Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Τα σχολιάζεις μόνο ή θέλεις να βάλεις φωτιά στο υπουργείο?



H σημερινή ανάρτηση είναι συνέχεια της προηγούμενης και αποτελείται από τη συρραφή 3 σχολίων που έκανε σε αυτήν η blogger cotton . Ένα εργαζόμενο κορίτσι στον κλάδο του τουρισμού που μας μεταφέρει ανάγλυφα όλη τη βαρβαρότητα η οποία κυριαρχεί σήμερα στους εργασιακούς χώρους και όλη την απελπισία και την απόγνωση που διακατέχει τη νέα γενιά για το μέλλον της.

Η cotton είπε...

Αν σας πω ότι στο ξενοδοχείο που δουλεύω μας βάζουν να δηλώσουμε αν είμαστε ετερόφυλοι ή ομοφυλόφιλοι... Ότι δεν προσλαμβάνουν άτομα με διαβήτη? Δεν λέω καν για aids...
Tα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν τώρα σαν καραμέλα την λέξη "κρίση" και προσλαμβάνουν προσωπικό με τελείως ρατσιστικά κριτήρια σε θέματα υγείας: άμα έχεις διαβήτη δεν συμφέρεις στον ξενοδόχο γιατί μπορεί να πάθεις καμιά υπογλυκαιμική κρίση.. σκέψου οτι μπορείς να λιποθυμήσεις, να σπάσεις κανένα πόδι ή να λερώσεις και την μοκέτα με αίματα.. Έχω σκαναρισμένη την αίτηση εργασίας που σε βάζει να συμπληρώσεις το ξενοδοχείο που δουλεύω και μπορώ να τη στείλω σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σε ρωτάει μέχρι και τι χάπια παίρνεις..
Aν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τον τουρισμό και συγκεκριμένα για τον ξενοδοχειακό κλάδο, είμαστε για αυτοκτονία.. Από όπου και να το πιάσεις το πράγμα βρωμάει...
Από την βάση της πυραμίδας που είναι οι σπουδες? 2 σχολές ξενοδοχειακών σπουδών στην Ελλάδα υπαρχουν η ΑΣΤΕΡ και η ΑΣΤΕΑΝ. Περάσαμε με Πανελλήνιες και αφού τελείωσαμε το 2007 , πήραμε το πτυχίο το 2008 και τότε μας ανακοινώθηκε ότι για να αποκτήσουμε επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να κάνουμε 3 εξάμηνα σε ΤΕΙ και μια πτυχιακή εργάσια ακόμα..
Εγώ προσωπικά είχα πάει για μαστερ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ και μας γύρισαν πίσω άρον - άρον γιατί ουσιαστικά ακυρώσαν την ισχύ του πτυχίου μας. Και ξέρετε σε ποιο ΤΕΙ με έβαλαν? Στο ΤΕΙ Σπετσών!!!! Και με πνίγει το δίκιο ρε γαμώτο, όχι μόνο εμένα αλλά όλους όσους τελείωσαν τη σχολή. Και πες ότι εγώ, έχω π.χ. και μια οικογένεια που μπορεί δόξα τω Θεώ και την Παναγία να με στηρίξει κάπως οικονομικά, τον άλλον που δεν έχει λεφτά τον ρωτάς αν μπορεί να πάει να κάνει 3 εξάμηνα επί πλέον; Να μείνει άνεργος δηλαδή για 2 χρονια!!!
Και στο κάτω κάτω με ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ περάσαμε, και όταν περάσαμε δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα κάναμε 12 εξάμηνα συνολικά!!! Δράμα η κατάσταση..
Τέλος.. έχω ένα πτυχίο που δεν μετράει καθόλου ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα της οικονομικής κρίσης. Δουλεύω 7 μέρες τη βδομάδα, εφτά μέρες καταλαβαίνετε! Μιλάω 3 γλώσσες πιστοποιημένες, ένα κάρο σεμινάρια και πιστοποιητικά σε υπολογιστές, και παίρνω για 5 μήνες σε ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, γιατί 5 1/2 μήνες κρατάει η σαιζόν, έναν μισθό που καλύπτω τσίμα-τσίμα τα έξοδα μου γι’ αυτούς τους μήνες...
Και υπάρχουν παιδιά που δεν ξέρουν ότι θα δώσουν Πανελλήνιες και θα μπουν σε μια σχολή που το πτυχίο κάνει μόνο για κορνίζα και ότι αυτό το κρατικό πτυχίο από το κρατικό τριτοβάθμιο ίδρυμα δεν εξασφαλίζει ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ και δεν μετράει σε ΑΣΕΠ και προκηρύξεις θέσεων εργασίας αν δεν εξισωθεί πρώτα με….άλλο πτυχίο, κάνοντας άλλα 3 εξάμηνα σπουδών..
Τελικά….μακάρι να είχα πάει στο ΙΕΚ …ΠΑΡΑΚΜΗ για δύο χρόνια και να είχα γίνει κομμώτρια… που δεν θέλει και ξένες γλώσσες!
Πραγματικά λυπάμαι τα παιδάκια που θα περάσουν..
Τα σχολιάζεις μόνο ή θέλεις να βάλεις φωτιά στο υπουργείο?

