουμε βολευτεί σε αυτήν την κατάσταση.φτηνα εργατικά χέρια σημαίνει και χαμηλότερη τιμή πολλές φορές,αν ανέβαιναν οι τιμές σίγουρα θα δυσανασχετούσαμε!
υγ:ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνουμε κινέζοι,πρώτον γιατί δεν ξέρουν να τρώνε και δεύτερον γιατί δεν είμαι καλή στην ζωγραφική(αρα και στην κινέζικη γραφή:P),για να μην οώ για την δουλική κουλτούρα τους.

lagarto είπε...

ναβαρίνο μου πολύ καλό το ποστ σου!ένα θέμα που απασχολεί και σίγουρα θα απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον.
δεν ξέρω αν είναι εφικτό να κάνουμε μποϊκοτάζ στα κινεζικα προϊόντα αλλά και πάλι ό,τι και να αγοράσεις πλέον είναι φτιαγμένο σε χώρες όπου επικρατεί ένα άτυπο καθεστώς αποικιοκρατίας.οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι πολυεθνικοί κολοσσοί βασίζονται στην αγορά φθηνής εργατικής δύναμης σε τριτοκοσμικές χώρες.και το κινέζικο να μην αγοράσω θα αγοράσω κάτι άλλο που θα έχει φτιαχτεί ίσως και σε χειρότερες συνθήκες.
βέβαια έχεις ένα δίκιο ως προς το ότι η Κίνα είναι ιδιάζουσα περίπτωση γιατί κερδίζει από αυτό αλλά και τι να σου κάνει, πάλι οι λίγοι κερδίζουν και όχι αυτοί που παράγουν το έργο.
θα συμφωνήσω με τον tyler ως προς την αιτία και το πως αυτό μπορεί να σταματήσει...

navarino-s είπε...

@newton
@monkakia
@lagartaki

Σας έβαλα όλους μαζί -επιστήμνονες δεντρόβια και ερπετά- γιατί μοιάζουν τα σχόλια σας και διατυπώνετε τις ίδιες απορίες. Ναί πράγματι είναι καυτό το πρόβλημα όπως λέτε και μας αφορά άμεσα. Η εύκολη στα λόγια λύση θα ήταν η Παγκόσμια Επανάσταση αυτό που λένε και οι τροτσκιστές: να ξεσηκωθούνε δηλαδή όλοι οι καταπιεσμένοι της γης "προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε" όπως έλεγε το κομμουνιστικό μανιφέστο από το 1860! Έλα μου όμως -όπως απέδειξε κα το 1929- ότι στις οικονομικές κρίσεις η κοινωνία συντηρητικοποιείται και το μόνο που δεν σκέφτεται είναι η επανάσταση! Κάτι που μέχρι τώρα το βλέπαμε στην Ευρώπη και τον τελευταίο καιρό το βλέπουμε και στη Χώρα μας: Σαρώνει ο Καρατζαφέρης στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις περιοχές δηλαδή των μισθωτών που πλήτονται από την κρίση. Και όταν βγαίνουν μπροστά οι φοιτητές -γιατί οι φοιτητές είναι πάντα πρωτοπορία- όπως έγινε πέρυσι το Δεκέμβρη, η υπόλοιπη κοινωνία κοιτάζει να τους φάει το λαρύγγι! Νομίζουν οι άνθρωποι, βλέπεις, ότι από τον καναπέ τους και με το τηλεκοντρόλ μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους. Αμ δε! "Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!". Οπότε με αυτά στο μυαλό μου έρχομαι και γράφω αυτά που σας έγραψα. Γιατί νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια μικρά πραγματάκια για να μαθαίνει ο κόσμος σιγά-σιγά να παίρνει κάποιες ευθύνες και να κινείται. Και αναφέρω την Κίνα -παρ' ότι πρώην μαοϊκός- γιατί η κατάσταση εκεί παιδιά είναι μία φρίκη μια πληρης αστυνομοκρατία και στρατοκρατία και οι εργαζόμενοι σε επίπεδο σκλάβων. Δεν ακούτε κάθε τόσο που γίνονται ατυχήματα στα ορυχεία και καταπλακώνονται οι εργάτες κατά χιλιάδες; Ξέρετε τι λένε οι επίσημοι: δεν βάζουμε συστήματα ασφαλείας στις στοές γιατί έχουν υψηλό κόστος! Δεν τους νοιάζει δηλαδή και αν πεθάνουν κάποιες χιλιάδες. Δεν είναι καθόλου ίδια τα πράγματα όπως λέτε στις άλλες χώρες. Στην Τουρκία υπάρχει ισχυρό αριστερό κίνημα και το βλέπετε κάθε τόσο στις διαδηλώσεις! Δεν έχεις καλή ενημέρωση newton για το μεροκάματα εκεί πέρα. Πρόπερσυ ρίχα πάει: τα μεροκάματα κυμαίνονται 15-20 ευρώ την ημέρα. Υπάρχει μια κάπως ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων. Όπως π.χ. και στη Λιθουανία, πέρισυ μετά το Δεκέμβρη το δικό μας , αν θυμάστε, έγιναν τα ίδια και εκεί πέρα. Δεν είναι ίδια και όμοια τα πράγματα. Στα πλαίσια αυτά είπα "το μη χείρον βέλτιστον".

