Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

MUNDIAL ….και η φετινή αλλιώτικη του γεύση!!!


Ο μεγάλος Ολλανδός ιστορικός και φιλόσοφος Γιόχαν Χουιζίνγκα (1872-1945)στο σημαντικό του έργο: «Ο Άνθρωπος και το Παιχνίδι» μιλάει για την μεγάλη και καθοριστική σημασία του παιχνιδιού στη ζωή μας με έναν εντελώς ιδιαίτερο τρόπο από τον οποίο συγκράτησα δύο, κατ’ εμέ, πολύ αξιοπρόσεκτα σημεία.
Το ένα γιατί εντάσσει στο παιχνίδι ως την αιματηρή εκδοχή του και τους πολέμους, ξεφεύγοντας έτσι από την αποκλειστικά μονοσήμαντη εκδοχή περί οικονομικών συμφερόντων της μαρξιστικής θεωρίας, και το άλλο γιατί με την άποψη του ότι οι βαθύτερες ψυχικές διεργασίες και επιδράσεις του είναι ίδιες, είτε παίκτης είσαι ενός παιχνιδιού είτε θεατής του που ταυτίζεσαι με μια ομάδα, δίνει ένα …φιλοσοφικό άλλοθι και σε μας τους πολιτικοποιημένους θαυμαστές της «Στρογγυλής Θεάς»!
Σε εμάς που όσο περνάνε τα χρόνια τόσο και μπερδευόμαστε γιατί εκείνη η ρημάδα η ταύτιση που είναι απαραίτητο στοιχείο στο να απολαύσεις έναν αγώνα –κάτι κουταμάρες: «είμαι με αυτόν που θα παίξει καλύτερα» είναι νερόβραστα πράγματα σαν τους «κεντρώους» της πολιτικής- τα τελευταία χρόνια όσο πάει και δυσκολεύει και όλο κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.
Παλιά σε τέτοιες εκδηλώσεις που δεν υπήρχαν οι αστρονομικές αμοιβές και οι παίχτες έπαιζαν λίγο ως πολύ για τη φανέλα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα: διάλεγες βρε παιδί μου μια ομάδα που να συμβαδίζει και με τα politically correct κριτήρια σου, παθιαζόσουν και απολάμβανες τον αγώνα.
Τα σκανδιναβικά κράτη και η Ολλανδία επί δικτατορίας που είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το καθεστώς των συνταγματαρχών και υποστήριζαν τους αντιστασιακούς, έρχονταν πρώτα στις προτιμήσεις μας!
Και το 1978 πανηγυρίσαμε έξαλλα εκείνο το φοβερό γκολ που πέτυχε ο δεδηλωμένος μαοϊκός Μπράϊτνερ εναντίον της ομάδας του μισητού δικτάτορα Πινοσέτ στο Γερμανία-Χιλή 1-0!
Εφέτος: χέστα και κατούρα τα! Υπάρχει ρε παιδιά κατ’ αρχάς μια οργή και μια πίκρα με την περιρρέουσα κατάσταση και τα μέτρα που όσο και να θέλεις δεν σ’ αφήνει να απολαύσεις χαλαρά τα παιχνίδια. Λες και τα είχανε υπολογίσει οι κουφάλες της τρόικας και του είπανε του Λοβέρδου να περάσει τώρα τον εργασιακό μας Μεσαίωνα! Το βλέπω και γύρω μου να συμβαίνει και με τους άλλους. Βρίσκομαι αυτόν τον καιρό στο χωριό όπου το βράδυ βγάζουν τα καφενεία τις τηλεοράσεις έξω, κάτω από τα πλατάνια -μια ιδανική ατμόσφαιρα για παρακολούθηση ποδοσφαίρου- αλλά ο κόσμος δεν συμμετέχει όπως άλλες φορές!
Όσο για την ταύτιση που λέγαμε: «με ποιους να πας και ποιους ν’ αφήσεις»! Με αυτά τα εξωφρενικά νούμερα αμοιβών εν μέσω κρίσης, πιάνεται η ψυχή σου! Ο Μέσσι ο Ρονάλντο και ο Ντρομπάς (όπως λένε στο χωριό μου τον Ντρογκμπά) αυτοί οι σύγχρονοι μεγιστάνες που σέρνουν πίσω τους αμέτρητους φουσκωτούς, ειδικούς συμβούλους και όλο το παγκόσμιο διαφημιστικό κατεστημένο, είναι κομμάτι δύσκολο να τους δεις με μόνο κριτήριο την τεχνική τους κατάρτιση.
Παίζει π.χ. η Βραζιλία με τη Β. Κορέα και όταν σκέφτεσαι το ιλιγγιώδες νούμερο των 60 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε πέρσι ο Κακά από τη Ρεάλ μεσούσης της οικονομικής κρίσης και ότι όλη η αντίπαλη ομάδα στο λεγόμενο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αποτιμάται όσο …τα κορδόνια των παπουτσιών του, πως να υποστηρίξεις έτσι άδολα και αγνά τη Βραζιλία; Αλλά και από την άλλη μεριά όσο και να θέλεις να πας με τους φτωχούς πως να ταυτιστείς με την ομάδα που εκπροσωπεί αυτό το προσωποπαγές και αδίστακτο στρατοκρατικό καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ;
Μη σας παραμυθιάζω όμως και νομίσετε ότι δεν βλέπω το Μουντιάλ! Αυτές είναι αμαρτίες παλιές που δεν κόβονται, …πετριές στο κεφάλι και κολλήματα που δεν μας αφήνουν ποτέ και όταν κυλήσει η μπάλα πάνω στο χόρτο με το εναρκτήριο λάκτισμα κάτι θα βρω, μια μικρή λεπτομέρεια και με κάποιον θα πάω, θα πάρω και εγώ στο παιχνίδι τη θέση μου όπως την περιγράφει ο φιλόσοφος!

