Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πολ Βαλερύ: Σκέψεις και Αποφθέγματα!!

 


Σημείωση: Ο Πολ Βαλερύ (1871-1945) ποιητής φιλόσοφος και συγγραφέας, υπήρξε κάτι το μοναδικό στα παγκόσμια γράμματα. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ο άνθρωπος φαινόμενο για να το πούμε απλά που ασχολήθηκε με φοβερό πάθος και ένταση με ότι καταπιάστηκε. Ακόμη και καθηγητή μαθηματικών προσέλαβε σε μεγάλη ηλικία για να κατανοήσει επακριβώς κάποιες έννοιες με εξισώσεις σχετικές με ένα φιλοσοφικό έργο που διαπραγματευόταν. Και έχουνε γίνει θρύλος τα 261 τατράδια του των 28.000 σελίδων που έγραφε σε όλη του τη ζωή και που μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έκδοση τους. Από αυτό το χρυσοφόρο ποτάμι και από τις εκδόσεις "στιγμή" κυκλοφορεί στα ελληνικά μια μικρή ανθολογία  με επιμέλεια της Χαράς Μπανάκου-Καραγκούνη από την οποία σας παραθέτω κάποια μικρά αποσπάσματα.
 
1. Ο άνθρωπος ένα πράγμα μόνο έχει να φοβάται, την "ευαισθησία" του.
 
2. Γεννήθηκα πολλοί και πέθανα ένας μόνο. Το παιδί που γεννιέται είναι ένα αναρίθμητο πλήθος, που η ζωή περιορίζει αρκετά νωρίς σε ένα μόνο άτομο, αυτό που εκδηλώνεται και πεθαίνει.
 
3. Το παιδί βλέπει και δεν ξέρει. Ο μεγάλος ξέρει και δεν βλέπει.
 
4. Η πολιτική είναι η τέχνη του να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ανακετεύονται με ό,τι τους αφορά.
 
5. Η πολιτική βρίσκει πάντοτε μια ευγενική διατύπωση που επιτρέπει, αν δεν προτρέπει σ' αυτές , τις πιο άτιμες διαδικασίες.
 
6. Ο ορισμός του Ωραίου είναι εύκολος: είναι αυτό που απελπίζει.
 
7. Οι αισιόδοξοι γράφουν άσχημα.
 
8. Για έναν ποιητή, το θέμα ποτέ δεν είναι να πει ότι βρέχει. Το θέμα είναι .... να δημιουργήσει τη βροχή.
 
9. Ποίηση είναι η ανάπτυξη ενός επιφωνήματος.
 
10. Να φυλάγεσαι από τις οφθαλμαπάτες που δημιουργεί ο άλλος από το γεγονός και μόνο ότι είναι άλλος. Και η γλώσσα, που είναι το ισχυρότερο μέσο του Άλλου, εγκατεστημένο μέσα μας.
 
11. Η αντικειμενικότητα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο υποκειμενικότητες. Η μία είναι αφελής, η άλλη επεξεργασμένη.
 
12. Το να είσαι αυτό που δεν είσαι, αυτό είναι η γνώση.