Saq είπε...

Λοιπόν, φίλε ναβαρίνο, χωρίς να καυγαδίσουμε νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε μια άκρη...

1. Λες ότι η κατάσταση στην Κίνα είναι χάλια και θα συμφωνήσω. Γνωρίζεις τις συνθήκες εργασίας στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Κορέα, την Ταϊβάν, την Μαλαισία; Το λέω αυτό επειδή ακόμα και αν δεν πάρεις προϊόντα που προέρχονται από Κίνα θα πάρεις αυτά που προέρχονται από τις άλλες χώρες. Οπότε δεν έκανες τίποτα.

2. Αυτό για τα μεροκάματα τις Τουρκίας το έμαθα από Τούρκο εργοστασιάρχη. Πες μου από έχεις τις πηγές σου για 15-20 ευρώ στην Τουρκία. Πρόκειται για υπάλληλο στην Κωνστα\λη ή για εργάτη σε εργοστάσιο στα βάθη της Τουρκίας όπου η εκμετάλευση είναι μεγάλη; Αριστερό κόμμα στην Τουρκία υπάρχει αλλά προς το παρόν ο στρατός κάνει το κουμάντο! Και μην ξεχνάς κάτι σημαντικό, η Τουρκία σε πολλά πράγματα έσβησε κυριολεκτικά την παραγωγή στην Ελλάδα, όπως την κλωστουφαντουργία και την κατασκευή επίπλων, λόγο χαμηλών μεροκάματων. Πολλοί κατασκευαστές παρακαλούσαν να μπει η Τουρκία στην ΕΕ ώστε να αναγκαστούν να ανεβάσουν τα άθλια μεροκάματα και να μειωθεί ο ανταγωνισμός.

3. Τηλεόραση έχεις; κινητό; κλιματιστικό; καυστήρα; η/υ; ραδιόφωνο; να μην το συνεχίσω και γίνω σπαστικός, αλλά όλα αυτά όχι απλά είναι φτιαγμένα σε αυτές τις χώρες αλλά δεν τα παράγουν και σχεδόν πουθενά αλλού. Οπότε πως θα γίνει το μποϋκοτάζ;

Καταλαβαίνω πολύ καλά την πρόθεσή σου να μποϋκοτάρεις την Κίνα και είμαι μαζί σου απλά δεν βλέπω το αποτέλεσμα.

Εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι μια λύση υπάρχει, αν δεν έχει χαθεί το παιχνίδι, και αυτή μπορεί να δωθεί πρώτα από το κράτος. Κάποτε έδινε η ΕΕ επιδοτήσεις να φτιαχθούν εργοστάσια στην Ελλάδα ώστε να ανέβει η βιομηχανία. Τα χρήματα αυτά τα φάγανε χωρίς να φτιάξουν τίποτα. Ίσως ακόμα και τώρα δεν είναι αργά το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και έπειτα εμείς να αρχίσουμε να ενισχύουμε την Ελληνική αγορά και πιστεύω ότι η διαφορά στις τιμές δεν θα είναι μεγάλη. Εγώ προχτές αγόρασα ποδήλατα made in FYROM. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα εργοστάσιο νομίζω που φτιάχνει ποδήλατα τα "IDEAL". Πιθανότατα και αυτό της FYROM να είναι Ελληνικό. Γιατί, λοιπόν, να μην το έχουμε στην Ελλάδα;

Τέλος πάντων το τράβηξα πολύ, την καλημέρα μου.