8 σχόλια:

chameleontas09 είπε...

@navarino-s

Ενα επικαιρο συνθημα σε τοιχο έλεγε:
ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
δινοντας ενα διαφορετικο μηνυμα για το παγκοσμιο αυτο "σουπερ θεαμα".

Αγγελής

the monkeys είπε...

Πολύ ωραίο είναι το σχόλιο του χαμελέοντα. Η αλήθεια είναι ότι (λογικά πάντα) πιστεύω κάποιος θα βλέπει το παιχνίδι γιατί αυτό είναι το πάθος του. Δηλαδή χωρίς να υποστηρίζει τους φτωχούς και να "ζηλεύει" (χονδρικά) τους πλούσιους. Άλλωστε δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος του ποδοσφαίρου σήμερα. Όσο για μουντιάλ μέχρι και εμείς τα μονκάκια βλέπουμε όταν παίζει η Ελλάδα :P.

Θανασης Ξ. είπε...

Καλημέρα navarino..

Κι εγώ, βέβαια, βλέπω τους αγώνες. Αλήθεια είναι, φέτος μας το δηλητηρίασαν ακόμη και το 'μουντιάλ μας'.
Δεν πειράζει. Είναι και μια ανάσα τα ενενήντα αυτά λεπτά. Εγώ καθόλου δεν τα σκέπτομαι τα εκατομμύρια που παίρνουν. Ας τα παίρνουν, αρκεί να πληρώνουν τους φόρους τους. Στο κάτω-κάτω εμείς τους πληρώνουμε, μέσω της τηλεθέασης, της διαφήμισης κλπ.
Φέτος με άρεσε πολύ το Μεξικό. Πάντα ταυτίζομαι με τον 'μικρό' που κάνει τη θετική έκπληξη. (Καμερούν, Ρουμανία, κάποτε κλπ)...

ELvA είπε...

Γεια σου navarino!
Eισαι διακοπες στο χωριο και..
γκρινιαζεις; ;)
Περα απο τη πλακα εχεις δικιο και το ιδιο συναισθημα ενοιωσα και εγω οταν παρακολουθουσα τους Ολυμπιακους αγωνες στο Πεκινο. Νομιζω ομως οτι δεν ειναι τοσο λογο κρισης οσο λογω της κοινης διαπιστωσης, πια, οτι ολα εχουν ''ξεφτισει στα ματια μας'' και γνωριζοντας καλα οτι το χρημα ειναι πισω απο καθε παικτη, αθλητη και σπορ, τα πραγματα χανουν την αιγλη και την αγνοτητα που ειχαν χρονια πριν. Οι μονοι αγωνες πια που καθομαι ευχαριστως να δω ειναι οι Παραολυμπιακοί και οταν θυμαμαι ποσο καλα ειχε παει η Ελληνική αποστολη χαιρομαι επειδη αυτοι οι ανθρωποι αξιζουν οσο κανεις απο τους γνωστους επαγγελματιες του ειδους! Η γευση που σου αφηνουν τετοιοι αγωνες ειναι παντα γλυκια, ποτε πικρη και ποτε απογοητευτικη!

Καλο βραδυ!

navarino-s είπε...

@chameleontas09

@monkakia

@Θανάσης Ξ.

@Elva

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και συμπαθάτε με για την καθυστέρηση! Εκτός από το Μουντιάλ και τις χαμηλές ταχύτητες εδώ στο χωριό, έχω και υψηλά μπλεξίματα με μαστοράντζες στην προσπάθεια μου να επισκευάσω το πατρικό σπίτι!
Να είστε καλά σας στέλνω την αγάπη μου!

Vipera Lebetina είπε...

Navarino-s έχει όντως καταντήσει το ποδόσφαιρο ένα μεγάλο παζάρι, αλλά με τις εθνικές ομάδες είναι αλλιώς! Παίζουν για τη χώρα τους (εντάξει ΚΑΙ για τη δόξα, αλλά αυτά δεν λέγονται!)
Λοιπόν, 1)Ποια ομάδα υποστηρίζετε τώρα που αποκλείστηκε η Ελλάδα;
2)Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποδοσφαιριστής και
3)Υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που να μισείτε;

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Πολύ καλές οι ερωτήσεις σου ερπετάκι μου και σου απαντάω ευθέως:
1. Την Ολλανδία
2. Ο Ντόνοβαν των ΗΠΑ
3. Το Ρονάλντο γιατί εξευτέλισε το ανδρικό φύλο κάνοντας έρωτα με αυτό το σούργελο την Πάρις Χίλτον!

ΥΓ: Νομίζω ότι περιττεύει η ερώτηση για το πως πήγες στις εξετάσεις.

GGabs είπε...

Μια μικρή διόρθωση: το γκολ του Paul Breitner ήταν το 1974.