ΥΓ: Ας σας εξιστορίσω τι γίνεται και στα υπέροχα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας..... Σε ενα στην Ομονοια, δουλευα σαν hostess και ο ιδιος ο διευθυντης μας έλεγε "Κουνηθείτε και λίγο κορίτσια"!! Δεν ήτανε ξενοδόχειο γα.....στρώνας, ξενοδοχείο πολυτέλειας ήτανε.. Τέλος και σημαντικώτερο είναι οτι τα ξενοδοχεία απολύουν το μόνιμο προσωπικό και χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα άτομα απο γραφεία εργασίας, κάνοντας συμβάσεις με τα γραφεία και όχι με το προσωπικό.. Έτσι μας στέλνουν σερβιτόρους που δεν έχουν ξαναπιασει δίσκο και καμαριερες που δεν ξερουν οι γυναίκες τι δουλεία, μεράκι και περιποίηση θέλει ένα πεντάστερο δωμάτιο πριν το δει ο πελάτης.

7 σχόλια:

γυάλινο δάκρυ είπε...

Εδώ τι να σχολιάσεις;
Και το υπουργείο να κάψουμε θα μας αυξήσουν κι άλλο τους φόρους και τα πρόστιμα για να το φτιάξουν.
Να πω την αλήθεια δεν παραξενεύτηκα με ό,τι διάβασα. Τέτοιες πουστιές και ρατσισμοί παίζουν αν όχι σε όλες, στις περισσότερες εργασίες και σχολές.
Την προηγούμενη βδομάδα απέλυσαν μια οικογενειακή φίλη επειδή παντρεύτηκε το χειμώνα. Πού να πληρώνουν δώρα και επιδόματα για εγκυμοσύνες.. Ούτε οικογένεια δεν τολμάς να κάνεις πλέον.

the monkeys είπε...

εχω μεινει πραγματικα!αν ειναι δυνατον!!που ειναι αυτεσ οι φωνες που πρεπει ν ακουστουν αλλα στις ειδησεις ακουμε τον κα8ε μην πω σαν τον πρετεντερη η το κα8ε μην πω 8εμα οπως αυτο για τον πρωινο καφε!!ελεος!!!
ε δεν σχολιαζεις!!ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ...αμαν πια...

γυάλινο δάκρυ είπε...

Ναυαρίνε αν θέλεις στείλε μου email για να σου στείλω πρόσκληση για το blog μου.

ΑΝΩΝΥΜΗ είπε...