ELvA είπε...

Kαλημερα navarino μας.
Συμφωνω με οσα λες για τα Κινεζικα προιοντα, που εδω το εμποριο τους δεν εχει παρει τις διαστασεις που εχει π.χ στην Ελλαδα! Βεβαια ισχυει και το οτι δεν ξερουμε πολλες φορες και απο που προερχονται καποια πραγματα..οποτε και να θελεις να τα μποϋκοταρεις ισως δεν τα καταφερνεις, παντα, λογω κακης πληροφορησης...
Μετα εχουν δικιο οσοι ειπαν οτι οι εργασιακες συνθηκες του στυλ Κινας ισχυουν πλεον παντου, οποτε ειναι δυσκολο οταν δεν ξερεις τι και απο που το ψωνιζεις τελικα!
Αυτο που κανουν, στη Σουηδια ομως, καποιοι δημοσιογραφοι (στυλ Wallraff, οπως ειπαμε) ειναι να ψαχνουν και να καταγγελουν, με ρεπορταζ στη τηλεοραση, περιπτωσεις
εργασιακων παραβιασεων σε χωρες οπου μεγαλοεταιριες, οπως π.χ η Σουηδικη 'Hennes & Mauritz' εχουν εργοστασια στη Μαλαισια, Ταυλανδη και αλλου, οπου χρησιμοποιουν φτηνο εργατικο δυναμικο. Ο ελεγχος θεωρειται απαραιτητος και μετα βλεπεις τα μεγαλοαφεντικα να βγαινουν στη ΤV και να προσπαθουν ενω ειναι σε δυσκολη θεση, να καλυψουν τις αδικιες που κανουν.
Φυσικα δεν γινονται ολα μετα...
'παραδεισενια' στη ζωη των ανθρωπων αυτων, αλλα τουλαχιστον λιγο πιο δικαια και σωστα απ οτι πριν τη καταγγελια! Παντως κατι αναλογο δεν εχω δει στην Ελλαδα και μαλλον ουτε και προκειται ποτε να το δουμε και δεν μιλαω μονο για τετοιες περιπτωσεις ...

Υ.Γ
1. Πολυ καλο το τραγουδι του Johnny Cash. Aντε τωρα που εμαθες να ανεβαζεις περισσοτερα videos!;)

2. Ριξε μια ματια σε δυο σχετικα με τον Cash, links:
http://www.youtube.com/watch?v=SmVAWKfJ4Go

http://el.wikipedia.org/wiki/Walk_the_Line

navarino-s είπε...

@newton
Διάβασα το σχόλιο σου έχεις δίκιο σε πολλά αλλά όπως είπα δεν μιλάμε για επαναστατικές καταστάσεις. Για απλές καθημερινές κινλησεις για τις οποίες έχουμε και λέμε:
1. Η Κίνα είναι μια πανίσχυρη στρατιωρική μηχανή με έντονο το στοιχείο της ιμπεριαλιστικής απειλής κάτι που δεν ισχύει για τα άλλα κράτη που ανέφερες.
2 Η Τουρκία είναι η ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Όσο και να σου φαίνεται παράξενο αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αρκεί να συγκρίνεις με το τι γίνεται στα υπόλοιπα κράτη του Ισλάμ. Πρόσεξε το ΠΙΟ που έβαλα στην πρόταση με τα κεφαλαία.
2. Τα μεροκάματα τα έμαθα στα παράλια από τους σερβιτόρους των εστιατορίων και τις καμαριέρες των ξενοδοχείων πρόπερσυ που πήγα για μια βδομάδα. Αυτό το καταλαβαίνεις άλλωστε και από τα πολλά αυτοκίνητα με τούρκικους αριθμούς που κυκλοφορούν.
3. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα στην αγορά γιατί δεσμεύεται από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει για μη παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς. Δεν είδες πόσα πρόστιμα φάγαμε για την Ολυμπιακή; Ούτε και δασμούς στα εισαγώμενα μπορεί να βάλει γιατί υπάρχουν οι συμφωνίες του διεθνούς εμπορίου,
4. Οι εργοδότες πάνε τα εργοστάσια τους στα φτηνά εργατικά χέρια. Πριν 4 χρόνια που έκλεισε η palco και μείνανε στο δρόμο 500 εργάτριες ο ελβετός επιχειρηματίας είπε: δεν αντέχαμε τον ανταγωνισμό και πήγαμε το εργοστάσιο στη Βουλγαρία!
Θέλουνε ξεσηκωμό και επαναστάσεις τα πράγματα το ξέρω newton πολύ καλά αλλά που είναι ο κόσμος;

navarino-s είπε...

@Εlva μου σ'ευχαριστώ για την παρέμβαση σου και είναι πολύ διαφωτιστικά αυτά που μας γράφεις. Τα αφεντικά είναι ίδια παντού αλλά οι σουηδοί πολίτες είναι ενήμεροι πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται πρώτοι στον κόσμο στην ανάγνωση εφημερίδων! Πριν κάποια χρόνια είχα διαβάσει μια στατιστική που έλεγε στους 1000 σουηδούς αντιστοιχούν 900 εφημερίδες την ημέρα!!! Δηλαδή σε κάθε οικογένεια μπαίνανε 2 ή 3 εφημερίδες. Αριθμός ασύληπτος γιατί οι εφημερίδες δεν είναι τηλεόραση έχουνε άρθρα κριτικής. Στην ίδια στατιστική η Ελλάδα ήτανε στον πάτο με 80 φύλλα στους 1000 Έλληνες.

Το τραγούδι δεν είναι του Τζόνυ Κας
είναι του Μπομπ Ντυλαν από το δίσκο του "Nashville Skyline" και επειδή είναι σε κάντρυ τον είχε καλέσει ο Ντύλαν και το τραγούδησαν μαζί τιμής ένεκεν. Σαν να είχε καλέσει ο Ορφέας Περίδης τον Καζντζίδη (τηρουμένων των αναλογιών βέβαια)

ippoliti_ippoliti είπε...

Navarino καλημέρα. Πλέον ούτε υψηλή ραπτική ίσως δεν θα μπορεί κάποιος να βρεί που να παράγεται στη Δύση. Πριν 2 χρόνια ρωτώντας την τιμή ενός ζευγαριού πέδιλα στο Attica, μας απαντά η πωλήτρια 270 ευρώ, κατασκευασμένα στην Κίνα, αλλά διάσημου σχεδιαστή. Πριν 3 χρόνια στο Βερολίνο, επιθυμώντας να ικανοποιήσω την επιθυμία του ανηψιού μου για μία μπλούζα Adidas με τη φωτογραφία του Μπόλακ νομίζω, πλήρωσα 80 ευρώ, κι όταν γύρισα συνειδητοποίησα ότι ήταν made in Taiwan. Δεν ξέρω πλέον όσο κι αν το ψάχνω ποιά πολυεθνική δεν έχει μεταφερθεί στην Ανατολή.
Τέλος πάντων.Συμφωνώ πολύ με τονόρο κομμουνιστοκαπιταλισμός.
Οι παγκόσμιοι θεσμοί δεν εννοούν σαφώς να παρέμβουν περί της διατήρησης των εργατικών δικαιωμάτων, υπέρ ενός ελάχιστου ορίου εργατικών αμοιβών ΄που θα είχε σημαντικότατες επιπτώσεις στο να μην αναγκάζονται να "εξορισθούν "εκατομμύρια ανθρώπων από τον τόπο τους, να μην μειώνεται συνεχώς το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων επίσης ανθρώπων, να μην διογκώνεται και μετατοπίζεται πότε στη μια και πότε στην άλλη περιοχή του πλανήτη η διαρθρωτική ανεργία. Ανταγωνισμός, τι ποταπή έννοια και πόσο απάνθρωπη. Ανταγωνιστική οικονομία τελικά σημαίνει, όπως το ζούμε, εμείς να ΄περνάμε καλά και δεν πειράζει που οι λιγότερο ανταγωνιστικοί περνάνε χειρότερα. Και το χειρότερο με Κίνα είναι περνάει ο λαός καλά; ερωτηματικά και μάλλον όχι. Καλή σου ημέρα

navarino-s είπε...