Tωρα γυρισα στο σπίτι και άνοιξα τον υπολογιστή.. Επίσης μιας που πιάσαμε το θέμα μισθους, θέλω να σου πω οτι εμεις στον ξενοδοχειακό κλάδο κλείνουμε "πακέτα", στο οποίο πακετο δεν πληρωνόμαστε εξτρα τις Κυριακές, 15 Αυγουστο, Πάσχα, αργίες και νυχτερινά.. Και σας παρακαλώ να μην πιστέψετε οτι μας δίνουν παραπάνω λεφτά και μας συμφέρει έτσι.. Επιπλεόν στις συμφωνίες αυτές δεν παίρνουμε και το επίδομα πτυχίου.Ακομα και αν κανουμε υπερωρίες αυτές δεν παιρνάνε πουθενά και δεν μας "κολλάνε" και τα ένσημα που δικαιούμαστε απο τις επιπλέον ώρες. Φέτος κιολας, τα ξενοδοχεία ανοίγουν τόσο καθυστερημένα που μόνο με θαύμα θα καταφέρουμε να βγούμε σε ανεργία.. Και ας μην μιλάμε μόνο για το νησι, εξάλλου take it or leave it είναι τα πραγματα και κανεις που πήγε αλλού δεν βρήκε κατι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ καλύτερο... Ας σας εξιστορίσω τι γίνεται και στα υπέροχα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας... Το ενα στην Ομονοια, δουλευα σαν hostess και ο ιδιος ο διευθυντης μας έλεγε "Κουνηθείτε και λίγο κορίτσια"!! Αυτό δεν ηταν ξενοδόχειο, γ@@@στρωνας πολυτέλειας ήτανε.. Τέλος και σημαντικοτερο είναι οτι τα ξενοδοχεια απολυουν το μονιμο προσωπικό και χρησιμοποιουν ατομα απο γραφεια εργασιας, κάνοντας συμβάσεις με τα γραφεία και όχι με το προσωπικό.. Έτσι μας στέλνουν σερβιτόρους που δεν εχουν ξαναπιασει δισκο, καμαριερες που δεν ξερουν οι γυναίκες τι δουλεία μεράκι και περιποίηση θέλει ένα πεντάστερο δωμάτιο πριν το δει ο πελάτης και λαντζίερες που δεν ξέρουν λέξη Ελληνικά. Τα γραφεια αυτα, αναλαμβανουν και φέρνουν μαθητριες να δουλευουν στα ξενοδοχεια των νησιων απο χώρες όπως Λεττονία, Πολωνία, Τσεχία.. Λέμε ψέμματα κιόλας τις περισσότερες φορές στα κοριτσάκια οτι θα τις φέρουν για ρεσεψιονιστριες.. Και να ξερετε οτι όπου δεν φτάνει το μάτι του πελάτη, τα πράγματα είναι τόσο χάλια και τραγικά..

Saq είπε...

cotton
Αν και εξοργίζομαι με όλα αυτά που διαβάζω δεν μου κάνουν καθόλου εντύπωση ούτε και πέφτω από τα σύννεφα. Παρόμοια προβλήματα με του κλάδου σου υπάρχουν σε όλους τους τομείς εργασίας. Για όλα φταίει το φαύλο σύστημα και ο ανύπαρκτος ελεγχτικός μηχανισμός. Η χώρα μας έχει σαπίσει σε όλους τους τομείς της και η ανομία κάνει την εμφάνησή της παντού, γιατί να έλειπε από τους εργοδότες. Όποιος μπορεί να παρανομήσει το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε όλους μας

navarino-s είπε...

@γυαλινάκι μου αυτό με την παντρειά, και αν είναι η ντροπή! Τα αφεντικά που κόπτονται για τους θεσμούς της κοινωνίας με πρώτο και καλύτερο την οικογένεια, έρχονται οι ίδιοι και τον γαμάνε στο βωμό του κέρδους!

navarino-s είπε...

@monkakia μου απάνω τους! Έχει φτάσει το πράγμα στο μη περαιτέρω και όπως έγραψα πιο πάνω στο γυαλινάκι, αυτή η υποκρισία των αφεντικών είναι που σου τη δίνει πιο πολύ: κόπτονται για την ευνομία και την τάξη και αυτή μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουνε τίποτα. Ο μιρομαγαζάτορας που του σπάσανε τα τζάμια, σουλέει ο άλλος. Και ψέμματα είναι σε κανένα μικρομαγαζάτορα δεν σπάσανε τα τζάμια αλλά και να τα σπάζανε δεν θα ήταν αυτό πιο ανήθικο από ότι κάνουν αυτοί στις πωλήτριες: τις γαμάνε με ωράριο 9 με 9 και χωρίς υπερωρίες, τις γαμάνε και εκβιαστικά με την απειλή της απόλυσης!