@ippoliti καλημέρα!
Σ' ευχαριστώ πολύ για την τόσο διαφωτιστική παρέμβαση σου. Έχεις δίκιο ότι δεν θέλουν να παρέμβουν και το φοβερό είναι ότι το ξέρουν πολύ καλά ότι αν δεν απανακτήσουν οι εργαζόμενοι τα απωλεσθέντα ανάκαμψη δεν έρχεται στον αιώνα τον άπαντα. Μην κοιτάς αυτά που λένε για σταθεροποίηση και σημάδια ανάκαμψης τα λένε για τον κόσμο γιατί φοβούνται κοινωνική έκρηξη. Ότι φαίνεται στους οικονομικούς δείκτες είναι από τις ενέσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις μέσω των τραπεζών. Το σύστημα παγκόσμια κουτσαίνει και του δώσανε για λίγο καιρό να περπατάει με Πι. Αυτό φαίνεται τώρα. Άλλωστε και οι ίδιοι οι "ειδικοί" αποφαίνονται ότι η ανεγία θα βαίνει καλπάζουσα. Είδα στο αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας τα Σταφύλια της Οργής και σκέφτηκα ότι αν δεν είχανε σήμερα 40 εκατομμύρια ανθρώπους με κρατικό συσσίτιο τις ίδιες σκηνές με αυτές του '30 θα ξαναβλέπαμε!

Βρομιστεράκι είπε...

Θα συμφωνήσω με την ippoliti_ippoliti.
Πέρσυ είχα πάρει ένα ωραιότατο ζευγάρι γαλότσες 80€ από γνωστό τρεντομάγαζο στο Μοναστηράκι και γυρνόντας σπίτι βλέπω Made in China.
Ακόμα παλιότερα όταν είχα πάρει τη πρώτη μου μεγάλη μηχανή το 2000 είχα πάει στην αντιπροσωπεία της Dainese για δερμάτινο μπουφάν επείδη καλά και σώνει ήθελα να είναι Ιταλικό.
200 χιλιάρικα θυμάμαι είχα δώσει τότε μετα κόπου και ιδρώτα για να ανακαλύψω αργότερα πως ήταν και αυτό made in Taiwan.
Θέλω να πω navarino μου... μπορεί να προσπαθούμε να μην ψωνίζουμε από "Κινέζικα", δε σημαίνει όμως ότι είμαστε σίγουροι πως από άλλα μαγαζιά που ψωνίζουμε ότι είναι όλα φτιαγμένα σε καλές συνθήκες.

navarino-s είπε...

@Bρομιστεράκι μου καλησπέρα! Δεν λέω για τα κινέζικα μαγαζιά, για τις ετικέττες των προϊόντων μιλάω. Είναι βέβαια μερικές κουφαλίτσες που γράφουν made in prc και ο κόσμος μπερδεύεται δεν ξέρει ότι είναι το people republic of china και νομίζουνε ότι είναι κάτι σχετικό με Πουέρτο Ρίκο ή Πορτογαλλία.

Αλλά ρε ...κάθαρμα 200 χιλιάρικα το 2000; Εσύ θα ήσουν λοιπόν η αμαζώνα που έβλεπα να περνάει τότε εδώ στη Βουλιαγμένης με χίλια και με μια μπυφανάρα που έκανε τράκες!

Βρομιστεράκι είπε...

Αμ ήθελα Ιταλικό προιόν και να!
By the way σήμερα στο μαγαζί μου κλέψανε το κινητό όποτε στείλε ένα μειλ με το κινητό σου γιατί τα είχα όλα εκει μέσα :(